Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Voria Chora: Αυτό είναι το πρώτο μέλι λεβάντας, και είναι από τη Δράμα!

Ανακάλυψη ενός νέου είδους μελιού από ένα ζευγάρι νέων ανθρώπων

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Ένα καινοτόμο μέλι για την Ελλάδα, το μέλι λεβάντας, λάνσαρε πρόσφατα στην αγορά ένα ζευγάρι νέων ανθρώπων από τη Δράμα, η Κατερίνα Γεωργιάδου και ο Βασίλης Ζαβούνης.

Πρόκειται όπως αναφέρουν για ένα νέο είδος μελιού που ανακαλύφτηκε στο βιολογικό αγρόκτημα αρωματικών φυτών και βοτάνων το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα όρη Παγγαίο και Φαλακρό, δίπλα στον ποταμό Αγγίτη και το οποίο άνηκε στην οικογένεια της Κατερίνας.

Όπως εξήγησε η κ. Γεωργιάδου μιλώντας στο TyposThes. στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην έκθεσης Detrop που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ξεκίνησαν πιλοτικά με κύρια καλλιέργεια τη λεβάντα. Επεκτάθηκαν ωστόσο και στην καλλιέργεια θυμαριού, εχινάκειας, φασκόμηλου, μελισσόχορτου και άλλων βοτάνων.

voria-chora4.jpg

"Πέρα από αυτήν βάλαμε θυμάρι, φασκόμηλο, εχινάκεια, μελισσόχορτο και διάφορα άλλα. Στην πορεία είδαμε ότι δεν τραβούσε και πολύ το κομμάτι αυτό οπότε το συνδυάσαμε με τα μελίσσια τα οποία προϋπήρχαν στην οικογένεια του Βασίλη τα τελευταία 20 χρόνια. Το αποτέλεσμα ήταν άκρως εντυπωσιακό, καθώς μας έδωσε ένα πολύ καινοτόμο μέλι για τη χώρα μας, το μέλι λεβάντας", μας τόνισε σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο στην Ελλάδα.

voria-chora3.jpg

Κάπως έτσι δημιούργησαν την επιχείρηση "12stremmata" και προχώρησαν σε branding και packaging τριών κωδικών μελιών με την επωνυμία "Voria Chora". Το μέλι λεβάντας διατίθεται σε μορφή κρέμας, υφή που επιτυγχάνεται απλώς χτυπώντας το, με τη φυσική διαδικασία της λεπτοκρυστάλλωσης, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προσθήκη. "Είναι εντελώς φυσικό προϊόν και αυτή η διαδικασία μας δίνει μια βελούδινη αίσθηση στο στόμα, καλύτερη υφή", λέει η κ. Γεωργιάδου, εξηγώντας ότι αν το αφήσουν σε μορφή μελιού, θα κρυσταλλώσει γιατί έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα και θα έχει κόκκο και δεν θα έχει ευχάριστη αίσθηση στο στόμα.

voria-chora2.jpg

Όλα τα μέλια ανθέων έχουν την τάση να παγώνουν και να κρυσταλλώνουν επειδή περιέχουν σάκχαρα. Αυτά που δεν κρυσταλλώνουν είναι αυτά τα μέλια που προέρχονται από δένδρα γιατί έχουν χαμηλή έως και καθόλου περιεκτικότητα σε σάκχαρα, όπως λέει.

Το συγκεκριμένο προϊόν αποτελεί και την αιχμή του δόρατος της σειράς "Voria Chora". Οι υπόλοιπο δυο είναι το μέλι ανθέων με κονιορτοποιημένη εχινάκεια, γνωστή για τις αντισηπτικές και αντιμικροβιακές της ιδιότητες και το μέλι ανθέων με κονιορτοποιημένο φασκόμηλο το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως ως τσάι και είναι προικισμένο με πολλές θεραπευτικές ουσίες και ιδιότητες. Συνοδεύει άψογα τα τυριά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε dressing σαλάτας ή σε μαρινάδα κρεάτων.

voria-chora.jpg

Η επιχείρηση ξεκίνησε το 2014 και η σειρά Voria Chora έχει περίπου 1 χρόνο που βγήκε στην αγορά και διατίθεται κυρίως σε τουριστικά μέρη ανά την Ελλάδα, σε Ρόδο, Μύκονο, Κέρκυρα, Κατάκολο κ.ά, καθώς και σε επιλεγμένα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Η επιχείρηση κάνει ήδη κάποιες εξαγωγές σε καταστήματα της Γερμανίας και σε επιλεγμένα φαρμακεία στην Κύπρο και προσβλέπει σε μεγαλύτερο "άνοιγμα". "Οι εξαγωγές μας ενδιαφέρουν περισσότερο από όλα γιατί υπάρχει μεγαλύτερη ανταπόκριση στο ελληνικό προϊόν γενικότερα στο εξωτερικό. Το ελληνικό μέλι είναι από τα πιο ποιοτικά", σημειώνει η κ. Γεωργιάδου.

Επίσης, όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους, το κτήμα τους είναι επισκέψιμο καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού. Μια από τις δράσεις τους είναι η ξενάγηση σχολείων και άλλων ομάδων που θέλουν να έρθουν σε επαφή με τη φύση και να κάνουν βοτανογνωσία.

 

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Έργα και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μουδανιών – Σε ποια σημεία
Συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζουν και σήμερα τις εργασίες αποκατάστασης κατεστραμμένων μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας
Θεσσαλονίκη: Έργα και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μουδανιών – Σε ποια σημεία