Τον χάρτη των αποθηκών με εκρηκτικά στη χώρα αποκαλύπτουν «Τα ΝΕΑ». Πρόκειται για περίπου 30 στρατιωτικές ή ιδιωτικές εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται χιλιάδες τόνοι νιτρικού αμμωνίου.

Περίπου 30 εν δυνάμει βόμβες – μαμούθ, σε στρατιωτικές και ιδιωτικές εγκαταστάσεις, όπου βρίσκονται αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών, υπάρχουν διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα.

Θα μπορούσαν, σε περίπτωση απροσεξίας και ελλιπών μέτρων ασφαλείας, να προκαλέσουν «σοκ και δέος» αντίστοιχο με τη φονική έκρηξη της Βηρυτού που προκάλεσε εκατόμβη θυμάτων.

Στην Ελλάδα παράγονται και διακινούνται ετησίως περίπου 12.000 τόνοι νιτρικού αμμωνίου και άλλων εκρηκτικών υλών, ποσότητα περίπου πενταπλάσια από αυτήν που προκάλεσε την καταστροφή στον Λίβανο.

Η μεγαλύτερη αποθήκη είναι στην Τανάγρα. Ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία και εκεί βρίσκονται περίπου 2.600 τόνοι νιτρικού αμμωνίου.

Στα Δερβενοχώρια εντοπίζεται άλλη αποθήκη, που έχει 1.500 τόνους της συγκεκριμένης ύλης.

Επίσης μεγάλος χώρος φύλαξης εκρηκτικών, με 680 τόνους νιτρικού αμμωνίου, υπάρχει στα Γρεβενά, όπως και στο Καλοχώρι και στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

Ακόμη υπολογίζεται ότι σε 20 τουλάχιστον μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχουν αποθήκες εκρηκτικών.