Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δημήτρης Δημόπουλος: «Δεν είναι δύσκολο να κάνεις κάποιον να γελάσει»

Ο γνωστός stand up comedian μίλησε μαζί μας με αφορμή την «Καφρόκρεμα» που έρχεται στη Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

 

Έχοντας διαπρέψει στο «Αντί Διδακτορικού», και με μια «Υπερπαραγωγή» στο βιογραφικό του, ο Δημήτρης Δημόπουλος επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη με την «Καφρόκρεμα» για μόνο μία παράσταση στο Θέατρο Αριστoτέλειον ( Εθνικής Αμύνης 2,), την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, στις 21.00. Ένα χρόνο μετά τις σολντ-άουτ εμφανίσεις του στην πόλη, ο γνωστός κωμικός ετοιμάζεται να μας χαρίσει εκ νέου το γέλιο. Με αφορμή αυτό το stand up μίλησε για το πώς δίνει νέα πνοή σε αυτή την παράσταση, για το stand up στην χώρα μας που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτό του εξωτερικού, αλλά και για το πώς κάνεις κάποιον να γελάσει. Δύσκολο; Διαβάστε και θα μάθετε!

 

 

-Η Καφρόκρεμα συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία της. Τι ξεχωρίζετε σε αυτή την παράσταση; Και πόσο αλλάζει καθώς περνούν τα χρόνια;

-Κάτι που ξεχωρίζω είναι πόσο πολύ την ευχαριστιέμαι! Σε κάθε παράσταση ανακαλύπτω κάτι ακόμα, μια διαδικασία που με κρατά σε καλλιτεχνική εγρήγορση. Είναι άλλωστε μεγάλο κομμάτι του σταντ-απ αυτό, η δυνατότητα να επαναδιαπραγματεύεσαι το υλικό σου, καθώς κάθε παράσταση είναι μια ευκαιρία ανανέωσης.

 

-Το σταντ απ κερδίζει ολοένα και περισσότερο κοινό, ενώ έχει και περισσότερους εκπροσώπους. Γιατί;

-Νομίζω πως είναι η λογική συνέχεια και χαίρομαι που βρίσκομαι στο χώρο από τη γέννησή του σχεδόν και μπορώ να καμαρώνω για την εξέλιξη του. Σίγουρα αυτό που βοήθησε ήταν η ευκολότερη διάδοση του είδους μέσω του ίντερνετ, όμως αυτό που νομίζω πως έκανε τη διαφορά είναι η μεγάλη ποικιλία κωμικών που απευθύνονται σε όλο και περισσότερα γούστα.

synedeuxi_dimopoulos.jpg

-Είναι εύκολο να κάνεις κάποιον να γελάσει;

-Αν ξέρεις τον τρόπο, δεν είναι δύσκολο! Μην κρίνετε από τους επαγγελματίες κωμικούς, παρατηρήστε με τι γελάτε με την παρέα σας όταν μιλάτε και θα δείτε πως οι τρόποι είναι λίγο-πολύ οι ίδιοι. Απλώς εμείς, οι επαγγελματίες κωμικοί, τους γνωρίζουμε και τους εφαρμόζουμε συνειδητά.

 

-Αν χαθεί η έμπνευση στη σκηνή, τι κάνετε;

 

-Στη σκηνή ανεβαίνω προετοιμασμένος, έχοντας γράψει και προβάρει το κείμενο που θα παρουσιάσω. Αν ανεβαίνω στη σκηνή και περιμένω την έμπνευση εκείνη την ώρα, δεν έχω κάνει σωστά τη δουλειά μου ως σταντ-απ κωμικός. Φυσικά, αν συμβεί κάτι απρόοπτο, υπάρχει η εγρήγορση για να ανταπεξέλθεις, όμως αυτό δεν νομίζω πως γίνεται από έμπνευση, αλλά από ένστικτο αυτοσυντήρησης.

 

-Υπάρχει κάτι που να ζηλεύετε από stand up comedians του εξωτερικού; Και αν ναι, τι είναι αυτό;

 

-Δεν ζηλεύω πια τίποτα. Ο χώρος έχει πλέον τέτοια ποικιλία κωμικών και τέτοιο πλήθος κοινού που ζητά το σταντ-απ, που δεν έχει να ζηλέψει κάτι από τις σκηνές του εξωτερικού. Λαμβάνοντας πάντα υπόψη πως το σταντ-απ έχει το μισό χρόνο ζωής στην Ελλάδα από τις αγγλόφωνες χώρες από όπου προήλθε.

 

-Πότε, πού και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το stand up;

-Το 1996 εμφανίστηκα στην ακρόαση που γινόταν για τις «Νύχτες Κωμωδίας» στην Αθήνα, που τότε θα μετακόμιζαν σε μόνιμη στέγη στα Εξάρχεια, το πρώτο κόμεντι-κλαμπ στην Ελλάδα, και με πήραν! Ένιωθα μια ανάγκη «να βγω στη σκηνή και να τα πω» και αυτή ήταν η πρώτη φορά που το δοκίμασα και κόλλησα…

 

-Ποιο το επόμενό σας βήμα;

-Η «Καφρόκρεμα» θα συνεχίσει τις παραστάσεις κάθε Τετάρτη στην Αθήνα και να περιοδεύει. Πιστεύω πως η παράσταση έχει ακόμα δρόμο μπροστά της, δεν σας κρύβω όμως πως ήδη έχω αρχίσει να σημειώνω ιδέες για την επόμενη…

 

 

Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Δημόπουλο

dimopoulos2.jpg

Ο Δημήτρης Δημόπουλος ξεκίνησε ως σταντ-απ κωμικός το 1996 στις «Νύχτες Κωμωδίας». Έχει γράψει τους σταντ-απ μονολόγους «Αντί Διδακτορικού» και «Υπεραπαραγωγή», καθώς και το λιμπρέτο για τις όπερες «Το Λυκόφως των Χρεών», «ΑirRossini» και «Yasou Aida!»,για το οποίο βραβεύτηκε με το Έπαινο «Κάρολος Κουν» 2012 Δραματουργίας Ελληνικού Έργου από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Σκηνοθέτησε τα μουσικοθεατρικά δρώμενα «Kafka-Fragmente», «Das Schubert Diploma» και «Νυχτερινά Τραγούδια», την οπερέτα «Σατανερί» καθώς και τις θεατρικές παραστάσεις «Οι Ευνοούμενοι του Μίδα» και «Τσάικα!». Ως μεταφραστής έχει εργαστεί στον υποτιτλισμό, τη μεταγλώττιση και την Εθνική Λυρική Σκηνή με τις μεταφράσεις του για τα έργα «Once», «Νυχτερίδα» και «Πιμπινόνε». Γνωρίζει γερμανικά, αγγλικά, ισπανικά και ρώσικα, είναι πτυχιούχος υποκριτικής (Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος), πτυχιούχος Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΙ Αθηνών) και απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.

Την καλλιτεχνική περίοδο 2019-2020 θα περιοδεύσει με τον νέο του σταντ-απ μονόλογο «Καφρόκρεμα» και θα συμπράξει με την Εθνική Λυρική Σκηνή με τη μετάφραση του μιούζικαλ «Ωραία μου Κυρία» και της οπερέτας «Νυχτερίδα».

 

Χρήσιμα

Προπώληση: 8 € (ως και τις 5/12) / Γενική είσοδος: 10 €

Πληροφορίες: 2310262051

Διάρκεια παράστασης: 90’

Ηλεκτρονική προπώληση: viva.gr

Σημεία προπώλησης: Θέατρο Αριστοτέλειον, καταστήματα Wind, Seven Spots

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Σκέπης Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Δημήτρης Δημόπουλος (ΣΚΠΙΔΔ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ