Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η «Ανάσταση» του Τολστόι στην Πολιτεία Θεάτρου

Σε μεταφορά για το θέατρο

Το έργο του Τολστόι «Ανάσταση» θα ανεβάσει από 11/1/2020 και κάθε Σάββατο στις 21.00 η Πολιτεία Θεάτρου (Ολύμπου 88, Θεσσαλονίκη) σε επεξεργασία κειμένου- -σκηνοθεσία Μαρίας Μπαλτατζή.

Η ίδια γράφει σε σημείωμά της: «Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από δύο κύριους χαρακτήρες. Έναν γυναικείο, της Κατιούσας (Αικατερίνη Μάσλοβα), μιας ιερόδουλης  και του πρίγκιπα Ντμίτρι Ιβάνοβιτς Νεχλιούντωφ. Βρισκόμαστε στη Ρωσία, στα τέλη του 19ου αιώνα. Η Κατερίνα Μάσλοβα, μια φτωχή, ταλαιπωρημένη κοπέλα που κατέληξε πόρνη οδηγείται από την φυλακή στο δικαστήριο, με την κατηγορία της κλοπής και της δολοφονίας ενός εμπόρου σε κάποιον οίκο ανοχής. Στη δίκη της παρίσταται ως ένορκος, χωρίς να γνωρίζει ότι κατηγορουμένη είναι η Μάσλοβα, ο πρίγκιπας Νεχλιούντωφ, ένας τυπικός εκπρόσωπος της ρωσικής αριστοκρατίας, με τον πριγκιπικό του τίτλο και με τις νωθρές επιθυμίες της τάξης του. Η σχέση του πρίγκιπα με την κατηγορούμενη Κατερίνα ξεκινάει μερικά χρόνια πριν, τότε που ο νεαρός Ντμίτρι την είχε ερωτευτεί όταν εκείνη ζούσε ως καμαριέρα μαζί με τις θείες του στο καλοκαιρινό του κτήμα. Έχοντας τότε την ανώριμη γνώμη της νεότητάς του πως «η γυναίκα είναι ένα από τα καλύτερα μέσα απόλαυσης», ο Νεχλιούντωφ αποπλάνησε την άμαθη κοπέλα, την άφησε έγκυο στο παιδί τους Μίτιενκα και αρνούμενος οποιαδήποτε ηθική ευθύνη, την εγκατέλειψε στην τύχη της. Η Κατερίνα καταδικάζεται άδικα, σε τέσσερα χρόνια καταναγκαστικά έργα στη Σιβηρία. Από εκείνη τη στιγμή ξεκινάει η «Ανάσταση» του πρίγκιπα Νεχλιούντοφ. Μια τεράστια αλλαγή συντελείται μέσα του. Νιώθει υπεύθυνος για όσα συνέβησαν στην Κατιούσα και κατατρεγμένος από τύψεις, αρνείται να ζήσει μια ζωή ανέφελη μαζί  με την αριστοκράτισσα μνηστή του. Επιλέγει έναν νέο τρόπο ζωής προκειμένου να εξιλεωθεί για τα σφάλματα της μέχρι τότε ζωής του και να εξαγνισθεί από το παλιό αμάρτημά του εις βάρος της Κατερίνας, θύμα του νεανικού εγωισμού και χυδαιότητάς του. Την ακολουθεί στο μακρύ ταξίδι από τις φυλακές στα κάτεργα της Σιβηρίας, βοηθώντας την ίδια και τους συγκρατούμενούς της με κάθε τρόπο. Η μετάνοιά του αποκτά κοινωνικά χαρακτηριστικά, αφού γίνεται κριτής των κακώς κειμένων της ρωσικής κοινωνίας της εποχής του και των σάπιων θεσμών που εξευτελίζουν τον άνθρωπο. Φορέας αυτής της «Ανάστασης» η συναναστροφή του με ανθρώπους, καταστάσεις και ιδέες τις οποίες γνώρισε από κοντά, συμμετέχοντας στα πάθη των κατατρεγμένων συνανθρώπων του και ανακαλύπτοντας το νόημα της ύπαρξης μέσα από τις ευαγγελικές διδαχές(…)».

 

Η Παράσταση

 

"Η θεατρική μεταφορά ακολουθεί την πλοκή των γεγονότων του μυθιστορήματος. Τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τα «πιστεύω» του συγγραφέα, που καταλαμβάνουν διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό σελίδων, με τον Τολστόι να τις εκφράζει σε τρίτο πρόσωπο, κρίνοντας και αποτιμώντας σκέψεις, πρακτικές και πράξεις όλων των εκφάνσεων της ζωής, προσπάθησε η γράφουσα να τις εντάξει, στο βαθμό που αυτό ήταν δυνατόν, στον Λόγο που εκφέρουν οι ηθοποιοί που ερμηνεύουν τους ήρωες της Ανάστασης. Κοστούμια, Σκηνικό και Μουσική δημιουργούν ατμόσφαιρα εποχής. Ένα θεατρικό ταξίδι στην Ρωσία που τότε περνούσε το κατώφλι του 20ου  αιώνα. Ένα ραντεβού για μας και τους θεατές μας με τον αξεπέραστο Τολστόι και την κοινωνία του «τότε», που δυστυχώς, αν εξαιρέσουμε την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, σε τίποτε σχεδόν δεν βελτιώθηκε από την κοινωνία του «σήμερα», αφού οι άνθρωποι και κατά συνέπεια οι κοινωνίες τους παραμένουν πεισματικά δεμένες στο άρμα της κυρίαρχης ιδεολογίας  «Ο θάνατός σου η ζωή μου»".   

 

Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά)

 

Γιώτα Γαλαζούλα –Φεντόσια

Γιώργος Μακρής-Ντμίτρι Ιβάνοβιτς Νεχλιούντωφ

Μαρία Μπαλτατζή-Κατιούσα

Δημήτρης Παπαδόπουλος-Δικαστής

Μαρία Τοπάλη-Αγράφεβνα

 

Διάρκεια: 90΄

 

Τιμή Εισιτηρίου: 10€ (με ποτό) Φοιτητικό/Ανέργων: 7€

 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ

 

Προσέλευση: 8.30-8.55

 

Ολύμπου 88-Θεσσαλονίκη

2310285452-2310272909-6974195079

www.politeiatheatrou.blogspot.com

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ