Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Οι αγώνες του θεσσαλικού κάμπου σε έργο στις Συκιές

Θεατρική προσαρμογή του έργου «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» φέρνει στα Μερκούρεια το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας – Θεσσαλικό Θέατρο

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Την ιστορία των μεγάλων συγκρούσεων που εξελίχτηκαν ανάμεσα σε κολίγους και τσιφλικάδες στο θεσσαλικό κάμπο στις αρχές του περασμένου αιώνα με βασικό αίτημα τη διανομή της γης στους ακτήμονες χωρικούς ζωντανεύει η παράσταση «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» που θα φέρει το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας – Θεσσαλικό Θέατρο στο Δημοτικό Θέατρο Συκεών Μάνος Κατράκης στο πλαίσιο των Μερκουρείων την Πέμπτη 22/8/2019 και ώρα 21.00 σε σκηνοθεσία προσαρμογή Κυριακής Σπανού.

Η ίδια σε τηλεφωνική μας επικοινωνία μίλησε για τη θεατρική προσαρμογή που έκανε στο σενάριο του Νίκου Φώσκολου το οποίο είχε γίνει κινηματογραφική επιτυχία σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη.

«Πρόκειται για ένα καινούριο έργο που κρατά τον καμβά της ιστορίας, αλλά σε νέο πλαίσιο μέσα και από την έρευνα για την εποχή εκείνη, αλλά και για τις αντηχήσεις στο σήμερα. Έχουμε μια άλλη απόσταση και εστίαση από την ταινία γιατί ενσωματώθηκαν στοιχεία ντοκουμέντου από την περίοδο της ζωής του Μαρίνου Αντύπα και την περίοδο της εξέγερσης του Κιλελέρ. Ο συνδυασμός τους έγινε με ένα τρόπο σαν να ανοίγεις ένα βιβλίο και προσπαθείς να σχεδιάσεις ξανά την ιστορία της εποχής εκείνης».

Πρόσθεσε πως το χειμώνα η παράσταση παίχτηκε στη Λάρισα με επιτυχία και ήταν μια ιστορία που έπρεπε να ανεβεί στη σκηνή του συγκεκριμένου θεάτρου. «Ο κόσμος ενδιαφέρεται πολύ για τέτοιες ιστορίες. Νομίζουμε ότι τις ξέρει, όμως δεν τις γνωρίζει. Και μάλιστα όταν δίνονται με ένα σύγχρονο τρόπο, αποκτούν και περισσότερο ενδιαφέρον», σχολίασε. Τόνισε πως «αυτό το έργο αφορά γενικότερα στην σχέση ανθρώπων με τη γη μετά την απελευθέρωση και στους αγώνες για να μπορούν να κερδίσουν ψωμί από τη γη τους. Είναι κάτι που έχει μια ευρύτερη ανταπόκριση, και πιστεύω πως αφορά και τη Μακεδονία η οποία δέχτηκε μεγάλο κύμα προσφύγων οπότε και εκεί υπήρχε θέμα με τη σχέση των ανθρώπων με τη γη τους».

Κατά τη σκηνοθέτη ένα δεύτερο σημείο που αξίζει κανείς να εστιάσει μέσα από το συγκεκριμένο έργο είναι ότι «οι τεράστιες διαφορές δημιουργούν βία ανάμεσα στους ανθρώπους και στη βία είναι χαμένος και ο θύτης και το θύμα. Δεν υπάρχει κερδισμένος. Εξάλλου το έργο ολοκληρώνεται με έναν τόνο που μας φέρνει στο σήμερα, στο πώς ο άνθρωπος μέσα από όλη αυτή τη βία αισθάνεται μόνος και αδικημένος. Και αυτό τον γεμίζει έναν τυφλό θυμό».

16f1b.jpg

Υπογράμμισε την σημαντική συμβολή του σκηνογράφου Απόστολου Βέττα που, ειδικά για αυτή την παράσταση, έκανε μια μεγάλη παραγωγή σχεδίων, εκτός από τα σκηνικά, που έχουν ενεργό ρόλο στην δραματουργία, στην αφήγηση του έργου.

Για όσους δεν γνωρίζουν την υπόθεση, το κείμενο αφηγείται δύο ιστορίες. Η πρώτη ιστορία είναι η δολοφονία του Μαρίνου Αντύπα που πλήρωσε με τη ζωή του τις ιδέες του για διανομή της γης του θεσσαλικού κάμπου στους χωρικούς. Η δεύτερη είναι η ιστορία μιας οικογένειας τσιφλικάδων και της σύγκρουσης που ξεσπά άγρια ανάμεσα στα δύο αδέλφια, ακριβώς επειδή υποστηρίζουν διαφορετικές αξίες. Ο μεγάλος γιος ο Ρήγας υποστηρίζει αυταρχικά τις αξίες της απόλυτης κυριαρχίας πάνω στη γη και στους ανθρώπους της, ενώ ο μικρότερος, ο Οδυσσέας, πιστεύει ότι η γη ανήκει σ’ αυτούς που τη δουλεύουν. Την άγρια σύγκρουση των δύο αδελφών εντείνει η διεκδίκηση της ίδιας γυναίκας.

Η συγκεκριμένη παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας – Θεσσαλικού Θεάτρου με τις παραστάσεις σε Συκιές και Νάουσα ολοκληρώνει την περιοδεία της. Υπάρχει όμως μια πρόσκληση για να συμμετάσχει στο 4ο Πειραματικό Φεστιβάλ Θεάτρου Βιετνάμ ον Οκτώβριο.

Παίζουν (αλφαβητικά): Θανάσης Ζέρβας, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Μαρσέλα Λένα , Δημήτρης Μάμιος, Αλέξανδρος Μούκανος, Χρήστος Κορδέλας. Η παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά 13  χρονών και άνω.

Γενική Είσοδος 10€. Άνεργοι, ΑΜΕΑ, Πολύτεκνοι και Φοιτητικό 5€.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Νέα αντιπεριφέρεια για την κλιματική αλλαγή - Το σχέδιο του ΤΕΕ / ΤΚΜ
Παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση, με θέμα «Κλιματικά ουδέτερη, ανθεκτική και έξυπνη Κεντρική Μακεδονία»
Θεσσαλονίκη: Νέα αντιπεριφέρεια για την κλιματική αλλαγή - Το σχέδιο του ΤΕΕ / ΤΚΜ