Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Δήμος Καρδίτσας: Πώς ξοδεύεται η ΣΑΤΑ 2019-2020;Πρόεδροι διεκδικήστε τα δικαιώματα σας

Γράφει η Σωτηρία  Μπακαλάκου*

Το κράτος δίνει κάθε χρόνο για κατασκευή υποδομών στα χωριά και την πόλη το ποσό των 715.860 € που ονομάζεται ΣΑΤΑ. Η προηγούμενη Δημοτική αρχή, δημοπρατούσε κατά μέσο όρο υπερδιπλάσιο ποσό για έργα σε όλους τους οικισμούς του Δήμου. Η αύξηση καλύπτονταν από την έκπτωση των εργολάβων και από πόρους ιδίων εσόδων του Δήμου. Σημειώνεται ότι για την επιλογή των έργων που εκτελούνταν σε κάθε οικισμό ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ υπεύθυνο ήταν το τοπικό Συμβούλιο χωρίς καμία παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής.

Από τον πίνακα που επισυνάπτεται φαίνεται ότι το ποσό που δημοπρατούνταν κατά μέσο όρο την τριετία 2016-2017-2018 ήταν 1.700.000 € (το χρόνο). Επίσης φαίνεται και το ποσό που έπαιρνε η κάθε κοινότητα.

Με την αλλαγή της δημοτικής θητείας τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Η νέα Δημοτική αρχή επέλεξε να μην  διαθέσει στην πόλη και τα χωριά  τα χρήματα που δικαιούνται για κατασκευή υποδομών αλλά να τα διαθέτει για ατομικές εξυπηρετήσεις και ενέργειες εντυπωσιασμού.

Παράλληλα ακολούθησε την μόνιμη ψευδή τακτική, να «φορτώνει» όλες τις λαθεμένες της επιλογές στους προηγούμενους.

Τι λένε στους προέδρους που δικαιολογημένα γκρινιάζουν; Ότι τη ΣΑΤΑ του 2019 την κατένειμαν οι προηγούμενοι. Δυστυχώς για αυτούς τα στοιχεία τους διαψεύδουν. Η ΣΑΤΑ του 2019 από την προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν τελείως απείραχτη. Παρότι πάντα στις αρχές κάθε χρόνου δημοπρατούνταν η ΣΑΤΑ του αντίστοιχου έτους, ειδικά για το 2019 για λόγους ευαισθησίας ενόψει των εκλογών δεν δημοπρατήθηκε, ώστε να τη διαχειριστεί η νέα Δημοτική αρχή.

Όσον αφορά τώρα στη ΣΑΤΑ παρελθόντων ετών η κατάσταση στις 31/8/2019 είχε ως εξής:

Σύνολοαπλήρωτων συμβάσεων απόΣΑΤΑ και ίδια έσοδα 773.529 €.

ΣΑΤΑ παρελθόντων ετών στο ταμείο 493.716 €.

Άρα για την πληρωμή του συνόλου των υποχρεώσεων προβλέπονταν διάθεση 279.813 € από ίδια έσοδα (χρήματα που υπήρχαν στα ταμείο του Δήμου κατά την αλλαγή της δημοτικής θητείας).  Η λογική ήταν να ενισχύονται τα ποσά που έρχονται για έργα από το Κράτος (ΣΑΤΑ) με χρήματα του Δήμου ώστε να γίνονται περισσότερα έργα και παρεμβάσεις στα χωριά.

Η νέα Δημοτική αρχή επιλέγει μέχρι στιγμήςόχι μόνο να μην διαθέσει ούτε ένα ευρώ από τα ίδια έσοδα για τα παραπάνω έργα υποδομών, αλλά ενώ βρισκόμαστε μέση του 2020 δεν έχει  δημοπρατηθεί κανένα έργο από τη ΣΑΤΑ για τις τοπικές κοινότητες και δεν έχει δοθεί καν εντολή για τη σύνταξη των απαιτούμενων μελετών. Χάνονται λοιπόν τα έργα  των ετών 2019 και 2020. Τονίζουμε ότι αν συνεχιζόταν η λογική της  προηγούμενη δημοτική αρχή θα έπρεπε να είχαν ήδη δημοπρατηθεί για την πόλη και τα χωριά έργα περισσότερα από 3.000.000 €.

Τι πετυχαίνει λοιπόν η Δημοτική αρχή με αυτόν τον τρόπο; Στερεί νέες υποδομές από τους δημότες γιανα διαθέτει τα χρήματα των υποδομών σε μικρό- εξυπηρετήσεις και δράσεις εντυπωσιασμού. Επίσης πετυχαίνει έναν δεύτερο απαράδεκτο στόχο. Δεν δημοπρατεί κανένα έργο και όλα τα χρήματα τα ξοδεύει μέσω αναθέσεων παίρνοντας έκπτωση 0% αντί του 50% στις δημοπρασίες, εξυπηρετώντας όμως με αυτόν τον τρόπο τους ημέτερους. Ευτυχώς υπάρχουν και τα έργα που τρέχουν από την  προηγούμενη Δημοτικήθητεία για να βγάζει φωτογραφίες ο Δήμαρχος  στην απέλπιδα προσπάθειά του να τα οικειοποιηθεί.

Εκτίμησή μας είναι ότι ο τρόπος διαχείρισης της ΣΑΤΑ, θυμίζει τους ιθαγενείς με τα καθρεφτάκια. Στερεί από κάθε κοινότητα κατά μέσο όρο 40.000 ευρώ το χρόνο, επιστρέφει μέσω εξυπηρετήσεων 2.000 € και ζητάει από πάνω να δημοσιευθούν ευχαριστήρια.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι στο χέρι των προέδρων και των Τοπικών Συμβουλίων να διεκδικήσουν την προηγούμενη κατάσταση και να τη βελτιώσουν ή να αρκεστούν σε ένα ξεροκόμματο με την υποχρέωση ευχαριστηρίου.Τώρα που το γνωρίζουν οφείλουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους καθώς θα κριθούν και οι ίδιοι από τις τοπικές τους κοινωνίες.

*Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Καρδίτσας, πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Οικονομολόγος MSc, Υποψήφια διδάκτωρ

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή