Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αντιδράσεις στο Κιλκίς: «Δεν θέλουμε άλλους πρόσφυγες»

Απόφαση του δημοτικού συμβουλίου

Συνεδρίασε  το βράδυ της Παρασκευής  εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο  Κιλκίς για να ενημερωθεί και να αποφασίσει το σώμα επί ενδεχόμενης μεταφοράς - φιλοξενίας 100 προσφύγων σε ξενοδοχείο της Πικρολίμνης. 

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Κυριακίδης, σύμφωνα με το eidisis.gr, αναφέρθηκε στην ενημέρωση που είχε από τον διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη  το μεσημέρι της Πέμπτης ότι το τρέχον Σαββατοκύριακο θα έρθουν στο Κιλκίς 100 πρόσφυγες συριακής καταγωγής.

Ενημέρωσε το σώμα για τις δικές του κινήσεις προς αποτροπή της εξέλιξης αυτής και, σύμφωνα με όσα είπε, έπεισε τον ιδιοκτήτη - εκπρόσωπο της ξενοδοχειακής επιχείρησης να μην υπογράψει τη σύμβαση με το Υπουργείο για τη φιλοξενία των 100 προσφύγων. Σημειώνουμε ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επιχείρησης είναι ασαφές τουλάχιστον ως προς τη συμμετοχή του δήμου Κιλκίς σε αυτό (η επιχείρηση στήθηκε από τα τέλη της δεκαετίας του '80 με κύριο μέτοχο την τότε κοινότητα Ξυλοκερατιάς , πέρασε επί "Καποδίστρια" στο Δήμο Πικρολίμνης, εν τω μεταξύ μπήκε ιδιώτης επενδυτής και τα τελευταία πολλά χρόνια κατέχεται και διοικείται από ιδιώτες, προφανώς μέσα από διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου )

Σε κλίμα σχετικά ήπιο, χωρίς ακρότητες και με ομοφωνία ως προς την τελική θέση το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να επικαιροποιήσει ανάλογη προ ετών απόφαση του να μην δεχθεί άλλους πρόσφυγες επικαλούμενο ως κύριο επιχείρημα το γεγονός ότι ο αριθμός των προσφύγων- μεταναστών που φιλοξενούνται τόσο στο δήμο όσο και συνολικά στο νομό (δήμοι Κιλκίς και Παιονίας) είναι υπερδιπλάσιος και σχεδόν τριπλάσιος του αναλογούντος σε αυτόν με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια.

Ο κ. Κυριακίδης επικαλέστηκε ότι με βάση την αρχή της αναλογικότητας ο νομός οφείλει να φιλοξενήσει 627 πρόσφυγες εκ των οποίων οι 400 στο δήμο στο Κιλκίς.

Και στο μεν δήμο Κιλκίς φιλοξενούνται ήδη σχεδόν 700 πρόσφυγες (385 σε σπίτια μέσω της ΟΜΝΕΣ και 300 στο ξενοδοχείο ΔΗΜΗΤΡΑ στο Σ. Μουριών) ο δε δήμος Παιονίας είναι επιβαρυμένος έτι πλέον καθώς στη δομή Ν. Καβάλας φιλοξενούνται  περί τα 1200 άτομα και στο Πολύκαστρο σε κατοικίες και σε ξενοδοχεία της περιοχής περί τα 300 άτομα. Συνολικά δηλαδή στο ν. Κιλκίς φιλοξενούνται τριπλάσιοι πρόσφυγες  από όσους αναλογούν με πληθυσμιακά κριτήρια.

Η λέξη που κυριάρχησε στη συνεδρίαση  ήταν η εφαρμογή της αναλογικότητας, όπως έχουν ζητήσει άλλωστε τα συνδικαλιστικά όργανα της αυτοδιοίκησης. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του λόγου του κ. Δημάρχου, όταν  ενημέρωνε το σώμα  για την στιχομυθία του   με τον διευθυντή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη: Ζήτησα από τον κ. Διευθυντή να εφαρμοστεί η αναλογικότητα κατανομής των προσφύγων - μεταναστών σε όλους τους δήμους της χώρας και ζήτησα να μας στείλει κατάσταση  με τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες - μετανάστες  ανά δήμο σε όλη την χώρα. Το ζήτησα το μεσημέρι της Πέμπτης. Ακόμα  (βράδυ Παρασκευής) το Υπουργείο δεν έχει στείλει τίποτα.

Ας εφαρμόσουν την αναλογικότητα κι αν αυξηθεί τόσο ο αριθμός των  προσφύγων ώστε να αυξηθεί κατ' αναλογίαν ο αριθμός τους και στο νομό και στο δήμο Κιλκίς  τότε θα εξετάσουμε νέα αιτήματα για φιλοξενία, είπε τόσο ο κ. Κυριακίδης όσο και αρκετοί από όσους δημοτικούς συμβούλους μίλησαν.

Στον ευρύ διάλογο που ακολούθησε συμμετείχαν όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων και αρκετοί σύμβουλοι, παρότι στην αρχική καταγραφή απαρτίας έλλειπαν 10. 

Μίλησαν οι κ. Παύλος Τονικίδης, Δημήτρης Τσαντάκης, Γιάννης Φαχουρίδης, Δημήτρης Αγαθόπουλος και εκ μέρους του απόντος Αν. Καζαντζίδη ο κ. Σαρβανίδης.

Αρχικά τοποθετήθηκε (αρνητικά βεβαίως όπως και το σύνολο όσων μίλησαν παρότι με διαφορετική οπτική και προσέγγιση του όλου προσφυγικού θέματος)  ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ξυλοκερατιάς  Στέργιος Δρόσος ο οποίος και ενημέρωσε για την προηγηθείσα από το πρωί λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του χωριού, και στη συνέχεια οι σύμβουλοι κ. Μοσχοτόγλου, Ακης Πιπερίδης, Δημ. Δημητρίου, Θεόδωρος Βαφειάδης, Μάκης Πεντζερετζής, Λένα Αναστασιάδου, Κώστας Ζώτος, Γιώργος Μπαλάσκας , ο κ. Μανδρούκας από το Χέρσο και η κ. Ηλιάνα Καρυπίδου που εστίασε στην εμπειρία από την φιλοξενία προσφύγων στο Σ. Μουριών.

Η συνέλευση έληξε μετά τη δευτερολογία του κ. Δημάρχου και την έγκριση  του ψηφίσματος με την προαναφερθείσα αρνητική  θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς στην ενδεχόμενη φιλοξενία πρόσθετων προσφύγων μεταναστών, όχι μόνο στην Πικρολίμνη αλλά σε οποιοδήποτε σημείο του δήμου.

Πηγή: eidisis.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ