Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νέο βιβλίο για την Αλεξάνδρεια από τον Νικόλα Σφήκα

Θα παρουσιαστεί στην Αθήνα, στο Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων

 Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αμπετείου Σχολής και τις εκδόσεις ΑΩ σας προσκαλούν στο εντευκτήριο του Συνδέσμου (4ης Σεπτεμβρίου 56, 1ος όροφος, Αθήνα) στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αιγυπτιώτη Δρ. Νικόλα Σφήκα με τίτλο "Αλεξάνδρεια, από τον Καβάφη στον Μ.Αλέξανδρο -Ιστορία και Αρχιτεκτονική, Δυο ελληνικά τετράγωνα με τη συμβολή της Μαργαρίτας Σάκκα-Θηβαίου".

Θα μιλήσουν οι: Χάρης Τζάλας, Μαργαρίτα Σάκκα –Θηβαίου, Πέρσα Κουμούτση και Γιάννης Θηβαίος. Είσοδος ελεύθερη.

 

Για το βιβλίο…

sfikas.jpg

Το πόνημα του Νικόλα Σφήκα ανιχνεύει τη θεαματική ανάπτυξη και τη θλιβερή παρακμή της Αλεξάνδρειας, από τα πτολεμαϊκά θαύματα, τη Βιβλιοθήκη, το Μουσείο, τον Φάρο, τα Ανάκτορα και τη ζωτικότητα των λιμανιών, μέχρι την κατάρρευση, τους σεισμούς, την αλλαγή της ακτογραμμής, τη  χλωρίδα και την πανίδα, τις καταστροφές, τις διώξεις, τους πολέμους και τις έριδες, τα δύσκολα χρόνια, τις πανδημίες, την ορμή του Ισλάμ, τις κατακτήσεις, το εμπόριο, τα υλικά, τη ρυμοτομία και τα αρχιτεκτονικά ρεύματα. Στη συνέχεια, αναλύει την Αραβική Αναγέννηση και παρουσιάζει την εκρηκτική άνθηση, τη νέα αρχιτεκτονική, την εκλεκτικιστική, τα θέατρα, τους δρόμους, τις πλατείες, τη συγκοινωνία, τα εστιατόρια και τα καφέ, τις διασκεδάσεις και τα θέατρα. Περιγράφει την πολυπολιτισμική κοινωνία της πόλης, τη δομή των Αιγυπτιωτών και τη σχέση τους με τις άλλες ράτσες και τις άλλες γλώσσες. Αναδεικνύει το μεγάλο έργο των Ελλήνων μηχανικών, που συνέβαλε στην αναγέννηση.

Τα κεφάλαια διαρθρώθηκαν με βάση την ιστορική διαδρομή της Αιγύπτου και περιέχουν σε σύνολο 208 σελίδων διάστασης Α4, 170 φωτογραφίες, δέκα χάρτες με τον χάρτη του αστρονόμου Αλ-Φάλακι σε διάσταση Α3. Σε ξεχωριστές ενότητες είναι τα αρχοντικά του Quartier Grec, της Πηνελόπης Δέλτα, του Σαλβάγου, του Γούσιου κ.ά., δηλαδή το τετράγωνο των κροίσων, που επισκεπτόταν ο Καβάφης, και τα Σχολεία του Σάτμπυ. Τα αντίστοιχα ρυμοτομικά σχέδια παρουσιάζονται σε διάσταση A2.

Πρόκειται για το έκτο λεύκωμα του Δρ. Νικόλα Σφήκα, που εκδίδεται από τις εκδόσεις ΑΩ με την ευγενική χορηγία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου ΕΚΚ.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ