Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Rail Cargo Logistics Goldair: Επένδυση σε επέκταση υποδομών στη Σίνδο

Η εταιρεία υλοποιεί 5ετές επενδυτικό πλάνο ύψους 20 εκατ. ευρώ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Επενδυτικό πλάνο 20 εκ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023 υλοποιεί η Rail Cargo Logistics Goldair, κοινοπραξία της Goldair Cargo με τους αυστριακούς κρατικούς σιδηροδρόμους, που δραστηριοποιείται στις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Ήδη μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τα 5,5 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ομίλου Goldair Καλλίνικος Καλλίνικος, στη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα ο όμιλος Goldair με δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη.

Το επενδυτικό πλάνο κινείται σε 3 άξονες. Ειδικότερα, από τα 20 εκατ. ευρώ, το 50% αφορά την επένδυση στην επέκταση των αποθηκευτικών χώρων της εταιρίας που βρίσκονται στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, το 40% αφορά επένδυση σε τροχαίο υλικό και το 10% την εκπαίδευση προσωπικού. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Καλλίνικος, η εταιρία έχει ήδη 5 πιστοποιημένους μηχανοδηγούς, ενώ 6 ακόμη τελειώνουν την εκπαίδευσή τους και θα ενταχθούν στο δυναμικό της εταιρείας στις αρχές του χρόνου, αφού ολοκληρώσουν και την πρακτική τους άσκηση. Όσον αφορά το τροχαίο υλικό, αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται δρομολόγια με 4 μηχανές έλξης (3 είναι πετρελαιοκίνητες και μία 1 ηλεκτροκίνητη) όταν πριν ενάμιση χρόνο ήταν μόνο μία και αναμένεται εντός του 2020 να προστεθούν στον στόλο άλλες 3 μηχανές, εκ των οποίων 2 ηλεκτροκίνητες και μία πετρελαιοκίνητη. Παράλληλα, στόχος είναι να ενταχθούν στο στόλο και υβριδικές μηχανές μέχρι το τέλος του 2020. Σε ότι αφορά τους αποθηκευτικούς χώρους στη Σίνδο, αναμένεται να προστεθούν περίπου 7.000 τ.μ. Αφότου εξασφαλιστούν οι σχετικές εγκρίσεις από τους αυστριακούς εταίρους, οι νέοι χώροι αναμένεται να είναι έτοιμοι στο Α’ εξάμηνο του 2021.

Το 2019 για την Rail Cargo Logistics Goldair ήταν μια χρονιά μεγάλων εξελίξεων και ανάπτυξης. Με βάση το τονάζ που μεταφέρθηκαν, η εταιρεία κατάφερε και πέτυχε τον στόχο της από την πρώτη χρονιά της δραστηριοποίησής της να είναι ο μεγαλύτερος σιδηροδρομικός μεταφορέας πετρελαίου και γενικότερα υγρών καυσίμων και πετρελαιοειδών στην Ελλάδα με περισσότερους από 160.000 μεταφερόμενους τόνους πετρελαίου, pet coke κα. Επίσης σημαντικές είναι και οι ποσότητες Ζάχαρης και Δημητριακών που μεταφέρθηκαν.

Ο κ. Καλλίνικος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το μερίδιο αγοράς της RCLG στη μεταφορά εμπορευμάτων πανελλαδικά μπορεί από το 15-20% σήμερα να πάει στο 50%, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα κόστους συντήρησης του τροχαίου υλικού.

Οι εξελίξεις στον όμιλο Goldair το 2019

Συνολικά ο όμιλος Goldair συντήρησε το 2019 δυναμικά όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, διατήρησε τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και παράλληλα ανέπτυξε στρατηγικές συνεργασίες και προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις στους κλάδους που δραστηριοποιούνται οι Εταιρείες του Ομίλου.

Επίγεια εξυπηρέτηση αεροδρομίων

Η Goldair Handling, διατήρησε τo 2019 το μερίδιο αγοράς της στην Ελλάδα, ενώ κατάφερε να ενισχύσει τα μερίδιά της στη διεθνή αγορά καθώς και να εισέλθει σε μια ακόμα χώρα (Ελβετία), ενώ πρόσθεσε νέες συνεργασίες στο πελατολόγιό της στην Ελλάδα. Έως το τέλος του 2019, στον επιχειρησιακό τομέα, η Goldair Handling θα εξυπηρετήσει πάνω από 129 χιλιάδες πτήσεις (+1%) βελτιώνοντας σημαντικά τόσο τους δείκτες ασφάλειας αεροσκαφών στην πίστα όσο και ποιότητας στην εξυπηρέτηση επιβατών. Για ακόμα μια χρονιά, η Goldair Handling επένδυσε στην ανάπτυξη του προσωπικού της, απασχολώντας τη θερινή περίοδο περισσότερους από 3.500 υπαλλήλους στην Ελλάδα (αύξηση 1,6%).

Διεθνείς Μεταφορές Εμπορευμάτων & Logistics

Για την Goldair Cargo, το 2019, έφερε θετικά αποτελέσματα, καθώς η διαφαινόμενη πολιτική σταθερότητα και η άρση των capital controls έδωσαν νέα ώθηση στην αγορά και στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας και logistics. Επιπλέον η εταιρεία προχώρησε στην εφαρμογή σχεδίου επενδύσεων, ολοκληρώνοντας την ανέγερση  νέων ιδιόκτητων αποθηκευτικών χώρων συνολικής επιφάνειας 10.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο Αττικής και δρομολογώντας τις εργασίες για την κατασκευή αποθήκης και γραφείων έκτασης 3.000 τ.μ. στο Ηράκλειο Κρήτης, σε ιδιόκτητο οικόπεδο, συνολικής επένδυσης 8 εκ. ευρώ.

Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο

Σε ότι αφορά την κοινοπραξία Goldair Cargo – ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και το έργο του Θριασίου Εμπορευματικού Κέντρου, μετά από καθυστέρηση ενός και πλέον χρόνου για την έγκριση της σύμβασης από την Κομισιόν, πλέον έχει προχωρήσει ο τρίτος κύκλoς ανταλλαγής ερωτήσεων από την DG Com προς την ΓΑΙΑΟΣΕ και κατ’ εκτίμηση εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του μεγαλύτερου Εμπορευματικού Κέντρου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Οι μέτοχοι της ΘΕΚ, με απόφασή τους κατά την τελευταία γενική συνέλευση, αποφάσισαν την σταδιακή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 35 εκ. ευρώ, καλύπτοντας την υποχρέωσή τους βάση της σύμβασης παραχώρησης.

Αντιπροσώπευση αεροπορικών εταιρειών

 H Goldair όπως είναι γνωστό δραστηριοποιείται στην αντιπροσώπευση ξένων αεροπορικών εταιρειών κατέχοντας ηγετική θέση στον κλάδο, παρέχοντας τις υπηρεσίες της σε περισσότερες από 30 αεροπορικές εταιρείες για την μεταφορά επιβατών και περισσότερες από 15 αεροπορικές εταιρείες για την μεταφορά εμπορευμάτων. Όντας μια από τις πιο ιστορικές επιχειρήσεις στον χώρο αυτόν παγκοσμίως, στοχεύει στην περαιτέρω ενδυνάμωση της στον τομέα της παραδοσιακής της λειτουργίας, με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διεύρυνση των πωλήσεων των αεροπορικών εταιρειών που εκπροσωπεί, επικεντρώνοντας πάντα στην ποιότητα των υπηρεσιών προς τους πελάτες της στην Ελληνική αγορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ