Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το Comic Ν’ Play ενηλικιώνεται στη Θεσσαλονίκη

Τρεις μέρες γεμάτες κόμικς και επιτραπέζια παιχνίδια στην Αποθήκη Γ στο Λιμάνι

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

 

Ενηλικιώνεται φέτος η Έκθεση Κόμικς και Επιτραπέζιων Παιχνιδιών του Comic Ν’ Play, που θα πραγματοποιηθεί στις 22, 23 και 24 Νοεμβρίου 2019, στη Θεσσαλονίκη στην Αποθήκη Γ΄ του Ο.Λ.Θ., με πρωτοβουλία της Ένατης Διάστασης, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Φίλων Ιστορίας & Παιχνιδιών Στρατηγικής (Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ).

Τι να περιμένετε; Κόμικς και επιτραπέζια παιχνίδια, bazaar ελληνικών, ξενόγλωσσων και μεταχειρισμένων εκδόσεων κόμικς, έκθεση αυτοχρηματοδοτούμενων εκδόσεων, πρωτότυπα έργα, εξειδικευμένους στα κόμικς εκδοτικούς οίκους, εργαστήρια και επιτραπέζια παιχνίδια με διαγωνισμούς με έπαθλα για τους επισκέπτες.

Η έκθεση κόμικς που θα πλαισιώσει το Comic N’ Play 2019 - και την οποία επιμελείται ο δημιουργός Σταύρος Κιουτσιούκης - έχει ως κεντρικό τίτλο «Ένας καινούργιος κόσμος», κόμικ με ιστορίες εμπνευσμένες από την Κατοχή, την Αντίσταση και την Απελευθέρωση θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο μιας περιοδεύουσας έκθεσης, με τίτλο «Ένα γλυκό ξημέρωμα», ενώ τιμώμενος καλλιτέχνης της φετινής εκδήλωσης είναι ο δημιουργός κόμικς και εικονογράφος Βασίλης Γέρκου. Στους προσκεκλημένους του φεστιβάλ είναι και οι σεφ Ηλίας Μαμαλάκης και Φίλιππος Μπαντής, ο συγγραφέας και ακτιβιστής για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων στην χώρα μας Δημήτρης Αντωνίου, και φυσικά πολλοί δημιουργοί κόμικ και παιχνιδιών. Μια ιδέα για το φετινό φεστιβάλ, για τα κόμικ και τα παιχνίδια μας έδωσε ο Νίκος Δαλαμπύρας , από τους διοργανωτές του Comic N’ Play 2019.

comic_n_play1-photos_by_nopi_ranti_3.jpg

-Το Comic n play ενηλικιώνεται φέτος. Πώς νιώθετε γι’ αυτό; Και πώς προετοιμάσατε τη φετινή διοργάνωση;

-Όντως, φτάσαμε στην 18η κατά σειρά διοργάνωση, που είναι κατόρθωμα για μια μη εμπορικού χαρακτήρα εκδήλωση, ειδικά μέσα στα χρόνια μιας οικονομικής και όχι μόνο κρίσης. Νιώθω μια απέραντη ευγνωμοσύνη απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, ιδιώτες, εθελοντές και επιχειρήσεις, που πιστέψαν σε αυτή την ιδέα και μας στήριξαν, ο καθένας με τον τρόπο του, για να συνεχίσουμε. Κάθε διοργάνωση προετοιμάζεται μέσα από πολλές δυσκολίες, απρόοπτα και προκλήσεις, που πλέον όμως, όντας 18 χρονών, έχουμε την ωριμότητα να τις αντιμετωπίσουμε!

comic_n_play-photos_by_nopi_ranti_4.jpg

-Βλέποντας το πρόγραμμα εντοπίζει κανείς πολλές θεματικές, πολλούς προσκεκλημένους, ανάμεσα στους οποίους και καλεσμένους που τους έχουμε γνωρίσει από άλλους χώρους πχ της μουσικής ή της μαγειρικής. Αν έπρεπε να ξεχωρίσετε κάποιες εκδηλώσεις ποιες θα ήταν αυτές και γιατί;

-Είναι δύσκολο σε μια πολυμορφική εκδήλωση, όπως είναι το Comic N’ Play, να ξεχωρίσει κανείς κάποια εκδήλωση εν συγκρίσει με κάποια άλλη. Νομίζω πως ο κάθε επισκέπτης/χομπίστας θα ανακαλύψει αυτό που τον εκφράζει περισσότερο.  Άλλοι έρχονται για να γνωρίσουν από κοντά δημιουργούς στις βιβλιοπαρουσιάσεις μας (έχουμε έξι για φέτος!), άλλοι για το πολύ ενημερωμένο bazaar μας, άλλοι για τα έργα της έκθεσης, άλλοι για τα επιτραπέζια παιχνίδια, άλλοι για τις δωρεάν δραστηριότητες και άλλοι -φυσικά- για τον μπουφέ στα εγκαίνια μας!  Ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών νομίζω πως είναι η παρουσία ή/και συμμετοχή-εμπλοκή Ελλήνων δημιουργών, είτε κόμικς είτε κάποιας άλλης όμορης τέχνης, στο καθένα απ’ αυτούς τους χώρους ξεχωριστά.

comic_n_play2-photos_by_nopi_ranti_1.jpg

-Πώς είναι σήμερα η παραγωγή των comic στην Ελλάδα; Από τι εμπνέονται οι καλλιτέχνες; Πόσο μπορούν να το υποστηρίζουν οι δημιουργοί ως επάγγελμα;

-Είναι σαφέστατα ανοδική, τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά. Ολοένα και περισσότεροι νέοι βρίσκουν δημιουργική διέξοδο έκφρασης για τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες μέσω της τέχνης των κόμικς και καθώς πλέον οι προσλαμβάνουσες ενός δημιουργού είναι πλέον πλουσιότερες, αυτό επιφέρει και μια ανάλογη πολυποικιλότητα στους διαθέσιμους τίτλους που κυκλοφορούν στην αγορά. Είναι ανήσυχη η εποχή μας και αυτό αποτυπώνεται και στις τέχνες. Πλέον όμως το διαδίκτυο επιτρέπει σε πολλούς να αναζητήσουν την τύχη τους και εκτός έδρας, γεγονός που δεν περνάει απαρατήρητο. Διαρκώς ακούμε για Έλληνες δημιουργούς με αναγνώριση εκτός των συνόρων μας, όπου η κουλτούρα της ανάγνωσης είναι σαφέστατα πιο πλούσια.

16f1.jpg

-Ένα μεγάλο κομμάτι της έκθεσης είναι και τα παιχνίδια. Πόσο μπορούν τα συμβατικά παιχνίδια να ανταγωνιστούν τα video games τα παιχνίδια που βρίσκονται στο διαδίκτυο;

-Είναι μια πολύ ιδιαίτερη και αμφίδρομη η σχέση αυτών των δύο χώρων, αλλά και η σχέση που έχουν και αυτοί με την σειρά τους με τα κόμικς, την λογοτεχνία, τον κινηματογράφο κλπ.- όλους αυτούς τους χώρους δηλαδή που αποκαλούμε πλέον συνεκδοχικά «δημοφιλή κουλτούρα». Σαφώς ο καθένας έχει τους «φανατικούς» υπέρμαχους του, αλλά δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όπου κάποιος δημοφιλής τίτλος από τον ένα από τους παραπάνω χώρους, μεταφέρεται και σε κάποια άλλη μορφή, για να προσεγγίσει άλλο κοινό. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα σύγκρισης, γιατί είναι εντελώς διαφορετική η συγκίνηση που προκαλεί στον καθένα. Απλά θεωρώ πως τα νεαρότερα σε ηλικία άτομα δεν έχουν εύκολα την ευκαιρία να γνωρίσουν κάτι διαφορετικό πέρα από τα όσα τους πλασάρουν οι εταιρείες-κολοσσοί. Στο Comic N’ Play σας δίνουμε μια ευκαιρία να ανακαλύψετε κάτι το διαφορετικό.

 

-Πώς οραματίζεστε το comic n play στο μέλλον;

-Με την ίδια φιλοσοφία που είχε και όταν ξεκίνησε: μια πλατφόρμα ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης, που δίνει την ευκαιρία, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από την μία, για καλλιέργεια και οπτικό γραμματισμό μέσω της τέχνης των κόμικς και με πνεύμα προσφοράς και πολιτισμού από την άλλη, σε όλα τα ανήσυχα πνεύματα, μικρούς και μεγάλους, που μας επισκέπτονται κάθε χρόνο!

 

Χρήσιμα

Είσοδος ελεύθερη. Εγκαίνια: 22/11, ώρα 20.00. Ωράριο λειτουργίας Βazaar: 22/11 - 24/11, 10.00 – 22.00. Επισκέψεις σχολείων: 21/11 και 22/11 Πρωινά: 09.30 - 13.30, Απογευματινά Τμήματα Ενηλίκων: 21/11 - 17.00 - 20.00.

Περισσότερα εδώ

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΥΠΑ: Ξεκινά από σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα
Σε επιδοτούμενους ανέργους, δικαιούχους ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, επιδόματος γονικής άδειας και επιδόματος εργασίας
ΔΥΠΑ: Ξεκινά από σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα