Στην Στοκχόλμη εκτίθεται η Τουρκική Σχεδιαστική Συλλογή Άτλας Χάρραν

Η συλλογή είναι μια σύγχρονη ερμηνεία των ιστορικών αντικειμένων που ανακαλύφθηκαν σε ανασκαφές στην Μεσοποταμία

1141960
Στην Στοκχόλμη εκτίθεται η Τουρκική Σχεδιαστική Συλλογή Άτλας Χάρραν
Turk ve suriyeli kadinlarin tasarimlari2.jpg
Turk ve suriyeli kadinlarin tasarimlari1.jpg

 

Στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, την Στοκχόλμη, βρίσκεται η «Τουρκική Σχεδιαστική Συλλογή Άτλας Χάρραν» (Turkish Atlas Harran Design Collection) που αποτελείται από αντικείμενα που κατασκεύασαν από κοινού Τούρκισσες και προσφύγισσες από τη Συρία.

Ο έπαρχος του Χάρραν, Ομέρ Φαρούκ Τσελίκ, ο οποίος παρέστη στην παρουσίαση της συλλογής που εκτίθεται στην Εβδομάδα Σχεδιασμού της Στοκχόλμης σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο, είπε ότι τα προϊόντα κατασκευάστηκαν στο Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης που λειτουργούν με τη στήριξη του επαρχείου.

Η έκθεση αποτελεί προϊόν μεγάλου μόχθου των προσφυγισσών από τη Συρία και γυναικών της περιοχής, σημείωσε ο Τσελίκ και πρόσθεσε ότι οι γυναίκες αποκτούν επαγγελματική δραστηριότητα και συμβάλλουν στην κοινωνική ζωή.

Στο Χάρραν ζουν περίπου 28.000 Σύροι ανέφερε ο Τσελίκ και πρόσθεσε τα παρακάτω:

«Το κέντρο μας ανέλαβε ένα σημαντικό καθήκον στη διαδικασία ενσωμάτωσης των γυναικών από τη Συρία στη χώρα μας. Οι Σουηδοί φίλοι μας στην Στοκχόλμη εξεπλάγησαν και εντυπωσιαστήκαν πολύ όταν τους είπαμε ότι φιλοξενούμε 28.000 Σύρους στην πόλη μας».

Η συλλογή είναι μια σύγχρονη ερμηνεία των ιστορικών αντικειμένων που ανακαλύφθηκαν σε ανασκαφές στην Μεσοποταμία και αποτελείται από προϊόντα όπως ξύλινα σερβίτσια, κεραμικά επιτραπέζια σκεύη, κιλίμια από τσόχα και υφαντά τοίχου.



ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ