Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αυτά είναι τα 5 μαγαζιά που πρέπει να πας τον Ιούνιο!

Οι επαύλεις, τα διατηρητέα και οι ιστορικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης που φιλοξενούν εστιατόρια και χώρους γαστρονομίας

Της Ευγενίας Κουτούβελα

Ο ήδη καυτός μήνας Ιούνιος, ο πρώτος επίσημος του καλοκαιριού, είναι ο ιδανικός μήνας για να εξερευνήσουμε υπέροχες αυλές και δροσερούς χώρους που φιλοξενούνται σε διατηρητεά και νεοκλασσικά κτίρια καθώς και σε ιστορικές περιοχές της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Από την κοιλάδα της Βυζαντινής Καλαμαριάς και την περιοχή των Πύργων, κάνουμε μια στάση για δροσερή μπύρα στην περιοχή του Πύργου του Λευκού για να καταλήξουμε στην πάλαι ποτέ πολύβουη περιοχή του Φραγκομαχαλά και την πλακόστρωτη Αγίου Μηνά, κατάλοιπο της παλιάς οθωμανικής οδού Καπάνατζα –βασική αρτηρία της πόλης, που ένωνε την πλατεία Φαναριωτών με την Εμπορίου- και  την οδό Εδέσσης (πρώην Τας Χάνι). Δροσεροί κήποι, καλαίσθητα αίθρια, ψηλοτάβανα κτίρια υψηλής αισθητικής και ωραίοι άνθρωποι μας προσφέρουν μία όαση δροσιάς και απόλαυσης για ένα ταξίδι στην πολυτάραχη ιστορία της πόλης που αναγεννάτε καθημερινά (ίσως λίγο πιο αργά από ότι θα θέλαμε).

Άλλωστες, όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο πολυταξιδεμένος παππούς, η Θεσσαλονίκη ήταν το πιο ωραίο λιμάνι να αντικρίζεις με την είσοδο του πλοίου στο Θερμαϊκό.

Η νέα αυτή στήλη του TyposThes με τα εστιατόρια του μήνα επιθυμεί να γίνει ένας ανεπιτήδευτος οδηγός πόλης για όλους εμάς που λατρεύουμε τις γαστριμαργικές απολαύσεις και ακόμη περισσότερο να μοιραζόμαστε τις στιγμές αυτές με καλή παρέα και πολύ κέφι!

Πάμε να τα δούμε!

Έπαυλη Μαρόκκου

maroko.jpg

Σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο του 1906, επονομαζόμενο από τον αυστριακό υπήκοο Ιωάννη Μαρόκκο -που έχτισε το κτίριο, στεγάζεται ο νέος πολυχώρος διασκέδασης και γαστρονομίας που άνοιξαν μια ομάδα νέων Θεσσαλονικέων. Το κτίριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 1985, ενώ η ιδιοκτησία μετακύλησε από την κόρη του Μαρόκκου, Μαρία Τερέζα το 1919 στην οικογένεια Μπουρλά, για να ξανααλλάξει χέρια το 1951 και να περάσει στο ελληνικό Δημόσιο για εξόφληση χρεών.

Στο κτίριο στεγαζόταν η Ιερατική σχολή, και μετέπειτα το σχολείο-οικοτροφείο του Εθνικού Ιδρύματος Προστασίας Κωφαλάλων. Αργότερα ιδιώτες μετατρέπουν την Έπαυλη σε χώρο εστίασης και αναψυχής, bar «Βελλερεφόντης» και «ΠανσέλΟινος», ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια στέγαζε το Β' Τμήμα Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Το 2018 το αρχιτεκτονικό γραφείο CAN studio ανέλαβε την ανακαίνιση του κτιρίου, για τη δημιουργία του πολυχώρου, διατηρώντας τον εκλεκτικιστικό χαρακτήρα που διέθεταν  τα περισσότερα κτίρια που χτίστηκαν εκείνη την εποχή στην αραιοκατοικημένη περιοχή των Εξοχών του 19ου αι, συνδυάζοντας πολλά αρχιτεκτονικά ρεύματα όπως μπαρόκ, νεοκλασσικισμός κ.ά

Η «Έπαυλη Μαρόκκου», όπως ονομάζεται ο διώροφος πολυχώρος,  λειτουργεί από τις 8.00 το πρωί (Βασ.Όλγας 133 με Π. Συνδίκα) για καφέ και brunch, ενώ κυρίαρχο στοιχείο αποτελεί και το φαγητό. Στολίδι της ‘Επαυλης αποτελεί και το κελάρι, που στεγάζεται στο υπόγειο, δίνοντας τη δυνατότητα στους πελάτες να επιλέξουν το κρασί τους από μία μεγάλη λίστα κρασιών που δίνει έμφαση στους Έλληνες οινοποιούς.

Casablanca Social Club

casablanca.jpg

Casablanca ή οίκος λευκός στα ισπανικά, είναι η μεγαλύτερη πόλη στο Μαρόκο, στη δυτική του πλευρά που βρέχεται από τον Ατλαντικό, μία εμβληματική ταινία και ένα κτίριο κόσμημα στη πόλη της Θεσσαλονίκης όπου στεγάζεται ένα από τα ωραιότερα μπαρ φαγητού (restaurant bar). 

Στη Βασ. Όλγας 18 η Βίλλα Μιχαηλίδη μεταμορφώθηκε με απόλυτο σεβασμό σε ένα all day café-bar. Το οίκημα χτίστηκε το 1888 για τον Γιώργο Θέμελη, αγοράστηκε εν συνεχεία από τον Saul Levi Modiano και από το 1926 έως τη δεκαετία του ’90 αποτελούσε την κατοικία της οικογένειας Μιχαηλίδη. Μία ακόμη από τις λίγες επαύλεις της περιοχής των Εξοχών που έχουν διασωθεί. Το επιβλητικό αυτό κτίσμα με τις ιδιαίτερες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες είναι χαρακτηρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως έργο τέχνης.

Στο Casablanca θα νιώσεις κάτι από την ευγενική φιλοξενία και την κοσμοπολίτικη αύρα που χαρακτηρίζει τους ιδιοκτήτες του να σε αγκαλιάζει όλη τη διάρκεια της ημέρας. Premium αποστάγματα, κλασικά και ευφάνταστα cocktails, ποικιλία επιλογών ανάμεσα σε κρασί και μπίρα, συνδυάζονται με πιάτα ελληνικής δημιουργικής κουζίνας με αυθεντικότητα και επιμονή για τον ιδανικό γευστικό συνδυασμό στον τέλειο χώρο.

Chilai Wine Bar Restaurant

chilai.jpg

Στo δημοφιλές Chilai, στην οδό Αγίου Μηνά, θα απολαύσεις ένα συνδυασμό πολυτέλειας με χαλαρότητα, όπου το ποιοτικό σέρβις παντρεύεται με την casual διάθεση και ο επαγγελματισμός με το ζεστό χαμόγελο στην εξυπηρέτηση. Όλα αυτά σε ένα χώρο εξωτικά διακοσμημένο –παπαγάλοι και τροπικά φυτά κρέμονται από τους τοίχους του-, με μουσική που προσαρμόζεται στην ώρα και στη διάθεση του κόσμου και που την επιμελούνται οι καλύτεροι djs της πόλης.

Ίσως ένας από τους βασικούς λόγους  για να το επισκεφτείς είναι η μεγάλη ποικιλία  γευστικών επιλογών που σου προσφέρει καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας. Από τις 9 το πρωί, μπορείς να απολαύσεις υπέροχους καφέδες, τσάι, ροφήματα καθώς και φρεσκοστυμμένους  χυμούς αφράτες ομελέτες, club sandwich και τοστ.  Το μεσημέρι σερβίρονται γευστικότατα πιάτα με διεθνείς επιρροές. Από τα λαχταριστά ριζότο και τα ζουμερά κρεατικά μέχρι τις βιταμινούχες και άκρως δροσερές σαλάτες του. Ιδανικό συνοδό αποτελούν τα πρωτότυπα signature cocktails και mocktails, φτιαγμένα από του καλύτερους mixologists. Ενώ αν είσαι λάτρης του καλού κρασιού –όπως και ο ιδιοκτήτης του- έχεις επιλογές ανάμεσα σε 100 ετικέτες εγχώριων και ξένων οίνων.

Ύψιλον

ypsilon.jpg

Το Ύψιλον στεγάζεται στο προσφάτως ανακαινισμένο κτίσμα του 1870 Ταζ Χαν (που σημαίνει χάνι) στην περιοχή των Άνω Λαδάδικων και την οδό Εδέσσης. Αποτελεί ένα από τα ελάχιστα κτίρια της περιοχής που έμεινε απείραχτο από την πυρκαγιά του 1917 που έχει στιγματίσει και διαμορφώσει ποικιλοτρόπως την πόλη, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης απ τις αρμόδιες υπηρεσίες. Για χρόνια φιλοξενήθηκε εδώ η χαρτοποιία Χατζόπουλου καθώς και διάφορες άλλες μικρές επιχειρήσεις που παρήγαγαν από γλειφιτζούρια μέχρι σαπούνια. Μάλιστα κάποια χρόνια πριν είχε γίνει μία βραχύβια προσπάθεια επαναλειτουργίας του ως χώρου διασκέδασης από γνωστό αθηναϊκό σχήμα.

Το κτήριο κατασκευάστηκε μεταξύ του 1866 και 1867 στο αλλοτινό οικονομικό κέντρο της πόλης, το Φραγκομαχαλά, και χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως χάνι. Ήταν ιδιοκτησίας Ιωάννη Κύρτση (εξ’ου και γνωστό και ως Κύρτση Χαν), πλούσιου επιχειρηματία της εποχής, τα αρχικά του οποίου είναι  χαραγμένα στην πρόσοψη  του κτηρίου.

Το Κύρτση Χαν, διέθετε εμπορικά καταστήματα, στάβλους, πεταλωτήρια και διασκεδαστήριο ενώ στον πάνω όροφο βρίσκονταν τα δωμάτια. Ως αρχιτεκτονική και ύφος το κτίσμα των 860 τμ μετουσιώνει μια ολόκληρη εποχή με τα σαλονικιώτικα αργιλικά κεραμίδια του να προέρχονται από την Κεραμεία Αλλατίνη και τα μεταλλικά ρολά του κατάγονται από την γαλλική πόλη Γκρενόμπλ.

Με σεβασμό στην αρχιτεκτονική και την ιστορία του κτιρίου για την αναστήλωσή του, το όραμα των έξι ιδιοκτητών του για δημιουργία μιας κοινότητας - σημείου αναφοράς για τους ανήσυχους ανθρώπους της πόλης, βρίσκει την ιδανική του στέγη. Ένας χώρος ανοιχτός που θέλει να στεγάσει το πιο δραστήριο κομμάτι της κοινότητας και θα κυοφορήσει ιδέες, δράσεις, αντικείμενα και συνέργειες.

Στο ‘Ύψιλον μπορείς παράλληλα να απολαύσεις ελαφριά δημιουργικά πιάτα –είναι και καλοκαίρι άλλωστε- και δροσερά ευφάνταστα ποτά που αλλάζουν με τις εποχές.

Και τέλος έχουμε πάντα ένα χώρο bonus. Καθώς το θερμόμετρο αρχίζει να ξεπερνάει τους 30 βαθμούς, δε θα μπορούσαμε να μην τιμήσουμε το κατεξοχήν καλοκαιρινό ποτό που δεν είναι άλλο από τη μπύρα.

The Hoppy Pub

hoppy.jpg

H Θεσσαλονίκη μέσα στα στενά της, έχει την τιμή να φιλοξενεί την καλύτερη μπυραρία της Ελλάδος και του κόσμου –δεν τα λέω εγώ, μόνο, αλλά και το ratebeer– στη Ηοppy Pub στη Νικηφόρου Φωκά και την περιοχή του Λευκού Πύργου θα έχεις την ευκαιρία να διαλέξεις ανάμεσα από αμέτρητα είδη μπύρας ή να κάνεις γευσιγνωσία για να εκπαιδευτείς και να καταλήξεις στην αγαπημένη σου –για αυτή την εβδομάδα.

Περιπλανήσου από τα κλασσικά είδη lager, pilsener, weissbier μέχρι τους πιο ιδιαίτερους τύπους μπύρα όπως IPAs , imperial IPAs, stouts, imperial stouts, saisons, lambics, barrel aged ales, vintage beers, sour ales, gose, berliner weiss κ.α.. Και επειδή όλοι μας χρειαζόμαστε μια καθοδήγηση όταν διαβαίνουμε το κατώφλι της Hoppy, μη διστάσεις να συμβουλευτείς τον Γιώργο Αλεξάκη, που με την πολύχρονη εμπειρία του στο χώρο θα σε καθοδηγήσει στην ιδανική –για τα γούστα σου- μπύρα και θα σου πει τα πάντα για τον τρόπο παρασκευής της και την ιστορία του ζυθοποιείου, καθότι κατά πάσα πιθανότητα, το έχει επισκεφθεί.

Στο Hoppy pub οι εκλεκτοί ζύθοι συνδυάζονται με διαλεχτά μπυροσνάκ από την Ελλάδα και τον κόσμο όπως ταλαγάνι Μεσσηνίας ψητό με κρέμα βατόμουρο, μανούρι Ελασσόνας με μέλι θυμαρίσιο, grana Padanno Ιταλίας, καπνιστό τυρί Βερμίου, γραβίερα Ηπείρου, λουκάνικα Nάουσας, Μυκόνου και ριγανάτα, Αρμένικο πικάντικο σουτζούκι και ελαφριά λουκάνικα γαλοπούλας γεμιστά με τυρί cheddar καθώς και αλλαντικά Μιστρά. Μία απόλαυση!

Ελπίζουμε να απολαύσατε τη γαστρονομική μας βόλτα όσο και εμείς. Περιμένουμε με αγωνία τα νέα και τις εντυπώσεις από ότι δοκιμάσατε και σας άρεσε καθώς και τις προτάσεις σας για τον ,ακόμη πιο καυτό μήνα, Ιούλιο!

Καλά γαστρονομικά ταξίδια!

Με την υπογραφή του TyposThes 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ