O κυβερνήτης Andrew Cuomo θέτει σε εφαρμογή το μέτρο να βγει η Εθνική Φρουρά σε προάστιο της Νέας Υόρκης που έχει το μεγαλύτερο γνωστό σύμπλεγμα περιπτώσεων κορωνοϊού στο κράτος.

Δηλώσεις

Το New Rochelle, μια μικρή πόλη ακριβώς βόρεια της Νέας Υόρκης στην επαρχία Westchester, επιβεβαίωσε 108 περιπτώσεις του ιού, δήλωσε o Cuomo σε συνέντευξη Τύπου σήμερα την Τρίτη.

Λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης των περιπτώσεων COVID-19 στο New Rochelle, το κράτος κινείται από μια στρατηγική συγκράτησης σε μια πολιτική μετριασμού. Τα βήματα περιλαμβάνουν την ελαχιστοποίηση των συγκεντρώσεων και το κλείσιμο σχολείων, κοινοτικών κέντρων και σπιτιών λατρείας μέσα σε ακτίνα 1 μιλίου από το κέντρο της εστίας, που θεωρείται συναγωγή.

«Δεν περιορίζεις ανθρώπους, αλλά τον περιορισμό στις εγκαταστάσεις», δήλωσε ο Cuomo, αναγνωρίζοντας ότι αυτό θα είναι «περίοδος αποδιοργάνωσης της κοινότητας».

Από την Πέμπτη, όλες οι εγκαταστάσεις εντός της ακτίνας περιορισμού θα κλείσουν για δύο εβδομάδες για να επιτρέψουν τον ενδελεχή καθαρισμό και την εκτίμηση της κατάστασης. Η Εθνική Φρουρά θα εγκατασταθεί στην περιοχή περιορισμού για να βοηθήσει στον καθαρισμό σχολείων και την παράδοση τροφίμων σε κατοίκους σε καραντίνα, δήλωσε ο Cuomo.

«Αυτό δεν μπορεί να είναι μια πολιτική απόφαση. Αυτή είναι μια απόφαση δημόσιας υγείας», δήλωσε ο Cuomo. «Όταν πολιτικά παρεμβαίνεις στην επιστήμη, αυτό αποτελεί τη στιγμή που γίνονται τα λάθη».

Οι κρατικές αρχές δε σχεδίασαν να εφαρμόσουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, αλλά επειδή τώρα πιστεύεται ότι ο κοροναϊός μπορεί να ζήσει μέχρι δύο ημέρες σε σκληρές επιφάνειες, ο Cuomo ζητά από τις δημόσιες αρχές να αυξήσουν έντονα τον καθαρισμό των λεωφορείων και των υπόγειων γραμμών.

Ενώ τα 1800 δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης θα παραμείνουν ανοιχτά, ορισμένα ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια ακυρώνουν μαθήματα ή «μεταφέρουν» τις τάξεις στο διαδίκτυο.

Ο Cuomo είπε ότι εάν ένας φοιτητής σε οποιαδήποτε κρατική σχολή της Νέας Υόρκης βγει θετικός στον COVID-19, η σχολή θα κλείσει για τουλάχιστον 24 ώρες, πιθανόν περισσότερο, ανάλογα με την εκτίμηση της κατάστασης.

Υγειονομικοί υπάλληλοι αναφέρουν συνολικά 173 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις σε όλη την πολιτεία, με 36 άτομα στη Νέα Υόρκη. Ο κυβερνήτης συνέκρινε τη Νέα Υόρκη με την πολιτεία της Ουάσιγκτον, όπου ο πρώτος Αμερικανός είχε διαγνωστεί με κοροναϊό τον Ιανουάριο.

Πηγή: nbcnewyork.com