Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Αλβανία παραχώρησε καινούργιο σχολικό κτίριο για να γίνει τουρκικό σχολείο

Η Αλβανία παραχώρησε καινούργιο σχολικό κτίριο για να γίνει τουρκικό σχολείο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Τουρκία,

Στην Αλβανία ο τουρκισμός συνεχώς επεκτείνεται και εδραιώνεται στην εκπαίδευση της χώρας. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, με φωτεινή εξαίρεση το Αρσάκειο στην Αλβανία, κανείς δεν ενδιαφέρεται για διάδοση της ελληνικής παιδείας στα Βαλκάνια.

Πώς αλήθεια η Ελλάδα θα εδραιωθεί ως ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων δίχως σχολεία στην περιοχή που να εκπαιδεύουν τις ελίτ; Αυτά είναι «εθνικιστικά» λένε οι αριστερίστικες ιδεοληψίες, «αυτά δεν γίνονται» συμπληρώνουν οι δεξιοί φοβικοί κοτζαμπάσηδες.

Η Τουρκία βεβαίως μια χαρά τα καταφέρνει και πουλά «εκπαίδευση» και «παιδεία» στα Βαλκάνια, ποια η Τουρκία; Το πιο αμόρφωτο έθνος της γης.

Σχολεία στο Ελμπασάν

Ένα τριώροφο σχολικό κτίριο στο Ελμπασάν, που χτίστηκε με τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης Έντι Ράμα και κόστισε στους φορολογούμενους 164 εκατομμύρια λέκε (1,3 εκατ. ευρώ), δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ως γυμνάσιο όπως προβλέπονταν, γράφει με πικρία αλβανικό δημοσίευμα και αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Το νέο σχολικό κτίριο παρέμεινε κλειστό επί δύο χρόνια μέχρι το Νοέμβριο του 2018, οπότε ο Δήμος Ελμπασάν αποφάσισε να μισθώσει το κτήριο στο τουρκικό κρατικό ίδρυμα «Maarif» για 20 χρόνια.

Τα στοιχεία που παρέχονται από το μισθωτήριο δείχνουν ότι ο Δήμος Ελμπασάν αναμένεται να λάβει 342 χιλιάδες λέκε ανά μήνα, ή 82 εκατομμύρια λέκε συνολικά από το τουρκικό ίδρυμα – το ήμισυ των χρημάτων που επενδύθηκαν για την κατασκευή του ως σχολείο.

Όπως σημειώνεται, στην πόλη Ελμπασάν υπάρχουν 6 γυμνάσια, στα οποία φοιτούν 1500 μαθητές.

Μόνο δύο από αυτά έχουν μεγάλο αριθμό μαθητών.

Το σχολείο «Κωνσταντίνος Χριστοφορίδης» και το «Δασκάλ Τοδρί» («Δάσκαλος Θεόδωρος»), όπως αποκαλείται από τον αλβανικό λαό ο επίσης ελληνικής καταγωγής δάσκαλος Θεόδωρος Χατζηφιλιππίδης (Theodhor Hajjipilipi – 1730-1805).

Ο Κωνσταντίνος Χριστοφορίδης (1826-1895), σπούδασε στη Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων. Εξωμότησε από την ελληνορθοδοξία και έγινε προτεστάντης και παράλληλα εξωμότησε από το ελληνικό έθνος γινόμενος Αλβανός.

Παρατηρώντας κανείς τη ζωή του, διακρίνει σχέσεις με ξένες δυνάμεις, που επιθυμούσαν τη δημιουργία αλβανικού έθνους ώστε οι Αλβανοί να μην ενωθούν με τους Έλληνες.

Δεν είναι ο μοναδικός Έλληνας εξωμότης που υπηρέτησε αλλότρια συμφέροντα με στόχο τη συρρίκνωση πληθυσμιακή και γεωγραφική του ελληνισμού.

Ο Κωνσταντίνος Χριστοφορίδης μεταφράζοντας την Καινή Διαθήκη από τα ελληνικά τόσο στα γκεγκικά αλβανικά όσο και στα τοσκικά αλβανικά πιστώνεται με τη θεμελίωση της βάσης για την ενοποίηση των δύο διαλέκτων σε μια εθνική γλώσσα. Είναι αυτός που έφτιαξε την αλβανική γλώσσα. Όχι την γραπτή, αυτή την έφτιαξαν λίγα χρόνια μετά οι επίσης εξωμότες Κυριαζίδες.

Σκόπιμα στεκόμαστε στις ονομασίες των δύο μεγάλων σχολείων στο Ελμπασάν, που είναι από Έλληνες δασκάλους, μήπως και γίνει κατανοητό πόσο ζωτικό χώρο έχουμε απολέσει.

Το ιδιωτικό τουρκικό σχολείο

Το δημόσιο κτίριο που χρηματοδοτήθηκε από την αλβανική κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει ως ιδιωτικό γυμνάσιο «Elbasan High School» του τουρκικού ιδρύματος Maarif.

Ενός ιδρύματος που ελέγχεται από το ισλαμικό καθεστώς Ερντογάν και την τουρκική κυβέρνηση.

Στη σελίδα του στο Facebook το ίδρυμα έχει την επωνυμία «International Maarif Schools of Albania» και καλεί τους Αλβανούς μαθητές να εγγραφούν για να μελετήσουν την επιστήμη και την τεχνολογία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αλβανικής «Telegraf» το ίδρυμα Maarif ιδρύθηκε το 2016, ως μέρος των επίσημων προσπαθειών της Άγκυρας να αγωνισθεί και να καταπολεμήσει ένα δίκτυο σχολείων που θεωρείται ότι συνδέεται με το Κίνημα που δημιουργήθηκε από τον Τούρκο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αλβανία τον Ιούνιο του 2017, σε συνέντευξή του στο αλβανικό Top Channel επιτέθηκε στα σχολεία που υποτίθεται ότι συνδέονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν και ζήτησε από την αλβανική κυβέρνηση να τα κλείσει και να προτιμήσουν οι Αλβανοί για σπουδές στο Ίδρυμα Maarif.

Σημείωση:

Σχεδόν άπαντες οι Έλληνες υπουργοί Παιδείας μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο έχουν τεράστιες ευθύνες για τη συρρίκνωση του ελληνισμού στη Βαλκανική.

Το πιο εξωφρενικό είναι ότι οι Τούρκοι κάνουν με τα σχολεία ό,τι κάναμε εμείς από τον 18ο έως τις αρχές του 20ου αιώνα. Τις δικές μας μεθόδους αντιγράφουν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση μου με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr