Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις το Σ-Κ

Οδηγός διασκέδασης από το TyposThes

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

«Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;». Πώς θα γνωρίσουμε τους πλανήτες μέσα από τη μουσική; Και τι σχέση έχει μια βαλίτσα με το stand up; Οι απαντήσεις στις παραστάσεις της πόλης μας που μπορείτε να δείτε αυτό το Σ-Κ. Το TyposThes επέλεξε μερικές από τις εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη μας και σας τις προτείνει. Η επιλογή δική σας!

 

 

«Βαλίτσα και Παύλα Stand Up Show»

«Βαλίτσα και Παύλα Stand Up Show» του Γιάννη Σερβετά στις 18/1 ώρα 21.00 και 26/1 ώρα 20.00 στον Αλέξανδρο (Εθν. Αμύνης 2).  Ο Γιάννης Σερβετάς αδειάζει τη βαλίτσα του επί σκηνής. Από  μέσα της βγαίνουν, ξεκαρδιστικές ιστορίες από την οικογένειά και τα παιδικά του χρόνια, αλλά κι από την καθημερινότητά του. Τιμή: 12 Ευρώ.

Προπώληση εισιτηρίων:  https://www.viva.gr/tickets/stand-up-comedy/theatro-alexandros/valitsa-kai-pavla/ και στα καταστήματα Seven Video, Wind, Reload

 

Πλανήτες στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.

theplanets_0053.jpg

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το δεύτερο κύκλο του επιτυχημένου εκπαιδευτικού προγράμματος ‘Οι Πλανήτες’, με μία συναυλία για όλη την οικογένεια, το Σάββατο 18 Ιανουαρίου, ώρα 19:00, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.

Πρόκειται για μία εναλλακτική πρόταση γνωριμίας του διαστήματος μέσα από το συνδυασμό εικόνας και ήχου. Με όχημα τη διάσημη συμφωνική σουίτα του Χολστ, μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος μέσω των συμβολισμών και των συναισθημάτων της μουσικής του Άγγλου δημιουργού, με αρωγό ένα ξεχωριστό βίντεο που έχει ετοιμάσει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ειδικά για τη συγκεκριμένη παραγωγή. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Διεύθυνση ορχήστρας: Georg Köhler

Σκηνοθετική επιμέλεια/βίντεο: Φραγκίσκος Φαντόπουλος

Πρόγραμμα:

Γκούσταβ Χολστ (1874-1934): ‘Οι Πλανήτες’, συμφωνική σουίτα.

Η είσοδος για όλους τους φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και για τους φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι δωρεάν. Για το Διοικητικό και Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Α.Π.Θ ισχύει το μειωμένο εισιτήριο. Είσοδος: Πλατεία 15 €, Εξώστης 10 €, Μειωμένο 5 €. Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:

Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών

Για τους κατόχους της κάρτας CLUB IANOS ισχύει έκπτωση 20% ανά εισιτήριο στις αμιγείς παραγωγές της Κ.Ο.Θ.

Η έκπτωση ισχύει για ένα εισιτήριο ανά κάτοχο.

 

 

«Το εργαστήρι του Δρ.Καλιγκάρι» στο Φαργκάνη

to_ergastiri_tou_dr_kaligari.jpg

Με αφορμή τα 100 χρόνια κυκλοφορίας της ταινίας, “Το εργαστήρι του Δόκτορα Καλιγκάρι” (1920) θα γίνει μια προβολή της με ζωντανή μουσική (και σύνθεση) από τους the Prefabricated Quartet τις Κυριακές 19 και 26 Ιανουαρίου στις 8.30 το βράδυ στο Φαργκάνη Art (Αρχή Ιασωνίδου – Καμάρα, Τηλ.: 2310 208 007).

Το Εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι (γερμ. Das Cabinet des Dr. Caligari) είναι γερμανικό ασπρόμαυρο έργο του βωβού κινηματογράφου του 1920. Θεωρείται ως έργο-ορόσημο στην ιστορία του κινηματογράφου και ειδικότερα του κινήματος του γερμανικού εξπρεσιονισμού.

Η υπόθεση; Σε ένα υπαίθριο λούνα παρκ, ο ιδιόρρυθμος υπνωτιστής Δρ. Καλιγκάρι, που είναι ο διευθυντής μιας ψυχιατρικής κλινικής κατευθύνει τον Καίσαρα με τη μέθοδο της ύπνωσης, στο να σκοτώνει χωρίς κίνητρο και λογική. Όλη η πόλη καταδιώκει τον υπνοβάτη, που περιπλανιέται μέσα στη νύχτα, χωρίς να γνωρίζουν πως η κινητήριος δύναμη είναι ο Καλιγκάρι.

Οι "the Prefabricated Quartet" έχουν κυκλοφορήσει δύο δίσκους (Side the Sail, 3 Στιγμές (soundtrack)), πραγματοποίησαν αρκετές ζωντανές εμφανίσεις και συνέθεσαν πρωτότυπη μουσική για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Συνέθεσαν πρωτότυπη μουσική για το αριστούργημα του βωβού κινηματογράφου the Crowd (σκην. King Vidor). Μουσική και τραγούδια τους βρίσκονται σε αρκετές συλλογές.  Από το 2018, παρουσιάζουν την πρωτότυπη μουσική τους προσέγγιση για την εμβληματική ταινία του Γερμανικού Εξπρεσιονισμού  Das Cabinet des Dr. Caligari (The Cabinet of Dr. Caligari), 1920 (σκην. Robert Wiene).

Τιμή: 12 Ευρώ / 10 Ευρώ Ανέργων – Φοιτητικό. Προπώληση: στα καταστήματα Seven Video, Wind, Reload και στο Ταμείου του ΦΑΡΓΚΑΝΗ ART. Πληροφορίες κρατήσεις στο 2310208007.

 

 

 

Ημερολόγιο «Τρέχοντας το 2020»

joutrnal.jpg

«Τρέχοντας το 2020 με το Athletics magazine» (εκδ. Sportbook) είναι ο τίτλος του ημερολογίου που θα παρουσιαστεί το Σάββατο 18 Γενάρη 2020 ώρα 18.00 στην αίθουσα Τύπου του Καυτανζόγλειου Σταδίου. Το ημερολόγιο θα παρουσιάσουν οι: Πέτρος Λεκάκης, Δρόσος Χριστόπουλος, Ραμπέα Ιατρίδου, Βασίλης Βαρδής, Δήμητρα Ιορδανίδου, Κώστας Μιχαλάς και Ιάσωνας Ιωαννίδης. Τα κείμενα του ημερολογίου έγραψε ο δημοσιογράφος Λευτέρης Πλακίδας.

 

 

 

Ο Παύλος Παυλίδης & οι B-Movies στο Principal Club Theater

pavlos_pavlidis_photo_1.jpg

Ο Παύλος Παυλίδης & οι B-Movies επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη στο Principal Club Theater (26ης Οκτωβρίου 15, Τηλέφωνο: 2310428088). το Σάββατο 18 Ιανουαρίου.

Οι B-movies δε σταματούν να πειραματίζονται μουσικά, επαναπροσδιορίζοντας έτσι τον ήχο τους, με μια νέα προσέγγιση στο υλικό τους. Με ένα set list - best off της μουσικής πορείας του Παύλου Παυλίδη, μας θυμίζουν ιστορικά τραγούδια από την εποχή των Ξύλινων Σπαθιών αλλά και πολλά άλλα, αγαπημένα από το κοινό, της μετέπειτα δισκογραφίας του.

Οι B-movies είναι οι:

Τόλης Δεληγιάννης – μπάσο, Δημήτρης Οικονόμου – τύμπανα, Αλέκος Βουλγαράκης – ηλ. κιθάρα, Χρήστος Λαϊνάς – synths, ηλ. κιθάρα, vocals, Ηχοληψία: Παναγιώτης Ριζόπουλος.

Περιορισμένη προπώληση: 10€

Υπόλοιπη προπώληση - Ταμείο: 12€

Σημεία προπώλησης: Viva.gr (online),  Seven Spots (πανελλαδικά), Καταστήματα Wind (πανελλαδικά),  Stereodisc Record Shop,  The Nephilim Metal Musicstore,  Rover Bar.

 

 

Χειμερινοί Κολυμβητές στη Θεσσαλονίκη!

xeimerinoi.jpg

Επιστρέφουν στην "Ζώγια" (Αλ.Σβώλου 54) με διαφορετικό τρόπο και μας επιφυλάσσουν ιδιαίτερες στιγμές. Κλιμάκιο των Χειμερινών Κολυμβητών καταφθάνει και το Σάββατο 18 Ιανουαρίου, στις 21.30 για να δώσει στον Χειμώνα τη δική του μουσική νότα. Καθένας τους έχει τον ρόλο του και όλοι μαζί μιλούν για να πουν όσα θέλουν να μοιραστούν μαζί μας.

Οι Αργύρης Μπακιρτζής, Κώστας Βόμβολος, Χάρης Παπαδόπουλος  και Κώστας Σιδέρης μας υπόσχονται μια ασυνήθιστη γι’ αυτούς εμφάνιση στην «Ζώγια»... στην οδό Αλ.Σβώλου, πρώην Κισσάβου, Πολωνίας και Πρίγκηπος Νικολάου. Στον ίδιο χώρο μετά από 3 ή 4 χρόνια και με την ίδια ακριβώς σύνθεση που ο χώρος  κατά κάποιον τρόπο επέβαλε θα τους απολαύσουμε. Δεν γνωρίζουν πώς θα προχωρήσει η βραδιά αφού οι συμβάσεις των συναυλιών τους δεν ισχύουν. Θα περιμένει κανείς να ακουστούν τραγούδια, είναι ευκαιρία να ειπωθούν και μερικά που δεν έχουν ξανατραγουδηθεί, να ειπωθούν κάποιες ιστορίες, να θυμηθούμε τους νεκρούς μας -μια συναυλία άλλωστε μοιάζει με μνημόσυνο- να σχολιαστεί η επικαιρότητα! Πώς να αποφευχθεί αυτό με τόσο ζουμερή επικαιρότητα; Να πέσει και το σχετικό θάψιμο. Βλέπουμε τί θα προκύψει. Μάλλον πάντως οι καλόπιστοι θα φύγουν ευχαριστημένοι, ίσως κερδηθεί και κανείς κακόπιστος.

Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις: 2310 243.459. 

 

 

«Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

16f1b.jpg

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, από το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020.

Με τον τρόπο αυτό, το ΚΘΒΕ τιμά τη μνήμη της  Χρύσας Σπηλιώτη, της αγαπημένης ηθοποιού, θεατρικής συγγραφέα και σκηνοθέτη που χάσαμε πρόωρα, η οποία διετέλεσε με συνέπεια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του, από το 2015 έως το 2018, ως εκπρόσωπος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Λίγα λόγια για το έργο

Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Η Λίζα και η Καίτη μεγαλώνουν μαζί προσπαθώντας να απαντήσουν η κάθε μια με τον δικό της τρόπο στις ερωτήσεις του σχολείου και στα ερωτήματα της ζωής. Οι δύο ηρωίδες διανύουν το δρόμο της ενηλικίωσης και της ωρίμανσης μέσα από διεκδικήσεις, όνειρα, ματαιώσεις. Στο τέλος, βρίσκονται ξανά μαζί, επιχειρώντας να απαντήσουν στο ίδιο εναρκτήριο ερώτημα της ζωής (και του έργου): ποιος είναι αυτός που ανακαλύπτει και τι, τελικά, καταφέρνει να βρει μέσα από όλη αυτή την αναζήτηση;

Το «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» της Χρύσας Σπηλιώτη αποτελεί ένα σημαντικό δείγμα νεοελληνικής γραφής. Πρόκειται για ένα μικρό αριστούργημα με σχέσεις αληθινές και χαρακτήρες πραγματικούς, μελετημένους με ψυχολογική ακρίβεια. Οι ηρωίδες του έργου καταφέρνουν με χιούμορ και ελαφρότητα να αποτυπώσουν μια ολόκληρη κοινωνία και μια ολόκληρη γενιά. Οι γρήγοροι διάλογοι παρασύρουν τον θεατή σε ένα ταξίδι που μοιάζει να διαρκεί μια στιγμή. Όπως άλλωστε και η ίδια η ζωή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου, Σκηνικά - Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού, Μουσική: Νίκος Γαλενιανός, Επιμέλεια κίνησης - Βοηθός σκηνοθέτης: Αλέξανδρος Μιχαήλ, Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου, Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος, Ειρήνη Χατζηκυριακίδου

Παίζουν: Μομώ Βλάχου, Χρύσα Τουμανίδου

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη στις 19:00 | Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:15 |Κυριακή στις 20:00. Είσοδος από 5 έως 13 ευρώ. Πληροφορίες: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος | www.ntng.gr |Τ. 2315 200 200.

 

 «Δεσποινίς Τζούλια» στο Θέατρο Τ

missjulia.jpg

Η «Δεσποινίς Τζούλια» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κωχ, συνεχίζεται μέχρι την Κυριακή 19/1 στο Θέατρο Τ (Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη).

Η υπόθεση; Βρισκόμαστε στο κτήμα ενός κόμη στη Σουηδία, τη νύχτα του θερινού ηλιοστασίου, μια νύχτα ξέφρενης γιορτής και διάχυτου ερωτισμού, κατά την οποία όλα επιτρέπονται. Στην κουζίνα του αρχοντικού, ένας άντρας και μια γυναίκα, εκείνος υπηρέτης και εκείνη κόρη του αφεντικού του, προκαλούν τα όρια της θέσης και της σχέσης τους. Με φόντο το εκρηκτικό γλέντι των υπηρετών για τη γιορτή του Άη-Γιαννιού, παρακολουθούμε ένα επικίνδυνο παιχνίδι εξουσίας, που πηγάζει από τους πόθους της σάρκας, να κλιμακώνεται σε ένα ανελέητο παιχνίδι επιβίωσης, που κατευθύνεται από τις φιλοδοξίες των πρωταγωνιστών. Μέσα από τη σύγκρουσή τους, οι κοινωνικές συμβάσεις θα ανατραπούν, οι μάσκες της «πολιτισμένης» συμπεριφοράς θα πέσουν και οι ήρωες θα μείνουν γυμνοί, έρμαια των ενστίκτων τους.

Κείμενο: Αύγουστος Στρίντμπεργκ, Μετάφραση – Σκηνοθεσία – Μουσική Επιμέλεια: Αλέξανδρος Κωχ, Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ, Κοστούμια: Μαρία Καραδελόγλου, Χορογραφία: Ιωάννα Δεμερτζίδου, Φωτισμοί: Κώστας Σιδηρόπουλος, Φωτογραφίες: Χρήστος Κυριαζίδης, Γραφιστικός σχεδιασμός: Φωτεινή Φιλοξενίδου, Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου, Συμπαραγωγή: Θέατρο Τ – Mammals.

Διανομή

Δεσποινίς Τζούλια: Κίκα Ζαχαριάδου, Ζαν: Δημήτρης Δάγκαλης, Κριστίν: Δανάη Κλάδη.

Παραστάσεις: Ιανουάριος 2020: 2 έως 19/1 | Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο στις 21:30 & Κυριακή στις 19:00.

Διάρκεια παράστασης: 90’. Τιμές εισιτηρίων: 14€ κανονικό, 12€ άνω των 65, 10€ φοιτητών, ανέργων, πολυτέκνων, ΑΜΕΑ, Ατέλειες κάθε Δευτέρα, με σειρά προτεραιότητας. 10€ γενική είσοδος κάθε Τρίτη. Αγορά εισιτηρίων: Μέσω viva.gr. Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 854 333.

 

«Ποιος σκότωσε το Ουίλιαμ» στο Καραπάντσειο

Ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και η θεατρική του ομάδα "Alter ego" σας προσκαλούν στην παρουσίαση της κωμωδίας της Λίλιαν Δημητρακοπούλου "Ποιος σκότωσε το Ουίλιαμ" στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο, Θεατρική Σκηνή "Σοφία Βέμπο" στις 18-19 Ιανουαρίου 2020. Ώρα έναρξης 8μ.μ. Είσοδος ελεύθερη με προαιρετική προσφορά τροφίμων για το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου μας. (Η παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά άνω των 12 ετών).

 

"Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός" στους Αμπελόκηπους

atzeda_mwrapelargos.jpg

Ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης μας προσκαλεί να παρακολουθήσουμε τη μοναδική κωμωδία των Ρέππα-Παπαθανασίου "Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός" από την θεατρική ομάδα Entremosotros σε σκηνοθεσία Αναστασίας Τσακίρη το Σάββατο 18/1 στις 8μ.μ. στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Αμπελοκήπων "Αλέξης Μινωτης". Είσοδος ελεύθερη.

 

Τρεις Αδελφές στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

politismos_3aderfes_mavromatakis.jpg

Στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών παίζεται η νέα μεγάλη παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος  τις «Τρεις Αδελφές» του Αντόν Τσέχωφ. Η παράσταση παρουσιάζεται σε μετάφραση Γιώργου Σεβαστίκογλου και σκηνοθεσία του Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις. Ημέρες και ώρες: Τετάρτη στις 18:30 | Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 20:30 |Κυριακή στις 19:00. Είσοδος 5 έως 13 ευρώ.

Οι τρεις αδελφές και ο αδελφός τους ο Αντρέι, με τον ενθουσιασμό της νιότης, τις αξίες και τα εφόδια της αστικής τους καταγωγής, οραματίζονται μια λαμπερή ζωή, μακριά, στη Μόσχα. Ο καιρός περνάει και αυτοί συνεχίζουν να διαμένουν στη μικρή επαρχιακή πόλη της Ρωσίας, όπου ένας άλλος τρόπος ζωής, πολύ μακρινός και ξένος −σχεδόν χυδαίος− στοιχειώνει την καθημερινότητά τους και σταδιακά τους αλλοτριώνει. Το μέλλον πλησιάζει και επιφυλάσσει νέες ματαιωμένες προσδοκίες.

Οι τρεις αδελφές, αφήνοντας το χρόνο να εξαντλείται σε όνειρα και φλυαρίες, δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη της ίδιας τους της ζωής, βουλιάζουν στον συμβιβασμό και αδυνατούν να μετατρέψουνε τις επιθυμίες τους σε πράξη. Το αλλού και το μετά απομένουν για αυτές οι μόνοι φαντασιακοί τόποι διαφυγής.

Το έργο του Αντόν Τσέχωφ, γραμμένο το 1900, αποτελεί ένα κείμενο-σπουδή στον ψυχισμό του δυτικού ανθρώπου που υπό το βάρος της πολυσύνθετης προσωπικότητάς του, φανερώνεται απροετοίμαστος στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Στις «Τρεις αδελφές» ο χαρακτήρας του ανθρώπου και οι ανθρώπινες σχέσεις αποτυπώνονται σκηνικά μέσα από το πρίσμα της αλλαγής του αιώνα και της μετάβασης σε μια νέα κοινωνία.

Στην είσοδο του Θέατρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, οι θεατές της παράστασης «Τρεις Αδελφές» θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν ιστορικά κοστούμια από παραστάσεις έργων του Αντόν Τσέχωφ στο ΚΘΒΕ.

 

Η Μεγάλη Πλατεία στη Μονή Λαζαριστών

megaliplateia.jpg

Αφήστε το άγχος κατά μέρος, βυθιστείτε στις αναπαυτικές καρέκλες της Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός) και απολαύστε την θεατρική μεταφορά ποπυ έκανε ο Άκης Δήμου στο έργο του Νίκου Μπακόλα «Η Μεγάλη Πλατεία» που ανεβάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με αφορμή τα 20 χρόνια από το θάνατο του Μπακόλα. Η Ελένη Ευθυμίου έφτιαξε μια παράσταση που συνδυάζει ποιητικά τις τέχνες, και ζωντανεύει στη σκηνή μια τοιχογραφία της πόλης μας.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων από 12/10 :  Τετάρτη στις 18:00 | Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 20:00 |Κυριακή στις 19:00. Είσοδος: από 5 έως 13 ευρώ. Προπώληση: ταμεία ΚΘΒΕ(Τ.2315 200 200),  viva.gr , Τ. 11876.

 

 

«Μόλλυ Σουήνυ»

στο Φουαγιέ του Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

molly_sweenney1.jpg

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο του Μπράιαν Φρίελ  «Μόλλυ Σουήνυ». Η παράσταση, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή,  παίζεται στο Φουαγιέ του Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Ο Φρίελ εμπνέεται  από το δοκίμιο του νευρολόγου Όλιβερ Σακς «Να βλέπεις και να μην βλέπεις» καθώς και από ένα αληθινό περιστατικό.  Η Μόλλυ, μια ανεξάρτητη γυναίκα, τυφλή από δέκα μηνών, μοιάζει να ζει ευτυχισμένη μέσα στο σκοτάδι της − με φίλους, δουλειά κι έναν πλούσιο συναισθηματικό κόσμο. Ο Φρανκ, ο άντρας της,  είναι πεπεισμένος ότι εκείνη θα ολοκληρωθεί μόνον όταν πάψει να είναι τυφλή. Ο κύριος Ράις,  ο χειρουργός,  ελπίζει να ξαναβρεί τη χαμένη ιατρική του φήμη από μια επικείμενη επιτυχημένη  επέμβαση. Μέσα από  τρεις παράλληλους μονολόγους παρακολουθούμε την πορεία της Μόλλυ πριν και μετά την τυφλότητα. Οι ήρωες μιλούν με ειλικρίνεια και ωμότητα  αλλά και με δόσεις χιούμορ, σαν να διαβάζουν σελίδες από τα προσωπικά τους ημερολόγια. Ίσως δεν ήταν τυφλή η Μόλλυ Σουήνυ − τυφλοί  να ήταν οι άλλοι...

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1994 στο Δουβλίνο, σε σκηνοθεσία του συγγραφέα και δύο χρόνια μετά μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη, για να επιστρέψει στο Λονδίνο με περγαμηνές και βραβεία. Στην Ελλάδα ο Αντώνης Αντύπας σύστησε το έργο στο αθηναϊκό κοινό το 1996 στο Απλό Θέατρο.

Στο ΚΘΒΕ ανεβαίνει για πρώτη φορά.

Παίζουν: Ιωάννα Δεμερτζίδου (Μόλλυ), Γιώργος Κολοβός (Κύριος Ράις), Βασίλης Χατζηδημητράκης (Φρανκ)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 21:15, Κυριακή 19.00.

Διάρκεια: 120’ (Διάλειμμα 10’)

Εισιτήρια: από 5 έως 13 €.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΤΑΜΕΙΑ ΚΘΒΕ (Τ.2315 200 200) | VIVA.gr | Τ. 11876

 

«Σπασμένο γυαλί» στο Αριστοτέλειον

Ύστερα από τη µεγάλη επιτυχία που σηµείωσε και τις σηµαντικές κριτικές που απέσπασε τη θεατρική σεζόν που µας πέρασε, το βραβευμένο με Olivier Award έργο του Άρθουρ Μίλλερ «Σπασμένο Γυαλί»,  σε σκηνοθεσία της Άσπας Καλλιάνη , από τις Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη, έρχεται στην Θεσσαλονίκη από 10 Ιανουαρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, στο θέατρο Αριστοτέλειον (Εθν.Αμύνης 2, τηλ. 2310 262 051).

Στο έργο αυτό, μια από τις πιο σημαντικές και ώριμες δουλειές του Μίλλερ, ο συγγραφέας ψυχαναλύει ένα γάμο και μας δείχνει όλα αυτά που μας κρατούν ακίνητους τη στιγμή που θα έπρεπε να δράσουμε. Όλους τους φόβους και τα μυστικά που μας κρατούν καθηλωμένους σε μια πραγματικότητα, μια σχέση, μια δουλειά που δεν μας ταιριάζει. Πολλές φορές δεν αντιδρούμε επειδή φοβόμαστε το άγνωστο. Άγνωστο όμως είναι το μέλλον μας ακόμη και αν μείνουμε εκεί που είμαστε!

Υπόθεση του έργου:

Στην Νέα Υόρκη του 1938, την νύχτα των κρυστάλλων που οι Ναζί έσπασαν όλα τα μαγαζιά των Εβραίων, η Σύλβια Γκέλμπεργκ ξαφνικά παραλύει. Χωρίς κανένα παθολογικό αίτιο, μένει ακίνητη από τη μέση και κάτω.  Μπορεί ένα κοινωνικό γεγονός να επηρεάσει τόσο την υγεία κάποιου; Ή μήπως η αιτία βρίσκεται στον γάμο της με τον Φίλλιπ; Ο Δόκτωρ Χάιμαν θα σκάψει όσο πιο βαθειά αντέχει στα μυστικά της οικογένειας προκειμένου να την βοηθήσει. Αυτό όμως που θα βρει, μπορεί να μας βοηθήσει όλους.

Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Βούρος, Παναγιώτα Βλαντή, Χάρης Σώζος,  Βάσω Γουλιελμάκη, Ελίνα Μάλαμα.

Διάρκεια παράστασης : 120’

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ : ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ : 9.00 ΜΜ, ΣΑΒΒΑΤΟ :  6.00 ΜΜ  & 9.00 ΜΜ, ΚΥΡΙΑΚΗ  :   6.30 ΜΜ. Είσοδος: 20 € & 15 € (φοιτητικό, άνεργοι, ΑΜΕΑ). Προπώληση: VIVA.GR & ταμείο θεάτρου (τηλ. 2310 262 051). Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη.

 

«Ριχάρδος Γ’» στο Θέατρο Παράθλαση

atzeda_richard.jpg

Το Θέατρο Παράθλαση(Κασσάνδρου 132.  Τηλ. 2310 216567), παρουσιάζει, από τις 11 Ιανουρίου 2020, το αριστούργημα του Σαίξπηρ “Ριχάρδος Γ΄ ” σε μια σκοτεινή- ροκ παράσταση, κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 9μμ.

Θα δείτε επί σκηνής το αιματοβαμμένο χρονικό της ανόδου του βασιλιά Ριχάρδου Γ΄ στην εξουσία. Την σκηνοθεσία υπογράφει η Μόνα Κιτσοπούλου

Οι συντελεστές δίνουν μια ιδέα για τον κεντρικό ήρωα: «Είναι άσχημος – κουτσός -καμπούρης – μόνος -γεμάτος μίσος – γεμάτος οργή -ανελέητος – χωρίς ελπίδα - πανούργος – ανεξέλεγκτος -υποκριτής – δολοφόνος – φρικτός -κακούργος – γεμάτος μίσος -γεμάτος φόβο -δημιούργημα μιας κοινωνίας -που υποκρίνεται - που είναι γεμάτη μίσος -που είναι γεμάτη οργή -γεμάτη φόβο...».

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον Κώστα Ταρπατζή, "έναν εξαίρετο καλλιτέχνη, που επί 20 χρόνια ήταν πολύτιμος συνεργάτης, έναν υπέροχο άνθρωπο, που επί 20 χρόνια ήταν αγαπημένος φίλος, και που φέτος ξαφνικά, έφυγε. Όμως θα μείνει πάντα εδώ", όπως αναφέρουν μέλη της ομάδας.

Μουσική: Παύλος Αζναουρίδης, Χορογραφίες – Κίνηση: Γιάννης Μαργαρώνης, Σκηνικά: Κώστας Ταρπατζής, Κοστούμια: Κώστας Ταρπατζής – Θεοδώρα Μωυσιάδου, Φωτισμοί: Γιώργος Γκασνάκης, Διδασκαλία Τραγουδιών: Μαρία Πρέκα, Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Τσούκαλη.

Παίζουν: Γιώργος Γκασνάκης, Βίκυ Μάντη,  Θωμάς Αμαξόπουλος, Ελένη Καραμεσίνη, Όλγα Κουτσώνου, Στάθης Παπουλίδης, Κατερίνα Γανδά, Αφροδίτη Τσακίρη, Νίκος Παλπάνης, Όλγα Ανανιάδου, Χρύσα Χατζηιωάννου, Βασίλης Τσαλίκης, Έλενα Αθανασίου, Διονύσης Παπουλίδης, Ειρήνη Ανδρεάδου, Θανάσης Παντελής, Σοφία Παναγιωτάκη, Κατερίνα Τσούκαλη, Μάρθα Κιοσσέ, Ελένη Χατζηγιάννη, Στέλλα Παρχαρίδου, Άννα Αραμπατζή.

Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 9μμ. Περισσότερα:  www.parathlasi.gr.

 

 

"Ο Κύκλος του Έρωτα" στο Θέατρο Σοφούλη

kykloserwta.jpg

"Ο Κύκλος του Έρωτα" του Arthur Schnitzler ανεβαίνει στις 18-19, 25-26 Ιανουαρίου και 1-2 Φεβρουαρίου 2020 στο Θέατρο Σοφούλη (ΟΑΣΘ Γραμμή 5, Στάση: Βερβελίδη).

Ο Έρωτας έχει μια μαγική ιδιότητα να μας εκθέτει για αυτό ακριβώς που είμαστε.

Σε μια συνθήκη τόσο ασφαλή όσο και ευάλωτη, όλες οι δυναμικές μπορούν να διαρρηχθούν και να προκύψουν νέες, που ουδεμία σχέση έχουν με την κοινωνική μας ταυτότητα.

Οι δέκα χαρακτήρες του έργου προέρχονται από διαφορετικές τάξεις μιας αστικής κοινωνίας, όμως όλοι έχουν έναν κοινό στόχο ̇ να ζήσουν τον Έρωτα, έστω και για λίγες στιγμές.

Απαλλαγμένο από το εξωτερικό βλέμμα, κάθε ζευγάρι επιδίδεται σε ένα ειλικρινές σεξουαλικό παιχνίδι, ένα τελετουργικό ζευγαρώματος.

Και έτσι επέρχεται ο Έρωτας. Ένας Έρωτας που γεννιέται και πεθαίνει ανάμεσα στα σκεπάσματα.

Τοποθετημένη σ’ έναν απροσδιόριστο χωροχρόνο, η παράσταση έχει στόχο να εστιάσει στη σχέση των ηθοποιών, που μοιάζει να προκύπτει εκ νέου κάθε φορά, σαν εξέλιξη ενός θεατρικού παιχνιδιού.

Παράλληλα, επιχειρεί να καταστήσει τον θεατή συμμέτοχο σε αυτό το παιχνίδι, παρέχοντάς του μια κρυφή ματιά σε ένα θέαμα προορισμένο μόνο για τους πρωταγωνιστές του.

Παραστάσεις: στις 18-19, 25-26 Ιανουαρίου και 1-2 Φεβρουαρίου 2020, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00

Διάρκεια παράστασης: 100’

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ γενική είσοδος, 8 ευρώ μειωμένο

Προπώληση: στο ταμείο του θεάτρου (καθημερινά 8:30-15:00, σαββατοκύριακα 9:00-21:00) και στο goldmall.gr

Πληροφορίες-κρατήσεις: 6987675786 και 2310423925

 

 

«Αίαντας» στο Θέατρο Αυλαία

atzeda_aias.jpg

Τον «Αίαντα» του Σοφοκλή παρουσιάσει την Παρασκευή 17, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Γενάρη 2020 το Θέατρο Αυλαία ((Πλατεία ΧΑΝΘ / Τσιμισκή 136, Τηλέφωνο: 2310 230013) σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη και ερμηνεία Μιχάλη Σαράντη.

Η παράσταση αφηγείται την ιστορία του Αίαντα, με τον ηθοποιό να ερμηνεύει όλους τους ρόλους και τον ζωγράφο Απόστολο Χαντζαρά να συνομιλεί μαζί του δημιουργώντας ζωντανά στη σκηνή εικόνες και μνήμες του έργου.

Ο Αίας, ο μεγαλύτερος πολεμιστής στο στρατόπεδο των Ελλήνων, δικαιούται τα όπλα του Αχιλλέα μετά το θάνατο του. Όταν αυτά με δολοπλοκία καταλήγουν στον Οδυσσέα, αποφασίζει να εκδικηθεί. Γίνεται όμως έρμαιο της θεάς Αθηνάς και περίγελος του στρατεύματος των Αργείων.

Ατιμασμένος και απεγνωσμένος αυτοκτονεί.

Τη μετάφραση έχει κάνει ο ποιητής Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος.

Παραστάσεις: 17, 18 και 19 Ιανουαρίου: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.30. Διάρκεια: 80 λεπτά. Εισιτήρια: 17€ κανονικό, 13€ φοιτητικό, ανέργων, 65+.Προπώληση: Ταμείο θεάτρου Αυλαία & viva.gr.

 

 

Καραγκιόζης στο ΚΘΒΕ

atzeda_karagiozis.jpg

Δείτε τις τελευταίες παραστάσεις του Καραγκιόζη στο Θέατρο της ΕΜΣ σε μια παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με την υπογραφή του Χρήστου Στανίδη. Επόμενες παραστάσεις; Το ελληνικό παραμύθι, Χρυσομαλλούσα Κόρη» 18 & 25 Ιανουαρίου 2020».

*Οι παραστάσεις του Θεάτρου Σκιών εντάσσονται στις εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια του ΚΘΒΕ, που θα κορυφωθούν το 2021. Έναρξη 17.00. Γενική είσοδος: 8€, Πολύτεκνοι: 5€. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2315 200 200.

 

 

«Ο Μεγάλος περίπατος του Πέτρου» στο Βασιλικό Θέατρο

kthve_petros.jpg

Τελευταίες παραστάσεις για την παράσταση της Παιδικής Σκηνής, το αριστούργημα της Άλκης Ζέη «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», σε διασκευή Σάββα Κυριακίδη, Τάκη Τζαμαργιά και σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά. Η εξαιρετικά επιτυχημένη παραγωγή, που παρουσιάζεται για δύο χρόνια στο Βασιλικό Θέατρο, ολοκληρώνει τον κύκλο παραστάσεων, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020.

Ο πόλεμος ξεσπάει και όλα αλλάζουν: οι άνθρωποι, οι σχέσεις, η ίδια η ζωή. Η πείνα και η φτώχεια δεν είναι απλές αφηγήσεις ενός μακρινού παρελθόντος αλλά αποτελούν τη νέα συνθήκη ζωής. Ο μικρός Πέτρος καλείται να πάρει θέση, να αποφασίσει, να αναλάβει ευθύνες, να μεγαλώσει. Ο πόλεμος χάνει την ηρωική του αίγλη. Η ομορφιά των εμβατηρίων και των μεταλλίων γίνεται πόνος και απώλεια· πραγμάτων, ανθρώπων αλλά και της ίδιας της παιδικής ανεμελιάς. Παρόλα αυτά, τα παιδιά με την υπέροχη ικανότητα να βλέπουν τα πράγματα αλλιώς και με όπλο τη φαντασία τους και το παιχνίδι, καταφέρνουν να δώσουν μια άλλη διάσταση στην τραγική πραγματικότητα. Και μέσα από τα παιδικά μάτια καλούμαστε και εμείς να ξαναδούμε τον πόλεμο αλλά και να θυμηθούμε την πρόσφατη ιστορία μας.

Παράλληλα, σε εντατικό ρυθμό προβών είναι η νέα μεγάλη παραγωγή της Παιδικής Σκηνής του ΚΘΒΕ, «Μια γιορτή στου Αλ-Νουρί» του Φόλκερ Λούντβιχ, σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι. Μια ανατρεπτική κωμωδία για τις προκαταλήψεις και την πολιτισμική συμφιλίωση, που απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών, θα κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παραστάσεις για σχολεία: Τρίτη έως Παρασκευή, στις 10:30, Παραστάσεις για το κοινό: Κάθε Κυριακή, στις 11:00.

 

«Ο μάγος και η παρέα του» στο Θέατρο Αθήναιον

atzeda_magos.jpg

Η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου ΒROADWAY παρουσιάζει το έργο «Ο μάγος και η παρέα του» από 26 Δεκεμβρίου και για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Αθήναιον / Σκηνή Α ((Βασιλίσσης Όλγας 35).

Ένα μιούζικαλ για μικρά και μεγάλα παιδιά, με πολύχρωμα σκηνικά και κοστούμια, γέλιο, χορό, τραγούδι και πολλά μαγικά κόλπα που θα καταπλήξουν μικρούς και μεγάλους.

Η υπόθεση;

Όλοι ζουν στο μαγικό παλάτι του LUIGELO. Ο Μάγος κάθε μέρα, στέλνει τους αγαπημένους μας ήρωες σε μια αποστολή, υπό το άγρυπνο βλέμμα του καθώς και της καλής μας νεράιδας. Αποστολή τους είναι να βοηθούν αυτούς που έχουν ανάγκη, να τους προσφέρουν βοήθεια και να κάνουν πάντα το καλό και όλοι ζουν σε έναν ιδανικό κόσμο, που βασιλεύει η αγάπη, η αλληλεγγύη και το καλό.

Κείμενο: Ανδριάνα Ρωμανού, Σκηνοθεσία: Ανδρέας Μοντέζ, Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Στεφανίδου, Χορογραφίες: Δημήτρης Ιβάνωφ, Δημόσιες Σχέσεις / Επικοινωνία: Έρη Χριστοφορίδου, Ηθοποιοί επί σκηνής: Ανδριάνα Ρωμανού, Ανδρέας Μοντέζ, Κωνσταντίνα Στεφανίδου, Ανδρέας Αποστόλου, Χριστίνα Λόκο, Τούλα Μωραΐτη.

Πληροφορίες:

Πρεμιέρα: 26 Δεκεμβρίου 2019

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 832 060 (Θέατρο Αθήναιον), 2310 262 051 (Θέατρο Αριστοτέλειον) και στο 6995603843

Επόμενες Παραστάσεις:

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019 11:30 και 16:00, Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020 στις 16:30, Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020 στις 11:30 και στις 16:00, Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020 στις 11:30 και στις 16:00, Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 στις 11:30 και στις 16:00.

Προπώληση: Στο ταμείου του Θεάτρου, στην viva.gr, στα GoodDeals και στην GoldMall.

 

«Ο μικρός λύκος» στο Κουκλοθέατρο  ΧΑΝΘ

xath_lykos.jpg

Κάθε Κυριακή του Ιανουαρίου 2020 στις 12 το μεσημέρι το Κουκλοθέατρο της Χριστίνας Μπήτιου στη ΧΑΝΘ παρουσιάζει το έργο «Ο μικρός λύκος».

Το έργο απευθύνεται ιδιαίτερα στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας.

Η υπόθεση; Ένα λυκόπουλο, γιος του μεγάλου αρχηγού των λύκων και όλης της περιοχής,  δεν θέλει να ‘ναι επιθετικό και σαρκοβόρο. Ακούει τα παραμύθια της σοφής κουκουβάγιας, θέλγεται από την ομορφιά της φύσης και αντιμετωπίζει ειρηνικά όλα τα ζώα που υπάρχουν γύρω του. Αλλά μια τέτοια στάση ζωής αντιβαίνει σε έναν αυριανό ηγέτη της αγέλης. Τι θα γίνει; Θα μάθει να ζει όπως όλα τα άγρια ζώα;

Η αγάπη έχει τα δικά της όπλα και τις δικές της αντιστάσεις. Δεν εφορμά, δεν αφορίζει, αλλά πείθει.

Ένα λυκόπουλο, λοιπόν, αλλιώτικο από τ’ άλλα και ένα κατσικάκι θα δώσουνε τη μάχη ενάντια στην αλόγιστη δύναμη και προσταγή της φύσης που συνοψίζεται στο απόφθεγμα: «σκότωσε για να ζήσεις».                            

Εισιτήριο για όλους 6 ευρώ (διατίθεται POS)

Είσοδος από την πλατεία ΧΑΝΘ

Τηλ.6987 868881 και  6936985171 και 2310 941843 (εργαστήριο)

Δαίδαλος και Ίκαρος στο Ράδιο Σίτυ

daidalos1.jpg

Τελευταία παράσταση για το ευρύ κοινό στο Ράδιο Σίτυ (Παρασκευοπούλου 9 και Βασ.Ολγας 11, τηλ 2311284773) για τον «Δαίδαλο και Ίκαρο» που ανεβάζει με επιτυχία η Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης σε κείμενο και στίχους Αλεξάνδρας Γιαννοπούλου και σε σκηνοθεσία Δήμητρας Λαρεντζάκη.

Η γνωστή ιστορία της Ελληνικής Μυθολογίας «ζωντανεύει» στη σκηνή και κερδίζει μικρούς και μεγάλους. Οι μαθητικές παραστάσεις θα συνεχιστούν κανονικά.

Η Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης μέσα από αυτή την παραγωγή της πλέκει την φαντασία με το πραγματικό όνειρο του ανθρώπου να πετάξει.

Ετοιμαστείτε να δείτε ένα μοναδικό θέαμα με ταλαντούχους καλλιτέχνες, εναέριους ακροβάτες, ηθοποιούς, χορευτές, ξυλοπόδαρους, με τα ευφάνταστα κοστούμια και ευρηματικά σκηνικά!

Η υπόθεση ξετυλίγεται από την Αθήνα των δημιουργών μέχρι τη Μινωική Κρήτη και τους διαδρόμους του λαβύρινθου.

Ο Δαίδαλος κατηγορείται για το θάνατο του Τάλου και εξορίζεται στην Κρήτη. Εκεί ο βασιλιάς Μίνωας θα τον υποδεχτεί και θα του αναθέσει μεγαλόπνοα σχέδια. Ένα από αυτά είναι και λαβύρινθος όπου θα ζήσει ο Μινώταυρος. Ο Δαίδαλος παντρεύεται και κάνει ένα γιο, τον Ίκαρο. Τα χρόνια περνούν όμως μια μέρα έρχεται σε ρήξη με τον βασιλιά Μίνωα και ο τελευταίος θα τον φυλακίσει μαζί με τον Ίκαρο μέσα στον λαβύρινθο. Η Αριάδνη θα τους βοηθήσει να βρουν το δρόμο τους. Ο Δαίδαλος θα φτιάξει φτερά με κερί για να φύγουν από τον νησί. Ο Ίκαρος όμως δεν θα ακούσει τον πατέρα του, τα φτερά του θα λιώσουν και θα πέσει στη θάλασσα… Μα η ιστορία θα τελειώσει λιγάκι διαφορετικά στην παράσταση!

Το κοστούμια και σκηνικά έφτιαξε η Κατερίνα Παπαγεωργίου. Την πρωτογενή μουσική υπογράφει ο Χάρης Γκατζόφλιας με τον Κώστα Κυριτσάκη να παίζει λύρα, ενώ τις χορογραφίες έκανε η Ιωάννα Μίτσικα.

Κείμενο – Στίχοι: Αλεξάνδρα Γιαννοπούλου, Σκηνοθεσία: Δήμητρα Λαρεντζάκη, Σκηνικά - Κοστούμια: Κατερίνα Παπαγεωργίου, Μουσική: Χάρης Γκατζόφλιας, Λύρα παίζει: ο Κώστας Κυριτσάκης, Χορογραφίες: Ιωάννα Μίτσικα, Φωτισμοί : Αντώνης Διρχαλίδης, Βοηθός σκηνοθέτη: Παυλίνα Παπαδοπούλου, Μάσκες: Anna Wassiac, Κατασκευή κοστουμιών: Γαλήνη Ζουμπούλη, Ήχος – Φώτα: Μιχάλης Καραμιχάλης, Διεύθυνση Παραγωγής: Ιφιγένεια Μανώλα. Παραγωγή: Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αβραάμ Γκουτζελούδης, Δημήτρης Γούλιος, Παναγιώτης Καπρίτσιος, Μαρκέλλα Κυριαζή, Κωνσταντίνα Μουζακίτη, Γιάννης Ναβραζίδης, Μαρία - Παυλίνα Παπαδοπούλου, Ανδρέας Παπαϊωάννου, Μαρία Προδρόμου.

Πληροφορίες:

Διάρκεια: 90 λεπτά (με διάλειμμα)

Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 11.30 π.μ. & Καθημερινές για σχολεία

Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 12€ - Προπώληση: 10€

Άνεργοι / Πολύτεκνοι / Οικογενειακό (πάνω από 4 άτομα):8€

Εισιτήρια:

-https://www.viva.gr/tickets/theater/radio-city-theater-music-hall/daidalos-kai-ikaros/

-Και στο ταμείο του θεάτρου Ράδιο Σίτυ (Παρασκευοπούλου 9 και Βασ. Όλγας 11, τηλ 2310-819153, Τρίτη – Κυριακή 10.00-14.00).

Η παράσταση είναι ιδανική για κάθε ηλικία!

 

«Κυριακές στο ΦΙΞ in art»

atzeda_fix.jpg

Το ΦΙΞ in art συνεχίζει να «καπελώνει» τις Κυριακές μας και φιλοξενεί στο ιστορικό κτίριο του ΦΙΞ μια σειρά από θεατρικές παραστάσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά.

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 στις 12 μ.μ. «Ιστορίες του ουρανού και των ανθρώπων » από την ομάδα κουκλοθεάτρου Pulsar Ibiscus.

Μικρή ιστορία της παράστασης:

Κι όμως ο ουρανός δεν ήταν πάντοτε γεμάτος αστέρια. Ούτε οι άνθρωποι αφηγούνταν πάντοτε ιστορίες. Όμως τη στιγμή που αποφάσισαν να το κάνουν κάτι θαυμαστό συνέβη.

Γέμισε ένα κενό που ούτε και αυτοί δεν γνώριζαν πως υπήρχε, της μνήμης. Ιστορίες αγάπης, αλλά και αρετής, μετατράπηκαν σε φάρους που φωτίζουν ανεξίτηλα το δρόμο των ανθρώπων. Και δεν είναι ποιητικός ο λόγος!

Τόσο εντυπωσιάστηκαν οι θεοί από τις ιστορίες αυτές, που θέλησαν να τιμήσουν τους ήρωες μεταμορφώνοντας τους σε αστέρια!

Ιδέες, κατασκευές, κείμενο, μουσική, εμψύχωση: Ιορδανίδου Αλεξάνδρα, Ιορδανίδης Γιώργης

Παράσταση κουκλοθεάτρου για ηλικίες από 4 έως 11.

Είσοδος: Ελεύθερη.

Έξοδος: Αν σας αρέσει η εμπειρία , μπορείτε να ενισχύσετε τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες ρίχνοντας τον «οβολό» σας στο καπέλο που θα κυκλοφορεί στο χώρο μετά το τέλος της παράστασης. Απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση στο 2310500034.

        

 

 

EMERGING ARTISTS 1" στην ARTFORUM GALLERY

 

H  ARTFORUM GALLERY (Τσιμισκή 113, T. 2310 257552) εγκαινιάζει την έκθεση "EMERGING ARTISTS 1" το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020 στις 12:00-18:00. Συμμετέχουν: Γαγρινάς Ιωάννης, Καζόγλου Νικόλαος, Κουκουγιαννης Χρήστος.

Ο Ιωάννης Γαγρίνας, νικητής του 1ου βραβείου ΜATAROA που δημιουργήθηκε σε συνεργασία της Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair με την ΠΕΕΒΕ (Πολιτιστική Εταιρεία), ο Νικόλαος Καζόγλου, νικητής του 3ου βραβείου, και ο Χρήστος Κουκουγιάννης, υπότροφος του προγράμματος Athena Standards Residency συμμετέχουν στην έκθεση "Emerging Artists 1" που  θα διαρκέσει 18-31 Ιανουαρίου 2020.

Διάρκεια έκθεσης  : 18/01 - 31/01/2020

Ώρες λειτουργίας  :  Δευτέρα-Παρασκευή 17.00-20.30, Σάββατο 11.00-14.30

 

 

 

Ατομική έκθεση φωτογραφίας της Δανάης Τσίγκανου

Η πρώτη ατομική έκθεση φωτογραφίας της Δανάης-Μαρίας Τσίγκανου με τίτλο «Takure: Symbolism and Life Impact», θα φιλοξενηθεί στο χώρο του ξενοδοχείου Metropolitan Hotel στη Θεσσαλονίκη(Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 65), από τις 11 Ιανουαρίου έως τις 15 Μαρτίου 2020.

Τι θα δούμε; Μετά από ένα εθελοντικό ταξίδι που πραγματοποίησε στο Νεπάλ το περασμένο χρόνο, η Δανάη γύρισε γεμάτη εικόνες και συναισθήματα τα οποία θέλησε να τα μεταφέρει μέσα από τις εικόνες της.

Για δεκαπέντε μέρες βρέθηκε ανάμεσα σε ανθρώπους που προσπαθούν καθημερινά να βοηθήσουν την τοπική κοινότητα του χωριού Takure να ορθοποδήσει μετά τον καταστροφικό σεισμό του ’15.

Συνέβαλλε στην ανοικοδόμηση του χωριού με τη χρήση εναλλακτικών τρόπων δόμησης και πιο συγκεκριμένα στη δημιουργία ενός κτιρίου για την αποθήκευση καφέ του τοπικού συνεταιρισμού. Ενώ αποτύπωσε στον φακό της στιγμές και συναισθήματα από την εθελοντική προσπάθεια.

Οι εργασίες και οι προσπάθειες για να αποκτήσουν τα εφόδια αλλά και τα υλικά αγαθά οι άνθρωποι του Takure και της ευρύτερης περιοχής συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, με στόχο πάντα την ενδυνάμωση της κοινωνίας με τα κατάλληλα εφόδια για να μπορέσει να εξελιχθεί και ν’ αναπτυχθεί.

Στόχος της Έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις περιοχές του πλανήτη που αντιμετωπίζουν ζωτικά προβλήματα.

 

 

 

KAIROS Ανακάλεσμα της Γης Recall of Earth στη Βίλα Καπαντζή

miet_kairos_05.jpg

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση εικοσιοκτώ διεθνών καλλιτεχνών : : “KAIROS Ανακάλεσμα της Γης

Recall of Earth”  στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Όλγας 108. Συμμετέχουν οι: Ειρήνη Αθανασάκη (AUT/GR/FR), Άννας Βάτσινγκερ (AUT), Θέμος Βαφιάς (GR), Λετίτσια Βέρθ (IT/AUT), Τόμας Γκλαίντσελ (AUT), Λάουρους Έντελμπάχερ (AUT), Electros (GR/USA), Άννη Καλτσίδου (GR), Ματίας Κέσλερ (AUT/USA), Πάνος Κοκκινιάς (GR), Όλιβερ Κόβατς (AUT), Πέτερ Κούμπελκα (AUT), Άλφρεντ Λέντζ (AUT), Μπριγκίτε Μάλκνεχτ (IT/AUT), Μίριαμ Μπαϊτάλα (SVK/AUT), Μάνουελ Σύριλ Μπάχινγκερ (AUT), Σαμπίνε Μύλερ-Φουνκ (GER/AUT), Εύα Πέτριτς (SVN/AUT/USA), ΠΡΙΝΤΖποντ (AUT), Πατρίτσια Γ. Ράις (PT/AUT), Χέλμουτ Σβόμποντα (AUT), Ματίας Σβόμποντα (AUT), Ρουθ Σνέλ (AUT), Κρίστιαν Κ. Σραίντερ (AUT), Τσάγντας Τσέτσεν (TUR/AUT), Ρουθ Τσίμερμαν (HUN/AUT), Γκούντι Φάυρερ (GER/AUT), Μαρία Χούμπινγκερ (AUT).

Μανταλίνα Διακόνου, Ράινερ Κάλτενμπέργκερ, Σοφία Παντελιάδου.

 Διάρκεια έκθεσης έως 26 Ιανουαρίου 2020. Λειτουργεί: Τρίτη – Κυριακή 10:30-18:00. Είσοδος ελεύθερη.

 

 

«Τα ορυκτά και ο άνθρωπος» στο Λιμάνι

thessaloniki-oryktas.jpg

Η Έκθεση «Τα ορυκτά και ο άνθρωπος» φιλοξενείται στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Διοργανώνεται από το συγκεκριμένο μουσείο, σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ).

Η έκθεση έχει ως σκοπό να φέρει το ευρύτερο κοινό και ιδιαίτερα τους μαθητές όλων των βαθμίδων, κοντά στη χρησιμότητα των ορυκτών στην καθημερινή ζωή και τη διαχρονική αναγκαιότητά τους στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού.

Παράλληλα με τα εκθέματα θα υπάρχει προβολή βίντεο και ξεναγήσεις όπου θα παρουσιάζεται η ιστορία των ορυκτών σε κάθε εποχή από την αρχαιότητα έως σήμερα και πώς αυτά συνδέονται με τη σύγχρονη τεχνολογία, αλλά και την εξέλιξη της επιστήμης.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την οικονομική συνδρομή του ΣΜΕ και εταιρειών μελών του στη Βόρεια Ελλάδα.

Διάρκεια: έως 31 Μαΐου 2020. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 9.30-14.30 (επισκέψεις σχολείων περισσότερα στα τηλ 2310 227225 (Epi Direct), 2310 556189 (ΑΜΦΙΘ) και στο email: [email protected]), 17.00-20.00, Σάββατο & Κυριακή: 12.00 - 15.00. Είσοδος δωρεάν.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αιφνίδιο λουκέτο από εταιρεία σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη – Εκτός δουλειάς 90 εργαζόμενοι
Η εταιρεία που είναι θυγατρική αμερικανικού κολοσσού κλείνει δύο εργοστάσια στη Βόρεια Ελλάδα – Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για την αιτία του...
Αιφνίδιο λουκέτο από εταιρεία σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη – Εκτός δουλειάς 90 εργαζόμενοι