Το φυσικό αέριο θα αποτελεί το βασικό καύσιμο για όλα τα εν λειτουργία δίκτυα τηλεθέρμανσης, τα οποία σήμερα εξαρτώνται από τις -υπό απόσυρση- λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Μάλιστα, ειδικά για τις πόλεις της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προωθεί την ανάπτυξη νέων δικτύων φυσικού αερίου για θέρμανση και οικιακή χρήση.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Κωστής Μουσουρούλης, «σε συνεργασία με τις αρμόδιες αυτοδιοικήσεις, αντιμετωπίσαμε τα σύνθετα ζητήματα προγραμματισμού των αναγκαίων επενδύσεων αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο του πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες θέρμανσης υφιστάμενων και νέων καταναλωτών στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας».

Τηλεθέρμανση είναι η παροχή θερμικής ενέργειας σε αστικές περιοχές και οικισμούς αξιοποιώντας την απορριπτόμενη θερμότητα από την καύση λιγνίτη στους Θερμικούς Σταθμούς της ΔΕΗ. Εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης λειτουργούν σήμερα σε περιοχές του Αμύνταιου, της Πτολεμαΐδας, της Κοζάνης και της Μεγαλόπολης. Παράλληλα, έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και κατασκευάζονται, ή προγραμματίζεται να κατασκευαστούν, έργα τηλεθέρμανσης σε νέες περιοχές των Δήμων Πτολεμαΐδας, Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης.

Για το σύνολο των συγκεκριμένων έργων τηλεθέρμανσης προωθείται πλέον η χρήση φυσικού αερίου, ως καύσιμο για την παραγωγή θερμικής ενέργειας. Ωστόσο, προτείνεται και η ξεχωριστή ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στον αστικό ιστό. Ειδικότερα, η Συντονιστική Επιτροπή έχει αποφασίσει:

  • Για τα έργα τηλεθερμάνσεων που ήδη λειτουργούν (Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Αμύνταιο) καθώς και για το συμπληρωματικό έργο των Εργατικών Πολυκατοικιών Πτολεμαΐδας, θα διασφαλισθεί από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) η παροχή του απαιτούμενου θερμικού φορτίου με φυσικό αέριο σε αντικατάσταση του φορτίου που σήμερα παρέχεται από τους θερμικούς σταθμούς της ΔΕΗ. Παράλληλα για τη λειτουργικότητα του συστήματος θα υλοποιηθούν και έργα προσαρμογής (νέα λεβητοστάσια, συμπληρωματικά δίκτυα κλπ). Οι δαπάνες των παρεμβάσεων θα καλυφθούν από το τρέχων ΕΣΠΑ.

  • Το έργο της «Τηλεθέρμανσης Φλώρινας», που είναι ήδη ενταγμένο στο ΕΣΠΑ ανασχεδιάζεται με δεδομένο ότι ο Θερμοηλεκτρικός Σταθμός της Μελίτης πρόκειται να αποσυρθεί και οι εργασίες του δικτύου, εντός της πόλης της Φλώρινας, δεν έχουν ξεκινήσει. Για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης και γενικότερα για οικιακή χρήση, η ΔΕΔΑ θα κατασκευάσει τα αναγκαία δίκτυα διανομής φυσικού αερίου.