Ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που απειλεί την υγεία χιλιάδων κατοίκων, και κυρίως μικρών παιδιών, συντελείται εδώ και χρόνια στην περιοχή των δήμων Δραπετσώνας – Κερατσινίου.
Ένα έγκλημα σε βάρος της δημόσιας υγείας που φέρει τη σφραγίδα της εταιρείας Oil One, συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη, αλλά που γίνεται με την ανοχή της επίσημης πολιτείας, και συγκεκριμένα του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Οι αποκαλύψεις από το Mega και το in.gr των αποτελεσμάτων της έρευνας που διενήργησε το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία:
Ο αέρας που αναπνέουν στην περιοχή είναι μολυσμένος, οι ρύποι είναι επικίνδυνοι, ειδικά οι υψηλές συγκεντρώσεις βενζολίου, μιας καρκινογόνας ένωσης.

Όπως αποκαλύπτεται από την έρευνα που έγινε το διάστημα από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2019 αλλά και από το επιτόπιο ρεπορτάζ του Mega, στον Δήμο Δραπετσώνας- Κερατσινίου, και ειδικά στην περιοχή που βρίσκεται το 2ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας έχει στηθεί «πάρτι» με ρύπους.
Και οι γονείς των παιδιών θα πρέπει να μάθουν τι είναι αυτή η μυρωδιά του «σάπιου λάχανου» (όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Δημόκριτου) που αναπνέουν οι ίδιοι και τα παιδιά του.
Να μάθουν για την µέθυλο-µερκαπτάνη η οποία ανήκει στην «οικογένεια» των µερκαπτανών που είναι «συστατικά του φυσικού αερίου και έχουν ισχυρή, δυσάρεστη οσµή».
Να μάθουν και για την sec-butyl mercaptan, η οποία, όπως αναφέρεται στη σελίδα 25 ενός του πορίσματος – ντοκουμέντου των ερευνητών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», «εµφάνισε τις υψηλότερες τιµές τις οσµηρές ηµέρες».
Σύμφωνα με το πόρισμα: «Οι µερκαπτάνες είναι συστατικά του φυσικού αερίου και έχουν ισχυρή, δυσάρεστη οσµή. Το ακατέργαστο πετρέλαιο περιέχει µερκαπτάνες όπως, µέθυλο-µερκπτάνη (CH3SH), αίθυλο-µερκαπτάνη (CH3CH2SH) και πρόπυλοµερκαπτάνη (CH3CH2CH2SH).
Η sec-butyl mercaptan η οποία εµφάνισε τις υψηλότερες τιµές τις οσµηρές ηµέρες, είναι µία άχρωµη ένωση µε έντονη και βαριά οσµή. Ο γενικός πληθυσμός µπορεί να εκτεθεί στη sec-butyl mercaptan µέσω της εισπνοής αέρα στο περιβάλλον κοντά σε διυλιστήρια φυσικού αερίου και σε εργασίες που οφείλονται στη χρήση της ως πρόσθετο φυσικού αερίου».
Η έκθεση καταγράφει και υψηλές συγκεντρώσεις βενζολίου, μιας καρκινογόνας ένωσης για την οποία υπάρχουν συγκεκριμένα όρια εξαιτίας της επικινδυνότητάς της.
Γενικά πρόκειται για διάφορες χημικές ενώσεις που συνδέονται με επεξεργασία πετρελαιοειδών.
Ισως όλα αυτά να μοιάζουν ακαταλαβίστικα, η ουσία είναι, όμως, ότι ο αέρας της περιοχής είναι μολυσμένος.
Κι ότι η ζημιά που γίνεται σήμερα από την εισπνοή των ρύπων μπορεί να φανεί στον ανθρώπινο οργανισμό μετά από 5 – 10 χρόνια, ανάλογα και με τη συνολική κατάσταση της υγείας του.
Η παρατεταμένη εισπνοή των επικίνδυνων ουσιών μπορεί να οδηγήσει τα επόμενα χρόνια σε πνευμονοπάθειες αλλά και σε καρκίνους.

Από που προέρχεται

Αυτό που έπρεπε να έχει γίνει από το υπουργείο Περιβάλλοντος ήταν να αναζητηθεί η πηγή της μόλυνσης.
Πράγμα όχι και τόσο δύσκολο ακόμη και για έναν δημοσιογράφο που θα κάνει επιτόπιο ρεπορτάζ και θα βάλει έναν χάρτη για να διαπιστώσει από προέρχονται οι οσμές.
Κάτι που απέφυγε να κάνει το υπουργείο το οποίο έστειλε ερευνητές οι οποίοι με τη… μύτη, κι όχι με εξιδεικευμένα όργανα, έβγαλαν ένα βιαστικό πόρισμα και μετέθεσαν για το μέλλον τις όποιες ενέργειες.
Οι κάτοικοι του δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, όμως, δεν μπορούν να περιμένουν. Και κυρίως δεν μπορεί να παίζει κανείς με την υγεία τους.
Στο ρεπορτάζ του Mega και σε συνδυασμό με το πόρισμα του «Δημόκριτου» καθίσταται σαφές ότι βασική πηγή της μόλυνσης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής είναι η Oil One, συμφερόντων του Δημήτρη Μελισσανίδη.
Οι μετρήσεις των επιστημόνων του Δημόκριτου, για τέσσερα από τα πέντε σημεία δειγματοληψίας δείχνουν ότι οι ημέρες υψηλών καταγραφών ρύπων συμπίπτουν με ανέμους των οποίων η κατεύθυνση δείχνει τις εγκαταστάσεις της Oil One.
Κι έχουν δίκιο οι κάτοικοι που έχουν κάνει εκατοντάδες καταγγελίες από το 2015, όταν η εταιρεία πετρελαιοειδών ξεκίνησε τη λειτουργία της στην περιοχή.

Τι έδειξαν οι σταθμοί

Η κάμερα του Mega βρέθηκε στα σημεία όπου γίνονταν οι μετρήσεις από τον «Δημόκριτο». Ένα από αυτά ήταν στην ταράτσα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δραπετσώνας.
Από εκεί εντοπίστηκαν 10 επεισόδια δυσοσμίας σε ημέρες όπου οι άνεμοι έπνεαν δυτικοί – νοτιοδυτικοί.
Βάζοντας κανείς το χάρτη θα διαπιστώσει προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκεται το εργοστάσιο της Lafarge που συσκευάζει τσιμέντο, ένα υλικό που δεν έχει καμιά σχέση με τις οσμές.
Στην ευθεία ωστόσο και πίσω από αυτό το εργοστάσιο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Oil One που επεξεργάζεται πετρελαιοειδή απόβλητα τα οποία συνδέονται με τις χημικές ουσίες που αναφέρονται στο πόρισμα του «Δημόκριτου».
Στο 4ο Λύκειο Κερατσινίου υπήρχε επίσης ένας ακόμη σταθμός μέτρησης ρύπων. Τις ημέρες που διαπιστώθηκε δυσοσμία οι άνεμοι έπνεαν νότιοι – νοτιοανατολικοί, και στην περίπτωση του καρκινογόνου βενζολίου.
Προς την κατεύθυνση αυτή είναι οι εγκαταστάσεις της Oil One.
Ακόμη πιο αποκαλυπτικές είναι οι μετρήσεις του σταθμού που είχε εγκατασταθεί δίπλα στην Oil One. Εκεί καταγράφηκαν τα περισσότερα επεισόδια δυσοσμίας από τον Φεβρουάριο έως τον Οκτώβριο του 2019. Οι οσμές παρουσιάζονταν όταν οι άνεμοι ήταν νοτιοδυτικοί άνεμοι, όπως αναφέρεται στην έρευνα.
Και πάλι είναι φανερό ότι η πηγή των οσμών, και της παρουσίας του καρκινογόνου βενζολίου, είναι η εταιρεία Oil One.
Τέλος, από τον σταθμό 5 που είχε στηθεί στη Γέφυρα, καταγράφηκαν 19 ημέρες έντονης δυσοσμίας με τους ανέμους να είναι δυτικοί – νοτιοδυτικοί.
Και πάλι η κάμερα δείχνει ότι πίσω από την περίφραξη βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Oil One.
Το πιο αποκαλυπτικό σημείο της έρευνας του «Δημόκριτου« δείχνει ότι ειδικά για το καρκινογόνο βενζόλιο η πηγή προέλευσης είναι οι εγκαταστάσεις της εταιρείας πετρελαιοειδών.
Στον σταθμό που ήταν δίπλα στην Oil One, μετρήθηκαν 30 ημέρες με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση, και ειδικά με βενζόλιο, στον σταθμό στο 2ο δημοτικό Δραπετσώνας καταγράφηκαν 15 ημέρες και άλλες τόσες στο σταθμό στη Γέφυρα.
Με άλλα λόγια, η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν αμφισβητείται όσοι Επιθεωρητές και αν κατέβουν με ή χωρίς όργανα μέτρησης στους δρόμους της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου.

Τι καταγγέλλει ο δήμαρχος

 Την κραυγή αγωνίας και το επιτακτικό αίτημα για απομάκρυνση των ρυπογόνων εγκαταστάσεων, εξέφρασε ο δήμαρχος Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».
Αφήνοντας σαφείς αιχμές για την αβελτηρία του υπουργού Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, ο δήμαρχος τόνισε:
«Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Χατζηδάκης είπε στην εκπομπή σας ότι τώρα ενημερώθηκε για το πρόβλημα. Από τον πρώτο μήνα που είναι στο υπουργείο του, έκανα συνάντηση με τον γενικό του γραμματέα. Ήθελα να συναντηθώ με τον ίδιο, αλλά δεν τα κατάφερα. Έχει ενημέρωση. Από τις μετρήσεις που στέλνουμε εμείς και η περιφέρεια στο αρμόδιο υπουργείο.
Πριν δύο χρόνια, όταν το υπουργείο μας δήλωσε ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει τη βασική του υποχρέωση για προστασία της υγείας των ανθρώπων, πήγαμε στο
Δημόκριτο και το Αστεροσκοπείο.
Ότι στοιχεία έχουμε, τα έχει το αρμόδιο υπουργείο. Ακουσα τον κ. Χατζηδάκη, να κάνει λόγο για νέες μετρήσεις. Έχει το Δημόκριτο και το Αστεροσκοπείο να του
πουν όσα χρειάζεται. Αυτά είναι υπεκφυγές.
Κάποια στιγμή κάποιος πρέπει να επιλέξει αν θέλει στηρίξει τη δημόσια υγεία των κατοίκων της περιοχής με πρακτικό τρόπο.
Χορτάσαμε με λόγια συμπάθειας.
Εδώ και πέντε χρόνια το αίτημα των ανθρώπων είναι ότι πρέπει να μετεγκατασταθούν άμεσα οι βιομηχανικές δραστηριότητες μέσα από τα σπίτια μας. Είναι τα σπίτια μας, τα σχολεία μας εκεί, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτό το πράγμα».