Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Unit Motives: Χορεύοντας Musique Concrète στη Θεσσαλονίκη

Δύο μέρες με σόλο χορογραφίες πάνω στο έργο των συνθετών του Groupe de Recherches Musicales

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

Γεμάτο χορό και μουσική θα είναι και το φετινό «Unit Motives» με σόλο χορογραφίες που θα γίνουν το Σάββατο 30 Μαρτίου στις 21:00, και την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 στις 19:00 και 21:30. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ που πραγματοποιεί η Die Wolke art group στο Vitruvian Thing (Πτολεμαίων 29Α, 54630, 4ος ορ., εντός στοάς) πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις. Για το κύριο μέρος του, ειδικά για φέτος, οι χορευτές κλήθηκαν να εμπνευστούν από κομμάτια του συνθέτη του κέντρου μουσικής έρευνας Groupe De Recherches Musicales του Παρισιού. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης Dani Joss και Δροσιά Τριαντάκη μάς εξήγησαν περισσότερα για το φεστιβάλ, τα σόλο που θα δούμε στη σκηνή, αλλά και για το Groupe De Recherches Musicales. Εστιάζοντας στον χορό που είναι ίσως από τις πιο αδικημένες μορφές τέχνης στην πόλη μας είπαν πως «πρέπει και οι φορείς με περισσότερη διοργανωτική δύναμη,  να υποστηρίξουν την τοπική δημιουργία και πρωτοβουλία και να βοηθήσουν στην παρουσίασή της και εκτός πόλης».

 

-Το Unit Motives επιστρέφει στη σκηνή του Vitruvian Thing. Τι θα δούμε στη σκηνή;

-Θα δούμε ένα πρόγραμμα περίπου 75 λεπτών αποτελούμενο από εννιά σύντομα σόλο, το καθένα από τα οποία είναι βασισμένο σε ένα κομμάτι ενός συνθέτη του κέντρου μουσικής έρευνας Groupe De Recherches Musicales του Παρισιού. Τα έργα αυτά φτιαχτήκαν μέσα από διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών και βίντεο με τη Die Wolke, δημιουργώντας έτσι μια ανεπίσημη ερευνητική διαδικασία πάνω στη σχέση χορού και μουσικής. Τα κομμάτια θα παρουσιαστούν με τη μορφή ενιαίας παράστασης, σκοπός της οποίας είναι τόσο να παρουσιάσει το αποτέλεσμα της διαδικασίας, αλλά και να συστήσει στο κοινό το μουσικό έργο και έναν διαφορετικό τρόπο δημιουργικής σκέψης πάνω στην πρώτη ύλη.

politismos_unit.jpg

-Φέτος δώσατε έμφαση στη μουσική των συνθετών του Groupe De Recherches Musicales. Μιλήστε μας για αυτό το κομμάτι της μουσικής…

-Το GRM ήταν studio ηλεκτροακουστικής μουσικής που ιδρύθηκε το 1958 από τον πρωτοπόρο της Μusique Concrète Pierre Schaeffer στο Παρίσι. Η Musique Concrète είναι είδος πειραματικής μουσικής κυρίως φτιαγμένη από καθημερινούς ηχογραφημένους ήχους, επεξεργασμένους ή και ανέπαφους, με την οργάνωσή τους να προκύπτει λιγότερο μέσα από μαθηματικά πρότυπα και περισσότερο με βάση τα ηχητικά χαρακτηριστικά των επιμέρους ήχων.

Εκτός από τον Schaeffer, γνωστοί συνθέτες που ήταν μέλη του GRM, έργα των οποίων θα ακούσουμε, είναι και οι Bernard Parmegiani, Pierre Henry, Luc Ferrari, François Bayle, αλλά και ο Ιάννης Ξενάκης. Η παράσταση αποτελεί πολύ καλή εισαγωγή στη Musique Concrète και την ηλεκτροακουστική μουσική γενικότερα, άλλωστε την Κυριακή το μεσημέρι στις 13:00 θα γίνει και μια παρουσίαση-συζήτηση του θέματος, με ακρόαση αποσπασμάτων από βινύλια, από τους ανθρώπους της δισκογραφικής Granny Records.

politismos_unit3.jpg

-Στο φεστιβάλ συμμετέχουν χορευτές από διαφορετικές χώρες. Τι διαπιστώνετε από τις παραστάσεις που έχουν ετοιμάσει; Υπάρχουν κοινές θεματικές που θα δούμε στη σκηνή; Πώς προσεγγίζουν την σχέση μουσικής – χορού;

-Ήδη από τα βίντεο και τη διαδικασία, αλλά και από τις πρόβες αυτές τις μέρες, γίνεται προφανές πως η κάθε χορογράφος έχει τελείως διαφορετική προσέγγιση στο θέμα. Μια κατεύθυνση είναι για παράδειγμα η ενσωμάτωση της μουσικής συνθετικής διαδικασίας στη χορογραφία, με το κινητικό λεξιλόγιο να έχει προκύψει από την καθημερινή ζωή μέσω παρατήρησης απλών ανθρώπων, όπως ακριβώς γίνεται και με τους ήχους. Σε άλλες περιπτώσεις οι ποιότητες των ήχων αντιστοιχίζονται με τις ποιότητες τις κίνησης, ενώ όλες οι χορογραφίες έχουν και ειδικότερη σχέση με τον συγκεκριμένο συνθέτη, πάνω στο έργο του οποίου δομήθηκε η καθεμιά. Φυσικά, όλα αυτά τα στοιχεία παντρεύονται και με το παραδοσιακό χορογραφικό λεξιλόγιο του σύγχρονου χορού και χοροθεάτρου.

Οι διαφορές στην προσέγγιση είναι άλλωστε και ζητούμενο του φεστιβάλ, το να εξερευνηθεί δηλαδή ο χώρος που ορίζεται από αυτή τη σχέση μουσικής και κίνησης με εύρος και φαντασία.

Για όσους ενδιαφέρονται για την κίνηση στα πλαίσια της Musique Concrète, το Σάββατο στις 10:00 φιλοξενούμε τρίωρο δημιουργικό και ερευνητικό εργαστήριο με την Ιωάννα Μπίλη.

politismos_unit2.jpg

-Στην πόλη μας ο χορός ίσως είναι η πιο αδικημένη μορφή τέχνης. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

-Πιστεύουμε πως για να αλλάξει, θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη ισορροπία μεταξύ του υλικού που εισάγεται προς παρουσίαση σε σχέση με το υλικό που δημιουργείται στην πόλη μας. Ο χορός σίγουρα υποφέρει από το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του δημιουργικού δυναμικού του φεύγει και δραστηριοποιείται σε άλλες πόλεις και χώρες, γεγονός που αναπόφευκτα συμβάλλει στη δημιουργία λιγότερων ευκαιριών, σαν μια καθοδική σπείρα.

Η Die Wolke προσπαθεί πάντα να κρατά μια ισορροπία, και έτσι στο Unit Motives έχουμε τόσο συμμετέχοντες από Θεσσαλονίκη, αλλά και από Αθήνα και εξωτερικό. Για να αλλάξει κάτι, όμως, θα πρέπει και οι φορείς με περισσότερη διοργανωτική δύναμη, δημόσιοι και ιδιωτικοί, να υποστηρίξουν την τοπική δημιουργία και πρωτοβουλία και να βοηθήσουν στην παρουσίασή της και εκτός πόλης. Με την αύξηση των ευκαιριών, θα υπάρξει και αύξηση του καλλιτεχνικού κεφαλαίου της Θεσσαλονίκης. Έτσι, η περαιτέρω ανάπτυξη σε επίπεδο δημιουργίας αλλά και εκδήλωσης θα προκύψει με “οργανικό” τρόπο, μέσω δηλαδή από ανθρώπινες σχέσεις και δίκτυα, γεγονός που δεν μπορεί να συμβεί αν αντιμετωπιστεί ο χορός σαν απλό θέαμα.

Ίσως χρειαζόμαστε λιγότερα υπερθεάματα, και περισσότερη εστίαση σε εκδηλώσεις που να προσφέρουν πληροφορία και πλαίσιο, δηλαδή περισσότερο και καλύτερα δομημένο περιεχόμενο και λιγότερο μαγνήτες εισιτηρίων, αν θέλουμε να αλλάξει η κατάσταση τουλάχιστον. Και μετά, φυσικά, πρέπει να βρεθεί τρόπος να επικοινωνηθούν όλα αυτά με το κοινό, γενικό ή ειδικότερο, γεγονός που στην εποχή των social media είναι κινούμενος στόχος, με το τοπίο συνεχώς να αλλάζει.

 

Χρήσιμα

Προπώληση για τις παραστάσεις: Γενική είσοδος €10 | Φοιτητικό-ανέργων €8. Στην πόρτα: €12. Η προπώληση γίνεται μέσω viva στο
 https://www.viva.gr/tickets/dance/vitruvian-thing/unit-motives-grm/

Πληροφορίες: https://vitruvianthing.com/umgrm.

Συμμετέχουν: Ashley Menestrina (ΗΠΑ), Nicole Nigro (Καναδάς), Ιωάννα Μπίλη (Ελλάδα/Αγγλία), Αρετή Μίχου (Ελλάδα), Irene Fiordillino (Ιταλία/Αγγλία), Χαρά Θώδη (Ελλάδα), Ανέτα Παρπούλη (Ελλάδα), Enora Gemin (Γαλλία), Μάριαν Μαριάνι (Ελλάδα).

 

kataxwrisi_unit.jpg

Παράλληλες εκδηλώσεις:

 

- Σάββατο 30 Μαρ., 10:00 - 14:45: Mouvement Concrѐte - Sampling the Concrѐte Movement

Τρίωρο ερευνητικό και δημιουργικό εργαστήρι κίνησης από την Ιωάννα Μπίλη, κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος χορογραφίας από το Trinity Laban: Δημιουργώντας και συνθέτοντας κίνηση με τις αρχές της Musique Concrѐte.

Πληροφορίες/κρατησεις: die-wolke.org/umgrm-workshop

 

- Κυριακή 31 Μαρ., 13:00 με 14:30: Τι είναι η Musique Concrète?

Ακρόαση/συζήτηση. Η Granny Records μιλά για το Groupe De Recherches Musicales, τους συνθέτες και το έργο τους, και την επιρροή τους στη σημερινή μουσική.

Είσοδος ελεύθερη.

Διαγωνισμός για διπλές προσκλήσεις

 

Κερδίστε 3 μονές προσκλήσεις για την παράσταση της Κυριακής 31/3/2019 , ώρα 19.00. Πώς; Στείλτε μας email στο [email protected] με θέμα ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ μέχρι την Παρασκευή 29/3/2019 ώρα 20.00. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη