Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη, παραθαλάσσια πόλη: μια γοργόνα αφηγείται - Δράση του ΠΙΟΠ

Εκπαιδευτική δράση για μαθητές δημοτικού και ξενάγηση για ενήλικες

Η αξία του Θερμαϊκού Κόλπου και του βυθού του, που έχει κρυμμένες μέσα του ιστορίες διαφορετικών περιόδων, η ζωτική σχέση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την πόλη και η σημασία της διαφύλαξης του φυσικού περιβάλλοντος συνδέονται σε μία εκπαιδευτική δράση για μαθητές δημοτικού και σε μία ξενάγηση για ενήλικες που διοργανώνονται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και την πολιτιστική ομάδα dot2dot.
Με τίτλο «Θεσσαλονίκη, παραθαλάσσια πόλη: μια γοργόνα αφηγείται» η βιωματική δράση για σχολικές ομάδες πραγματοποιείται σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς και θα ακολουθήσει αύριο και την Κυριακή η ξενάγηση στο παραλιακό μέτωπο, με θέμα: «Στο μυχό του Θερμαϊκού κόλπου: ιστορίες μιας γοργόνας από στεριά και θάλασσα».

"Στην εκπαιδευτική δράση μαθητές τετάρτης δημοτικού μέσα από παιχνίδια και δημιουργικά εργαστήρια προσεγγίζουν το πώς ο Θερμαϊκός Κόλπος έγινε αφορμή για να ιδρυθεί η πόλη της Θεσσαλονίκης και μαθαίνουν την ιστορία της πόλης, το πέρασμα των διάφορων πολιτισμών, από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι τα σημερινά χρόνια" δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η υπεύθυνη πολιτιστικού τομέα του ΠΙΟΠ στη Θεσσαλονίκη, Ναντίνα Κυριαζή. 
"Οι μαθητές βλέπουν φωτογραφίες της παραθαλάσσιας πόλης, συμμετέχουν σε βιωματικές δράσεις και εκδηλώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όταν καλούνται να φτιάξουν το περίγραμμα της Θεσσαλονίκης με τα τείχη γύρω της, τοποθετούν μέσα στοιχεία της, δρόμους, κτίρια ιστορικής σημασίας και διαπιστώνουν ότι οικοδομήματα από την εποχή του Βυζαντίου έως σήμερα δεν έχουν αλλάξει" εξήγησε η κ. Κυριαζή. 
"Μέσα από την εκπαιδευτική δράση θέλουμε να αναδείξουμε την πλούσια ιστορία του Θερμαϊκού Κόλπου και να συνδέσουμε περιβάλλον και πολιτιστική κληρονομιά. Είχαμε μία διαφορετική ιδέα, να κάνουμε μία "βουτιά" στο Θερμαϊκό Κόλπο και να ανακαλύψουμε πράγματα που μπορεί να κρύβονται ανά τους αιώνες, από τα Ρωμαϊκά Χρόνια έως την Οθωμανική Περίοδο και τη σημερινή εποχή. Μέσα από το πρίσμα αυτό θέλουμε να αναδείξουμε τις διαφορετικές ιστορικές περιόδους" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βασιλική Καρτσιακλή, από την πολιτιστική ομάδα dot2dot. Μιλάμε ακόμη για τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ανάγκη προστασίας του Θερμαϊκού Κόλπου, στον οποίο οφείλεται η ίδρυση της θεσσαλονίκης, πρόσθεσε. 
Αύριο και μεθαύριο, σε συνεργασία με την dot2dot, στην ιστορία του Θερμαϊκού Κόλπου και στην παραλιακή ζώνη της Θεσσαλονίκης ξεναγούνται από στεριά και από θάλασσα ενήλικες, ανακαλύπτουν τη σχέση ιστορίας και περιβάλλοντος, ανάμεσα στο παρόν, το παρελθόν και το μέλλον και αιφνιδιάζονται από μία έκπληξη, την οποία δεν αποκαλύπτουν οι διοργανώτριες της περιήγησης. 
Συνδετικός κρίκος των δύο δράσεων για παιδιά και ενήλικες είναι η "Γοργόνα", η αδελφή του Μεγάλου Αλέξανδρου, καθώς είναι η αφηγήτρια των ιστοριών της πόλης.  
"Η θεματική διαδρομή "Στο μυχό του Θερμαϊκού κόλπου: ιστορίες μιας γοργόνας από στεριά και θάλασσα" σχεδιάστηκε με τους dot2dot σε μία προσπάθεια να καταλάβουμε μέσα από μία σύγχρονη ξενάγηση ότι το φυσικό περιβάλλον της περιοχής της Μακεδονίας συνέτεινε στη δημιουργία της Θεσσαλονίκης και πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε στρατηγικά, γεωπολιτικά και ιστορικά στην πορεία των χρόνων" ανέφερε η Ναντίνα Κυριαζή.  
Οι δύο δράσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο της πανελλήνιας εκστρατείας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Περιβάλλον και Πολιτισμός. 
"Το ΠΙΟΠ τονίζει τη σχέση πολιτισμού με το περιβάλλον, το συγκεκριμένο πεδίο και ειδικά το κομμάτι του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τα ιστορικά κέντρα πόλεων είναι στους άξονες του ενδιαφέροντος του" τόνισε η κ. Κυριαζή.  
Οι περιηγήσεις, οι οποίες είναι ανοιχτές για το κοινό αύριο Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, ξεκινούν στις 10 το πρωί από σημείο έκπληξη, για το οποίο ενημερώνονται όσοι δηλώσουν συμμετοχή. Η ξενάγηση ξεκινά με ενημέρωση για τις δράσεις του ΠΙΟΠ στη Θεσσαλονίκη και έχει διάρκεια 2,5 ωρών.  Η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν αλλά είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ