Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σε ποιες περιοχές επεκτείνεται το φυσικό αέριο

Συνέντευξη Τύπου για την πορεία και τα αποτελέσματα της εταιρείας, το στρατηγικό σχεδιασμό και τις νέες επενδύσεις

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Επενδύσεις ύψους 93 εκατ. ευρώ και επέκταση σε νέες περιοχές με στόχο η διείσδυση του φυσικού  να φτάσει στο 65%, του πληθυσμού, περιλαμβάνει το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης 2019-2023 της εταιρείας ΕΔΑ ΘΕΣΣ.
Ειδικότερα, όπως τονίστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, οι περιοχές στις οποίες θα επεκταθεί το συμπιεσμένο φυσικό αέριο σύμφωνα με το πενταετές πλάνο είναι οι εξής: Καρδία (2020), Σταυρός (2021), Μάλγαρα, Κύμινα, Λιτή και Χαλκηδόνα (2022), Άγιος Αθανάσιος, Πεντάλοφος, Νεοχωρούδα (2023). "Στόχος μας είναι να μην μείνει καμιά περιοχή που να μην καλύπτεται από το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου", τόνισε ο Λεωνίδας Μπακουρας, γενικός διευθυντής της εταιρείας. Σημειώνεται ότι εντός του 2019 πρόκειται να ενταχθούν στο δίκτυο η Αγία Τριαδα, οι Ταγαράδες, η Αγία Παρασκευή, τα Βασιλικά και η Σουρωτή στη Θεσσαλονίκη καθώς και η Ν. Αγχίαλος, η Αγιά, ο Παλαμάς και οι Σοφάδες στη Θεσσαλία. Αυτές οι περιοχές θα ενταχθούν στο δίκτυο διανομής με συμπιεσμένο φυσικό αέριο.

Θα ξεπεράσουν τις 22.000 οι νέες συμβάσεις το 2019 

Όσο για τη χρονιά που διανύουμε, ο ίδιος αναφέρθηκε στους στόχους που είχαν τεθεί και εκτίμησε ότι οι νέες συμβάσεις θα ξεπεράσουν τις αρχικές εκτιμήσεις (16.000) φτάνοντας τις 22.000. Ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου οι νέες συμβάσεις είναι 8.251 αυξημένες κατά 23% σε σχέση με το 2018. Αυξημένοι κατά 25% είναι και οι διανεμηθέντες όγκοι. Ο στόχος επενδύσεων για το 2019 φτάνει τα 24,9 εκατ. ευρώ ενώ σε ότι αφορά την κατασκευή δικτύου ο στόχος είναι τα 95,6 χλμ.

Το πενταετές πρόγραμμα

Σε ότι αφορά το πενταετίες πλάνο προϋπολογισμού 93 εκατ. ευρώ, τονίστηκε ότι προβλέπει ανάπτυξη δικτύου με 279 επιπλέον χιλιόμετρα, 63 χιλιάδες νέες συμβάσεις σύνδεσης και αύξηση των διανεμόμενων όγκων. Στόχος είναι οι συνδέσεις να φτάσουν τις 395 χιλιάδες ώστε το 65% του πληθυσμού να χρησιμοποιεί φυσικό αέριο. Στους στόχους σύμφωνα με τον κ. Μπακούρα είναι και η μείωση των τιμολογίων. "Οι επενδύσεις που θα κάνουμε δεν θα αυξήσουν τα τιμολόγια στους τελικούς καταναλωτές", όπως είπε.

Τα στοιχεία του 2018

Κάνοντας μια γενική ανασκόπηση της πορείας της εταιρείας αλλά και ειδικότερα της χρονιάς που πέρασε ο κ. Μπακούρας σημείωσε ότι τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας δεν είχαν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το 2017, Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών έκλεισε στα 52.828 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων στα 37,1 εκατ. και τα κέρδη μετά φόρων τα 17,276 εκατ. ευρώ. Όσο για το 2019 ο κ. Μπακούρας προέβλεψε αύξηση  10% περίπου σε όλα τα μεγέθη. Είπε ακόμη ότι το 2018 η ΕΔΑ ΘΕΣΣ πέτυχε διασφάλιση των περιοχών της Άδειας, αδιάλειπτη διανομή φυσικού αερίου, χαμηλότερα τιμολόγια διανομής στην Ελλάδα, υψηλό δείκτη διείσδυσης που ανέρχεται στο 61% του πληθυσμού, οικονομική αποδοτικότητα επενδύσεων, σταθερό εργασιακό περιβάλλον, δίκαιη απόδοση των επενδύσεων προς του μετόχους, καταβολή μερίσματος προς του Δήμους (ΟΤΑ). 

Όσο για τους λόγους επιτυχίας της εταιρείας, ο κ. Μπακούρας μίλησε μεταξύ άλλων για αποτελεσματικό και σταθερό μάνατζμεντ με έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό, επενδύσεις σε υποδομές, απόλυτη συνέπεια στην τήρηση του προγράμματος επέκτασης, τήρηση του ρυθμιστικού και νομικού πλαισίου πρωτοπορία σε νέες τεχνολογίες κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αναδείχθηκαν τα ποιοτικά στοιχεία και οι αξίες που καθοδηγούν τόσο τη διοίκηση όσο και τους εργαζομένους της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και αποτελούν βασικό συστατικό της επιτυχημένης πορείας της. Σημειώνεται ότι σήμερα στην εταιρία απασχολούνται 300 εργαζόμενοι ενώ οι έμμεσες θέσεις εργασίας φτάνουν τις 3.000. "Σε μια εταιρία το 70% είναι το ανθρώπινο δυναμικό και το 30% η τεχνολογία", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακούρας. 

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην επίπτωση που είχε το φυσικό αέριο στο περιβάλλον. Στο διάστημα 2000-2018, καταναλώθηκαν στις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας περισσότερα από 4.524 εκατ. Νm3φυσικού αερίου, υποκαθιστώντας το πετρέλαιο και το μαζούτ, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της αιθαλομίχλης, τη μη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με σημαντικές ποσότητες ρύπων και συμβάλλοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. 
Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν ακόμη η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, κα Κατερίνα Στάχταρη και ο Διευθυντής Ανάπτυξης Δικτύου και Νέων Συνδέσεων, κ. Μιχάλης Στεργιόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: «Σε κίνδυνο Κορώνεια και Βόλβη» - Ερώτηση Μυλόπουλου στην ΠΚΜ
Ερώτηση της παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας και υποβολή προτάσεων για την αποκατάσταση των...
Θεσσαλονίκη: «Σε κίνδυνο Κορώνεια και Βόλβη» - Ερώτηση Μυλόπουλου στην ΠΚΜ