Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Το «Άγημα τιμών» επιστρέφει στη σκηνή 10 χρόνια μετά

Ο συγγραφέας αντιπαρατίθεται στον Στρατό της Επταετίας, τόνισε ο Γιάννης Καραμφίλης που πρωταγωνιστεί

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Ένας πρώην δόκιμος αξιωματικός του 343 τάγματος πεζικού του χωριού Ντάροβα ή Κεχρόκαμπος ή Ελευθερές, πτυχιούχος αρχαιολόγος, αφηγείται «ιστορίες από το στρατό».

Ισορροπώντας διαρκώς ανάμεσα στο τραγικό και το κωμικό, τη συντροφικότητα και τη μοναχικότητα, περιγράφει γλαφυρά την Ελληνική επαρχία, δίνει το στίγμα της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα της "Εθνικής Κυβερνήσεως", ζωντανεύει τον παραλογισμό του στρατού. Αυτά συμβαίνουν στο «Άγημα Τιμών» του Νίκου Βασιλειάδη που θα ανεβεί σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα στις 8-9 Απριλίου 2019 και 9-10 Μαΐου 2019 ώρα 21.00 στο θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ, Τσιμισκή 136, Τηλέφωνο: 2310 230013). 

«Το έργο ανέβηκε πρώτη φορά στις αρχές του 2009 μετά από περίπου 1,5 χρόνου προβών. Ένα κείμενο με πολλαπλές αντιφάσεις που το καθιστούν άκρως γοητευτικό... το μίγμα δημοτικής και καθαρεύουσας που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας και η διαρκής εναλλαγή συναισθημάτων, χαρακτήρων και καταστάσεων ήταν αρκετά πειστικά, στο να σημάνουν το εφαλτήριο ενός συναρπαστικού θεατρικού ταξιδιού», δήλωσε στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο ηθοποιός  Γιάννης Καραμφίλης που πρωταγωνιστεί.

politismos_agima_timon1.jpg

Τόνισε πως ο συγγραφέας αναφέρεται στο «Στρατό της Επταετίας, γιατί μιλάει για συγκεκριμένη περίοδο, και περιγράφει σκωπτικά,  καταστάσεις και συμβάντα που διαδραματίζονται στην Ελλάδα της "Εθνικής Κυβερνήσεως" και για την "Επανάσταση" σε μια "ταραγμένη περίοδο", άρα, αντιπαρατίθεται σαφέστατα στα γεγονότα της εποχής».

Αναφερόμενος στην παράσταση που θα δούμε επί σκηνής είπε πως: «Υπάρχει μια λιτή σκηνογραφική προσέγγιση πλαισιωμένη από καίριες φωτιστικές εκφάνσεις. Το κυρίως βάρος μετατοπίζεται στο κείμενο και την ερμηνεία καταστάσεων και 17 χαρακτήρων επί σκηνής. Η αποχή 10 χρόνων νοιώθω πως με ωρίμασε ακόμη περισσότερο, πράγμα που πρέπει φυσικά, να αποδείξω στην πράξη».

politismos_agima_timon2.jpg

Χρήσιμα

Διάρκεια: 90’. Εισιτήρια: κανονικό 10,00€, μειωμένο (φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65) 8,00€, ατέλειες κατά προτεραιότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης
Στην εξιχνίαση ενός από τα μεγαλύτερα σχήματα Πόντσι στην ιστορία, μια «πυραμίδα» επενδυτών που δρούσε στον τομέα της κάνναβης, προχώρησαν πριν από...
Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης