Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γιάννης Ε. Στράτης: «Ροδολίβος, η τοπική ιστορία»

Ένα βιβλίο για να διδαχθούν τα παιδιά την ιστορία του τόπου στον οποίο έζησαν οι πρόγονοί τους και συνεχίζουν να ζουν κι αυτά - (Βιβλίο 2 σ' αυτή την ενότητα*)

Έρευνα-Παρουσίαση: ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

 

Το βιβλίο «Ροδολίβος, η τοπική ιστορία», του Γιάννη Ε. Στράτη, τυπώθηκε στις εγκαταστάσεις της "Πλαίσιο α.ε." στις Σέρρες, τον Μάιο του 2005 σε 1.000 αντίτυπα, για λογαριασμό της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΡΟΔΟΛΙΒΟΥΣ (ΔΕΠΑΡ), του δήμου Ροδολίβους και μοιράστηκε στους κατοίκους του. Το βιβλίο, 92 σελίδων, γράφτηκε για να υποστηρίξει το μάθημα της τοπικής ιστορίας που διδάσκονταν τότε στο Πειραματικό Πιλοτικό Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο "Ορφέας" Ροδολίβους κι όπως σημειώνει κι ο συγγραφέας του, ουσιαστικά αυτός ήταν ο λόγος της συγγραφής του: "Για να διδαχθούν τα παιδιά την ιστορία του τόπου στον οποίο έζησαν οι πρόγονοί τους και συνεχίζουν να ζουν κι αυτά".

Προλογικά-Εισαγωγή

"Το βιβλίο αυτό δημιουργήθηκε ύστερα από δουλειά και έρευνα δύο σχεδόν ετών. Έρχεται να καλύψει το κενό της έλλειψης βιβλιογραφίας σχετικά με την ιστορία του Ροδολίβους κυρίως, αλλά και των υπολοίπων χωριών του Δήμου μας. Επειδή όμως απευθύνεται σε μαθητές του Δημοτικού κατά προτεραιότητα, για το λόγο αυτό τα κείμενα και η δομή του έπρεπε να εναρμονίζονται με τις προδιαγραφές των σχολικών βιβλίων και να είναι ευχάριστο, ελκυστικό για τους μαθητές και με γραφή απλή και κατανοητή από αυτούς".

Αυτά γράφει στον πρόλογο του βιβλίου ο Γιάννης Ε. Στράτης, για να επισημάνει στη συνέχεια ότι "χωρίζεται σε τρία μέρη, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας για τη διδασκαλία της Τοπικής Ιστορίας. Το πρώτο μέρος περιέχει την ιστορία των χωριών που αποτελούν το Δήμος Ροδολίβους, αλλά και τις βιογραφίες κάποιων σημαντικών Ροδολιβινών που με τη ζωή και το έργο τους επηρέασαν την πολιτική και πνευματική ζωή του τόπου μας.

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου, ασχολείται με την ιστορία της ευρύτερης περιοχής των Σερρών και με προσωπικότητες του νομού μας, πανελληνίως γνωστές. Τέλος το τρίτο μέρος του βιβλίου περιέχει πληροφορίες για την αρχιτεκτονική των σπ[ιτιών του Ροδολίβους κατά τους προηγούμενους αιώνες, τις ασχολίες των ανθρώπων, καθώς και τα ήθη και τα έθιμα και τον τρόπο ζωής τους".          

Χαιρετισμοί Ζήκα, Σαμολαδά, Μπόλαρη

Εισαγωγικά το βιβλίο διανθίζεται από τους χαιρετισμούς των Νίκου Ζήκα, Αρχαιολόγου, Μόσχου Σαμολαδά, Σχολικού Σύμβουλου και του Μάρκου Μπόλαρη, Βουλευτή Σερρών, τότε. "Με απλό, γλαφυρό και κατανοητό τρόπο -άλλωστε στους μαθητές του απευθύνεται- αφηγείται την ιστορία του Ροδολίβους και της ευρύτερης περιοχής του (Μ. Σούλι και Δόμηρος), ώστε τα παιδιά να πληροφορούνται ξεκούραστα, αλλά επαρκώς την πορεία του χωριού μας μέσα στο χρόνο", σημειώνει μεταξύ άλλων ο Αρχαιολόγος Ν. Ζήκας, ενώ ο Σχολικός Σύμβουλος Μ. Σαμολαδάς, προτείνει "το σύγγραμμα να διδάσκεται στις τάξεις Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ του Δημοτικού Σχολείου και σ' όλες τις τάξεις του Γυμνασίου, ύστερα από εμπεριστατωμένη παιδαγωγική επιλογή των κεφαλαίων του".

Τέλος ο πρώην Βουλευτής Σερρών,  Μάρκος Μπόλαρης, σημειώνει χαρακτηριστικά: "Με σχολαστικότητα και λαχτάρα ο συγγραφέας διατρέχει από την αρχαιότητα έως τον περασμένο αιώνα, όλες τις χρονικές περιόδους αυτού του ευλογημένου τόπου της Φυλλίδας, διασώζοντας σπάνιο αρχειακό υλικό που συγκινεί όχι μόνο τον έμπειρο μελετητή αλλά κυρίως τον κάτοικο του Παγγαίου, ο οποίος διαβάζοντάς το, αντικρίζει την περιοχή του ίδια αλλά και διαφορετική, με αναλλοίωτη όμως πάντα την ιδιαίτερη φυσιογνωμία μέσα στο χρόνο".    

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο

Υπάρχουν αρκετές εκδοχές για την προέλευση του ονόματος του χωριού μας. Επικρατέστερες είναι δύο. Η πρώτη μας λέει ότι το Ροδολίβος πήρε το όνομά του από τα "ρόδα", δηλαδή τα τριαντάφυλλα, και το "λιβάδι". Δηλαδή Ροδολίβος=λιβάδι με ρόδα. Η δεύτερη εκδοχή, η οποία είναι και αυτή βάσιμη, μας λέει ότι το όνομα του χωριού προέρχεται από το αρχαίο ρήμα "λείβω", που σημαίνει χύνω, υγροποιώ και το "ρόδον".    

Ποιος είναι ο Γιάννης Ε. Στράτης

Ο Γιάννης Ευαγ. Στράτης γεννήθηκε το 1968, στο Ροδολίβος Σερρών. Τελείωσε το Λύκειο Ροδολίβους το 1986. Είναι πτυχιούχος του Α.Π.Τ. Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διορίστηκε στην εκπαίδευση το 1996. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Καλούδη με την οποία απέκτησαν τρεις γιους. Τον Ευάγγελο- Μάριο, τον Μιχάλη-Μαρίνο και τον Στέφανο.

Έχει γράψει δύο βιβλία, το "Ροδολίβος, η τοπική ιστορία" (2005) και το "Λεύκωμα δήμου Ροδολίβους, Από το χθες στο σήμερα" (2006). Και τα δύο αυτά βιβλία εκδόθηκαν από το δήμο Ροδολίβους και μοιράστηκαν στους κατοίκους του. Το πρώτο βιβλίο γράφτηκε για να υποστηρίξει το μάθημα της τοπικής ιστορίας που διδάσκονταν τότε στο πιλοτικό ολοήμερο Δημοτικό σχολείο "Ορφέας" Ροδολίβους.

Ενεργός Πολίτης

Ασχολήθηκε και ασχολείται με τους συλλόγους του χωριού. Διετέλεσε για ένα μικρό διάστημα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Ροδολίβους, αντιπρόεδρος του Μουσικοδραματικού Συλλόγου "Απόλλων" για μια δεκαετία περίπου και πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Ροδολίβους, για μια διετία. Σήμερα είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Ενεργών Πολιτών Ροδολίβους.

Ασχολήθηκε με την τοπική αυτοδιοίκηση τα τελευταία 25 χρόνια. Εκλέχτηκε δύο φορές δημοτικός σύμβουλος του πρώην δήμου Ροδολίβους. Υπήρξε μέλος του δ. σ. της ΔΕ.Π.Α.Ρ., πρόεδρος του Βρεφονηπιακού Σταθμού Ροδολίβους και για ένα διάστημα Αντιδήμαρχος. Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές του 2019, εκλέχτηκε Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου του Ροδολίβους.

Σημείωση:

*Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται στην Gallery είναι από αυτό το βιβλίο του Γιάννη Ε. Στράτη, «Ροδολίβος, η τοπική ιστορία».

Το TyposThes παρουσιάζει στο εξής την ενότητα "Ροδολίβος - Αμφίπολη - Σέρρες, Συγγράμματα και συγγραφείς", αναδεικνύοντας έτσι την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και του Παγγαίου, αλλά και του νομού Σερρών, παρουσιάζοντάς τα με συνοπτικά στοιχεία, ως μία ιστορική καταγραφή τους.

Στόχος, να αποτελέσουν σημείο αναφοράς στο χρόνο, για κάθε είδους ενδιαφερόμενο, ντόπιο ή ξένο μελετητή. Επιπλέον, φιλοδοξούν να αποτελέσουν κι έναν χρήσιμο "οδηγό" πληρέστερης ενημέρωσης με τη θεματογραφία της περιοχής, αλλά και του συγγραφικού και μελετητικού έργου γηγενών συγγραφέων.
 

 

 

 

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ