Για τα σοβαρά προβλήματα περιβαλλοντικής ρύπανσης και τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, που δημιουργούν στη Δραπετσώνα οι εργασίες της Oil One, συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίκη, μίλησαν στο «MEGA Mag» ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος και οι βουλευτές Β’ Πειραιά, Δημήτρης Μαρκόπουλος (ΝΔ) και Τρύφωνας Αλεξιάδης (ΣΥΡΙΖΑ).

Και οι τρεις εστίασαν στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι, και φυσικά χιλιάδες μαθητές και συμφώνησαν ότι πρέπει να απομακρυνθούν οι ρυπογόνες εγκαταστάσεις.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, η πόλη βιώνει μια δύσκολη κατάσταση τα τελευταία πέντε χρόνια, με τις τοπικές αρχές να καλούνται να λάβουν έκτακτα μέτρα για τη λειτουργία του 2ου Δημοτικού Σχολείου που βρίσκεται αρκετά κοντά στις εγκαταστάσεις της Oil One, αλλά και των υπόλοιπων σχολείων της περιοχής.

«Έχουμε πρόβλημα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βρεττάκος, ο οποίος υπογράμμισε ότι μόνη λύση είναι άμεση η ανάγκη μετεγκατάστασης των βιομηχανικών δραστηριοτήτων μέσα από τα σπίτια και τις αυλές των σχολείων.

Για τις επόμενες κινήσεις της δημοτικής αρχής ο κ. Βρεττάκος ανέφερε ότι αναμένονται οι τελικές εκθέσεις τόσο του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», αλλά και του Αστεροσκοπείου για το ποιος ευθύνεται για τη δυσοσμία στην περιοχή. «Ως μη οφείλαμε, δήμος και περιφερειακή αρχή μπήκαμε στη διαδικασία να αποδείξουμε τι είναι αυτό που δημιουργεί πρόβλημα στην πόλη. Το κάνουμε εμείς. Θα έχουμε τις μετρήσεις από δύο οργανισμούς, που πιστοποιούν την ύπαρξη του προβλήματος» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι δείκτες καταγραφής για το βενζόλιο στην περιοχή δείχνουν διπλάσια επίπεδα από τα επιτρεπόμενα όρια.

«Είναι έντονο το πρόβλημα. Αυτό που μυρίζει δεν γίνεται να μην προκαλεί προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων μακροπρόθεσμα» πρόσθεσε ο κ. Βρεττάκος.

«Το να φτάσει ένας δήμαρχος να κλείσει ένα σχολείο, ως τελευταίο μέσο για την προστασία της υγείας των παιδιών, δεν είναι εύκολο πράγμα. Έχουμε σοβαρά θέματα και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε τη συζήτησή μας» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν αυτές οι επιχειρήσεις να βρίσκονται εντός του οικιστικού ιστού της πόλης.

Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας τόνισε ότι ο ίδιος γνωρίζει ποιος ευθύνεται για αυτή την κατάσταση. «Εγώ προσωπικά δεν περιμένω τίποτα. Ξέρω ποια είναι η πηγή του προβλήματος. Το λέω και το φωνάζω και θα συνεχίσω να το κάνω» πρόσθεσε.

Τι λένε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο οποίος με ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό, Κ. Χατζηδάκη, έφερε το θέμα στη Βουλή, σημείωσε ότι υπήρξε επικοινωνία με την τοπική αρχή, τονίζοντας ότι τον προηγούμενο καιρό δεν υπήρχαν συγκεκριμένα ευρήματα.

«Πλέον υπάρχουν τα ευρήματα του Δημόκριτου που δείχνουν προς την κατεύθυνση της Oil One» ανέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στην πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου για απουσία ελέγχων μετά το 2015, όταν και ξεκίνησε το πρόβλημα των οσμών.

«Η κυρία Δούρου δεν έκανε τίποτα. Γνώριζε το πρόβλημα, γνώριζε τις εντάσεις» πρόσθεσε ο κ. Μαρκόπουλος.

Στην υπογραφή της κυβέρνησης Σαμαρά -τον Αύγουστο του 2014- για την αλλαγή χρήσης της περιοχής, εστίασε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, σημειώνοντας ότι «ο Αντώνης Σαμαράς παραμονές των εκλογών έκανε συγκεκριμένη επιλογή να δώσει την άδεια λειτουργίας στο συγκεκριμένο χώρο».

Για την παράταση λειτουργίας της συγκεκριμένης εγκατάστασης για οκτώ χρόνια, τόνισε ότι ήταν στα προαπαιτούμενα, κάτι που δεν ψήφισαν –όπως είπε- οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Β’ Πειραιώς.

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, σημειώνοντας ότι γνώριζε το θέμα από τον Αύγουστο του 2019 όταν είχε κατατεθεί σχετική ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή.

«Εμείς προχωρούμε σε κινητοποιήσεις διότι όποιος περιγράφει απλά το πρόβλημα, δεν το λύνει. Καλούμε τους πάντες, το δήμο, τους φορείς, τα κόμματα να ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις» σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης.

Στο ερώτημα αν συμφωνεί με το αίτημα των κατοίκων για αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης, ο Τρύφωνας Αλεξιάδης απάντησε: «Περιμένουμε τους αρμόδιους φορείς, που είναι οι επιθεωρητές, να βγάλουν το τελικό πόρισμα. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε κάτι διαφορετικό. Δεν έχουμε πει το όνομα της εταιρείας, γιατί περιμένουμε να το πουν οι αρμόδιοι ελεγκτές».

Για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν του τελικού πορίσματος των ελεγκτών, ο κ. Μαρκόπουλος σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει η καταληκτική έρευνα. «Από κει και πέρα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, δεν είναι ευαίσθητος με τέτοιου είδους θέματα» τόνισε, σημειώνοντας ότι ενδιαφέρθηκε από την αρχή για το θέμα.

«Αν αποδειχθεί ότι αυτή η μονάδα έχει πρόβλημα, θα δούμε για τις μέριμνες» κατέληξε ο κ. Μαρκόπουλος.