Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στο 21ο ΦΝΘ η Ύπατη Αρμοστεία σε δράσεις με θέμα τους πρόσφυγες

«Κι αν ήσουν εσύ;»: Βιωματικό παιχνίδι προσομοίωσης και εργαστήριο – παράσταση θεάτρου

H Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης ανακοινώνουν δύο συμμετοχικές δράσεις με τον τίτλο «Κι αν ήσουν εσύ;» στο πλαίσιο του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Οι δράσεις έχουν ως στόχο να προσφέρουν μια επιπλέον εμπειρία στο κοινό σε άμεσο διάλογο με την θεματική του φετινού Φεστιβάλ που είναι αφιερωμένη στους πρόσφυγες.

Οι εκδηλώσεις αυτές, που αποτελούν μέρος του ομώνυμου προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;», περιλαμβάνουν τα εξής :

Περάσματα», Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, 12:00-15:00, Κέντρο δια Βίου Μάθησης Δήμου Θεσσαλονίκης (οδός Εγνατία 132). Τα «Περάσματα» είναι ένα βιωματικό παιχνίδι της Ύπατης Αρμοστείας, το οποίο βασίζεται στη μέθοδο της προσομοίωσης επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν γεγονότα και καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να βρουν ασφαλές καταφύγιο σε μια άλλη χώρα.

-«Η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας», Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019, 18:00-21:00, Καφενείο “Η Πρίγκηπος” (Απόστολου Παύλου 22). Πρόκειται για ένα εργαστήριο-παράσταση θεάτρου φόρουμ που διαπραγματεύεται θέματα όπως η αλληλεγγύη, η αποδοχή του άλλου και η αντιμετώπιση της ξενοφοβίας θέτοντας τους συμμετέχοντες απέναντι σε προσωπικές και κοινωνικές στάσεις, ιδανικά, επιθυμίες και ευθύνες.

21_tdf_poster_worker_1.jpg

Το «Κι αν ήσουν εσύ;» είναι ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Ξεκίνησε το 2015 από την Υ.Α. και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Κάθε δύο δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος αναγκάζεται να εκτοπιστεί βίαια εξαιτίας του πολέμου, διώξεων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε όλο τον κόσμο 68,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Κι αν ήμασταν εμείς στη θέση τους;

Για το εργαστήριο των «Περασμάτων» είναι αναγκαία η δήλωση συμμετοχής στον εξής σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeD1NwRae0wE-zjNXj_DG_O2Mxb1WQg8UWDS2ZJn6uTGFFUFQ/viewform

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Έργα και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μουδανιών – Σε ποια σημεία
Συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζουν και σήμερα τις εργασίες αποκατάστασης κατεστραμμένων μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας
Θεσσαλονίκη: Έργα και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μουδανιών – Σε ποια σημεία