Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις το Σ-Κ!

Οδηγός διασκέδασης από το TyposThes

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Η Μπιενάλε ολοκληρώνεται την Κυριακή μα πριν ρίξει αυλαία ανοίγει τις εκθέσεις της για το κοινό της πόλης. Στο Μέγαρο Μουσικής θα συναντηθούν χορωδίες και ορχήστρες, ενώ παράλληλα μουσικές, θεατρικές και χορευτικές και εικαστικές εκδηλώσεις διοργανώνονται στην πόλη. Το TyposThes επέλεξε μερικές από τα δρώμενα που γίνονται στην πόλη μας και σας τα προτείνει. Η επιλογή δική σας!

 

 

Η Μπιενάλε ολοκληρώνεται με ένα 4ήμερο εκδηλώσεων

biennale7_momus_peiramatikokentrotexnon_4.jpg

Τέσσερις μήνες, 50 και πλέον καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, 11 επιμελητές, έξι χώροι στη Θεσσαλονίκη και ένας στην Αθήνα στην πρώτη μεγάλη διοργάνωση του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης-ΜΟΜus. Με μια λέξη: «ΣΤΑΣΗ». Ο λόγος για την 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, η οποία πλέον ολοκληρώνεται στις 16 Φεβρουαρίου 2020. Και για να αποχαιρετήσει τους χιλιάδες επισκέπτες της, αλλά και εκείνους που θα σπεύσουν την τελευταία στιγμή προγραμματίζει μια σειρά δράσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα και αύριο η πρόσβαση σε όλους τους χώρους που φιλοξενούνται οι εκθέσεις της 7ης Μπιενάλε θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Αναλυτικότερα σήμερα στις 18:00-20:00 στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αμφιθέατρο ‘Ξανθίππη Χόιπελ’ με αφορμή την παρουσία μέρους του αρχείου της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής στην 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται σε εγγενή διάλογο με το έργο του καλλιτεχνικού διδύμου Kalos&Klio και με τον γενικό τίτλο «Επί Τάπητος–Υφάνσεις Δημοκρατίας», θα παρουσιαστούν στην ημερίδα με τίτλο «Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή - Joice Loch - Biennale: Άγνωστες Στάσεις Ζωής και Τέχνης» πτυχές της καλλιτεχνικής έρευνας, της επιμελητικής πρακτικής και της διαχείρισης του αρχειακού υλικού. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν άγνωστες ιστορίες με σημείο εκκίνησης την Ουρανούπολη Χαλκιδικής και με πυρήνα το ζευγάρι ανθρωπιστών Joice και Sydney Loch, οι οποίοι συνδέονται με την ιστορία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Το τελευταίο διήμερο της 7ης Μπιενάλε, 15 & 16 Φεβρουαρίου, όσοι επιθυμούν θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να γνωρίσουν τα έργα που φιλοξενήθηκαν στη φετινή διοργάνωση με δωρεάν είσοδο και έκπτωση 50% στην απόκτηση του καταλόγου. Οι ξεναγήσεις είναι ανοιχτές για το κοινό, χωρίς προεγγραφή.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου στις 12:00

-MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη)

-Αλατζά Ιμαρέτ  (Κασσάνδρου 91-93, Θεσσαλονίκη)

-ΜOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (και στη 13.00) (Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα )

Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου στις 12:00

-MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατία 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO), Θεσσαλονίκη)

-MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)

-MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Αθήνα)

Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου στη 13:00

-MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης_

-MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Αθήνα).

 

Χωρίς ξεναγήσεις

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία).

Σάββατο 10:00-18:00, Κυριακή κλειστά*

*Ωράριο λειτουργίας του Μ1, όπου εκτίθεται έργο του Aljosa. Το έργο του Aljosa στο Μ1 το βλέπει κανείς τις ώρες που υπάρχει παράσταση στη αίθουσα. Το έργο των Νικόλα Κοζάκη & Raoul Vaneigem εκτίθεται στον ενδιάμεσο χώρο των δύο κτιρίων .

 

«12ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Χορωδιών και Ορχηστρών” στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

atzeda_orxistres.jpg

Το «12ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Χορωδιών και Ορχηστρών» διεξάγεται το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020 (ώρα έναρξη 16.30) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Φίλων Μουσικής).

Και δίνει φωνή σε δεκάδες χορωδίες και ορχήστρες, αλλά και σε εκατοντάδες επαγγελματίες ή ερασιτέχνες μουσικούς από όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα γίνεται αφορμή για συνάντηση καλλιτεχνών και πολιτισμών. Ο αριθμός των συμμετεχόντων ανέρχεται στους 2.500 καλλιτέχνες, οι οποίοι θα λάβουν μέρος σε μια μοναδική για την Ελλάδα πανδαισία οργάνων, ήχων και φωνών.

Έχουν δηλώσει συμμετοχή συγκροτήματα από την Πολωνία, Κίνα, Βουλγαρία, Γεωργία, Ιταλία, Ουκρανία, αλλά και Αργολίδα, Κέρκυρα, Καστοριά, Φθιώτιδα, Έβρο, Χαλκιδική, Γρεβενά, Μεσσηνία, Άρτα, Καβάλα, Θεσπρωτία, Πέλλα, Βοιωτία, Ξάνθη, Αττική, Λακωνία, Θεσσαλονίκη, Λέσβο, Πάφο και Λευκωσία Κύπρου.

Ιδιαίτερη στιγμή του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής θα αποτελέσει η συμμετοχή των μουσικών σχημάτων από το Κέντρο Αποκατάστασης Κοινωνικής Στήριξης και Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων Με Αναπηρίες "Ο Σωτήρ", η Χορωδία του Κέντρου, το μουσικό σύνολο "Δέντρο Ζωής" και οι "Κρουστωδοί".

Είσοδος: 20€, 15€, 10€ (φοιτητικό).

 

 

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

romeokuliet1.jpg

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 21.00 από τους Χορευτές του Βορρά.

Χρησιμοποιώντας μόνο την κίνηση του ανθρώπινου σώματος και τη μουσική μάς καλούν σε μια φρέσκια πρόταση σχολιάζοντας τα προβλήματα του δικού μας κόσμου.

Η παράσταση διαδραματίζεται στην αίθουσα συσκέψεων μιας πολυεθνικής εταιρείας τεχνολογίας, στελεχωμένης με φιλόδοξους τεχνοκράτες, αδυσώπητους ορθολογιστές που υπαγορεύουν τις κινήσεις της διεθνούς αγοράς και ορίζουν τι τρώμε, τι πίνουμε, πώς αναπνέουμε, πώς ντυνόμαστε, πώς διασκεδάζουμε. Η υποταγή-υπακοή στις αξίες της εταιρείας είναι η υπέρτατη αξία. Το μίσος σκοτώνει τα πάντα και κυρίως τον έρωτα. Και αν ξαφνικά κάποιος αισθανθεί; Τότε τον περιμένει η καταστροφή….

Τα υπόλοιπα στη σκηνή!

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Τατιάνα Παπαδοπούλου, Υπεύθυνη ομάδας: Αρετή Κουτσικοπούλου. Χορευτές: Γιώργος Βασιλόπουλος, Γαλήνη Γυρτάτου, Δέσποινα Λαγουδάκη, Ηρώ Κόντη, Δημήτρης Μαργαρίτης, Ηλίας Μπαγεώργος, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Στεφανία Σωτηροπούλου. Στην παράσταση συμμετέχει σε video ο Λεωνίδας Κακούρης. Είσοδος: 12€, 10€, 8€ μειωμένο.

 

Γιώτα Νέγκα στο Block 33

nega.jpg

«Αυτό που θέλεις στη ζωή το καταφέρνεις» ο τίτλος των μουσικών παραστάσεων της Γιώτας Νέγκα αλλά και του νέου της άλμπουμ. Η ίδια θα ερμηνεύσει ζωντανά κομμάτια από τον δίσκο καθώς και άλλες επιτυχίες της απόψε στο Block 33 (26ης Οκτωβρίου 33 Τηλέφωνο: 2310 533533). ΄’Εναρξη 22.30. Είσοδος: 12€ ορθίων, 14€ καθημένων. Μετά την αγορά του εισιτηρίου καθήμενων, κάντε κράτηση στο 2310 533533. Σημεία προπώλησης: Σάρωθρον Cafe Bar (Κατούνη 17, Λαδάδικα),  viva.gr: SHELL, My Market, metro, Ευριπίδης, ΕΚΟ, bp. Media Markt, Seven spots, Citizen και RELOAD

 

 

Χρήστος Θηβαίος στο Μύλος Club

atzeda_thivaios.jpg

Ο Χρήστος Θηβαίος συγκεντρώνει και παρουσιάζει τις καλύτερες στιγμές του, από τους "Συνήθεις Υπόπτους" και τον "Άμλετ της Σελήνης" έως το "Σιδερένιο νησί" και την καινούρια του συνεργασία με τον Χάρη Κατσιμίχα. Θα τον απολαύσουμε το Σάββατο 15/2 στο Μύλος Club (Ανδρέου Γεωργίου 56). 

Ώρα προσέλευσης: 21:30, Ώρα έναρξης 22:30. Ταμείο: 12€, Προπώληση 10€ από: Σάρωθρον, Cafe bar (Κατούνη 17,Λαδάδικα),  Ηλιοτρόπιο, Cafe bar (πλατεία Ναυαρίνου 14),  Διώροφον, Cafe bar (Κερασούντος 81, Καλαμαριά),  Παπασωτηρίου, ζαχαροπλαστείο, (Αντώνη Τρίτση 100, Εύοσμος),  Ελιά Λεμόνι. (Μ. Μπότσαρη).

Για κρατήσεις θέσεων επικοινωνείτε στο 2310.510081, 6987221007. Το εισιτήριο είναι θεάματος και δεν περιλαμβάνει ποτό.

 

 

Σωκράτης Μάλαμας στο Fix Factory of Sound

malamas20photo.jpg

Sold out τα εισιτήρια και  για την  παράσταση του Σαββάτου 15/2,  του Σωκράτη Μάλαμα στο Fix Factory of Sound .

Μπορείτε να προμηθευτείτε ακόμη εισιτήρια για τις επόμενες δυο παραστάσεις Σάββατα 22 και 29 Φεβρουαρίου. Ο Σωκράτης Μάλαμας μετά τις 10 το βράδυ θα ανεβαίνει στη σκηνή, θα παίρνει την κιθάρα στα χέρια του και θα μας καλεί να "είμαστε ευτυχείς". Παρέα του στην σκηνή του Fix Factory of Sound, πιστοί συνταξιδιώτες, οι 6 μουσικοί του και η Ιουλία Καραπατάκη. Όρθιοι: Προπώληση 12€ – Ταμείο 14€. Καθήμενοι: Πάσο-Στάντ με σκαμπό 15€/ άτομο, Τραπέζι 17€/ άτομο,

* Στο Πάσο – Στάντ τα 2 άτομα κάθονται με άλλα 2. Τα τραπέζια είναι από 4 άτομα και πάνω. Για τους καθήμενους υπάρχει υποχρεωτική κατανάλωση ενός ποτού 8€. Μετά την αγορά εισιτηρίων καθήμενων καλείτε για επιβεβαίωση της κράτησης στο 2310500670.  Διάθεση εισιτηρίων: Τηλεφωνικά: 11876

Online: https://www.viva.gr/tickets/music/fix-factory/swkraths-malamas/

Φυσικά σημεία: Καταστήματα Wind, Κρατήσεις - Πληροφορίες: τηλ. 2310500670. 

 

Στίχοιμα στο WE

atzeda_stixoima.jpg

Είκοσι χρόνια από την ίδρυση του, το Αθηναϊκό συγκρότημα Στίχοιμα γιορτάζει  τις δυο δεκαετίες μουσικής και συναυλιακής παρουσίας του, και έναν χρόνο από την κυκλοφορία του τελευταίου του δίσκου «Θάλασσα». Και με αφορμή τα παραπάνω ετοιμάζει ένα live στην πόλη μας το Σάββατο 15 Φλεβάρη 2020 στο WE (3ης Σεπτεμβρίου).

Οι Στίχοιμα ιδρύονται το 1999, σε ένα βράδυ όπου ένα εφηβικό όνειρο παίρνει σάρκα και οστά, και κανείς δεν έχει στο νου του ότι θα εξελιχθεί σε ένα τόσο μακρύ ταξίδι... Με 5 δίσκους παρακαταθήκη στο ελληνόφωνο Hip Hop και εκατοντάδες συναυλίες στο ενεργητικό τους, οι Στίχοιμα γιορτάζουν τα 20 χρόνια τους μαζί μας, με παλαιά και νεότερα τραγούδια που αγαπήσαμε.

Είσοδος: 10€ | Προπώληση εισιτηρίων:WE (3ης Σεπτεμβρίου & Γρ. Λαμπράκη), Ghetto Blaster (Παλαιών Πατρών Γερμανού 6 - Ημιώροφος).

 

 

Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης στο ΚΩΘ

kwth.jpg

Η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί συναυλία - αφιέρωμα στη μνήμη του μοναδικού κορνίστα, καθηγητή και μαέστρου της Φιλαρμονικής επί σειρά ετών, ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΖΑΡΙΜΠΑ,την Κυριακή 16/02/20 και ώρα 20.00 στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ σε συνεργασία με το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Συμμετέχει η μπάντα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, της οποίας ο Θεόδωρος Ζαρίμπας υπήρξε ο πρώτος δάσκαλος και μαέστρος. Εμφανίζονται ως σολίστ (με αλφαβητική σειρά) οι :Βαϊούλη Βάσω (σοπράνο), Δημόπουλος Νικολός (φλάουτο), Καζίκος Γιώργος (κλαρινέτο), Ραράκος Γιώργος (τούμπα), Σαΐνης Κώστας (κόρνο), Σούς Ανδριάνα (κόρνο). Χορωδιακή συνοδεία: Ηρακλή Γεωργία (σοπράνο), Πατσακίδου Αναστασία (σοπράνο), Κιορπελίδου Μαρία (σοπράνο), Τσάλωφ Ιορδάνης (τενόρος).  Διευθύνει ο Κλεάνθης Ζαρίμπας. Είσοδος ελεύθερη!

 

 

 

Θωμάς Κοροβίνης - Λιζέτα Καλημέρη στο Ξέφωτο

atzeda_korovinis.jpg

Με αφορμή το πρόσφατο πεζογράφημά του «Ολίγη μπέσα, ωρέ μπράτιμε! – Η τελευταία νύχτα του Οδυσσέα Ανδρούτσου», που διαδραματίζεται στην Ακρόπολη την κρίσιμη ώρα πριν από τη δολοφονία του προδομένου αγωνιστή ο συγγραφέας και τραγουδοποιός Θωμάς Κοροβίνης παρουσιάζει το Σάββατο 15 Φλεβάρη 2020 στο Ξέφωτο  (Λυκούργου 5, Λαδάδικα) ένα πρόγραμμα με ελληνικά τραγούδια της φυλακής, μια αντιπροσωπευτική επιλογή από το πλούσιο ρεπερτόριο του είδους που περιλαμβάνει δημώδη, ρεμπέτικα, λαϊκά, και συνθέσεις νεότερων εμβληματικών δημιουργών (Βαμβακάρης, Τσιτσάνης, Μητσάκης, Καλδάρας, Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Ξαρχάκος, Κουγιουμτζής,  Σαββόπουλος, κ.α.). Στο μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος τραγουδούν η σημαντική ερμηνεύτρια  ΛΙΖΕΤΑ ΚΑΛΗΜΕΡΗ και ο δημιουργός.  Παίζουν και τραγουδούν οι μουσικοί :  ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ κιθάρα, τραγούδι,  ΗΛΙΑΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ ακορντεόν, τραγούδι,  ΜΙΛΤΟΣ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΣ κόντρα μπάσο , ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΧΥΛΗΣ μπουζούκι, τραγούδι.

Ώρα έναρξης 23:00. Είσοδος: 8€.Τηλ κρατήσεων: 6931091534, 6949950530. Η αγορά του εισιτήριου δεν εξασφαλίζει θέση καθημένου. Το εισιτήριο είναι θεάματος και δεν περιλαμβάνει ποτό.

 

 

«Έγκλημα στο Orient Express» στο Αριστοτέλειον

orient_xpress.jpg

Αρκετοί γνωρίζουν το μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι «Έγκλημα στο Orient Express». Η θεατρική απόδοσή του από την Ολυμπία Σκορδίλη ζωντανεύει στη σκηνή του θεάτρου Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2, τηλ. 2310 262051) με τη σκηνοθεσία του  Αντώνη Καλογρίδη. Ένα δυνατό καστ με ηθοποιούς όπως οι Κάτια Δανδουλάκη, Δάνης Κατρανίδης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Μάρω Κοντού, Τάσος Χαλκιάς, Ταμίλα Κουλίεβα, Τάνια Τρύπη, Τάκης Παπαματθαίου, Σόλων Τσούνης, Έρρικα Μπίγιου, Λευτέρης Ζαμπετάκης υπόσχονται να σας βάλουν στο πνεύμα του αστυνομικού μυθιστορήματος. Στην αναζήτηση του ποιος φταίει για τον φόνο που έγινε μέσα στο Orient Express. Και στο πώς να συνδυάσει ο Ηρακλής Πουαρό τα στοιχεία ώστε να διαλευκάνει την υπόθεση.

Παραστάσεις : Παρασκευή: 9.00 μμ, Σάββατο:    6.00 μμ & 9.00 μμ, Κυριακή:  6.00 μμ. Προπώληση : Ταμείο Θεάτρου Αριστοτέλειον τηλ. 2310 262051 & viva.gr .

 

 

Thessaloniki Comedy Club

στο Lightbox Bar Theater

paspatis4.jpg

To Lightbox Bar Theater (Κατούνη 30, Θεσσαλονίκη) παρουσιάζει το Thessaloniki Comedy Club.  Η κωμωδία στην Θεσσαλονίκη αποκτά το δικό της στέκι

 Μερικοί από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες Stand Up Comedians θα παρουσιάσουν την παράσταση τους.

Για όλο τον Φεβρουάριο λοιπόν, οι Κυριακές είναι αφιερωμένες σε αυτό το αγαπημένο είδος τέχνης, που έχει αγκαλιαστεί από κοινό και κριτικούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη και μάλιστα με δωρεάν είσοδο!

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

-Κυριακή 16 Φεβρουαρίου: Πέτρος Τσιτσεκλής, Κώστας Κουτάνης. Παρουσίαση: Ανδρέας Πασπάτης

-Κυριακή 24 Φεβρουαρίου: Βραδιά Open Mic, Παρουσίαση: Αλέξανδρος Χαριζάνης. Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 511509

 

Τζόρνταν στο Αυλαία

Ο σπαρακτικός μονόλογος «Τζόρνταν» των Άννα Ρέϋνολντς και Μόιρα Μπουφίνι, που μετέφρασε ο Μάριος Πλωρίτης, έρχεται στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ για λίγες παραστάσεις, με την Μαρία Κορινθίου να υποδύεται την τραγική ηρωίδα Σίρλεϋ Τζόουνς, υπό την σκηνοθετική μπαγκέτα του Γιάννη Αϊβάζη. Μια ιστορία που αποκάλυψε η ίδια η Σίρλεϋ, όσο καιρό ήταν κρατούμενη στη φυλακή, στη συγκρατούμενή της Άννα Ρέϋνολντς, τη μία από τις δυο συγγραφείς.

Στην παράσταση δανείζουν τις φωνές τους ο Τάσος Νούσιας και ο Γιάννης Αϊβάζης.

Τηλέφωνο: 2310 230013

Παραστάσεις: 13-15 Φεβρουαρίου 2020

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, στις 21.00

Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Προπώληση: Ταμείο θεάτρου Αυλαία και viva.gr.

 

«Ο τραπεζίτης κερδίζει πάντα δυο φορές» στο Δημοτικό Θέατρο 

trapezitis.jpg

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την πολιτική κωμωδία  των Ιγνάθιο δελ Μοράλ και Ερνέστο Καμπαγιέρο «Ο τραπεζίτης κερδίζει πάντα δυο φορές», σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», με τη συνεργασία του Δήμου Καλαμαριάς και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί σε Δημοτικά Θέατρα της Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία των Δήμων.

Παράλληλα, στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Καλαμαριάς εκτίθενται έξι κοστούμια από παραστάσεις του ΚΘΒΕ σχεδιασμένα από τους ενδυματολόγους Κέννυ ΜακΛέλλαν, Λιλή Κεντάκα και Άννα Μαχαιριανάκη. Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος Μαΐου.

Λίγα λόγια για το έργο…

Η Μαρτζ και ο Μπαρτ, όντας απολυμένοι και έχοντας υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη ζωή τους, οδηγούνται σε μια απελπισμένη πράξη: την απαγωγή του μεγαλύτερου τραπεζίτη της χώρας. Παρά τις προσπάθειες που κάνουν να στείλουν ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα μέσω της πράξης αυτής, τα ίδια τα γεγονότα τους ξεπερνούν. Τελικά, αποδεικνύεται ότι όλοι και όλα είναι αναλώσιμα, μια που το σύστημα μπορεί να αντικαταστήσει και να αναπληρώσει τα πάντα με τρομερή ταχύτητα.

Παίζουν: Ελένη Γιαννούση (Γιασμίν), Νατάσα Δαλιάκα (Μάργα), Χρίστος Νταρακτσής (Φέλιξ), Κώστας Σαντάς (Ρομπλέδο), Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Μπαρτ)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή, στις 21:00

Ημερομηνίες παραστάσεων: 1/2/2020 έως 1/3/2020. Διάρκεια: 100'.

Είσοδος: Κανονικό εισιτήριο: 10€, Εκπτωτικό εισιτήριο (Φοιτητικό, Άνω των 65, Άνεργοι, Πολύτεκνοι): 5€. Προπώληση: Ταμεία ΚΘΒΕ (Τ.2315 200 200) | VIVA.gr | Τ. 11876, Ταμεία Δημοτικού Θεάτρου Καλαμαριάς (Μόνο πριν την έναρξη των παραστάσεων).

 

 

«Ζητείται ακροβάτης για Τσίρκο» στο Θέατρο Σοφούλη

acro.jpg

Το διαδραστικό, αποκριάτικο  show «Ζητείται ακροβάτης για Τσίρκο» ξεκίνησε και φέτος, πιο θεαματικό από κάθε άλλη φορά! Κάθε εβδομάδα ένας μοναδικός καλεσμένος έρχεται για να εντυπωσιάσει το κοινό στη σκηνή του Θεάτρου Σοφούλη.  Την περίοδο του καρναβαλιού, το Θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5 και Θεμ. Σοφούλη) σε συνεργασία με το Μονόκυκλο παρουσιάζει ένα show που συνδυάζει θεατρικό παιχνίδι, ακροβατικά, ζογκλερικά, παντομίμα, χορό, διάλογο και κλόουν και είναι το πιο κεφάτο αποκριάτικο πάρτι της πόλης!

 Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στις 18.00 και την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στις 17.00 καλεσμένη του Μονόκυκλου θα είναι η aerial performer Νιόβη Τελίδου!

 Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στις 18.00 και την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στις 17.00 το κοινό του Θεάτρου Σοφούλη θα παρακολουθήσει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη parkour επί σκηνής με τους traceurs της επίσημης ομάδας Natural Movement Theesaloniki!

Γενική είσοδος 8 ευρώ. Προπώληση viva.gr  και στο ταμείο του Θεάτρου Σοφούλη καθημερινά 8.30-15.00 και Σαββατοκύριακα 10.00-21.00

Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία από Δευτέρα έως Παρασκευή κατόπιν επικοινωνίας στο 2310423925 (καθημερινά 8.30-15.00 υπεύθυνες Κατερίνα Νικολάου – Αναστασία Ευσταθοπούλου). Πληροφορίες –κρατήσεις Καλλιτεχνική Εταιρεία, Τηλέφωνο 2310423925.          

 

«Οι Στυλοβάτες της κοινωνίας»

στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

stylovates1.jpg

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τη νέα μεγάλη παραγωγή «Οι Στυλοβάτες της κοινωνίας», μια ελεύθερη διασκευή πάνω στο ομώνυμο έργο του Χένρικ Ίψεν. Το έργο, που παίζεται πολύ σπάνια στην Ελλάδα, θα παρουσιαστεί σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και σε διασκευή-σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, από το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Ο Κάρστεν Μπέρνικ, μεγαλοεπιχειρηματίας και παράγοντας σε μια επαρχιακή παραθαλάσσια πόλη, θεωρείται ένας άντρας άμεμπτης ηθικής και μεγάλος ευεργέτης της πόλης• είναι ένας από τους στυλοβάτες της τοπικής κοινωνίας. Το νέο μεγαλόπνοο επιχειρηματικό σχέδιο του Κάρστεν απαιτεί τη στήριξη της πόλης για να πραγματωθεί, κι ενώ αρχικά φαίνεται πως εύκολα θα μπορέσει να πείσει την τοπική κοινωνία, ξαφνικά το σχέδιο του βρίσκεται σε κίνδυνο: επιστρέφουν μετά από πολλά χρόνια απουσίας δύο συγγενείς του, απειλώντας να ξεσκεπάσουν τα μυστικά του παρελθόντος του. Η υπόληψη του Κάρστεν κλονίζεται, αλήθειες αποκαλύπτονται, και το παρελθόν έρχεται να ρίξει τη σκιά του στο λαμπερό παρόν της οικογένειας Μπέρνικ.

Παίζουν: Γιάννης Γκρέζιος (Όλαφ / Ένας φωτογράφος), Δανάη Επιθυμιάδη (Ντίνα), Θόδωρος Ιγνατιάδης (Ρούμελ), Δημήτρης Καρτόκης (Κραπ), Γιώργος Καύκας (Κάρστεν Μπέρνικ), Δημήτρης Κολοβός (Άουνε), Ντίνα Μιχαηλίδου (Μάρτα Μπέρνικ), Μαρία Μπενάκη (Κυρία Χολτ), Δημήτρης Ναζίρης (Βίγκελαντ), Ιωάννα Παγιατάκη (Κυρία Ρούμελ), Ορέστης Παλιαδέλης (Ρέρλουντ), Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου (Λόνα Χέσελ), Έφη Σταμούλη (Μπέτυ Μπέρνικ), Χρίστος Στυλιανού (Γιόχαν Τόνεσεν), Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου (Κυρία Λύνγκε), Σαμψών Φύτρος (Χίλμαρ Τόνεσεν)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 18:30 | Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 20:30 |Κυριακή στις 19:00. Διάρκεια: 110΄ (Με διάλειμμα). Είσοδος: 5 έως 13 ευρώ.

 

Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» στο

Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

ameriki.jpg

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, από το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020.

Με τον τρόπο αυτό, το ΚΘΒΕ τιμά τη μνήμη της  Χρύσας Σπηλιώτη, της αγαπημένης ηθοποιού, θεατρικής συγγραφέα και σκηνοθέτη που χάσαμε πρόωρα, η οποία διετέλεσε με συνέπεια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του, από το 2015 έως το 2018, ως εκπρόσωπος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Λίγα λόγια για το έργο

Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Η Λίζα και η Καίτη μεγαλώνουν μαζί προσπαθώντας να απαντήσουν η κάθε μια με τον δικό της τρόπο στις ερωτήσεις του σχολείου και στα ερωτήματα της ζωής. Οι δύο ηρωίδες διανύουν το δρόμο της ενηλικίωσης και της ωρίμανσης μέσα από διεκδικήσεις, όνειρα, ματαιώσεις. Στο τέλος, βρίσκονται ξανά μαζί, επιχειρώντας να απαντήσουν στο ίδιο εναρκτήριο ερώτημα της ζωής (και του έργου): ποιος είναι αυτός που ανακαλύπτει και τι, τελικά, καταφέρνει να βρει μέσα από όλη αυτή την αναζήτηση;

Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου, Παίζουν: Μομώ Βλάχου, Χρύσα Τουμανίδου.

Παίζεται: Τετάρτη 19:00 | Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο 21:15 |Κυριακή στις 20:00. Είσοδος από 5 έως 13 ευρώ. Πληροφορίες: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος | www.ntng.gr |Τ. 2315 200 200.

 

«Μια γιορτή στου Αλ-Νουρί» στο Βασιλικό Θέατρο

giort_alnuri.jpg

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τη νέα παραγωγή της Παιδικής Σκηνής του, «Μια γιορτή στου Αλ-Νουρί» του Φόλκερ Λούντβιχ. Η παράσταση παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ, σε μετάφραση-διασκευή-σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι, από την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020, στο Βασιλικό Θέατρο.

 Ο Τάκης Παπαδάκης με τα δύο του παιδιά φτάνουν στο κάμπινγκ που παραθερίζουν κάθε χρόνο. Αυτή τη φορά όμως, το μέρος που στήνουν τη σκηνή τους, το έχουν προλάβει κάποιοι άλλοι. Ποιοι είναι αυτοί οι ξένοι; Ποιος είναι ο άλλος αν του αφαιρέσεις τα χαρακτηριστικά και τα στερεότυπα που τον καθορίζουν εκ των προτέρων; Πως είναι να ζεις δίπλα στο διαφορετικό; Τελικά πόσο ίδιοι και πόσο διαφορετικοί είμαστε από τους άλλους; Και πόσο μπορεί το παιδικό παιχνίδι και η παιδική ματιά να μειώσει τις διαφορές και να ενισχύσει αυτά που μας ενώνουν: την ανάγκη να ζήσουμε όλοι μαζί με αμοιβαίο σεβασμό στη διαφορετικότητα;

Το «Μια γιορτή στου Αλ-Νουρί» είναι μια ανατρεπτική κωμωδία για τα στερεότυπα και τις πολιτισμικές διαφορές και απευθύνεται σε θεατές όλων των ηλικιών. Γράφτηκε και παίχτηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 από το Θέατρο Grips του Βερολίνου -θέατρο γνωστό στη χώρα μας από τη μεταφορά ενός άλλου έργου τους, του «Μορμόλη». Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι η γερμανική εκδοχή του κειμένου είχε τίτλο «Μια γιορτή στου Παπαδάκη», μια που η οικογένεια των μεταναστών τότε, ήταν Έλληνες. Το τραγούδι «Παιδιά της ίδιας Γης», που ακούγεται στην παράσταση, έγραψαν ειδικά για το έργο οι Active Member.

Παίζουν: Γιάννης Βαρβαρέσος (Σαμίρ), Γεωργία Κυριαζή (Δώρα), Φανή Ξενουδάκη (Αμπίρα), Γρηγόρης Παπαδόπουλος (κύριος Παπαδάκης), Κωστής Ραμπαβίλας (Γιάννης), Θάνος Φερετζέλης (κύριος Αλ-Νουρί)

 Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παραστάσεις για σχολεία: Τρίτη έως Παρασκευή, στις 10.30.

Παραστάσεις για το κοινό: Κάθε Κυριακή, στις 11:00

Προπώληση: ΤΑΜΕΙΑ ΚΘΒΕ (Τ.2315 200 200) | VIVA.gr | Τ. 11876

 ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Γενική είσοδος: 10€, Σχολικό: 6€ (Ισχύει για ομαδική παρακολούθηση).

 

 

«Μόλλυ Σουήνυ»

στο Φουαγιέ του Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

atzeda_molly.jpg

Πέφετει το Σάββατο 15/2 η αυλαία για την παράσταση «Μόλλυ Σουήνυ» που ανεβάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή στο Φουαγιέ του Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Ο Φρίελ εμπνέεται  από το δοκίμιο του νευρολόγου Όλιβερ Σακς «Να βλέπεις και να μην βλέπεις» καθώς και από ένα αληθινό περιστατικό.  Η Μόλλυ, μια ανεξάρτητη γυναίκα, τυφλή από δέκα μηνών, μοιάζει να ζει ευτυχισμένη μέσα στο σκοτάδι της − με φίλους, δουλειά κι έναν πλούσιο συναισθηματικό κόσμο. Ο Φρανκ, ο άντρας της,  είναι πεπεισμένος ότι εκείνη θα ολοκληρωθεί μόνον όταν πάψει να είναι τυφλή. Ο κύριος Ράις,  ο χειρουργός,  ελπίζει να ξαναβρεί τη χαμένη ιατρική του φήμη από μια επικείμενη επιτυχημένη  επέμβαση. Μέσα από  τρεις παράλληλους μονολόγους παρακολουθούμε την πορεία της Μόλλυ πριν και μετά την τυφλότητα. Οι ήρωες μιλούν με ειλικρίνεια και ωμότητα  αλλά και με δόσεις χιούμορ, σαν να διαβάζουν σελίδες από τα προσωπικά τους ημερολόγια. Ίσως δεν ήταν τυφλή η Μόλλυ Σουήνυ − τυφλοί  να ήταν οι άλλοι...

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1994 στο Δουβλίνο, σε σκηνοθεσία του συγγραφέα και δύο χρόνια μετά μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη, για να επιστρέψει στο Λονδίνο με περγαμηνές και βραβεία. Στην Ελλάδα ο Αντώνης Αντύπας σύστησε το έργο στο αθηναϊκό κοινό το 1996 στο Απλό Θέατρο.

Στο ΚΘΒΕ ανεβαίνει για πρώτη φορά. Παίζουν: Ιωάννα Δεμερτζίδου (Μόλλυ), Γιώργος Κολοβός (Κύριος Ράις), Βασίλης Χατζηδημητράκης (Φρανκ).

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 21:15.  Διάρκεια: 120’ (Διάλειμμα 10’). Εισιτήρια: από 5 έως 13 €. Προπώληση ταμεία ΚΘΒΕ (Τ.2315 200 200) | VIVA.gr | Τ. 11876.

 

 

«Παραμύθι για δύο» στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών

paramythi.jpg

Η Νεανική Σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τη νέα της παραγωγή, το έργο «Παραμύθι για δύο» του Φίλιπ Ρίντλεϊ, σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ράπτη. Η παράσταση θα παρουσιαστεί, για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ, από το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020 στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός).

Σε μια σκηνή ερασιτεχνικού θεάτρου ενός εγκαταλελειμμένου πολιτιστικού χώρου, συναντιούνται δύο έφηβοι, ο Κέβιν και η Σάντρα. Με φόντο ένα ζωγραφισμένο τοπίο, οι δύο νέοι επιχειρούν να διαφύγουν από την πραγματικότητα που ζουν, να μεταφερθούν σε ένα «αλλού» και να καταφέρουν από εκεί να ξανακοιτάξουν τη ζωή με άλλο τρόπο. Μέσα στην κρύα αίθουσα, ανοίγουν τις καρδιές τους, λένε τις ιστορίες τους και διαπιστώνουν πως «τέσσερα μάτια βλέπουν καλύτερα από δύο».

Το «Παραμύθι για Δύο» είναι ένα νεανικό έργο, γραμμένο από τον καταξιωμένο σύγχρονο Βρετανό συγγραφέα Φίλιπ Ρίντλεϊ, που με το ξεχωριστό στυλ γραφής του, καταφέρνει να υφάνει τις ρεαλιστικές του ιστορίες με τον ιστό του παραμυθιού. Με την επιδεξιότητα, λοιπόν, του παραμυθά, τη γνώση των δυσκολιών αλλά και της ομορφιάς της εφηβικής ζωής, κατορθώνει να μας ταξιδέψει σε μια ιστορία αγάπης δύο νέων παιδιών, στην μεταβατική τους ηλικία, από το παραμύθι στον έρωτα… ή και το αντίστροφο.

Στην παράσταση ακούγονται τραγούδια του μουσικού και ράπερ ΛΕΞ, ο οποίος τα παραχώρησε στον σκηνοθέτη ειδικά για το συγκεκριμένο ανέβασμα.

Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου, Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ράπτης. Παίζουν: Παναγιώτα Μπιμπλή (Σάντρα), Περικλής Σιούντας (Κέβιν)

Συμμετέχουν οι σπουδαστές της Δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ: Ελισσάβετ Νικολαΐδου, Αγγελίνα Τερσενίδου, Μαρία-Ραφαηλία Τσομπανούδη, Αλέξανδρος-Γεώργιος Τωμαδάκης

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παραστάσεις για σχολεία: Καθημερινά, στις 10:30, Παραστάσεις για το κοινό: Κάθε Σάββατο, στις 17:00, Γενική είσοδος: 10€, Σχολικό: 6€ (Ισχύει για ομαδική παρακολούθηση).

 

 

 

Η Μάσα και ο Αρκούδος 2» στο Ράδιο Σίτυ

masa3.jpg

Νέα θεατρική παράσταση με την δεύτερη εκδοχή του Ρώσικου λαϊκού παραμυθιού, από την Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης. «Η Μάσα και ο Αρκούδος 2» θα ανεβεί στις 15 Φεβρουαρίου στο Ράδιο Σίτυ (Παρασκευοπούλου 9 και Βασ.Όλγας).

Η υπόθεση; Η μικρή Μάσα είναι ένα κοριτσάκι με αστείρευτη ενέργεια και σπιρτάδα. Ξεκινά με τους φίλους της να πάει εκδρομή. Η περιέργεια της για να γνωρίσει τον κόσμο και να ζήσει νέες περιπέτειες, την κάνει να απομακρυνθεί και να χαθεί μέσα στο δάσος. Εκεί θα βρεθεί μπροστά στο σπίτι μιας οικογένειας αρκούδων. Ο φιλήσυχος και καλοσυνάτος μπαμπάς αρκούδος, θα χάσει την ηρεμία του με αυτή την αναπάντεχη συνάντηση! Η μικρή Μάσα θα συναντήσει πολλούς κινδύνους καθώς ένα δάσος κρύβει πάντοτε παγίδες, αλλά και πολλές εκπλήξεις αφού η μικρή μας φίλη θα γνωρίσει πολλούς φίλους, που θα τους αγαπήσει αληθινά! Η ιστορία μας, θα μάθει σε μικρούς και μεγάλους την αξία της πραγματικής φιλίας, το πόσο σημαντικό είναι να ακολουθεί κανείς τα όνειρα του, καθώς επίσης και το ότι η αγάπη δε χάνεται, δε σπάει, δε λυγίζει μα μόνο συνεχίζει…

Συντελεστές παράστασης : Κείμενο: Γιώτα Καλτσίδου, Σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Μαλακόζη, Μάσκες: Anna Wasiac, Κατασκευή σκηνικών:  Στέφανος Σκυλάκης, Ζωγραφική Σκηνικών: Γιάννης Γροϊδης, Μουσική: Μανώλης Σταματιάδης, Χορογραφίες: Μαρία Σούγγαρη, Ενδυματολογία: Ιφιγένεια Μανώλα, Κατασκευή κοστουμιών: Γαλήνη Ζουμπούλη, Παραγωγή: Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης.  Παίζουν οι ηθοποιοί : Ζαγοριανού Αμαλία, Αραμπατζής Πασχάλης, Λασκαρίδου Κλεοπάτρα, Σακαλάκη Σωτηρία, Ψαρρός Παναγιώτης.  Στον ήχο και στα Φώτα : Αράπογλου Βλάσης. 

Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος : 10€ / προπώληση : 8€ . Προπώληση στο ταμείο του Ράδιο Σίτυ καθημερινά  10.30-13.30 & 17.30-21.00 ΤΗΛ 2310 819153. Επικοινωνία: 6945 586 347.

 

 

«Μνήμη της πόλης» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

16f1d_palaiologoy_5_alatza.jpg

Ο Άγιος Δημήτριος, το Αλατζά Ιμαρέτ, η Αρχαία Αγορά και ο Λευκός Πύργος είναι μερικά μόνο από τα μνημεία της πόλης μας που απαθανάτισαν με τον φακό τους μέλη της ομάδας «F14. Κοινόν φωτογράφων». Οι 111 φωτογραφίες τους απαρτίζουν την έκθεση με τίτλο «Μνήμη της πόλης» που φιλοξενείται στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων Γ’ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2020.

Συμμετέχουν οι εξής φωτογράφοι: Βαρσακέλη Βασιλική, Βαρσακέλης Βασίλης, Καρακατσάνης Γιώργος, Κυρατζόγλου Χάρης, Μαρνέλλου Κατερίνα, Μαυροπούλου Ελένη, Μόσχοβος Βασίλης, Παλαιολόγος Φώτης, Παλαιολόγου Αναστασία, Παρασκευαΐδης Κώστας, Πετμεζάς Σάκης, Πετρίδης Νίκος, Σιούλα Χριστίνα, Σούπαρης Τάσος, Τσουκαλάς Κώστας και Φιλίππου Στέλιος.

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

 

 

«Finotti: Fine Notte. Το τέλος της νύχτας» στο Τελλόγλειο

2finotti.jpg

«Finotti: Fine Notte. Το τέλος της νύχτας»στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. από την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020.

Η έκθεση θα παρουσιάζει ένα αντιπροσωπευτικό σύνολο έργων του (π. 70 έργα) τα περισσότερα σε μάρμαρο και μεγάλων διαστάσεων (10 από αυτά ξεπερνούν τα 2,50 μέτρα).

O Finotti (γεννήθηκε στη Verona το 1939) είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους γλύπτες με έργο αντίστοιχο της κατηγορίας ενός Giacometti, Miro ή Dali, μιας ομάδας καλλιτεχνών του 20ού αιώνα η οποία έχει επηρεάσει και θα επηρεάζει τη σύγχρονη γλυπτική ως έκφραση, τεχνική και τολμηρή διατύπωση.

Στο Τελλόγλειο τονίζεται, εκτός των άλλων, η σημασία της δεξιοτεχνικής τεχνικής του στο μάρμαρο, που σχετίζεται με τη μαθητεία του σε Ιταλούς παραδοσιακούς μαρμαρογλύπτες, ιδιαίτερα στην κατεργασία του μάρμαρου της Καράρα, αλλά και με την επίδραση της ελληνικής αρχαιότητας στο έργο του. Την έκθεση θα συνοδεύσει μεγάλος αριθμός παράλληλων εκδηλώσεων, καθώς και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Διάρκεια έκθεσης 7 Φεβρουαρίου 2020 - 14 Ιουνίου 2020. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.  (Εισιτήριο 5€ κανονικό και 2,5€ μειωμένο).

 

«Genesis-Πορεία στο Άπειρο» στο Νόησις

atzeda_genesis1.jpg

Στο Νόησις φιλοξενείται έως 30/6/2010 η έκθεση «Genesis –Πορεία στο Άπειρο», η οποία φιλοτεχνήθηκε από τον Τριαντάφυλλο Βαϊτση, είναι μια μοναδική, πρωτοποριακή καλλιτεχνική εμπειρία βασισμένη στην Τέχνη της Σκιάς.

Τα γλυπτά που παρουσιάζονται αποτυπώνουν με ξεχωριστό τρόπο  τις χρονικές περιόδους της ιστορίας από  την Προϊστορία μέχρι τον 21ο αιώνα. Είναι μάλιστα φτιαγμένα από διάφορα υλικά , μεγάλο μέρος των οποίων είναι ανακυκλώσιμο.

«Τα υλικά επιλέγονται με διαφορετικά κριτήρια, μεταξύ των οποίων η αισθητική τους, το πόσο εύκολα μπορούν να δουλευτούν, το μέγεθος , οι λεπτομέρειες του έργου αλλά και τα μηνύματα που θέλω να μεταφέρω», λέει ο δημιουργός της Έκθεσης.

Ο ΤριαντάφυλοςΒαϊτσης ξεκίνησε να ασχολείται με την «τέχνη της σκιάς» , το ιδιαίτερο αυτό είδος  γλυπτικής που …προβάλλεται μέσα από τον συνδυασμό του φωτός με τη σκιά, από το 2010 περίπου:«Παρόλο που ο όρος Τέχνη της Σκιάς είναι πολύ γενικός, νομίζω πως είναι ο καταλληλότερος για τα δικά μου τουλάχιστον έργα, ενώ το γλυπτό παίζει κύριο ρόλο στην τέχνη μου, η σκιά είναι αυτή που θα «εκφράσει» το νόημά του».

Ο κ Βαϊτσης αντλεί τα θέματά του κυρίως από τη φιλοσοφία. Η ενότητα «Genesis» διηγείται ένα ταξίδι από τη δημιουργία του κόσμου, της γης και του ανθρώπου και την πορεία του μέχρι σήμερα πάνω στη Γη. Εικοσιπέντε έργα σκιας , αφηγούνται την ιστορία της ανθρωπότητας , παροτρύνοντας τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες της Έκθεσης , να ανακαλύψουν τον κόσμο τους, αλλά και την προσωπική πορεία του κάθε ατόμου… . Περισσότερες πληροφορίες www.noesis.edu.gr.

 

Emerging artists2 στην ARTFORUM GALLERY

H  ARTFORUM GALLERY (Τσιμισκή 113) εγκαινιάζει την έκθεση "EMERGING ARTISTS 2"

το Σάββατο 08 Φεβρουαρίου 2020 στις  12:00-18:00.

 Συμμετέχουν: Χριστίνα Κυριάκου, Χριστίνα Παπαϊωάννου, Ισμήνη Τελιγιορίδου. Διάρκεια έκθεσης  : 08/02 - 22/02/2020. Ώρες λειτουργίας  :  Δευτέρα-Παρασκευή 17.00-20.30, Σάββατο 11.00-14.30.  T. 2310 257552

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ