Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: ΚΟΘ με πρόγραμμα συνεργασιών

Παρουσιάστηκε ο προγραμματισμός μέχρι τον Δεκέμβρη

Το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης μέχρι και τον Δεκέμβρη 2019 παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι η καλλιτεχνική διευθύντρια κα. Ζωή Τσόκανου χαρακτηρίζοντάς το ως ‘το πρόγραμμα των συνεργασιών’ τονίζοντας πως η Ορχήστρα ανοίγει την αγκαλιά της σε όλο και περισσότερους φορείς εντός κι εκτός πόλης, ενώ έκανε ειδική μνεία στο ρεκόρ επισκεψιμότητας των 57.000 και πλέον θεατών στη χρονιά των 60 χρόνων της ΚΟΘ.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος έχουν να κάνουν με τις μεγάλες συμπαραγωγές, τις συμφωνικές συναυλίες, τις εκτός έδρας συναυλίες, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τη μουσική δωματίου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου έγινε αναφορά στις καθιερωμένες πλέον συνεργασίες με τη ΧΑΝΘ στη Χριστουγεννιάτικη συναυλία και με την ΕΦΑΠΟΘ στη σειρά συναυλιών σε μνημεία της πόλης. Παράλληλα η κ. Τσόκανου ευχαρίστησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που και φέτος είναι αρωγός με τη δωρεά του στο σύνολο των εκπαιδευτικών δράσεων της ΚΟΘ, με αποτέλεσμα να μπορεί η ορχήστρα να επενδύει στην ποιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της, ενώ παράλληλα τόνισε την προσπάθεια εξεύρεσης και άλλων εταίρων για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.   

Τα δύο νέα μουσικά όργανα που αποκτήθηκαν, το πιάνο Fazioli και τη νέα τσελέστα παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΕΤΟΣ/ΚΟΘ κ. Ούβε Μάτσκε, ενημερώνοντας αναλυτικά για την κατασκευή του Steinway πιάνου και τις αγορές και των υπολοίπων οργάνων που ολοκληρώνονται σταδιακά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Στη συνέχεια η Ζωή Τσόκανου κάλεσε στο πάνελ τον Πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κ. Νικήτα Μυλόπουλο και τον γνωστό stand-up κωμικό Δημήτρη Δημόπουλο, για μία συζήτηση σχετικά με τις συμπαραγωγές της ΚΟΘ με τον ΟΜΜΘ και την ΕΛΣ, στο μπαλέτο ‘Λίμνη των Κύκνων’ και την κωμική οπερέτα ‘Η Νυχτερίδα’. Ο κ. Μυλόπουλος τόνισε πως είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για το Μέγαρο όταν φιλοξενεί την ΚΟΘ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ακόμη και ο όρος ‘φιλοξενεί’ δεν είναι ταιριαστός, αφού είναι φτιαγμένοι ‘Η ΚΟΘ για το Μέγαρο και το Μέγαρο για την ΚΟΘ’. Αναφερόμενος στη συνολική παρουσία της ΚΟΘ στο Μέγαρο Μουσικής, αλλά και ειδικότερα στις συμπαραγωγές αυτές και με την Εθνική Λυρική Σκηνή είπε χαρακτηριστικά πως ‘η Εθνική Ομάδα του Πολιτισμού της χώρας θα είναι αυτό το τετράμηνο στο Μέγαρο’.

Ο Δημήτρης Δημόπουλος, που έχει κάνει τη μετάφραση του κειμένου και των στίχων της ‘Νυχτερίδας, θύμισε πως η Νυχτερίδα έχει να ανεβεί στη Θεσσαλονίκη από το 2007 και πως ακόμη και τότε τα κείμενα και τα τραγούδια δεν ήταν στα ελληνικά. Επίσης, έχει ανανεώσει τα κείμενα ακόμη και σε σχέση με το 2014 που ανέβηκε στην Αθήνα το έργο από τη Λυρική Σκηνή με τη Ζωή Τσόκανου τότε στο πόντιουμ. Εμβαθύνοντας περισσότερο στο τι να περιμένουμε από την παράσταση, είπε πως μαζί με τον σκηνοθέτη της παράστασης Αλέξανδρο Ευκλείδη αποφάσισαν να μεταφέρουν την υπόθεση στα καθ’ ημάς, τοποθετώντας την πλοκή στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’60.

Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Αγγελόπουλος μίλησε για τη συνεργασία της ΚΟΘ με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα αναφέρθηκε στη συνεργασία με την ΕΛΣ μέσω της οποίας το Φεστιβάλ επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και στην Αθήνα. Το φετινό θέμα του φεστιβάλ είναι ο Ρομαντισμός και για τη συναυλία με την ΚΟΘ συμπράττουν τρεις πιανίστες, ο Στέφανος Θωμόπουλος, ο Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης και ο Κάρολος Ζουγανέλης, σε πρώτη εμφάνιση στην πόλη μας.

Στο εκπαιδευτικό κομμάτι τονίστηκε πως συνεχίζεται η συνεργασία με τον Δήμο Νεάπολης Συκεών, μέσω της οποίας παρακολουθούν συναυλίες της ΚΟΘ δωρεάν οι μαθητές του Δήμου, ενώ παράλληλα θα συνεχιστεί και το  ‘Εγώ ο Μότσαρτ’.

Εξάλλου παρουσιάστηκε και το νέο πρόγραμμα ‘Πλανήτες’ .  Για τις συναυλίες του κύκλου ‘Κυριακή πρωί, μουσική’ μίλησε ο κ. Τάσος Αγγελόπουλος, αλλά και ένας καλεσμένος έκπληξη. Ο Λούι είναι η κούκλα που πρωταγωνιστή στο πρόγραμμα ‘Παρέα με τον Μπετόβεν’ για παιδιά ηλικίας 4-11 ετών και συστήθηκε ως ο ίδιος ο Μπετόβεν σε παιδική ηλικία. Ο κ. Αγγελόπουλος αναλύοντας το τι θα παρακολουθήσουν οι γονείς με τα παιδιά είπε πως διαβάζοντας την ιστορία του Μπετόβεν και ψάχνοντας για μία σύνδεση με το σήμερα είδε πως του θύμιζε η πίεση για να μεγαλουργήσει στη μουσική, ένα σύγχρονο bullying. Ακούγοντας λοιπόν την υπέροχη μουσική του θα μαθαίνουμε και πώς ξεπέρασε ένα ξεχωριστό παιδί σαν κι αυτόν μπόρεσε να ξεπεράσει τα παιδικά του προβλήματα.

Για το πρόγραμμα ‘Μια μέρα στη Φάρμα’ για παιδιά 0-3 ετών η ιδέα ήταν, είπε ο κ. Αγγελόπουλος, να συνδεθεί η μουσική με παιχνίδι και με πράγματα που κατανοούν τα παιδιά αυτών των ηλικιών, όπως τα χρώματα. ‘Τα παιδιά αντιδρούν στη μουσική και οι μουσικοί αντιδρούν στα παιδιά’, όπως είπε χαρακτηριστικά, ‘και ανυπομονώ να δω πώς θα λειτουργήσει όλο αυτό’.

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Έργα και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μουδανιών – Σε ποια σημεία
Συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζουν και σήμερα τις εργασίες αποκατάστασης κατεστραμμένων μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας
Θεσσαλονίκη: Έργα και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μουδανιών – Σε ποια σημεία