Με το βλέμμα στραμμένο από μέσα προς τα έξω, η Κατερίνα Ευαγγελάτου, προτού ανακοινώσει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2020, το πρώτο με την σφραγίδα της ως καλλιτεχνικής διευθύντριας, έχει ήδη πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες μέσα από τις οποίες στοχεύει στην παρουσία των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας στο εξωτερικό.

Την πρώτη από αυτές, που αφορά στις παραστατικές τέχνες, το θέατρο και τον χορό, αποκαλύπτει σήμερα στο vima.gr

«Η όλη ιδέα ξεκινάει από αυτά που έχω παρατηρήσει εγώ η ίδια ως δημιουργός μαζί με τις συζητήσεις που γίνονται εντός της καλλιτεχνικής κοινότητας και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είμαστε υποεκπροσωπημένοι στην διεθνή σκηνή. Κι αυτό αφορά τους έλληνες καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών, το θέατρο δηλαδή, τον χορό και ό,τι είναι ανάμεσα. Γιατί είναι καιρός πια να μην δεσμευόμαστε από ταμπέλες», λέει και συνεχίζει: «Προσπαθήσαμε λοιπόν, κι αυτό είναι κάτι που το δουλεύω από την πρώτη κιόλας εβδομάδα που ανέλαβα, να φτιαχτεί μια οργανωμένη πλατφόρμα επικοινωνίας με καλλιτεχνικούς οργανισμούς και Φεστιβάλ του εξωτερικού.


»Κρίνω ότι έχουμε εξαιρετικές παραγωγές θεάτρου, χορού, περφόμανς. Είναι κρίμα να μην μπορούμε να δείξουμε την δουλειά μας έξω. Ο,τι γίνεται δεν είναι παρά μόνον αποσπασματικές προσπάθειες, σε προσωπικό επίπεδο, μεμονωμένες. Μόνο αν υπάρχει ο μεγάλος ιδιώτης απο πίσω τα πράγματα ειναι ευκολότερα, αλλιώς, όλα τα κάνουν οι καλλιτέχνες μόνοι τους. Κι αυτό είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και κοστοβόρα -και συχνά δυστυχώς άκαρπη».


Μαζί με τους συνεργάτες της, σκέφτηκε ότι αξίζει να προσπαθήσουν να σχεδιάσουν «έναν πιο συστηματικό τρόπο επικοινωνίας με την δύναμη της Ιστορίας και της επιρροής που έχει το Φεστιβάλ». Τι σημαίνει αυτό;

«Θα συστήσουμε μια δεκαμελή επιτροπή, από 6 Ελληνες και 4 ξένους σημαντικούς ανθρώπους του ευρύτερου θεατρικού χώρου, η οποία θα παρακολουθεί συστηματικά παραστάσεις κατά την διάρκεια της χειμερινής θεατρικής σεζόν για να συνθέτει, κάθε χρονιά, μια short list. Στην συνέχεια θα καταλήγει σε ένα show case, μια επιλογή περίπου 12 παραγωγών, οι οποίες και θα παρουσιάζονται μέσα σε ένα πολύ συμπυκνωμένο πρόγραμμα, διάρκειας μίας εβδομάδας, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το καλοκαίρι.


»Οι 12 αυτές παραστάσεις θα παιχτούν δύο-τρεις φορές μέσα στην συγκεκριμένη εβδομάδα, ενώ το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει έως και τρεις διαφορετικές παραστάσεις ημερησίως. Εκτός από αυτες τις παραστάσεις ,το Φεστιβαλ θα παρουσιάζει και δικες του καινούριες παραγωγές στο showcase. Όλες τις παραστάσεις θα παρακολουθεί ευρεία ομάδα προσκεκλημένων με στόχο την  μελλοντική παρουσίασή τους στο εξωτερικό. Οι προσκεκλημένοι θα είναι Διευθυντές θεάτρων και φεστιβάλ του εξωτερικού, καθώς και ελεύθεροι – freelance επιμελητές που συμβουλεύουν ξένους οργανισμούς. To Showcase θα μπορούν να παρακολουθήσουν και θεατρόφιλοι με εισιτήριο . Οι παραστάσεις φυσικά θα είναι υπερτιτλισμένες, όπως θα είναι έτσι κι αλλιώς όλες οι παραγωγές του Φεστιβάλ.


»Επιπλέον,από την δική μας πλευρά θα υπάρχει η πρόβλεψη  μικρής οικονομικής βοήθειας των επιλεγμένων παραγωγών, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την πορεία τους στο εξωτερικό. Μέρος των ταξιδιωτικών εξόδων τους, δηλαδη, θα καλύπτεται δηλαδή από το Φεστιβάλ, αν χρειαστεί».
Τα υπόλοιπα έξοδα θα καλύπτονται από τους ξένους οργανισμούς που θα προσκαλούν τις συγκεκριμένες παραγωγές.
Η Κατερίνα Ευαγγελάτου υπολογίζει ότι η εβδομάδα αυτής της πλατφόρμας επικοινωνίας θα παργματοποιείται «κάπου ανάμεσα στον Ιούνιο και τον Ιούλιο». Η ίδια θα είναι το ενδέκατο (άμισθο) μέλος αυτής της επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί παραστάσεις καθ΄όλη την διάρκεια της χρονιάς, μαζί με τους ξένους που θα έρχονται.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν τα μέλη της επιτροπής, ενώ  μία από τους τέσσερις ξένους θα είναι η γερμανίδα Δρ Στέφανι Καρπ, η οποία ήδη ανήκει στους καλλιτεχνικούς συμβούλους του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για το διεθνές πρόγραμμα θεάτρου και περφόμανς.
Διευθύντρια του γερμανικού Φεστιβάλ Ρουρτριεννάλε (Ruhrtriennale) ως το προσεχές φθινόπωρο, η Καρπ, που μιλάει άπταιστα ελληνικά, είναι διάσημη δραματουργός, στενή συνεργάτης του Κριστόφ Μαρτάλερ, με σημαντικές σπουδές και αξιοσημείωτη εμπειρία σε ευρωπαϊκούς καλλιτεχνικούς οργανισμούς. Η Κατερίνα Ευαγγελάτου επιθυμεί να συμβάλλει στην εξωστρέφεια αξιόλογων παραγωγών του ελεύθερου θεάτρου καθώς και ειδικών παραγωγών του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
«Ελπίζουμε να ριζώσει αυτή η πρωτοβουλία, να αποκτήσει βάσεις και να έχει μακροπρόθεσμη προοπτική», συμπληρώνει.

Να θυμίσουμε ότι μια πρώτη σχετική κίνηση είχε ξεκινήσει από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό με το «Σύστημα Αθήνα» που λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων δεν κατόρθωσε να μακροημερεύσει.
«Είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσουν οι έλληνες καλλιτέχνες την δυνατότητα συνομιλίας με το εξωτερικό. Να βρεθούν στην διεθνή πίστα, να τους δοθεί η ευκαιρία», καταλήγει.
Οπως όλα δείχνουν, το καλοκαίρι του 2021 το πρώτο «showcase» του Φεστιβάλ αναμένεται να ξεκινήσει, έχοντας παρακολουθήσει τα θεατρικά τεκταινόμενα της σεζόν που θα έχει ως αφετηρία τον Οκτώβριο του 2020.