Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αυτά είναι τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις το Σ/Κ

Οδηγός διασκέδασης από το typosthes.gr

Το Σαββατοκύριακο έφτασε και γιατί να μείνετε σπίτι; Το typosthes.gr επέλεξε μερικές από τις εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη μας και σας τις προτείνει. Η επιλογή δική σας!

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

80s_low_1.jpg

«Η Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του '80» ονομάζεται η ξενάγηση της ομάδας Thessaloniki Walking Tours που θα γίνει σήμερα 20/4. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: « Οι άνθρωποι, οι τάσεις, τα στέκια, η μόδα, οι μουσικές, τα ραδιόφωνα, οι ταινίες και τα βιβλία, ό,τι έκανε τη δεκαετία του '80 αυτό που ήταν παρουσιάζεται σε μία βιωματική, διασκεδαστική διαδρομή. Οι μεταμεσονύκτιες προβολές, η Προξένου Κορομηλά και η Βογατσικού, τα θρυλικά στέκια της σαλονικιώτικης νύχτας, οι συζητήσεις, τα live που στοίχειωσαν τα βράδια μας δίνουν τροφή για αφηγήσεις και μαζί τους επιστρέφουμε και πάλι στους δρόμους όπου λιώσαμε τα παπούτσια μας. Η Εύη Καρκίτη και ο Γιώργος Γκόζης με guest τον Δημήτρη Κάζη γίνονται οδηγοί σε μια διαδρομή αφιερωμένη στην πιο ξέφρενη δεκαετία της ζωής μας. Η διαδρομή θα καταλήξει στο θρυλικό μπαρ ΛΩΤΟΣ (Ρωμανού 4) όπου θα χορέψουμε με τις επιλογές του Στέργιου Μακκαβαίου».

Σημείο συνάντησης: πλατεία Ναβαρίνου, Ωρα: 5.30 μμ. Συμμετοχή: 12 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται μεγάλο ποτήρι μπύρας στον ΛΩΤΟ). Πληροφορίες - κρατήσεις: [email protected] & 6978186900.

 

Ομιλία της Jeanne Van Heeswijk στο LABattoir

jeannevanheeswijk.jpg

Πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε συλλογικά τους τόπους στους οποίους ζούμε, να επηρεάσουμε τις διαδικασίες σχεδιασμού, θεσμοθέτησης, χάραξης πολιτικής και ανάληψης ευθύνης; Πώς μπορούμε να εμπλακούμε ενεργά σε ουσιαστικές πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων; Και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε μια ουσιώδη διαδικασία μάθησης, γεμάτη πολιτικές αβεβαιότητες για όλους τους εμπλεκόμενους;

Οι απαντήσεις στην ομιλία της Jeanne Van Heeswijk με τίτλο “Imagination: a collective exercise of care” που θα δοθεί το Σάββατο 20 Απριλίου 2019, ώρα: 12:00-14:00. στο χώρο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων.

Η εμβληματική καλλιτέχνιδα της πρακτικής του Art for Social Change  από την Ολλανδία έρχεται ως προσκεκλημένη του προγράμματος LABattoir.

Η ομιλία της αποτελεί προπομπό του εργαστηρίου που θα συντονίσει τον Οκτώβριο του 2019 για το προγράμμα LABattoir και εντάσσεται στην ενότητα Empowerment Lecture Series, μία σειρά διαλέξεων του LABattoir στο πλαίσιο του Cultural Entrepreneurship Hub του Goethe-Institut Thessaloniki.

To βιβλίο της με τίτλο Systems βρίσκεται στην ανοιχτή βιβλιοθήκη του LABattoir και μπορείτε να το διαβάσετε στις ώρες λειτουργίας του χώρου, Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-18:00.

 

 

Ο Γιάννης Πλούταρχος στο Public Τσιμισκή

atzeda_giannis-ploutarhos-digital-cover2.jpg

Την Κυριακή 21 Απριλίου, και ώρα 13.00, o Γιάννης Πλούταρχος θα βρίσκεται στο Public Τσιμισκή για να υπογράψει τη νέα του δισκογραφική δουλειά, που κυκλοφορεί από την Panik Platinum και μας χαρίζει ακόμα ένα ιδιαίτερο μουσικό ταξίδι γεμάτο… «Τραγούδια Ακατάλληλα»!

 

 

Αυγά αλά Επιστημονικά στο ΝΟΗΣΙΣ

atzeda_ayga.jpg

Αυτό το Σάββατο 20 Απριλίου (17:00-19.:00) και την Κυριακή 21 στις 12.00 το πρωί τα…σπάμε στο ΝΟΗΣΙΣ. Γιατί; «Αυγά αλά Επιστημονικά» λέγεται η δράση, εκδήλωση που περιλαμβάνει:

– Show πειραμάτων με πρωταγωνιστή το αυγό

– Εργαστήρι πασχαλινών κατασκευών και χειροτεχνίας

– Αναμνηστικά δωράκια

– 1,5 ώρα δημιουργική απασχόληση με συνοδούς-παιδαγωγούς

Πρόκειται για μια πασχαλινή εκπαιδευτική εμπειρία που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Βιβλιοθήκης του Νόησις

Πληροφορίες: www.noesis.edu.gr.

 

 

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΔΡΟΜΟΥ

από την Καπάνατζα στην οδό Αγίου Μηνά

atzeda_miet_odos_ag_mina_05.jpg

Οι πρόσφατες εργασίες ανάπλασης της οδού Αγίου Μηνά, κατά τις οποίες ήρθαν στο φως οι γραμμές του παλιού τραμ της Θεσσαλονίκης στάθηκαν η αφορμή για την έκθεση με τίτλο «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΔΡΟΜΟΥ από την Καπάνατζα  στην οδό Αγίου Μηνά» που εγκανιάζει την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 στις 20:00 το βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ ( Τσιμισκή 11).

Διάρκεια έκθεσης: 17 Απριλίου έως 27 Ιουλίου 2019. Ωράριο έκθεσης: Δευτέρα-Τετάρτη  9:00-15:30, Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 9:00-20:00, Σάββατο 9:30-16:00. Είσοδος ελεύθερη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 288.036.

 

 

Εκδηλώσεις μνήμης για Γενοκτονία Αρμενίων

azteda_armenioi.jpg

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων θα πραγματοποιήσει στη Θεσσαλονίκη η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την προσεχή Κυριακή 21 Απριλίου και την επόμενη Τετάρτη 24 Απριλίου.

Σήμερα στις 11.30 π.μ. Κεντρική εκδήλωση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» (Λ. Στρατού), με ευθύνη και οργάνωση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής.

Χαιρετισμοί από τους κ.κ.:

- Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης,

- Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας,

- Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

- Αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης

- Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και

- Εκπρόσωπο της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος - Παράρτημα Θεσσαλονίκης

Ομιλία του διεθνολόγου και διευθυντή ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Κωνσταντίνου Φίλη με θέμα «Τουρκία, Quo Vadis: Εξωτερική πολιτική και εσωτερικές δυναμικές στα χρόνια του Ερντογάν»

Στις 13.30 π.μ.: Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

 

 

Cartes Postales de Salonique στο Βασιλικό Θέατρο

cartespostales.jpg

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΘΒΕ «Cartes Postales de Salonique», που παρουσιάζεται, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσιλινίκου,  στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έρχεται με  τρεις έκτακτες παραστάσεις για το κοινό, (Σάββατο 20 Απριλίου,  Πέμπτη 2 &  Παρασκευή 3 Μαΐου, στις 18:00), στο κάτω Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου.

Πρόκειται για τη συνέχεια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Θεσσαλονίκη, η πολυπόθητη πόλη» (Η Θεσσαλονίκη μέσα από το βλέμμα του Γ.Θ.Βαφόπουλου), που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία τις δύο προηγούμενες χρονιές στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. 20/4 στις 6μμ. Γενική είσοδος: 5 ευρώ

 

 

«Υπηρέτης δύο αφεντάδων» στο Θέατρο ΕΜΣ

atzeda_ypiretis.jpg

Παράταση πήρε μέχρι και την Κυριακή 5 Μαΐου 2019 ο «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι που ανεβάζει το ΚΘΒΕ στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Η διασκευή και σκηνοθεσία που έκανε ο Μιχάλης Σιώνας δίνει άλλο αέρα στο γνωστό έργο του Κάρλο Γκολντόνι.

Η υπόθεση; Ο ευφάνταστος και παμπόνηρος Τρουφαλντίνο ξεσηκώνει με τις περιπέτειες και τα τεχνάσματα του το κοινό καθώς στην αγωνιώδη προσπάθειά του να υπηρετήσει ταυτόχρονα δύο αφεντάδες μπλέκει σε ένα γαϊτανάκι παρεξηγήσεων, ανατροπών και κωμικών καταστάσεων.

 Ένα έργο γραμμένο από τον αναμορφωτή της Ιταλικής κωμωδίας, Κάρλο Γκολντόνι, που σατιρίζει ανελέητα την κοινωνία της εποχής του, ωστόσο, παραμένει κλασικό αλλά και επίκαιρο έως και σήμερα. Στο ρόλο του Υπηρέτη Τρουφαλντίνο ο Θανάσης Ραφτόπουλος.

Παίζουν: Λίλα Βλαχοπούλου (Μπριγκέλλα), Γιώργος Δημητριάδης (Ντοττόρε), Χρήστος Διαμαντούδης (Σίλβιο),  Θανάσης Δισλής (Σερβιτόρος), Στεφανία Ζώρα (Κλαρίσσα), Γεωργία Κυριαζή (Σερβιτόρος), Ειρήνη Κυριακού (Σμεραλντίνα), Φανή Ξενουδάκη (Σερβιτόρος), Νίκος Ορτετζάτος (Πανταλόνε), Θανάσης Ραφτόπουλος (Τρουφαλντίνο), Τάσος Ροδοβίτης (Καμαριέρης, Σερβιτόρος), Άννα Σωτηρούδη (Μπεατρίτσε), Γιάννης Τσεμπερλίδης (Φλορίντο), Άννη Τσολακίδου (Αχθοφόρος)

 Μουσικός επί σκηνής: Αλέξανδρος Ιωάννου.

 Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 18:00, Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00. Είσοδος από 5 έως 13 ευρώ.

 

 

 

«Πυρκαγιές» στο Βασιλικό Θέατρο

pyrkagies9_1.jpg

Παράταση μέχρι Κυριακή 5 Μαΐου 2019 πήραν και οι «Πυρκαγιές» στο Βασιλικό Θέατρο. Η Ιώ Βουλγαράκη σκηνοθετεί το έργο του πολυβραβευμένου Λιβανοκαναδού συγγραφέα Ουαζντί Μουαουάντ, που ασίζεται σε πραγματικά γεγονότα από τον εμφύλιο πόλεμο που ρήμαξε την πατρίδα του. Η υπόθεση;

Η  Ζαν και ο Σιμόν - δίδυμα αδέλφια - ακολουθώντας  τις τελευταίες επιθυμίες της μητέρας τους Ναουάλ, καλούνται να κάνουν ένα ταξίδι πέρα από το χρόνο και τον τόπο, για να αναζητήσουν έναν πατέρα, τον οποίο νόμιζαν νεκρό και έναν αδελφό, που αγνοούσαν την ύπαρξή του. Στον ρόλο της Ναουάλ η Ντίνα Μιχαηλίδου.

Η παράσταση είναι κατάλληλη άνω των 15 ετών.

Παίζουν: Μάρκος Γέττος (Ουαχάμπ), Δανάη Επιθυμιάδη (Ζαν), Ελένη Θυμιοπούλου (Σαουντά, Ελχάμ), Νίκος Καπέλιος (Γιατρός, Μανσούρ), Γιώργος Καύκας (Ερμίλ Λεμπέλ), Δημήτρης Κοτζιάς (Αμπντελμαλάκ), Ανδρέας Κουτσουρέλης (Αμπντεσσαμάντ), Ευσταθία Λαγιόκαπα (Ναουάλ 14 - 19 χρόνών), Ντίνα Μιχαηλίδου (Ναουάλ 60 - 64 χρόνων), Γρηγόρης Παπαδόπουλος (Ραλφ, Πολιτοφύλακας, Φωτογράφος), Κώστας Σαντάς (Χαμσεντίν), Εύη Σαρμή (Ναουάλ 40 - 45 χρόνων), Δημήτρης Σιακάρας (Φαχίμ), Χρίστος Στυλιανού (Νιχάντ), Ορέστης Χαλκιάς (Σιμόν), Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Αντουάν).

 Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή - Σάββατο στις 20:30, Κυριακή στις 19:00. Είσοδος από 5 έως 13 ευρώ.

 

 

«Folie a deux» στο Άνετον

atzeda_folieadeuxdoradimitriou3.jpg

Στο Θέατρο Άνετον (Παρασκευοπούλου 42, τηλ. 2310 869869) ανεβαίνει στις 19, 20 και 21 Απριλίου 2019 το «Folie a deux» στο πλαίσιο της "Ανοιχτής Σκηνής - Θεατρικές φωνές της πόλης", από την ομάδα Gardenal Collective.

Η Δήμητρα Σπανούλη και Σαμπρίνα Μπροντέσκου που απαρτίζουν την ομάδα μίλησαν μαζί μας για την παράσταση και είπαν ότι: «Η υπόθεση του έργου αφορά την πραγματική ιστορία των αδελφών Παπέν, οι οποίες ήταν υπηρέτριες με αιμομικτική σχέση. Το 1933 στην Λε Μαν της Γαλλίας δολοφόνησαν και κατακρεούργησαν τα αφεντικά τους , την κυρία και την δεσποινίδα του σπιτιού που εργάζονταν επί εφτά χρόνια. Η ιστορία ενέπνευσε τον Ζαν Ζενέ να γράψει τις "Δούλες" τις οποίες θέλαμε κατ' αρχήν να ανεβάσουμε. Αρχίσαμε να ερευνούμε και να συγκεντρώνουμε υλικό, πήγαμε στην πόλη που έγινε το έγκλημα, βρήκαμε το σπίτι που ζούσαν, τους δρόμους που περπατούσαν, την εκκλησία που προσεύχονταν. Μπαίνοντας τυχαία σ' ένα παλαιοβιβλιοπωλείο βρήκαμε το μυθιστόρημα "Διάβολος στο δέρμα" που αναφερόταν στη ζωή τους, στα παιδικά τους χρόνια και τις άσχημες συνθήκες που βίωναν. Το ταξίδι στην Γαλλία ήταν καθοριστικό για μας, αποκτήσαμε ένα είδος εμμονής με την αληθινή ιστορία της ζωής των δύο αδελφών. Αφήσαμε πίσω μας τις "Δούλες" και αποφασίσαμε να δώσουμε φωνή και υπόσταση στα δύο αυτά πλάσματα, καθώς δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία ν' ακουστεί και η δική τους εκδοχή. Αναθέσαμε στην δραματουργό Ζωρζίνα Τζουμάκα να μετουσιώσει σε θεατρικό λόγο το υλικό που συλλέξαμε μαζί με τις εμπειρίες που αποκομίσαμε».

Είσοδος 12€, Μειωμένο 8€, Ομαδικό (10 άτομα) 6€. Προπώληση: Εκδοτήρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, Πλατεία Αριστοτέλους (Τετάρτη, Σάββατο: 10:00-15:30, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-14:00 & 17:30-20:00). Κρατήσεις: [email protected], 6996 413 094.

 

«Υπάρχει και φιλότιμο» στο Αριστοτέλειον


filotimo_photo_high.jpg

Η κωμωδία των Αλέκου Σακελλάριου- Χρήστου Γιαννακόπουλου «Υπάρχει και φιλότιμο»,  μετά την επιτυχία στο θέατρο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ,  έρχεται στην Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αριστοτέλειον (Εθν Αμύνης 2, τηλ 2310 262 051)),  από Παρασκευή 5 έως και την Κυριακή 21 Απριλίου.  

Το πρώτο ανέβασμα του έργου έγινε από το Θέατρο Τέχνης το 1950 με τίτλο «Ανώμαλη προσγείωση», σε σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας επιχειρεί νέο ανέβασμα με νέο τίτλο και το έργο δοξάζεται αρκετές φορές στη σκηνή και φυσικά στην κινηματογραφική οθόνη.

Η μεγάλη κωμωδία δεν ασχολείται με τύπους και πρόσωπα αλλά με συμπεριφορές. Αυτές επιχειρεί να ζωντανέψει και το ανέβασμα που θα δείτε στην σκηνή.

Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Τάσος Κωστής, Χρήστος Γιάνναρης,

Ντίνος Σπυρόπουλος, Νίκος Απέργης, Κωνσταντίνα Νταντάμη

Θανάσης Ισιδώρου, Εύη Δαέλη, Ελένη Καραδάκη. Σκηνοθεσία Γιάννης Μπέζος.

Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη.

Παίζεται: Τετάρτη19:30, Πέμπτη και Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:30 και 21:00 και Κυριακή19:30. Είσοδος: 20€, 15€ (άνεργοι, πολύτεκνοι και φοιτητές) 12€  ομαδικό.

 

«Αρίστος» ξανά στο Αθήναιον

atzeda_aristos.jpg

Ήρθε, αγαπήθηκε, έγινε sold out, πήρε παράταση και τώρα επιστρέφει ξανά στη σκηνή. Ο «Αρίστος», η παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιώργος Παπαγεωργίου που είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη “Ο Γύρος του Θανάτου”και έχει ως κεντρικό θέμα  τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου» θα ανεβεί στις 19, 20 και 21/4 στο Θέατρο Αθήναιον (Βασ.Όλγας 35, τηλ. 2310 83 20 60).

Εννέα χαρακτήρες που συνδέονται με τον Αριστείδη Παγκρατίδη, μέσα από τις χειμαρρώδεις, υποβλητικές εξομολογήσεις τους, μιλώντας διαφορετικές γλώσσες, ανάλογα με τα βιώματα, τον χαρακτήρα και τον ρόλο τους, συνθέτουν το προφίλ του “Αρίστου”.

Ο φίλος από την Τούμπα, η παραδουλεύτρα γειτόνισσα της μάνας του, ένας αχθοφόρος του λιμανιού, ο παρακρατικός δοσίλογος περιπτεράς, ένας χωροφύλακας δημοκρατικών φρονημάτων, ένας συντηρητικός αστός της παραλίας, το αφεντικό του σε ένα λαϊκό πανηγύρι, η τραβεστί Λολό και μία λαϊκή τραγουδίστρια - οι δύο έρωτες του, ερμηνευμένοι επί σκηνής από τρεις ηθοποιούς (Φιλαρέτη Κομνηνού, Μιχάλη Οικονόμου, Γιώργο Χριστοδούλου) και ένα μουσικό επί σκηνής (Κλείτο Κυριακίδη).

Οι ερμηνευτές ζωντανεύουν μια ιστορία που μεταφέρει τους θεατές στις αλάνες της Θεσσαλονίκης, στις σκοτεινές πλευρές του λιμανιού, στα υπαίθρια πανηγύρια και στα μπουζουξίδικα της παλιάς Θεσσαλονίκης, σε ένα σκηνικό χρόνο που φτάνει μέχρι το 1960 όταν γίνεται είκοσι χρονών ο βασικός ήρωας, στον οποίο όλοι αναφέρονται, που είναι ο Αριστείδης Παγκρατίδης, ο φερόμενος ως «Δράκος του Σέϊχ σου», τον οποίο ο τύπος του 1963 (Ελληνικός Βορράς) τον αποκαλούσε «νεαρό ανώμαλο». Το 1966 καταδικάστηκε τετράκις σε θάνατο από το πενταμελές εφετείο Θεσσαλονίκης. Η εκτέλεσή του έγινε στο μέρος που ήταν συνδεδεμένο με το όνομά του, το Δάσος του Σέιχ Σου. Οι τελευταίες λέξεις που ψέλλισε ήταν «Μανούλα μου, είμαι αθώος».

Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Χριστοδούλου. Παίζεται: 19/4  9.15 μμ, Σάββατο 20/4   6.15 μμ & 9.15 μμ και Κυριακή  21/4  6.15 μμ & 9.15 μμ. Είσοδος: 16 €, 14 € (φοιτητικό- μαθητικό- άνω των 65 ετών κλπ). Προπώληση : viva.gr & Ταμείο θεάτρου Αθήναιον.

 

«Γίναμε… θέατρο» στο Θέατρο Σοφούλη

Η θεατρική ομάδα Ευ(φ)ορία του πολιτιστικού τμήματος του Συλλόγου εφοριακών, Ν. Θεσσαλονίκης, Ν. Κιλκίς και Ν. Χαλκιδικής παρουσιάζει την κωμωδία «Γίναμε… θέατρο» στο Θέατρο Σοφούλη(Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη, Τηλ. 2310423925) από την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019 στις 21.00.

Η υπόθεση του έργου;

Λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα και τα νεύρα των συντελεστών της παράστασης είναι σπασμένα. Τίποτα δεν είναι έτοιμο: τα σκηνικά δεν έχουν ολοκληρωθεί, τα κοστούμια δεν έχουν ραφτεί και οι ηθοποιοί δεν έχουν μάθει τα λόγια τους! Σα να μην έφταναν όλα αυτά, η πρωτοεμφανιζόμενη και ιδιαίτερα ιδιόρρυθμη συγγραφέας καταφθάνει με τις «καλλιτεχνικές παρατηρήσεις και συστάσεις» της πάνω στο έργο. Ο σκηνοθέτης του θιάσου και η βοηθός του σε έντρομη κατάσταση και λίγο πριν καταρρεύσουν κάνουν ό,τι μπορούν για να πραγματοποιηθεί η πολυπόθητη πρεμιέρα και να πάρει ανάσα ο ξεπεσμένος θίασος. Θα τα καταφέρουν;

Εμπνευσμένο από το κλασικό πια έργο του Rick Abbott, μέσα από την τεχνική του «θεάτρου μέσα στο θέατρο», το έργο «Γίναμε… θέατρο;» καλεί τους θεατές να κρυφοκοιτάξουν μέσα από την κλειδαρότρυπα και να δουν τις ίντριγκες, τις γκάφες, τα απρόοπτα, τις αναποδιές, τα άγχη και τις ανασφάλειες, τους βεντετισμούς και τους ομηρικούς καβγάδες που συμβαίνουν στα παρασκήνια. Μια φάρσα βγαλμένη από… το σανίδι.

Παραστάσεις: Παρασκευή 19 Απριλίου στις 21.00, Σάββατο 13 και 20 Απριλίου στις 21.00, Κυριακή 14 και 21 Απριλίου στις 21.00. Γενική είσοδος 10€.

 

IN-EDIT με μουσικά ντοκιμαντέρ

atzeda_ineditband.jpg

Η καρδιά των μουσικών ντοκιμαντέρ θα χτυπάει δυνατά μέχρι και 21 Απρίλη 2019 στη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος; Το ΙN-EDIT Festival. Μάλιστα γιορτάζοντας τα 6 χρόνια παρουσίας του στην Ελλάδα φέτος «πιάνει» λιμάνι. Πέρα από τις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλο Ζάννα, προβολές θα γίνουν και στην Αποθήκη Δ' στο Λιμάνι της πόλης μας. Επίσης αυτή τη χρονιά έμφαση δίνεται και στο ελληνικό μουσικό ντοκιμαντέρ. Και φυσικά ξεχωριστή θέση θα έχουν ντοκιμαντέρ που θα μας ταξιδέψουν σε αγαπημένες μουσικές και δημιουργούς (Radiohead, Joe Strummer, Αστορ Πιατσιόλα κ.ά.), ενώ το πρόγραμμα θα πλαισιωθεί και από live.

Είσοδος: Κανονικό 5€, Πακέτο 4+1: 20€, IN-EDIT pass: 35€.

*Διάθεση των εισιτηρίων γίνεται στα εκδοτήρια του κινηματογράφου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ», στην Αποθήκη Δ (κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ) και ηλεκτρονικά μέσω www.viva.gr

**Το πακέτο 4+1 διατίθεται μόνο από το εκδοτήριο του «ΟΛΥΜΠΙΟΝ».

Περισσότερα: www.in-edit.gr .

 

Έργα Παπαδημητρίου και Σούμπερτ από την ΚΟΘ

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συνεχίζει τον κύκλο συναυλιών μουσικής δωματίου την Κυριακή, 21 Απριλίου 2019 ώρα 12:00 στην  Αίθουσα Συναυλιών Κ.Ο.Θ. ‘Σόλων Μιχαηλίδης’ με το Τρίο Salonic@rte, που συγκροτείται από δύο μουσικούς της ορχήστρας, την Αναστασία Μισυρλή (βιολί) και τον Ιωάννη Στέφο (βιόλα), που ένωσαν την πολυετή τους πορεία στη  μουσική με τη νικήτρια του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου ‘Bradshaw & Buono 2014’ της Νέας Υόρκης, Ευαγγελία Μητσοπούλου.

Το πρόγραμμα ξεκινά με την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου ‘Εγκώμιον, τρεις κλέφτικες σκηνές προς τιμής του Νίκου Σκαλκώτα’, που έγραψε ο Θεσσαλονικιός συνθέτης Αθανάσιος Παπαδημητρίου, μετά από σχετική παραγγελία του σχήματος και είναι αφιερωμένο στο σπουδαίο Έλληνα συνθέτη Νίκο Σκαλκώτα, με αφορμή την ανακήρυξη του 2019 ως ‘Έτος Σκαλκώτα’.

Το ‘Τρίο σε μι ύφεση μείζονα, για βιολί, βιόλα και πιάνο, έργο 100, D.929’ είναι το δεύτερο μεγάλης διάρκειας πιάνο τρίο του Σούμπερτ. Γράφτηκε το 1827 ως δώρο του συνθέτη για το γάμο του στενού του φίλου Josef von Spaun, που τον ενθάρρυνε συνεχώς από τα πρώτα του συνθετικά βήματα. Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα έργα μουσικής δωματίου της ρομαντικής εποχής, ενώ διάφορα θέματά του έχουν χρησιμοποιηθεί συχνά στον κινηματογράφο.

Γενική είσοδος 10 €, Μειωμένο 5 €. Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου: Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων. Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ. Λεωφόρος Νίκης 73,  τηλ. 2310 236990  (Δευτέρα-Πέμπτη 09:00-17:00, Παρασκευή 09:00-14:00)  και από το www.tsso.gr.

 

4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πιάνου σε ΚΩΘ και ΜΜΘ

resital-piano.jpg

Το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης μας προσκαλούν στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου που θα λάβει χώρα 19-23 Απριλίου 2019 στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν νέοι Έλληνες πιανίστες, από διάφορα μέρη της χώρας, αλλά και Έλληνες πιανίστες που ζουν ή σπουδάζουν στο εξωτερικό. Στους δύο πρώτους κύκλους του διαγωνισμού, οι διαγωνιζόμενοι παρουσιάζουν έργα της επιλογής τους, ενώ στον τρίτο κύκλο, οι 5 προκριθέντες φιναλίστ συμπράττουν με την Συμφωνική Ορχήστρα Σπουδαστών του ΚΩΘ σε έργα Mozart, Beethoven, Chopin και Schumann, υπό τη διεύθυνση του Διονύση Παντή.

Αναλυτικά στις 19/4 δόθηκε ρεσιτάλ του Γρηγόρη Ιωάννου (1ο βραβείο 2017), σήμερα γίνεται ο 1ος κύκλος διαγωνισμού , 12:00-15:30 και 18:00-21:00, ΚΩΘ, είσοδο ελεύθερη, ο 2ος κύκλος θα γίνει την Κυριακή, 12:00-15:30 και 18:00-21:00, στο ΚΩΘ με είσοδο ελεύθερη, ενώ ο 3ος κύκλος διαγωνισμού (τελικός), θα γίνει Μεγάλη Τρίτη 23/4 ώρα 21:00 στο ΜΜΘ. Εισιτήρια 5 και 10 ευρώ.

 

 

Ρίτα Αντωνοπούλου στο Αυλαία

synedeuxi_adwnopoulou.jpg

Η Ρίτα Αντωνοπούλου μαζί με τον Θοδωρής Οικονόμου στο πιάνο στο Θέατρο Αυλαία (ΧΑΝΘ, πλευρά Τσιμισκή). Τρυφερές εικόνες, όπου εύθραυστες μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι, δίνουν τη θέση τους σε ροκ μπαλάντες των Αγγελάκα και Παυλίδη. Ο κόσμος του Θάνου Μικρούτσικου, συνυπάρχει και μάλλον ενώνεται με τον Leonard Cohen, την μελωδία των τραγουδιών της Edith Piaf, καθώς και με τραγούδια νέων δημιουργών, όπως του Θοδωρή Οικονόμου και του Σταύρου Σιόλα. Είσοδος: 12€, Προπώληση: 10€. Προπώληση: Ταμείο θεάτρου, Ώρες λειτουργίας: Δ-Π: 09:30-13:30 & 17:30-21:30, ΣΚ: 09:30-21:30, viva.gr, και στα φυσικά σημεία της viva, Wind, Seven Spot, My market, Shell, Bp, Reload.

 

 

Σωκράτης Μάλαμας στο Fix Factory Of Sound!


malamas.jpg

Από το Σάββατο 30 Μαρτίου και για 4 Σάββατα, o Σωκράτης Μάλαμας έρχεται στην Θεσσαλονίκη και στο Fix Factory Of Sound (26ης Οκτωβρίου 15 ΤΗΛ. : 231 050 0670). Οι πόρτες ανοίγουν 21:00. Ώρα έναρξης: 22:30. Σάββατα 30/3, 6/4, 13/4 και 20/4/2019.

Τηλ. Επικοινωνίας και κρατήσεων: 2310.500670

Τιμές εισιτηρίων: Όρθιοι 12€ προπώληση - 14€ ταμείο. Καθήμενοι Πάσα: 15€ /άτομο, Τραπέζια: 17€/άτομο.  Ελάχιστη κατανάλωση καθήμενων: 8€(ποτό)

*Τα τραπέζια είναι 4 ατόμων και άνω

* Στα πάσα τα 2 άτομα κάθονται με άλλα 2

Διάθεση Εισιτηρίων: Τηλεφωνικά / στο 11876.

Online / www.viva.gr/tickets/music/fix-factory/sokratis-malamas/

Φυσικά σημεία / στα καταστήματα SevenSpots, Wind, Αθηνόραμα.

 

 

«Οι εφευρέσεις του Leonardo Da Vinci» στο ΝΟΗΣΙΣ

noesis.jpg

Το ΝΟΗΣΙΣ μας προσκαλεί στην έκθεση «Οι εφευρέσεις του Leonardo Da Vinci».

Με τη συμπλήρωση 500 ετών από το θάνατό του και σε μια εποχή που η επιστήμη, η τεχνολογία, η καινοτομία και η τέχνη αποτελούν κορυφαία ζητούμενα, η προσωπικότητα και το έργο του Leonardo da Vinci εμπνέουν τον σύγχρονο άνθρωπο περισσότερο ίσως από ποτέ.

Ο da Vinci ήταν ζωγράφος, μηχανικός, γλύπτης, αρχιτέκτονας, μουσικός, γεωλόγος, βιολόγος. Θεωρείται ως και τις μέρες μας κορυφαίος επιστήμονας, καλλιτέχνης και εφευρέτης. Δεν παρακολούθησε σχολικά μαθήματα. Παρατηρούσε, πειραματίζονταν και δημιουργούσε, με το αστείρευτο εφευρετικό πνεύμα του. Θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία μόνο από το αποτύπωμά του ως ζωγράφος, ή επειδή εμπνεύστηκε το αλεξίπτωτο, ή γιατί επινόησε το ρουλεμάν. Ανήσυχος και ιδιοφυής, είναι καλύτερα να αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει τομέας με τον οποίο δεν ασχολήθηκε.

Μπορεί να μην έφερε στην πραγματική ζωή όλα όσα φαντάστηκε, αλλά θεμελίωσε το ενδιαφέρον και έσπειρε την προοπτική ύπαρξης του ποδηλάτου, του αυτοκινήτου, του ελικοπτέρου, του υποβρυχίου και πολλών άλλων μεταγενέστερων εφαρμογών. Η ευρύτητα του πνεύματός του και το βάθος της διείσδυσής του, μετουσίωσε στο πρόσωπό του τον «καθολικό άνθρωπο» της αναγέννησης, την οποία και προσωποποίησε.

Σήμερα που η επιστήμη, η τεχνολογία, η καινοτομία και η τέχνη αποτελούν κορυφαία ζητούμενα, η προσωπικότητα του Leonardo da Vinci εμπνέει τον σύγχρονο άνθρωπο περισσότερο ίσως από ποτέ. Αν θα έπρεπε να βρεθεί η ευφυέστερη, δημιουργικότερη και παραγωγικότερη προσωπικότητα της ιστορίας, πιθανότατα κάποιος θα την αναζητούσε ανάμεσα στον Αρχιμήδη, τον da Vinci και τον Tesla. Δεν είναι τυχαίο που καθένας τους θαύμαζε και μελετούσε τους προγενέστερούς του. Δικαιολογημένα, λοιπόν, σε όλο τον κόσμο ετοιμάζονται να τιμήσουν την επέτειο των 500 ετών από τον θάνατο του μεγάλου Ιταλού.

Στην έκθεση παρουσιάζονται αντίγραφα από 27 εφευρέσεις, πολλές από τις οποίες είναι λειτουργικές, καθώς και από 20 πίνακες.

Από 2/2 μέχρι 30/6/2019. Ώρες λειτουργίας Τρίτη – Παρασκευή 10.30-15.00

Σάββατο 13.30-20.30, Κυριακή 11.30-18.30.

Τιμές εισιτηρίων Κανονικό: 5€, Μειωμένο: 4€, Ομαδικό (από 10 άτομα): 3€.

 Σχολικές επισκέψεις

Για μαθητές από Α΄ μέχρι Γ΄ Δημοτικού πραγματοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Για μαθητές από Δ΄ Δημοτικού πραγματοποιούνται ξεναγήσεις (διάρκεια 45΄).

Απαραίτητη η κράτηση στο τηλέφωνο 2310 483 000, εσωτερικό 2, από Δευτέρα ως Παρασκευή, 9.00-13.00.

 

 

Make a wish

wish.jpg

Το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής το Σάββατο 20 Απριλίου μαζί με τα υπόλοιπα παραρτήματά του σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο, διοργανώνοντας τον πιο φωτεινό Περίπατο Ευχών, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Καλεί τον κόσμο να φορέσει κάτι μπλε και να περπατήσει μαζί με τους φίλους και υποστηρικτές του, στα βήματα της 1ης Ευχής, του Chris που στις 29 Απριλίου 1980 έγινε αστυνομικός για μία ημέρα και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του Οργανισμού "Make-A-Wish".

“Με αφετηρία το Μέγαρο Μουσικής στις 19:00 και τερματισμό στις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, θα στείλουμε το πιο αισιόδοξο μήνυμα, συμβάλλοντας στην εκπλήρωση ευχών παιδιών που πάσχουν από πολύ σοβαρές ασθένειες. Παράλληλα με τον Περίπατο Ευχών, θα φωταγωγηθούν στα χρώματα του Μake-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου και θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις εορτασμού κατά την εκκίνηση και τον τερματισμό”, αναφέρουν οι διοργανωτές. Προαιρετική Εισφορά Συμμετοχής: 4€ . Με την εισφορά συμμετοχής παραλαμβάνετε και το Αστέρι Ευχής του Οργανισμού.Δηλώστε τώρα συμμετοχή στον Περίπατο Ευχών και βοηθήστε το Έργο του Οργανισμού: Τ: 2310523978 ή συμπληρώνοντας την φόρμα που θα βρείτε εδώ.

 

 

«Έξω Πάνω Μέσα Κάτω» για βρέφη

atzeda_vrefiko.jpg

Θέατρο για βρέφη; Γιατί όχι; Το ΚΘΒΕ συνεχίζει μέχρι Σάββατο 4 Μαΐου τις παραστάσεις της δεύτερης παραγωγής του Βρεφικού Θεάτρου του στο Βασιλικό Θέατρο. «Έξω Πάνω Μέσα Κάτω» ο τίτλος και απευθύνεται  σε βρέφη από 8 μηνών έως νήπια 4 χρόνων.

Υπόθεση; Ένα μωρό, αυτή τη φορά αγόρι, ανακαλύπτει ότι μια εικόνα αλλάζει ανάλογα με την πλευρά που τη βλέπεις. Τι συμβαίνει στο πάνω και τι στο κάτω; Και τι αλλάζει στο μέσα και τι στο έξω; Ένα κουτί που καλεί το μωρό να ανέβει πάνω, για να ανακαλύψει έπειτα το κάτω. Ένας μαγικός φίλος που καλεί το μωρό να καταστρώσουν ένα σχέδιο μέσα. Και μια μαμά κι ένας μπαμπάς που αφήνουν ελεύθερο το μωρό να παίξει έξω. Κι αν το έξω φοβίζει; Κι αν το πάνω είναι πολύ πάνω; Ναι, αλλά το έξω και το πάνω έχει περισσότερη πλάκα και μαθαίνεις... Τι μαθαίνεις; Να μη φοβάσαι και να τολμάς να αλλάζεις τα πράγματα μέχρι να φτάσει η ώρα για το μεγάλο έξω... Όταν το σπίτι γίνεται μικρό και δε σε χωράει πια!

Σύλληψη ιδέας – σκηνοθεσία: Κατερίνα Καραδήμα. Μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς. Παίζει ο Γιάννης Μαστρογιάννης. Κάθε Σάββατο, στις 12.00. Διάρκεια: 35’

Τιμή εισιτηρίου: 7€ (βρέφη, παιδιά, ενήλικες). Προπώληση: ΤΑΜΕΙΑ ΚΘΒΕ (Τ.2315 200 200), VIVA.GR ,Τ. 11876.

 

«Το ασημένιο κουδουνάκι» στο εργαστήρι «Ο κύκλος της Μελπομένης»

Το Σάββατο 20 Απριλίου, «Το ασημένιο κουδουνάκι» χτυπά στο εργαστήρι θεάτρου «Ο κύκλος της Μελπομένης»( Κίμωνος Βόγα 69 & Κριεζώτου 4, 546 45), προσκαλώντας παιδιά ηλικίας 5-12 ετών και τους γονείς τους να γνωρίσουν ένα πρωτότυπο Ιαπωνικό λαϊκό παραμύθι, που θα συν-κινήσει μικρούς και μεγάλους!

Οι διοργανωτές αναφέρουν: "Όταν ένας νέος φαρμακοποιός συνειδητοποιεί πως έπαψε να είναι χαρούμενος και ευτυχισμένος, αποφασίζει να επισκεφθεί έναν σοφό γέροντα, που ζει απομονωμένος δίπλα στη θάλασσα, για να ζητήσει τη βοήθειά του. Όταν τον συναντά, διαπιστώνει πως ο γέροντας έχει μοναδική του συντροφιά, ένα ασημένιο κουδουνάκι. Το κουδουνάκι, όμως, αυτό δε μοιάζει με τα άλλα. Σε τι διαφέρει; Θα το ανακαλύψουμε στον «Κύκλο της Μελπομένης», το Σάββατο 20 Απριλίου στις 19:00!". 

«Το ασημένιο κουδουνάκι» είναι ένα Ιαπωνικό λαϊκό παραμύθι που μιλά για την ευτυχία που κρύβεται στα μικρά πράγματα και για τη σημασία του «άλλου», συν-κινώντας μικρούς και μεγάλους. Αφήγηση, δραματοποίηση, ζωγραφική και χορός, όλα μαζί ενώνονται στη νέα διαδραστική παράσταση στον «Κύκλο της Μελπομένης», που ανοίγει έναν καινούριο κύκλο εκδηλώσεων, με θέμα «Λαϊκά παραμύθια από όλο τον κόσμο».  Αφήγηση παραμυθιού: Μαρία Καστανάρα, Εμψύχωση παραμυθιού: Αννέτα Κορτσαρίδου. Ηλικίες: 5 – 12 ετών. Είσοδος: 5€/άτομο. Κρατήσεις θέσεων: 2310 860 004.  Περισσότερα: www.melpomenicircle.gr, www.facebook.com/MelpomeniCircle .

 

 

Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Θέατρο Φαργκάνη

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Θέατρο του Βορρά Μία σε μια μαγική θεατρική  παράσταση, με τρισδιάστατες προβολές, μουσική, εντυπωσιακά κοστούμια και σκηνικά που ζωντανεύουν τη φαντασία στο Θέατρο Φαργκάνη (Αγ. Παντελεήμονος 10 Αρχή Ιασωνίδου- Καμάρα, τηλ. 2310-208-007). Σήμερα, 14/4 και 21/4 στις 11:30 π.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης: Επιμένει για τελικό με κόσμο - «8.000 για κάθε ομάδα» ζητά ο Καυρπίδης
O Θόδωρος Καρυπίδης, ανέφερε ότι ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας πρέπει να γίνει -βάσει προκήρυξης- στο Πανθεσσαλικό και με 8.000 κόσμο για κάθε ομάδα.
Άρης: Επιμένει για τελικό με κόσμο - «8.000 για κάθε ομάδα» ζητά ο Καυρπίδης
Απόστολος Τζιτζικώστας: Τον άλλο μήνα οι ανακοινώσεις για την ανάπλαση της ΔΕΘ
«Τον άλλο μήνα θα έχουμε και τις σχετικές πολύ ευχάριστες ανακοινώσεις» δήλωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Απόστολος Τζιτζικώστας: Τον άλλο μήνα οι ανακοινώσεις για την ανάπλαση της ΔΕΘ
Θεσσαλονίκη: Με αύξηση - ρεκόρ σε θεατές και επισκέπτες ολοκληρώθηκε το 26ο ΦΝΘ
Φέτος πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 300 προβολές σε φυσικούς χώρους και προβλήθηκαν 250 ντοκιμαντέρ μεγάλου και μικρού μήκους
Θεσσαλονίκη: Με αύξηση - ρεκόρ σε θεατές και επισκέπτες ολοκληρώθηκε το 26ο ΦΝΘ