Τη στήριξη του Λονδίνου στα σχετικά με την Αμμόχωστο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας υπενθυμίζει εκπρόσωπος της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας στη Λευκωσία, λέγοντας παράλληλα ότι μια συνολική λύση θα αποτελούσε την καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση αυτών των θεμάτων.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες τουρκικές κινήσεις και εξαγγελίες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, Εκπρόσωπος της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «στηρίζουμε πλήρως όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, περιλαμβανομένων των Ψηφισμάτων 550 και 789.

»Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πεπεισμένο ότι μια συνολική επίλυση αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση αυτών των θεμάτων».

Αμετάβλητη η θέση των Ηνωμένων Εθνών

Τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε σχέση με τα Βαρώσια, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ, προσθέτοντας πως η θέση του διεθνούς οργανισμού σε αυτό το θέμα παραμένει αμετάβλητη.

Ερωτηθείς για τη θέση των ΗΕ για τα τεκταινόμενα στα κατεχόμενα σε σχέση με το θέμα των Βαρωσίων, και ειδικότερα για τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τα Βαρώσια, που διεξήχθη το Σάββατο στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, με τη συμμετοχή και Τούρκων αξιωματούχων, ο κ. Σιντίκ είπε πως «συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στα Βαρώσια. Η θέση των ΗΕ παραμένει αμετάβλητη σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας» των ΗΕ, σημείωσε.

Αναστασιάδης: Δε θα μείνουμε με δεμένα τα χέρια

«Δεν θα μείνουμε με τα χέρια δεμένα» δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Παραλίμνι ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «οι χθεσινές προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου δεν γίνονται και δεν θα γίνουν αποδεκτές». Όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ, ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι μόλις πρόσφατα, υπήρξε επανάληψη των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του 550 και όχι μόνο, και παρά ταύτα «γίναμε μάρτυρες μιας απαράδεκτης κατάστασης, όπως απαράδεκτη βεβαίως είναι και η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε στην ξηρά είτε στην ΑΟΖ της».

«Δεν θα μείνουμε με τα χέρια δεμένα», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η διπλωματική οδός, το διεθνές δίκαιο, οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες είναι εκείνες που υπαγορεύουν και χαράσσουν το τι δέον γενέσθαι ευθύς αμέσως».

Προκλητικές δηλώσεις Οκτάι

Οι αντιδράσεις έρχεται μόλις δύο μέρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι.

«Η Αμμόχωστος είναι γη των Τουρκοκυπρίων και η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά τους» ανέφερε ο Οκτάι, στο πλαίσιο συνεδρίου που έλαβε χώρα στα κατεχόμενα.

βασικό θέμα του συνεδρίου ήταν το νομικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα μπορούν να στηριχθούν Τουρκία και κατοχικό καθεστώς για να μετατρέψουν την Αμμόχωστο μια μεγάλη τουρκική πόλη στην ανατολική Μεσόγειο.