Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η θαυμαστή Λένη της Περδικοράχης και το κοπάδι της!

«Από μικρό κορίτσι κάνω αυτή τη δουλειά. Υπάρχει καλύτερη δουλειά από αυτή; Κι ας είναι δύσκολη. Πολύ δύσκολη. Αλλά, πες μου, εσύ και όλοι οι άλλοι, μπορείτε να βλέπετε κάθε μέρα το ηλιοβασίλεμα; Αν όμως βόσκεις πρόβατα, μπορείς!  Να το, τήρα το, εδώ μπροστά σου είναι».

 Με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε την απρόσκλητη παρουσία του trikalanews.gr στο χώρο που έβοσκε τα πρόβατά της στην Περδικοράχη Τρικάλων, την Κυριακή το απόγευμα, λίγο πριν δύσει ο ήλιος, η θαυμαστή Κυρία Λένη Θάνου –  όπως είπε ότι είναι το όνομά της.

Με προσοχή μη φύγουν τα πρόβατα προς την μεριά του δρόμου – του αμαξωτού όπως εκείνη έλεγε – αλλά και με προσοχή μη πάνε προς την άλλη μεριά, δηλαδή προς το χωράφι με τα ζαρζαβατικά του γείτονά της, η κ. Λένη Θάνου, δέχτηκε, καθώς ταυτόχρονα έλεγχε τα πρόβατα με την μαγκούρα της, να μιλήσει στο trikalanews.gr για την ζωή της γυναίκας βοσκού!

Μουσική κατά την διάρκεια της συνέντευξης, μας κράτησαν τα κουδουνάκια που ήταν κρεμασμένα στους λαιμούς των προβάτων.

Επιλέξαμε να δημοσιεύσουμε την συνέντευξή της χωρίς τις παρεμβολές των ερωτήσεών μας, απλά ως ένα γυναικείο μονόλογο.

«Είμαι από τα πάνω μέρη, κορίτσι απ΄το Πολυνέρι, ήμαν. Μετά παντρεύτηκα και είμαι νύφη απ΄το Μυρόφυλλο. Πάντα στα πρόβατα ήμαν. Ξεχειμωνιάζαμε τότε στους Παπαδάτες και στο Ξηρόμερο στο Αγρίνιο. Μια ζωή στα πρόβατα.

Εδώ στην Περδικοράχη, ήρθα με τον άντρα μου το 1972. Να που είναι το σπίτι μου, εκεί πάνω. Βλέπεις; Δίπλα έχω τα πρόβατα, ένα με την οικογένειά μου. Δύσκολη δουλειά, αλλά τι να κάνουμε; Λεφτά αν βγάζει; Με κοροϊδεύεις; Από πού μωρέ παιδάκι μου να βγάλουμε λεφτά; Δεν φτάνουν ούτε να ζήσουμε έτσι όπως τα έκαναν τα πράγματα στην Ελλάδα.

Πάψε, δεν βγαίνει μεροκάματο! Ούτε γάλα πουλάω, ούτε τίποτα. Θέλω να τα πουλήσω. 25 ζωντανά είναι και τα λυπάμαι. Τι να τα κάνω; Τα έβαλα στην εφημερίδα, τήρα την εφημερίδα να δεις που τα πουλάω. Αλλά ήρθε κανένας να τα πάρει; Τίποτα ντιπ.
Τα έχω για συντροφιά και για να φτιάχνω λίγο τυρί.

Τώρα περάσανε τα χρόνια μου, έφυγε και ο άντρας μου και κάνω αυτή τη δουλειά μόνη μου. Αν κάνει αυτή η δουλειά για γυναίκα; Κάνει και δεν κάνει, κάνει και παρακάνει!

Τα παιδιά μου τα μεγάλωσα μη χειρότερα, με αυτή τη δουλειά. Τρία κορίτσια. Δόξα το Θεό. Καλά τα πήγαμε μέχρι εδώ.Παντρεμένες τις έχω τις κόρες και μου έκαναν  πέντε εγγόνια! Ένα κορίτσι και τέσσερα αγόρια. Καλά μου τα έφερε η ζωή. Δεν έχω παράπονο.

Τήρα τον ήλιο που πέφτει, τι ωραία χρώματα που βγάζει!

Μωρέ δεν έχω κανένα μουλάρι μαζί, να με βγάλεις καμιά φωτογραφία καβάλα στο μουλάρι, όπως τότε που βγήκα φωτογραφία νύφη στο Μυρόφυλλο πάνω στο μουλάρι! Εκεί να δεις!»

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή