Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Άρχισαν οι εργασίες του 4ου Thessaloniki Summit

Ο ρόλος της Θεσσαλονίκης ως μητροπολιτικό και οικονομικό κέντρο των Βαλκανίων

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Άρχισε τις εργασίες του σήμερα το πρωί το 4ο Thessaloniki Summit, στο πλαίσιο του οποίου θα συμμετέχουν 3 πρωθυπουργοί, πολιτικοί, πρόεδροι οργανισμών, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και business leaders.

Tην έναρξη του 4ου Thessaloniki Summit κήρυξε o Αθανάσιος Σαββάκης πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) που διοργανώνει το Summit και αναφέρθηκε στη θεματολογία που θα αναπτυχθεί, ενώ τόνισε ότι η εγκυρότητα και η αναγνώριση της συνόδου αποτυπώνεται στον μεγάλο αριθμό υψηλού επιπέδου ομιλητών. Σημείωσε ακόμη ότι ο ΣΒΕ χτίζει γέφυρες συνεργασίας με τις επιχειρήσεις, την πολιτική και την κοινωνία.

Τη διοργάνωση χαιρέτισε και ο Συμεών Τσομόκος, πρόεδρος της S.G.T. S.A. σε συνεργασία του οποίου πραγματοποιείται το Summit, καλωσορίζοντας τους συνέδρους.

Για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε σε δύσκολους καιρούς και που φαίνεται να καθιερώνεται ως μείζον πολιτικό και οικονομικό γεγονός στη Β. Ελλάδα, μίλησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, χαιρετίζοντας το Summit. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις αναπτυξιακές προοπτικές της Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε, η Θεσσαλονίκη έχει το ιδανικό μέγεθος, την ιδανική θέση και τους ιδανικούς ανθρώπους για να τα καταφέρει. Σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύ βήμα στη ψηφιακή εποχή και να ενταχθεί η Θεσσαλονίκη στο club των smart cities. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι ο δήμος θα είναι σύντομα σε θέση να ανακοινώσει την υλοποίηση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας με τεχνολογικό κολοσσό «που θα αλλάξει τα δεδομένα και θα σημάνει την έναρξη μιας νέας εποχής», όπως είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι από την βασική ατζέντα δεν πρέπει να λείπουν και τα θέματα καθημερινότητας, προσθέτοντας ότι η πόλη πρέπει να ολοκληρώσει σύντομα όλες τις βασικές υποδομές «που με ευθύνη πολλών έχουν μείνει πολύ πίσω». Τόνισε ακόμη ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί και πρέπει να επανασυστηθεί στην ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια κοινότητα ως πόλη φιλόξενη και κυρίως ως επενδυτικός προορισμός.

O Θεόδωρος Καράογλου, υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει στην προμετωπίδα της στρατηγικής που χαράσσει την ανάπτυξη μέσω νέων επενδύσεων. Είπε ότι επιχειρείται στροφή στην εισροή κεφαλαίων και επενδύσεων από το εξωτερικό χωρίς όμως επ’ουδενί, όπως πρόσθεσε αυτό να σημαίνει ότι εγκαταλείπεται το εγχώριο επιχειρείν. Αντίθετα, έχουν αναληφθεί συντονισμένες πρωτοβουλίες όπως τόνισε για στήριξη και ενίσχυσή του. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις αλλαγές που προωθούνται στο φορολογικό σύστημα, στο ασφαλιστικό, στη δημιουργία κινήτρων για την απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού κλπ. Σε ότι αφορά την ανάκτηση εμπιστοσύνης προς την ελληνική πολιτεία «όπως εκφράζεται από τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη» αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση και για τον εγχώριο επενδυτικό κόσμο, τόνισε. Για τη Μακεδονία και τη Θράκη, είπε ότι αποτελούν «πύλη» στη Βαλκανική ενδοχώρα και στη Ν. Α. Ευρώπη. «Μπροστά μας ανοίγεται μια τεράστια αγορά η οποία μπορεί και πρέπει να εξελιχθεί σε δυναμικό «πελάτη» για το καινοτόμο και ποιοτικό ελληνικό προϊόν.

Για το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, μίλησε και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Στέλιος Πέτσας. «Η Ελλάδα παρά τους κλυδωνισμούς της κρίσης άντεξε και σήμερα ανακτά το χαμένο έδαφος κάνοντας τα βήματα που απαιτούνται για την ολική επαναφορά της στα Βαλκάνια. Στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής και οικονομικής αναγέννησης της χώρας που έχει ήδη δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η επιστροφή της χώρας στα Βαλκάνια αποτελεί προτεραιότητα. Η ΝΑ Ευρώπη παραμένει χώρος ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα τόσο από οικονομική όσο και από γεωπολιτική άποψη. Η Ελλάδα ανακτά σταθερά και σταδιακά το διπλωματικό οικονομικό και πολιτικό εκτόπισμα και αρχίζει να στέκεται με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, κύρος και ρεαλιστική αισιοδοξία στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον», τόνισε μεταξύ άλλων. Ο ίδιος ανέφερε εξάλλου ότι στην προσπάθεια αναβάθμισης του ρόλου της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη είναι βέβαιο ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να προσφέρει πολλά ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το ρόλο της ως μητροπολιτικό και οικονομικό κέντρο των Βαλκανίων.

Ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Νικόλαος Μπακατσέλος τόνισε ότι το μέλλον της Β. Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης περνά μέσα από τη δυναμική της διαβαλκανικής συνεργασίας. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει σταθερό ευνοϊκό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα τις πρώτες 120 μέρες και έχει κάνει καλή δουλειά για την προώθηση της ατζέντας μεταρρυθμίσεων. Είπε ακόμη ότι στη σωστή κατεύθυνση βρίσκεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και ο νέος αναπτυξιακός. Σε ότι αφορά τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, είπε ότι αυτές βρίσκονται στο ισχυρότερο επίπεδο, ενώ και οι εμπορικές σχέσεις κερδίζουν διαρκώς δυναμική και αναβαθμίζονται. Όπως είπε, η αμερικανική αγορά προσφέρει ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, ειδικά για τη Β. Ελλάδα, λόγω και της ιδιαίτερης γεωγραφικής της θέσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ