Αίρονται οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου στους αυτοκινητόδρομους και τις εθνικές οδούς της χώρας κατά τις περιόδους των εορτασμών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, με Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δημήτρη Οικονόμου.

Αιτία το γεγονός ότι η κίνηση των οχημάτων στην ελληνική επικράτεια είναι ιδιαίτερα μειωμένη σε εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο περιορισμού της διάδοσης του COVID-19. Συνεπώς, δεν δημιουργούνται συνθήκες συμφόρησης στις οδούς και διακύβευσης της οδικής ασφάλειας και επιπλέον, υπάρχει η αναγκαιότητα τροφοδοσίας της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι την εν λόγω αναστολή είχε ζητήσει με επιστολή της η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΟΦΑΕ), με αφορμή την ακινητοποίηση κατά την αργία της 25ης Μαρτίου άνω των 60 φορτηγών οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ στο ύψος της Λεπτοκαρυάς Πιερίας. Εκεί, η Τροχαία Κατερίνης ακινητοποίησε, λόγω της ισχύουσας απαγόρευσης αργίας, τα φορτηγά που είχαν αναχωρήσει από τη Βόρεια Ευρώπη με ειατροφαρμακευτικό υλικό, είδη διατροφής και είδη πρώτης ανάγκης.

Όπως μάλιστα ανέφερε η Ομοσπονδία στην επιστολή, τα εμπορεύματα θα έπρεπε να είχαν παραδοθεί το συντομότερο δυνατό στον προορισμό τους κάτι που κατέστη αδύνατο εξαιτίας του πολυήμερου ταξιδιού, αλλά και των χρονοβόρων καθυστερήσεων που προέκυψαν ως αποτέλεσμα των περιορισμών που εφαρμόζουν για την αντιμετώπιση του COVID-19 ορισμένες χώρες από τις οποίες διέρχονται. Και στις καθυστερήσεις αυτές προστέθηκε και η ισχύς των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου στη χώρα μας που ήταν η χώρα προορισμού.

Με βάση την απόφαση, η οποία τροποποιεί την ΚΥΑ (Δ30/Δ5α/81473/9813/2020 (Β’ 58), η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών που είχε προβλεφθεί κατά τις συγκεκριμένες ημερομηνίες με σκοπό τη διευκόλυνση των εκδρομέων, δεν θα ισχύσει.