Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων μεταφέρθηκε εκ νέου στην Ευρώπη από το Μαξίμου, με πρωθυπουργικές επιστολές  στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι επιστολές του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ, εστάλησαν χθες με κυρίαρχη σκέψη στο πρωθυπουργικό επιτελείο ότι η κλιμάκωση εκ μέρους της Αγκυρας «δεν θα οδηγήσει σε κρίση τις ελληνοτουρκικές αλλά συνολικά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε». Αυτό τόνισε πριν από λίγο κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στο μεταξύ πάντως θεωρείται βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει τα εθνικά θέματα και συγκεκριμένα το ζήτημα της κλιμακούμενης επιθετικής τουρκικής συμπεριφοράς τόσο κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις 18 Ιουνίου όσο και στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη στις 19 Ιουνίου. Πάντως, κατά τον Στέλιο Πέτσα, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα προγραμματισμένο ραντεβού του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επιπλέον δεν υπάρχει σκέψη στο Μαξίμου για σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο τη; Δημοκρατίας.

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί να ενημερώνουμε τα κόμματα» σχολιάζουν αρμόδιες πηγές, αν και κατά τις πληροφορίες δεν διαφαίνεται στον άμεσο ορίζοντα ούτε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς. Είναι προδιαγεγραμμένο επίσης ότι η Αθήνα θα εξακολουθήσει το επόμενο διάστημα να ρίχνει συνολικά το βάρος στην «ενεργοποίηση» των συμμάχων της με έγκαιρη ενημέρωσή τους για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας απέναντι στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε, όπως διεμήνυσε και χθες κατά την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, θεωρεί δεδομένη τη στήριξη της Ευρώπης.

«Σας διαβεβαιώνω ότι η στήριξη της Ευρώπης, και σε διμερές επίπεδο με όλες τις επαφές που είχα, αλλά και η θεσμική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνικά δίκαια είναι δεδομένη. Δεν αμφισβητήθηκε ποτέ» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του προς την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.