Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σταύρος Κωνσταντινίδης: «Έχουμε ελάχιστη κανονικότητα ως χώρα»

; Το νέο του βιβλίο με τίτλο «Αναζητώντας την κανονικότητα» παρουσίασε ο συγκοινωνιολόγος – συγγραφέας

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

«Έχουμε ελάχιστη κανονικότητα ως χώρα. Ένα κράτος πρέπει να είναι κανονικό. Η έννοια αυτή υποτιμήθηκε από την ριζοσπαστική αριστερά και λοιδορήθηκε στην πολιτική πραγματικότητα», ανέφερε από κεντρικό ουζερί της πόλης το βράδυ της Τρίτης ο συγκοινωνιολόγος – συγγραφέας Σταύρος Κωνσταντινίδης, στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου με τίτλο «Αναζητώντας την κανονικότητα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο.

Ο ίδιος είπε πως αυτό είναι το πιο ώριμο βιβλίο του. «Με εκπροσωπεί πλήρως. Καταθέτω μέσα από αυτό την κοσμοθεωρία στην οποία έχω φτάσει για την ζωή. Είμαι υποστηρικτής μιας σύγχρονης φιλελεύθερης δημοκρατίας», ανέφερε μεταξύ άλλων. Τόνισε πως το έργο του αυτό αναπτύσσεται σε τρία κεφάλαια, με τα κείμενα να έχουν ενιαίο ύφος, είτε πρόκειται για συνεντεύξεις, είτε για πολιτικά κείμενα, είτε για πιο λογοτεχνίζοντα. «Θα διαβάσετε στις σελίδες του περιπέτειες προσώπων και ιδεών. Υπάρχουν 3-4 κείμενα για τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη και την μποέμ διάσταση του, αλλά και την αυθόρμητη αθυροστομία του, κείμενο για τον συγγραφέα Γιώργο Σκαμπαρδώνη και τις Δευτεριάτικες συναντήσεις στο Eden bar, για τον ομ. Καθηγητή ΑΠΘ - Συγκοινωνιολόγο Σπύρο Βούγια με αφορμή την προεκλογική εκστρατεία, αλλά και πολιτικά κείμενα, όχι όμως με πολιτική προσέγγιση, αλλά με γλαφυρότητα στο λόγο», ανέφερε ο Κωνσταντινίδης.

Τόνισε πως η δημόσια και πολιτική ζωή εξαρτάται από τις προσωπικότητες. «Άλλο είναι να έχεις δήμαρχο τον Μπουτάρη και διαφορετικό κάποιον άλλο», σχολίασε, τονίζοντας πως με την προσωπικότητά τους οι αιρετοί επηρεάζουν την θεσμικότητα της θέσης τους.

kwstadinidis.jpg

«Ο δρόμος μας προς την κανονικότητα είναι μακρύς όμως ελπίζω να ζω για να τον δω να γίνεται πραγματικότητα. Σίγουρα έχουμε κάνει βήματα και η χώρα δεν μοιάζει με την σουρεαλιστική εικόνα που είχε όπως φαίνονταν από την ταινία του Βασίλη Βαφέα “Το Ρεπό”. Η κανονικότητα σημαίνει κοινωνικό συμβόλαιο, ισότιμη σύνδεση με τον κόσμο, τήρηση των νόμων, σεβασμό στους θεσμούς, ειρηνόφιλη και δίκαιη στάση στον κόσμο», ανέφερε η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου που προλόγισε το βιβλίο σε σύνδεση που έγινε μέσω skype.Παράλληλα τόνισε πως «η χώρα μας έχει σύμπλεγμα ανωτερότητας που ουσιαστικά είναι κατωτερότητας» και είπε πως «μια κανονική χώρα δεν έχει εκπλήξεις».

kwstadinidis2.jpg

Στην σύγχρονη πραγματικότητα της πόλης μας και της χώρας που στερείται κανονικότητας εστίασε ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμαπρδώνης.

«Μια πόλη που δεν έχει συγκοινωνίες πώς θα βρει την κανονικότητα; Ένα χωριό όπου η ζωή είναι αβάσταχτη; Πώς μπορεί κανείς να ζει σε αυτό κανονικά; Πολλές φορές έχω την εντύπωση πως πολλοί ξεχνούν ποια είναι η πραγματική Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο το κέντρο της πόλης, αλλά περιλαμβάνει μια ευρύτερη έκταση. Αν εγώ θέλω 20 λεπτά από το σπίτι μου για να πάω στην στάση του λεωφορείου, άλλα 20 για να έρθει το λεωφορείο και φτάνω στο κέντρο σε 1 ½ ώρα, δεν μπορούμε να μιλάμε για κανονικότητα. Σκεφτείτε τι αντιμετωπίζει αυτός που μένει πχ σε Επτάλοφο ή Θέρμη», σημείωσε. Μιλώντας για τον Κωνσταντινίδη, είπε πως «ακούει, παρατηρεί, καταγράφει, παρεμβαίνει. Είναι ενεργός πολίτης, δεν έχει εμμονές και είναι ανοιχτόμυαλος. Αυτά τα στοιχεία έχει και αυτό το βιβλίο. Το ύφος είναι δημοσιογραφικό με αντανακλάσεις επιστημοσύνης, και τα κείμενα, που αναφέρονται στην πολιτική, στις συγκοινωνίες και στη δομή των πόλεων, έχουν μια συνέχεια».

Στον συγγραφέα αναφέρθηκε και ο Σπύρος Βούγιας τονίζοντας πως «χρησιμοποίησε τις απολαύσεις της λογοτεχνίας που μπορεί να προσφέρει περισσότερα απ’ ό,τι η πολιτική ανάλυση ή το δοκίμιο». Παράλληλα σχολίασε πως «στην περίοδο της κρίσης η χώρα μας έκανε βήματα προς την κανονικότητα».

Στην σύνδεση του συγγραφέα με το κομμάτι των συγκοινωνιών εστίασε η ψυχίατρος - ψυχαναλύτρια κα Κασσιανή Φελέκη. «Έχοντας ζήσει την εποχή που ο πατέρας του είχε περίπτερο στο Βαρδάρη άρχισε η εμμονή του με τα πεζοδρόμια, τους εποχούμενους δρόμους. Είναι κατά κάποιο τρόπο άνθρωπος του πεζοδρομίου θα μπορούσαμε να πούμε», σημείωσε. Εξάλλου αναφερόμενη στο πολιτικό κομμάτι είπε πως «σε περιόδους κρίσης ο κόσμος έχει άγχος για το μέλλον και επιλέγει και ψηφίζει τον πιο λαϊκιστή, τον ηγέτη που του υπόσχεται την πιο εύκολη λύση. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ επελέγη λόγω του ναρκισσισμού και του λαϊκισμού που καλλιεργήθηκε από τον ηγέτη του».

Για το νέο τοπίο στον κόσμο των ιδεών αναφέρθηκε ο εκδότης Πέτρος Παπασαραντόπουλος που συντόνισε τη συζήτηση λέγοντας πως πλέον δεν υπάρχει το δίπολο αριστεράς- δεξιάς, παρά αυτό των υπερασπιστών της φιλελεύθερης δημοκρατίας και αυτό των εχθρών της.

Σε παρέμβασή του κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Μπουτάρης αναρωτήθηκε γιατί να γυρίσουμε στην κανονικότητα, αφού η συνταγή αυτή δεν είναι πετυχημένη. Αντίθετα τόνισε πως δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από το κράτος και να δώσουμε έμφαση στην εκπαίδευση και στη νέα γενιά. «Δεν είναι δυνατόν να τα περιμένεις όλα από το κράτος και πχ να μην καθαρίζεις το πεζοδρόμιο μπροστά από το κατάστημά σου ή όλοι πχ να θέλουν να μπουν στο δημόσιο. Κι επίσης δεν είναι δυνατόν να έχουν ψηφίσει τόσα άτομα Βελόπουλο. Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας από μικρά να σκέφτονται. Σήμερα η δική τους κανονικότητα είναι πλέον οι υπολογιστές», ανέφερε ο πρώην δήμαρχος, ενώ τόνισε πως κατά την θητεία του προσπάθησε να εφαρμόσει προτάσεις του κ. Κωνσταντινίδη για μια καλύτερη εικόνα στις συγκοινωνίες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ