Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχονται οι πρώτοι Σχολικοί Αγώνες Πρεσπών

Αυτό το σαββατοκύριακο οι 1οι Σχολικοί Αγώνες Πρεσπών

Οι 1οι  σχολικοί αγώνες Πρεσπών θα διοργανωθούν από τους όμορους Δήμους των τριών χωρών που μοιράζονται τη λεκάνη τωνΠρεσπών στις 11-12 Μαϊου 2019. Στους αγώνες θα συμμετέχουν μαθητές σχολείων από την Ελλάδα, την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Την πρώτη μέρα θα γίνουν αγώνες μπάσκετ στο Πατουλίδειο αθλητικό κέντρο, που αφορούν σε 4 κατηγορίες (παίδων, κορασίδων, νέων, νεανίδων) με μικτές ομάδες μαθητών από τις τρεις χώρες, ενώ τη δεύτερη θα γίνει ανώμαλος δρόμος 4χλμ. (νέοι, νεανίδες) και 2χλμ. (παίδες, κορασίδες), που θα τερματίζει στο χώρο μπροστά στην Βασιλική του Αγ. Αχιλλείου στο ομώνυμο νησί της Μικρής Πρέσπας. Παράλληλα θα γίνουν ξεναγήσεις στα αξιοθέατα της Ελληνικής πλευράς (Βυζαντινή εκκλησία Αγ. Γερμανού, νερόμυλος Αγ. Γερμανού, Βασιλική Αγ. Αχιλλείου) αλλά και από κοινού συμμετοχή σε αυθεντικά λαϊκά δρώμενα (Πανήγυρις Αγ. Γερμανού).

Στόχος των αγώνων είναι η καλλιέργεια της αλληλοκατανόησης και της συνεργασίας ανάμεσα στις κοινότητες των κατοίκων τωνΠρεσπών και από τις τρεις χώρες,  μέσα από την διάδοση του αθλητικού πνεύματος στους μαθητές, την καλλιέργεια της ευγενούς άμιλλας και ιδίως την αλληλογνωριμία και αλληλοκατανόηση των παιδιών από τις τρεις όχθες των λιμνών. 

Το αναμενόμενο αποτέλεσμα από την επιτυχή διοργάνωση και κυρίως από την θεσμοθέτηση και περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των διοργανώσεων στο μέλλον είναι η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των πολιτών και ιδιαίτερα της νέας γενιάς των Δήμων, που μοιράζονται την περιοχή των Πρεσπών, δηλαδή τον Δήμο Resen (Βόρεια Μακεδονία), το Δήμο Pustec  (Αλβανία) και τον Δήμο Πρεσπών. Και οι τρεις Δήμοι συνεργάζονται σε διάφορα θέματα εδώ και δεκαετίες και με αυτήν την οργάνωση φιλοδοξούν να επιταχύνουν την εμβάθυνση των μεταξύ τους σχέσεων, καθώς η συνεργασία αυτή αποφέρει οφέλη και για τις τρεις πλευρές. 

Οι αγώνες αποτελούν πρωτοβουλία του Δήμου Πρεσπών και του Γυμνασίου-Λυκειακών Τάξεων Λαιμού και τελούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με την συμμετοχή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, την υποστήριξη του Διακρατικού Προγράμματος INTERREG “Balkan-Mediterranean 2014-2020", καθώς και του προγράμματος «PoliPrespa» το οποίο υλοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στους αγώνες θα παραστεί ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου, καθώς και οι Δήμαρχοι των Δήμων Resen και Pustec, κ. Zivko Gosharevski και κ. Andon Jani.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ