Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Διεθνής καμπάνια «Macedonian Products Made in Greece»

«Μακεδονικά προϊόντα – η πορεία προς το μέλλον»: Εκδήλωση από τον ΕΣΘ και το ΕΕΘ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε χθες Κυριακή 14 Απριλίου 2019, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με θέμα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ-η πορεία προς το μέλλον», στο πλαίσιο του οικονομικού forum Money Show.

Στην εκδήλωση, τον συντονισμό της οποίας έκανε ο Δημοσιογράφος κ. Λάζαρος Λαζάρου, καλωσόρισαν τους παραβρισκόμενους και απηύθυναν χαιρετισμό κατά σειρά, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης και ο Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Κλεόβουλος Θεοτόκης. Οι εκπρόσωποι των δύο φορέων ζήτησαν συγκεκριμένα μέτρα και νομικό πλαίσιο, ώστε να προστατευθούν τα εμπορικά σήματα και οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, που χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» στην επωνυμία ή τα προϊόντα τους.

Τα συστήματα καταχώρισης σημάτων που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να καταχωρίσουν τα εμπορικά τους σήματα, από τη χώρα μας, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο καθώς και τα αντίστοιχα τέλη που απαιτούνται για την κατοχύρωσή τους παρουσίασε η κα Παναγιώτα Γεωργοπούλου, νομικός της Διεύθυνσης Σημάτων της Γεν. Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, η οποία παράλληλα μίλησε για τη αξία του σήματος και ανέπτυξε τη δυνατότητα σηματοδότησης των προϊόντων με ενδείξεις γεωγραφικής προέλευσης.

Στη συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Π.Κ.Μ. κ. Αλέξανδρος Θάνος αναφέρθηκε κυρίως στο κομμάτι της εξωστρέφειας και της προσπάθειας που έχει κάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα τελευταία χρόνια, για να μπορέσει να ισχυροποιήσει τα brands τα οποία σχετίζονται με την μακεδονική κουζίνα και τα μακεδονικά προϊόντα, τον γεωγραφικό προσδιορισμό για την ανάδειξη της ιστορικής συνάφειας του σήμερα με το χθες στην περιοχή μας.

Ουσιαστική ήταν και η ομιλία του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κου Ευστάθιου Κουτσοχήνα, ο οποίος επεσήμανε ότι η καταχώριση ενός εμπορικού σήματος δεν αποτελεί απλά μια διαδικαστική πράξη, ούτε μία στιγμιαία ενέργεια. Δεδομένου ότι το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο, με συστήματα καταχώρισης σημάτων που λειτουργούν παράλληλα και συνυπάρχουν σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωμένη στρατηγική προστασίας των σχετικών δικαιωμάτων τους. Οι επιχειρηματίες, σταθμίζοντας τις ανάγκες τους και το χωρικό πεδίο που δραστηριοποιούνται, θα πρέπει να επιλέξουν αντίστοιχα το κατάλληλο για αυτούς σύστημα καταχώρισης σημάτων (εθνικό, ευρωπαϊκό, διεθνές).

Ο Πολιτικός Επιστήμονας-Διεθνολόγος κ. Σταύρος Καλεντερίδης με τη σειρά του αναφέρθηκε στα γεωπολιτικά και διεθνή ζητήματα της συμφωνίας των Πρεσπών, στο γιατί και πώς επανήλθε τώρα το ζήτημα και καταλήξαμε σε υπογραφή και συμφωνία ενώ παράλληλα έκανε αναφορά στο τι προβλέπει το διεθνές δίκαιο για την ακύρωση της συμφωνίας από τη χώρα μας.

Για τη διεθνή καμπάνια Macedonian Products Made in Greece, μίλησε η νομικός κα Αφροδίτη Λατονιπούλου, ως συντονίστριά της εν λόγω καμπάνιας, αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ξεκίνησε προκειμένου να προωθηθούν τα μακεδονικά προϊόντα στο εξωτερικό. Στόχος της καμπάνιας, τόνισε, είναι η προώθηση τόσο των προϊόντων όσο και των επιχειρήσεων, οι οποίες φέρουν έμμεσα ή άμεσα το μακεδονικό brand, καθώς και ο τερματισμός της σύγχυσης που επικρατεί στο καταναλωτικό κοινό σχετικά με τα μακεδονικά προϊόντα.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης επεσήμανε ότι «απαίτηση όλων μας είναι, η Ελληνική Πολιτεία να διασφαλίσει πλήρως και να υποστηρίξει την κατοχύρωση, σε διεθνές πλαίσιο, όλων των εμπορικών σημάτων που παράγονται από ελληνικές επιχειρήσεις και φέρουν το σήμα της Μακεδονίας, ώστε μην υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις ως προς την εμπορική ονομασία των ελληνικών προϊόντων».

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτίθεται να δημιουργήσει και να προτείνει συγκεκριμένο περιφερειακό σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα, το οποίο θα προβάλει την περιοχή παραγωγής της ελληνικής Μακεδονίας, με στόχο να αποτραπεί η σύγχυση  που δημιουργείται στους καταναλωτές του εξωτερικού, σε σχέση με την προέλευση των προϊόντων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ