Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καταγγελίες από Spiegel για παράνομες επαναπροωθήσεις στον Έβρο (VIDEO)

Τι απαντά εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. για τα βίντεο

Το θέμα των παράνομων επαναπροωθήσεων στον Έβρο επαναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», την ώρα που οι ελληνοτουρικές σχέσεις βρίσκονται στην πιο κρίσιμη φάση τους, οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο και το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι σαν μια «βόμβα» έτοιμη να σκάσει.

Το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού που απεικονίζει για πρώτη φορά σε οπτικό υλικό παράνομη επιχείρηση επαναπροώθησης προσφύγων στην Τουρκία μέσω του Εβρου, συνοδεύεται από καταγγελίες (γνωστές εδώ και χρόνια από ξένες και ελληνικές πηγές από τον Εβρο) και βίντεο και φωτογραφίες που διέρρευσαν από άγνωστη πηγή και εξετάστηκαν από ειδικό εργαστήριο.

Στα βίντεο αυτά, που προέρχονται από από κάμερα κινητού τηλεφώνου πιθανότατα Τούρκου συνοροφύλακα και φέρεται να έχουν γυριστεί στη στρατιωτική ζώνη στα σύνορα στον Εβρο, φαίνεται μια ομάδα ανδρών που φορούν κουκούλες και στολές παραλλαγής χωρίς διακριτικά και οδηγούν λευκά 4x4, ίδιου τύπου με αυτά που χρησιμοποιεί η ΕΛ.ΑΣ., αλλά επίσης χωρίς διακριτικά.

Σε άλλο μέρος του υλικού φαίνονται άνθρωποι σε φουσκωτές βάρκες κι ακούγονται να μιλούν σε διαφορες γλώσσες, μεταξύ άλλων στα παστού, μια γλώσσα που μιλιέται κυριως στο Αφγανιστάν – δεν υπάρχει υλικό που να δείχνει τους μασκοφόρους στο μέσο του ποταμού, στα σύνορα. Στη συνέχεια φαίνεται να φτάνουν στην τουρκική πλευρά όπου τους «υποδέχονται» τούρκοι συνοριοφρουροί με διακριτικά, που ακούγονται να κατηγορούν την ελληνική συνοριοφρουρά. Το περιοδικό, απο την έρευνα του, υποστηρίζει πως υπάρχουν ενδείξεις, όχι όμως αποδείξεις, ότι οι μασκοφόροι είναι Έλληνες.

Το περιοδικό, από την έρευνά του, υποστηρίζει πως υπάρχουν ενδείξεις, όχι όμως αποδείξεις, ότι οι μασκοφόροι είναι Ελληνες.

Σημειώνει επίσης ότι επικοινώνησε με εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ. που διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να έχουν γίνει επαναπροωθήσεις στον Εβρο και δεν δέχτηκε να δει το υλικό.

Οι καταγγελίες αυτές αποκτούν κι έναν ακόμη χαρακτήρα στο μέσο της υπό εξέλιξη κρίσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Πέραν του ότι μέρος του υλικού που δημοσιεύεται μοιάζει να έχει τραβηχτεί από την τουρκική πλευρά, στο περιοδικό διέρρευσαν και εσωτερικά έγγραφα του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, στα οποία κατηγορεί την Ελλάδα για τέτοιου τύπου επαναπροωθήσεις.

Προσθέτει μάλιστα ότι έξι ανώνυμες πηγές από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας είπαν στους ρεπόρτερ του ότι η πρακτική είναι εκτεταμένη, ακόμη κι από Έλληνες πολίτες (πολίτες εντός στρατιωτικής ζώνης;), χωρίς ωστόσο να παρέχουν κάποιου είδους απόδειξη του ισχυρισμού τους.

Πηγή: 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ