Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας -Με αφορμή μια επέτειο… επανεκκίνηση!

Το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας αριθμεί 26 χρόνια συνεχούς παρουσίας και δράσης. Το ημερολόγιό του περιλαμβάνει κάθε χρόνο ένα πλήθος από εκδηλώσεις και δραστηριότητες, που όχι μόνο πλουτίζουν την πολιτιστική ζωή του τόπου μας, αλλά διευρύνουν τους ορίζοντες της πόλης και των κατοίκων της με ανταλλαγές, επισκέψεις και συνεργασίες, εντός και εκτός συνόρων!

 Έτσι λοιπόν, ένας χρόνος ακριβώς πέρασε από την εκδήλωση “Της ξενιτιάς και του ξεριζωμού» που πραγματοποίησε πέρυσι το Μάιο το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών και τον Σύλλογο Ποντίων Καρδίτσας στο υπαίθριο θέατρο του Σχολείου, όπου ένα εντυπωσιακά μεγάλο πλήθος κόσμου παρακολούθησε να συμπράττουν επίσκηνήςπάνω από 150 μαθητές των δύο σχολείων σετραγούδια παραδοσιακά και μη, σε ένα ταξίδι με κοινό παρονομαστή τον πόνο της προσφυγιάς, του ξεριζωμού, του αποχωρισμού…Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κοινό παρουσίασε η απόδοση των τραγουδιών στην ποντιακή διάλεκτο τόσο από τους μαθητές των Γιαννιτσών όσο και της Καρδίτσας  με τη συνοδεία του εμβληματικού οργάνου των Ποντίων, της Λύρας,ένα θέαμα που σπάνια έχει την ευκαιρία να απολαύσει.Οι εκπαιδευτικοί μουσικής Αλέξης Στεφανίδης και Δημήτρης Μανούσης του  Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών και Άγγελος Παλαπέλας, Ηλίας Παππάς και Ξένια Τσέλιγκα του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας καθοδήγησαν και συντόνισαν τα σύνολα των μαθητών των δυο Σχολείων, σε ένα ποικίλο ρεπερτόριο, από τη Σμύρνη την Καππαδοκία, τη Θράκη και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και κομμάτια συγχρόνων δημιουργών, εμπνευσμένα από τη συλλογική ή προσωπική έννοια της  «πατρίδας».Ο εκπαιδευτικός Βασίλης Πλατής, του Μουσικού Σχολείου των Γιαννιτσών, έδωσε μια περιεκτική και τεκμηριωμένη ομιλία πάνω στο ιστορικό πλαίσιο και τις σύγχρονες επεκτάσεις της γενοκτονίας, όχι μόνο για την τοπική αλλά και για την παγκόσμια ιστορία. Παράλληλα το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Καρδίτσας παρουσίασε ένα δρώμενο και μοίρασε ενημερωτικό υλικό πάνω στο ζήτημα της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση, όπως και κάθε εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου, αποτελείμια καθηλωτική και αμφίδρομα ωφέλιμη εμπειρία, τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους γονείς και το κοινό. Μέσα από τις δράσεις και την εξωστρέφεια του ΜΣ στην τοπική κοινότητα, δίνεται στα παιδιά η ευκαιρία να δείξουν τις γνώσεις και τις ικανότητές τους, να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει και στις δυνάμεις τους, να υπερβούν τις φοβίες ή τις αγκυλώσεις τους και να προβάλλουν τον εαυτό τους προς τα έξω, να αναδείξουν την προσωπικότητα και το ταλέντο τους. Κανένα παιδί δεν αποκλείεται από τις εκδηλώσεις. Πρόκειται για μια απόλυτα συμπεριληπτική διαδικασία, στην οποία κάθε παιδί συνεισφέρει με αυτό που ξέρει και μπορεί, προσθέτοντας το δικό του μοναδικό κομμάτι στο παζλ του τελικού συλλογικού αποτελέσματος. Οι μαθητές μαθαίνουν σα συνεργάζονται, να σέβονται να αναγνωρίζουν και να αποδέχονται. Μαθαίνουν να κοπιάζουν και να χτίζουν βήμα βήμα. Μυούνταιστα μυστικά της σκηνικής παρουσίας και αποκτούν γνώσεις που θα τους φανούν χρήσιμες όχι μόνο σε μια ενδεχόμενη μελλοντική μουσική καριέρα, αλλά σε οποιοδήποτε επαγγελματικό μονοπάτι θα επιλέξουν. Αποκτούν μια δημιουργική διέξοδο στα «σκληρά» χρόνια της εφηβείας τους.  Παράλληλα χτίζουν σχέσεις και συνεργασίες με τη μαγική ιδιότητα της κοινής γλώσσας της μουσικής, που στην εκδήλωση συνεπήρε και το κοινό, το οποίο έγινε ένα με τους μαθητές και αυτό αποτέλεσε και αποτελεί δικαίωση για μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και τα ίδια το Σχολεία.

Μια εκδήλωση λοιπόν με ξεχωριστή διδακτική , συγκινησιακή και μνημονική διάσταση…

Φέτος, λόγο της έκτακτης κατάστασης, αναβλήθηκαν οι εκδηλώσεις, οι συμπράξεις και οι εκδρομές του Σχολείου μας. Ελπίζουμε το κόστος της προσωρινής αυτής στέρησης να είναι εξίσου προσωρινό και γρήγορα να επανέλθουμε στη «ρουτίνα» μας που για την κοινότητα του Μουσικού Σχολείου είναι μια συναρπαστική διαδρομή γεμάτη εκπλήξεις, κυριολεκτικές και μεταφορικές συναντήσεις, ταξίδια σε πραγματικά και μουσικά διαστήματα και συμπράξεις με άλλα Σχολεία.

Για όσους θέλουν να δουν ή να ξαναπαρακολουθήσουντην εκδήλωση, υπάρχει στο κανάλι του σχολείου μας στο u-tubeστον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=gFzJs4G8eTQ.

Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε το DVD της εκδήλωσης για την δωρεάν προμήθεια του οποίου μπορείτε να απευθυνθείτε στοτηλέφωνο του Μουσικού Σχολείου: 24410-73970.

Οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συνέχιση των σπουδών στην Α Γυμνασίου του Σχολείου μαςσυνεχίζονται. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική αίτηση ακολουθώντας τον σύνδεσμο

https://forms.gle/jPvrtoCXvhWKDiGy5  και θα ενημερωθούν από το σχολείο για τις επόμενες ενέργειες.

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή