Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πολιτισμός στη Θεσσαλονίκη σε καιρούς κορωνοϊού

Αναβολή συναυλιών στο πλαίσιο της προσωρινής απαγόρευσης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με συμμετοχή άνω των 1.000 ατόμων – Συνεχίζουν ακάθεκτα θέατρα, σινεμά και μουσικές σκηνές

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Τις εξελίξεις στο θέμα του κορωνοϊού παρακολουθούν πολιτιστικοί φορείς της πόλης. Κάποιοι ήδη από τις πρώτες μέρες προχώρησαν σε αναβολή ή και ακύρωση των εκδηλώσεών τους. Μετά την υπουργική απόφαση που απαγορεύει προσωρινά τη διεξαγωγή καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με συμμετοχή άνω των 1.000 ατόμων για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 , κι άλλοι φορείς προχώρησαν σε νέες ακυρώσεις. Στον αντίποδα, θεατρικές παραστάσεις συνεχίζουν την πορεία τους, σινεμά προβάλλουν ταινίες και μουσικές σκηνές φιλοξενούν τραγουδιστές.

 

Αναβολή για Πρωτοψάλτη, ακύρωση για Ρίζου

16f1b.jpg

Χθες το μεσημέρι το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την αναβολή των δύο συναυλιών της Άλκηστης Πρωτοψάλτη με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας και με τίτλο «Με άρωμα Ανατολής»  που ήταν προγραμματισμένες στην πόλη μας για τις 12 και 13 Μαρτίου 2020.

Παράλληλα χθες ανακοινώθηκε η ακύρωση της προγραμματισμένη συναυλίας της Μαρίζας Ρίζου στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 14 Μαρτίου.

Η διοργανώτρια εταιρεία Menta Art Events αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση: «Δεν είμαστε σε θέση ακόμα να ανακοινώσουμε καινούργια ημερομηνία, λόγω της ρευστότητας της κατάστασης!». Τα χρήματα από τα εισιτήρια που έχουν ήδη αγοραστεί θα επιστραφούν.

 

Ακύρωση συναυλιών απο ΚΟΘ

Την ακύρωση όλων των εκδηλώσεών της, μηνός Μαρτίου, ανακοίνωσε χθες και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Έτσι δεν θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

Τακτική συναυλία 13/3, ‘Σεχραζάντ – Νέοι Καλλιτέχνες’

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα 15/3, ‘Το Δάσος της Μελωδίας’     

Τακτική συναυλία 20/3,  ‘Έτος Μπετόβεν ΙΙ – Γιορτή της Ελευθερίας’       

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα 22/3,  ‘Παρέα με τον Μπετόβεν’

Μουσική δωματίου 29/3,  ‘Περίπατος με τον Άστορ Πιατσόλα’

και η περιοδεία της ορχήστρας σε Τρίκαλα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα.

Άμεσα θα επιστραφούν τα χρήματα σε όσους έχουν αγοράσει εισιτήριο για τις παραπάνω παραστάσεις (πληροφορίες στο τηλ. 2310236990).

 

Αναβάλλονται οι συναυλίες του Maluma

maluma.jpg

Αναβάλλονται και οι προγραμματισμένες για 11 και 13 Μαρτίου συναυλίες του Κολομβιανού τραγουδιστή Maluma στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Η διοργανώτρια εταιρεία ARTWAY θα προβεί σε σχετική ανακοίνωση μέσα στις επόμενες ημέρες είτε για αλλαγή ημερομηνίας, είτε για οριστική ακύρωση.

 

Συνεχίζουν τις παραστάσεις και παρακολουθούν τις εξελίξεις

ems.jpg

Συνεχίζονται κανονικά οι παραστάσεις στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Εκεί υπήρξε ακύρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Το παλιόπαιδο» το οποίο θα πραγματοποιούνταν σε συνεργασία με την ΚΟΘ. Έχουν υπάρξει τηλεφωνήματα από σχολεία για τις παιδικές παραστάσεις, ωστόσο στις παραστάσεις ενηλίκων όλα βαίνουν καλώς.

Το Σάββατο δόθηκε κανονικά στο Φουαγιέ του Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών η πρεμιέρα της νέας παραγωγής του ΚΘΒΕ, το «Εδώ Ουρανός», της Αγλαΐα Βετεράνι σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα.

Οι υπόλοιπες παραγωγές συνεχίζονται κανονικά, αν και υπάρχει μερίδα του κοινού που είναι σκεπτικό ως προς το να μπει σε μια κλειστή αίθουσα. Οι υπεύθυνοι της δεύτερης κρατικής σκηνής της χώρας παρακολουθούν τις εξελίξεις για τον κορωνοϊό, ενώ στις αίθουσες τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

Μείωση της τάξης του 20 έως 30% στην προσέλευση κόσμου είδε το Θέατρο Τ (Αλ. Φλέμινγκ 16) τις τελευταίες μέρες. «Κάποιοι ακύρωναν από το τηλέφωνο τις κρατήσεις τους, ενώ οι περισσότεροι απλά δεν έρχονταν», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η Μαρία Καραδελόγλου εκπροσωπώντας το Θέατρο Τ το οποίο έχει 70 θέσεις. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει», σχολίασε. Η συγκεκριμένη σκηνή έπαιζε μέχρι χθες την παραγωγή «Μαμά! Το δωμάτιο των θαυμάτων», φιλοξενία από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Το προσεχές διάστημα έχει προγραμματισμένες πρόβες για την επόμενη παραγωγή του, το «Χειμερινό ηλιοστάσιο» του οποίου η πρεμιέρα ενδεχομένως δεν θα γίνει στις 27/3 αλλά θα μεταφερθεί για αργότερα.  

 

«Η κατάσταση είναι τραγική»

16f1.jpg

«Στις δικές μας αίθουσες, δηλαδή στο Κολοσσαίον και στο Φραγκάνη, η κατάσταση είναι τραγική. Υπάρχει μεγάλη ύφεση στην προσέλευση του κόσμου με την έξαρση του κορωνοϊού. Είναι μέρες που έχουμε μηδαμινά εισιτήρια. Μάλιστα αυτή την εβδομάδα αναβλήθηκε η έξοδος της ταινίας “Μεταφραστές”», δήλωσε ο αιθουσάρχης κ. Γιάννης Ζαφειρίου. Ανάλογη είπε είναι και η εικόνα στις αίθουσες Βακούρα και Μακεδονικόν που ανήκουν στον θείο του. Όπως τόνισε η εικόνα με τις ακυρώσεις και τις αναβολές θεαμάτων υπάρχει και στην Αθήνα, ενώ στην πόλη μας υπήρξαν αναβολές στις πρεμιέρες παραστάσεων.

 

«Υπάρχει ελλιπής ενημέρωση»

cineplexx-2.jpg

«Το ζήτημα δεν είναι στο ότι ο κόσμος φοβάται από τον κορωνοϊό. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην πληροφόρηση. Υπάρχει κόσμος που τηλεφωνάει για να μας ρωτήσει αν λειτουργούν οι αίθουσές μας και αν προβάλλονται κανονικά οι ταινίες», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Αλέξιος Αντωνόπουλος εκπροσωπώντας τα Cineplexx. Όπως είπε τις προηγούμενες μέρες και συγκεκριμένα την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7/3 στον πολυκινηματογράφο της δυτικής Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν κανονικά οι δράσεις με αφορμή την έξοδο της ταινίας «The invisible man», όπως και την Κυριακή 8/3 έγιναν κανονικά οι δράσεις με αφορμή την προβολή της ταινίας «Φύγαμε».

 

Αντί για ντοκιμαντέρ, ταινίες

ολυμπιον.jpg

Στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δεν προβάλλονται ντοκιμαντέρ καθώς το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που θα διεξάγονταν αυτές τις μέρες, αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊού. Προβάλλονται όμως ταινίες. Ωστόσο όπως μας είπε η Τίνα Αντωνάκου από το γραφείο Τύπου του Φεστιβάλ «δεν μπορεί να γίνει σύγκριση και να πούμε με βεβαιότητα για το αν έχει υπάρξει μείωση στην προσέλευση του κοινού. Αυτή η εβδομάδα θα ήταν αφιερωμένη στα ντοκιμαντέρ. Οι θεατές είχαν προγραμματίσει να δουν ντοκιμαντέρ. Και τώρα υπάρχουν άλλα δεδομένα και άλλες ταινίες. Ταινίες “δύσκολες” όπως “Το βαμμένο πουλί”».

 

«Προτιμούν την ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων»

 

Κανονικά και με αυξημένη προσέλευση κοινού έγινε το Σάββατο 7/3 η παράσταση του stand up comedian Ζήση Ρούμπου στο Ράδιο Σίτυ. Ο Αλέξανδρος Σαλαμές από την διοργανώτρια εταιρεία Art On The Road Productions μάς είπε πως για την συγκεκριμένη εκδήλωση «όλα κύλισαν ρολόι». Έχοντας εμπειρία και από την διοργάνωση εκδηλώσεων ανά την χώρα είπε πως τις τελευταίες μέρες «ο κόσμος προτιμάει την ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων, θέλοντας να αποφύγει τις ενδιάμεσες μετακινήσεις».

"Ο κόσμος μείωσε κατά 60% τις εξόδους του"

"Βιώνουμε μια δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση. Δυστυχώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε την εξέλιξή της. Ο κόσμος μείωσε δραματικές τις εξόδους τους. Τουλάχιστον 50, 60% το αγοραστικό κοινό", δήλωσε από την πλευρά της η Μαρία Φυντανίδου που συνεργάζεται με μουσικές σκηνές όπως ο Μύλος και το Ξέφωτο. Και συμπλήρωσε: "Από την στιγμή της ανακοίνωσης του πρώτου κρούσματος σταμάτησε η προπώληση εισιτηρίων σε παραγωγές όπου είχε προπώληση και φυσικά και οι κρατήσεις. Οι περισσότερες παραγωγές αναβάλλονται η ακυρώνονται αφού δεν είναι πάντα εφικτό να βρεθεί νέα ημερομηνία. Έχουμε πληγεί οικονομικά όπως βεβαίως και άλλοι κλάδοι της οικονομίας. Ευελπιστούμε σε ύφεση της κατάσταση".

Στο διαδικαστικό:

-Για τη συναυλία Πρωτοψάλτη όσοι έχουν βγάλει εισιτήριο μπορούν να επικοινωνήσουν με τα εκδοτήρια του Μεγάρου (2310 895938-9, ΔΕ-ΣΑ 10.00-18.00). Η επιστροφή του αντιτίμου θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που εκδόθηκε το εισιτήριο, δηλαδή ηλεκτρονικά για όσους προμηθεύτηκαν τα εισιτήρια μέσω διαδικτύου και από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία) για όσους προμηθεύτηκαν τα εισιτήρια από τα εκδοτήρια.

-Για τη συναυλία της Μαρίζας Ρίζου η επιστροφή των χρημάτων σε όσους έχουν  ήδη προμηθευτεί εισιτήρια θα γίνει ως εξής:

1.Από Ticket services ηλεκτρονικά στο λογαριασμό της πιστωτικής κάρτας

2. Από τα καταστήματα Public στην πιστωτική κάρτα, εφόσον τα εισιτήρια αγοράστηκαν ιντερνετικά και για όλα τα υπόλοιπα  αυστηρά από το ταμείο του καταστήματος που εκδόθηκε το εισιτήριο, αφού γίνει η προσκόμιση των αντίστοιχων παραστατικών.

**Η η χρέωση της υπηρεσίας δεν επιστρέφεται, αφού έχει παρασχεθεί κατά την αγορά.

Οι επιστροφές θα πραγματοποιούνται μέχρι και τις 20/3».

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης". Η κεντρική φωτογραφία είναι από την πρεμιέρα της παράστασης του ΚΘΒΕ "Εδώ Ουρανός". 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ