Μια πρώτη γεύση των ΜΜΕ με τις κινήσεις του Δημάρχου Σπάρτης κ. Πέτρου Δούκα σχετικά με την προβολή της Σπάρτης (και κατ’επέκταση της Ελλάδας) σε εθνικό και διεθνές επίπεδο έγινε το μεσημέρι της Τρίτης 10 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Theoxenia της Κηφισιάς.

Εκεί ο κ. Δούκας και η κυρία Ρόη Δανάλη – Αποστολοπούλου, επίτιμη Πρέσβης της πόλης και ψυχή αυτής της προσπάθειας, μίλησαν για τις εκδηλώσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες στη Σπάρτη με αφορμή τον εορτασμό των 2.500 χρόνων από την μάχη των Θερμοπυλών.

Παρόν στην εκδήλωση ήταν και ο Δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών κι Επικεφαλής της ομάδας των Partners στήριξης της Δράσης.

Ως γνωστόν, την Παρασκευή 13 Μαρτίου, ο Σκωτσέζος ηθοποιός Τζέραρντ Μπάτλερ που υποδύθηκε τον Λεωνίδα στην ταινία «300», ο Ιταλός παραγωγός της ταινίας Τζιάνι Νουνάρι, ο Αμερικανός παραγωγός Αλαν Σίγκελ και ο Αμερικανός ηθοποιός Μπίλι Ζέιν που κατάγεται από τη Λακωνία, θα βρίσκονται στην Σπάρτη για την έναρξη των διαδικασιών. Θα συμμετάσχουν στη λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας, στη Λεωφόρο Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και θα ακολουθήσει η αναγόρευσή τους σε Επίτιμους Δημότες της Σπάρτης.

Αν και δεν ανακοινώθηκε στην παρουσίαση της Τρίτης, ο δήμαρχος Σπάρτης επιφυλάσσει ένα πολυποίκιλο εορταστικό φεστιβάλ το οποίο εκτός άλλων θα περιέχει διαγωνισμούς ποίησης, χορού, μουσικής, γυμναστικής και σπαρτιατικής κουζίνας.

«Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη και μάλιστα σε πολλά πεδία, συγκυρία που διανύουμε, αλλά ως άνθρωπος πάντα εστιάζω και επικεντρώνομαι στο θετικό, στο αισιόδοξο» ανέφερε από την πλευρά της η κυρία Δανάλη – Αποστολοπούλου. «Ως Ελληνίδα, αλλά και ως μητέρα τεσσάρων παιδιών, θεωρώ χρέος όλων μας να προάγουμε ο καθένας μας με τις πράξεις του τη δύναμη, αλλά και τις δυνατότητες της χώρας μας σεβόμενοι την ένδοξη ιστορία της, και με ευθύνη απέναντι στο μέλλον μας, στα παιδιά μας.»

Αυτό εξάλλου ήταν το σκεπτικό μέσα από το οποίο γεννήθηκε η πρωτοβουλία που τις επόμενες μέρες θα λάβει χώρα στην πόλη της Σπάρτης. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι όλοι οι προσκεκλημένοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή άμεσα και αφιλοκερδώς επειδή αγαπούν την Ελλάδα και αναγνωρίζουν τη διαχρονική αξία της ως ένα παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης, πολιτισμού και Ολυμπισμού.

Ανεξαρτήτως όμως από τον πανηγυρικό χαρακτήρα των εορτασμών, το πλάνο του δημάρχου περιλαμβάνει σύσταση του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης, δημιουργία Συνδέσμου Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Επιχειρήσεων Σπάρτης, κινηματογράφηση (και με drone) όλων των αξιοθέατων και μνημείων της Σπάρτης, έκδοση συλλεκτικής σειράς γραμματοσήμων και συλλεκτικής σειράς νομισμάτων για τα 2500 Χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και μια προσπάθεια αναβίωσης της καστρο πολιτείας του Μυστρά.