Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανοιξιάτικη Πρωτοχρονιά στους Κήπους του Πασά

Aνήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες της ΑΡΣΙΣ γιόρτασαν, χόρεψαν και τραγούδησαν

Τη «Νέα Μέρα», Νεβρόζ για τους Κούρδους, Νορούζ για τους Ιρανούς και τους Αφγανούς γιόρτασαν την Πέμπτη 21 Μαρτίου οι ανήλικοι, ασυνόδευτοι πρόσφυγες που ζουν σε ξενώνες της  ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, στη Θεσσαλονίκη.  

Περίπου 100 προσφυγόπουλα που ζουν σε τρεις ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ, στο Ωραιόκαστρο, τους Ταγαράδες και την Πυλαία, συναντήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στους Κήπους του Πασά στον Άγιο Παύλο για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά.

Πρόκειται για παιδιά που προέρχονται από το Πακιστάν, τη Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Κονγκό και τη Γουινέα.

Το Νεβρόζ ή Νορούζ  συμπίπτει με την εαρινή ισημερία, έλκει τις ρίζες του από τον ζωροαϊστρισμό και γιορτάζεται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Ασίας, του Καυκάσου, τη Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων.

Οι ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες της ΑΡΣΙΣ χόρεψαν και τραγούδησαν, ενώ έφαγαν το γεύμα που ετοίμασαν τα παιδιά από το Πακιστάν, τα οποία αν και δεν γιορτάζουν το Νεβρόζ, ανέλαβαν να φροντίσουν την κουζίνα.

Μαγείρεψαν Μπιργιανί, ένα φαγητό με ρύζι, κοτόπουλο και μπαχαρικά καθώς και γκουρμέ Σαμπζί, χόρτα με κρέας και καυτερό. Τα γλυκά, μπακλαβά και σοκολατόπιτα, τα ετοίμασαν οι εργαζόμενοι της ΑΡΣΙΣ.   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ