Σαφή δείγματα διασποράς και αποκέντρωσης αντιεξουσιαστών προς την Αγία Παρασκευή, την Κυψέλη, το Παγκράτι και άλλες περιοχές της Αθήνας, λόγω των επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ στα Εξάρχεια βλέπει η ΕΛ.ΑΣ πίσω από τα επεισόδια που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα σε διάφορα σημεία της Αττικής .

Η «παγίδα» με παραπλανητική κλήση για τραυματισμό ατόμου που οδήγησε σε επίθεση εναντίον αστυνομικών της ΔΙΑΣ και οι ρίψεις μολότοφ εναντίον αστυνομικών στην Κυψέλη, οδηγούν τους αστυνομικούς στη διαπίστωση ότι «ορισμένες από αυτές τις συγκεντρώσεις ελάχιστα έχουν να κάνουν τελικά με εκτόνωση μετά την καραντίνα για τον κορωνοϊό και με ζητήματα της επιδημίας». Ενα μεγάλο μέρος φαίνεται ότι αφορούν τη «μεταφορά» των Εξαρχείων σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας, λόγω του ασφυκτικού κλοιού που υπήρξε στη συγκεκριμένη πλατεία από την Αστυνομία. Κάτι που φοβόταν η ΕΛ.ΑΣ μετά τις επεμβάσεις σε καταλήψεις, σε στέκια αντιεξουσιαστών στα πέριξ του Πολυτεχνείου.

Επιπλέον, πέρα από τον κίνδυνο που υπάρχει για την αναζωπύρωση σε ορισμένες περιοχές της επιδημίας, φαίνεται να αποκαλύπτεται η επόμενη φάση της δράσης των αντιεξουσιαστών οι οποίοι δείχνουν -σύμφωνα με την ΕΛΑΣ- να επανέρχονται δριμύτεροι και με νέο σχέδιο δράσης μετά την καραντίνα. Με κύρια αφορμή για την επαναδραστηριοποίηση «καταπιεστικά μέτρα για τον κορωνοϊό» που εμφανίζονται ως «πρόσχημα για τον περιορισμό των ελευθεριών των πολιτών». Σε πρόσφατο κείμενο αντιεξουσιαστών υπήρχε αναφορά για την «κυβέρνηση που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γενικότερο αίσθημα φόβου, να προμοτάρει την καμπάνια περί ατομικής ευθύνης και να επιβάλλει με ιδιαίτερη μάλιστα ευκολία την καθολική απομόνωση».

Πιθανολογείται ότι επόμενες αφορμές θα είναι η οικονομική ύφεση, η ανεργία και η λιτότητα. Με ενδείξεις ότι ορισμένες από αυτές τις μεταμεσονύκτιες κινητοποιήσεις θα συνεχισθούν ενώ όλο και πιο πολύ θα είναι άσχετες με το ζήτημα του κορωνοϊού, και τη βραδινή αναψυχή νεαρών κατοίκων όπως εκτιμήθηκε αρχικά.

Με βάση αυτή τη διαπίστωση, πιθανολογείται ότι θ’ αλλάξει (σσ. κατά ένα μεγάλο μέρος κι όπου κριθεί) η δράση της ΕΛ.ΑΣ σχετικά με αυτές τις κινητοποιήσεις, η οποία αρχικά είχε ορισθεί «ήπια και προσεκτική» προκειμένου να μην προκληθούν αντιδράσεις, σημειωθούν επεισόδια και οδηγήσει σε μαζικότερες εξόδους πολιτών από τα σπίτια τους. Με κριτήριο τον περιορισμό του covid-19. Ομως τώρα, πιθανόν, αυτός ο σχεδιασμός αναθεωρηθεί αφού σε μερικές περιοχές φαίνεται να αφορά τις συγκρούσεις αντιεξουσιαστών με αστυνομικές δυνάμεις και αιφνιδιαστικές επιθέσεις την εποχή της «κανονικότητας». Με νέο πονοκέφαλο της ΕΛ.ΑΣ πώς θα χειρισθεί πλέον τη δράση πολλών ομάδων αναρχικών και άλλων «ακτιβιστών» που θα έχουν διασκορπιστεί σε διάφορα σημεία της Αττικής.