Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν συναυλία στο Πανόραμα – Πού και πότε θα γίνει

Αφιέρωμα στους συνθέτες και τη μουσική της Δυτικής Ιβηρικής Χερσονήσου, από το δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη

Μια ξεχωριστή συναυλία με τίτλο «Μουσική και Μουσικοί της Πορτογαλίας» στόχο να μυήσει το ελληνικό μουσικόφιλο κοινό στις ιδιαίτερες μελωδίες της δυτικής Ιβηρικής χερσονήσου θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη την Τετάρτη 27 Μαρτίου στις 8.30 το βράδυ στο αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» (Δημαρχείο Πανοράματος, Αποστόλου Σαμανίδη 21).

Στη συναυλία-αφιέρωμα στους σύγχρονους συνθέτες και στη μουσική της Πορτογαλίας που θα έχει είσοδο ελεύθερη για το κοινό, δύο σπουδαίοι μουσικοί και ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, στο Πανεπιστήμιο του Αβέιρο, η Helena Marinho (πιάνο) και ο Jorge Salgado Correia (φλάουτο) θα ερμηνεύσουν αντιπροσωπευτικά μουσικά κομμάτια του ρεπερτορίου της χώρας τους. Τη μουσική θα συνοδεύει αφήγηση της Sara Carvalho συνθέτριας, μουσικολόγου και λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Αβέιρο.

Στη διάρκεια της βραδιάς σύμφωνα με το πρόγραμμα της συναυλίας θα ακουστούν τα παρακάτω μουσικά κομμάτια που εμπνεύστηκαν Πορτογάλοι μελωδοί:

• Amílcar Vasques Dias (b.1945): "Óis d'Água" (1997)

• Fernando Lapa (b.1950): "Quatro versos de olhar suspenso" (2012)

• Isabel Soveral (b. 1961): "Le navigateur" (2013)

• Eurico Carrapatoso (b.1962): "Fantasia para Flauta e Piano" (2012)

• Sara Carvalho (b.1970): "My shadow walks home with me" (2014)

• Rui Penha (b.1981): "3 quadros sobre o fado" (2013)

• Jonatas Pereira (b.1996) : "Aria for solo flute" (2018)

• Túlio Augusto (b.1983): "Mfhumba" (2019)

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της «Μουσικής και των Μουσικών της Πορτογαλίας» που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού της Πορτογαλίας θα δοθούν άλλες δύο συναυλίες στη Φλώρινα και την Καβάλα αντίστοιχα με τη συνεργασία του Ωδείου Φλώρινας (Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας), καθώς επίσης του δήμου και του δημοτικού Ωδείου Καβάλας. Συγκεκριμένα:

• Πέμπτη 28 Μαρτίου, 2019 | ώρα 20.30, Ωδείο Φλώρινας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Αίθουσα “Θ.Αγγελόπουλος” Πολιτιστικού Κέντρου Φλώρινας ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

• Παρασκευή 29 Μαρτίου, 2019 | ώρα 20.30, Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, Αίθουσα "Γιάννη Α. Παπαϊωάννου" Ε Ι ΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Τα βιογραφικά των καλλιτεχνών

Helena Marinho: Έχει εμφανιστεί εκτεταμένα ως σολίστ καθώς και με σύνολα μουσικής δωματίου σε πολλές σημαντικές αίθουσες συναυλιών στην Πορτογαλία, Αμερική, Σιγκαπούρη, Αγγλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Σουηδία, Βραζιλία και Αιθιοπία. Έχει ηχογραφήσει έργα κλασικής και σύγχρονης μουσικής, αρκετά από αυτά αφιερωμένα στην ίδια. Ηχογράφησε για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο της Πορτογαλίας και της Γαλλίας. Ειδικεύεται στη σύγχρονη μουσική αν και το ρεπερτόριό της καλύπτει μια μεγάλη γκάμα κλασικού και ρομαντικού ρεπερτορίου. Είναι μέλος του Performa Ensemble και του Borealis Ensemble, τα οποία έχουν επιδοτηθεί πολλαπλώς από το Πορτογαλικό κράτος και την Ευρωπαϊκή ένωση. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Αβέιρο και είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας INETMD.

Jorge Salgado Correia: Με σπουδές στη Φιλοσοφία της Μουσικής ο Jorge Correia σπούδασε στην Ολλανδία, Πορτογαλία και Αγγλία. Η ειδικότητά του είναι η σύγχρονη μουσική και έχει παρουσιάσει πολλές πρεμιέρες έργων, αρκετά από αυτά αφιερωμένα στον ίδιο. Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες στην Ευρώπη, στο Μαϊάμι, στην Κίνα, στην Αφρική και στο Μεξικό καθώς και σε πολλές περιοχές της Βραζιλίας. Έχει ηχογραφήσει για το Ραδιόφωνο και την τηλεόραση και στο ενεργητικό του έχει αρκετές δισκογραφικές παραγωγές. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Αβέιρο στην Πορτογαλία. Ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Sheffield το 2003 και έχει μεγάλη συγγραφική δραστηριότητα με αρκετά θέματα πάνω στην ψυχολογία της Μουσικής. Είναι διευθυντής του διδακτορικού τμήματος στο Πανεπιστήμιο του Αβέιρο και συντονιστής του προγράμματος Creation, Performance and Artistic Research’. Διατελεί επίσης πρόεδρος της πορτογαλικής ένωσης μουσικών φλάουτου. Είναι ιδρυτής και εκδότης του ÍMPAR-Online Journal for Artistic Research.

Sara Carvalho: Εργάζεται ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Αβέιρο στην Πορτογαλία. Συνεργάζεται με το Εθνομουσικολογικό Ινστιτούτο του Κέντρου Μουσικής και Χορού(Instituto de Etnomusicologia – Centro de Estudos em Música e Dança (INET-MD) και το ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζεται στη σύνθεση και τη μουσική εκπαίδευση. Ως συνθέτρια ενδιαφέρεται για την αλληλεπίδραση των παραστατικών τεχνών και με το μετασχηματισμό της μουσικής σκέψης σε όλες τις μορφές που σχετίζονται με τη χειρονομία και τη μουσική αφήγηση των ερμηνευτών. Έχει συνθέσει πάνω από 50 έργα, τα οποία παρουσιάζονται τακτικά από πολλούς μουσικούς στην Ευρώπη. Στον τομέα της Μουσικής Εκπαίδευσης, ερευνά την επιρροή των δημιουργικών διαδικασιών στην ανάπτυξη της μουσικής σκέψης στα παιδιά. Τα ερευνητικά της θέματα περιλαμβάνουν: τη δημιουργικότητα στην εκπαίδευση, τη βελτιστοποίηση της διδασκαλίας στη μάθημα, την επιρροή των μουσικών έργων στα σχολεία και τις κοινότητες, τη μουσική εκπαίδευση των ενηλίκων . Καλείται τακτικά να συμμετέχει στην ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αξιολογήσει τα προγράμματα για τα προγράμματα "Πολιτισμός" και "Δημιουργική Ευρώπη". Έχει οργανώσει και ήταν μέλος της επιτροπής επιστημονικών επιτροπών πολλών ακαδημαϊκών διασκέψεων. Το ερευνητικό της έργο παρουσιάζεται σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και δημοσιεύεται σε διάφορα περιοδικά και κεφάλαια βιβλίων, όπως οι ASHGATE / SEMPER Studies στο The Psychology of Music Series και το London: Imperial College Press.

afisa_panorama.png

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ