Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «ΗΧΟχρωματίζοντας» στην Ζώγια

Ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής

Η Ζώγια (Αλ.Σβώλου 54) υποδέχεται την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019 (εγκαίνια στις 21.00) την ομαδική έκθεση «ΗΧΟχρωματίζοντας» των ζωγράφων Βασίλη Βαφειάδη, Γιάννη Γκόγκου, Θανάση Καραμήτα, Milos Milosavljevic, Σταύρου Παναγιωτάκη και του γλύπτη Vladimir Savic. Οι έξι  καλλιτέχνες, επιχειρούν να συνθέσουν, στους χώρους της Ζώγιας μια οπτικοακουστική σχέση με «συμπάθεια», ανάμεσα σε εικαστικές και μουσικές αναζητήσεις. Μια συνύπαρξη που επιζητεί το βλέμμα και το άκουσμα, την αρμονική παρέα των ήχων, των χρωμάτων, της φόρμας και της ατμόσφαιρας. Έξι εικαστικοί καλλιτέχνες παρεμβαίνουν, αναμένοντας την επόμενη μουσική μπάντα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης συνοδεύει μουσικά ο τραγουδοποιός Αλέξης Καραβέργος (τραγούδι, κιθάρα) παρουσιάζοντας τραγούδια από το σύνολο του έργου του, «Ο Βασιλιάς σου να γίνω» (Impact Music) και «Ζητώ πολλά» (Λύρα) με αρκετές νέες συνθέσεις. Στα πλαίσια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί performance με τις Σέφη Αργυροπούλου, Πολυξένη - Σύλβια Δεληγιωρίδη και Theodora Savić, την καλλιτεχνική επιμέλεια της οποίας έχει ο Γιάννης Ευθυμιάδης.

Διάρκεια έως 17 Μαϊου 2019.

 

Λίγα λόγια για τους δημιουργούς

 

Οι ζωγράφοι Βασίλης Βαφειάδης, Γιάννης Γκόγκος, Θανάσης Καραμήτας, Milos Milosavljevic, Σταύρος Παναγιωτάκης και ο γλύπτης Vladimir Savic, παρουσιάζουν έξι διαφορετικές προτάσεις, αξιοποιώντας την ατμόσφαιρα του χώρου και τη δυνατότητα «συνομιλίας» των έργων μεταξύ τους, με το περιβάλλον και το κοινό. Τα έργα των καλλιτεχνών αποτελούν δείγματα της πρόσφατης δουλειάς τους, προβάλλοντας την αισθητική και  την αντιληπτική τους ευρύτητα με την οποία αντιμετωπίζουν την τέχνη, ενώ παράλληλα διαφαίνονται οι τεχνοτροπικές τάσεις που ακολουθούν, οι ανησυχίες τους και οι κατευθυντήριες επιδιώξεις τους με στόχο την επίτευξη μιας προσωπικής γραφής.

Η ζωγραφική του Βασίλη Βαφειάδη, του Γιάννη Γκόγκου και του Σταύρου Παναγιωτάκη είναι «ανθρωποκεντρική», έχοντας την ανθρώπινη μορφή ως κυρίαρχη αναφορά.

Οι «άνθρωποι» του Βασίλη Βαφειάδη, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο μέγεθος, συστήνονται δίχως να αποκαλύπτουν τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά τους, αλλά υπάρχουν ως χρωματικές αφηρημένες φιγούρες μέσα σε αόριστους χώρους.

Οι μορφές του Γιάννη Γκόγκου, αφαιρετικές και εξαϋλωμένες, μας συνδέουν με το αρχέγονο και το «πρωτόγονο». Ο ζωγράφος εμμένει υπό μορφή σπουδής, σε συγκεκριμένους τύπους, που επεξεργάζεται συνεχώς, αναζητώντας την οντολογική τους υπόσταση.

Η ζωγραφική του Σταύρου Παναγιωτάκη οργανώνεται επίσης με την ανθρώπινη μορφή να καταλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στις συνθέσεις. Μέσα από τις χρωματολογικές εντάσεις και την ελεγχόμενη κατανομή του φωτός, τα στοιχεία της σύνθεσης τοποθετούνται πάνω στον καμβά ως μορφές, που αντιτίθενται στο μονοσήμαντο τρόπο αντίληψης της εφήμερης πραγματικότητας.

Ο Θανάσης Καραμήτας δημιουργεί έργα που “βυθίζονται” μέσα σε ένα αφηρημένο και έντονο χρωματικό περιβάλλον, προσκαλώντας τον θεατή σε μια διαδικασία πολλαπλών αναγνώσεων. Η αφαιρετική γραφή του παρουσιάζει μια σύγχρονη δημιουργική πρόταση, που απηχεί την τέχνη του σύγχρονου μοντερνισμού.

Οι πίνακες του Milos Milosavljevic αποτελούν σύνθεση γεωμετρικών σχημάτων, γραμμών και χρωμάτων σε ένα αρμονικό ζωγραφικό τοπίο, καθώς επίσης και σπουδή στη γεωμετρική αφαίρεση.

Ο γλύπτης Vladimir Savic οικειοποιούμενος παλαιότερες τεχνικές, διαμορφώνει ένα προσωπικό ύφος με έντονες μινιμαλιστικές και αφαιρετικές τάσεις. Οι ανάγλυφες μορφές στα έργα του παίζουν μεταξύ του αναγνωρίσιμου και του αφηρημένου.

 

 

“ΗΧΟχρωματίζοντας” - Ομαδική ‘Εκθεση Ζωγραφικής και Γλυπτικής

Εγκαίνια: Πέμπτη 18 Απριλίου 2019, ώρα 21:00

Διάρκεια:  18/04 – 17/05 2019

Τηλέφωνο: 2310 243.459

Είσοδος ελεύθερη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία που είχε απωλέσει
Επισκέφθηκε το λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή η χορήγηση βίζας με διαδικασία express για επισκέπτες από Τουρκία
Μητσοτάκης από Λέσβο: Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία που είχε απωλέσει