Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σπίρτζης από Θεσσαλονίκη: Δρομολογούνται μεγάλα σιδηροδρομικά έργα (Video)

Τι δήλωσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

"Αν ήμαστε μια φορά περήφανοι για τα έργα στις αυτοκινητόδρομους για τα έργα στο σιδηρόδρομο ήμαστε 100 φορές περήφανοι γιατί δίνουν μεγάλη υπεραξία και στη χώρα και στη Θεσσαλονίκη", δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος επέβαινε στο πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο εξπρές που έκανε τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 4 ώρες περίπου και κατέφθασε στον σιδηροδρομικό σταθμό σήμερα το απόγευμα.

Ο υπουργός που εξέφρασε ικανοποίηση για το ταξίδι που πραγματοποιήθηκε, σημείωσε ότι έγινε παρουσίαση των έργων που έγιναν τα τελευταία 4 χρόνια ενώ παρουσιάστηκαν και τα σημεία στα οποία πρέπει να γίνουν συμπληρωματικές εργασίες.

Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα δρομολόγια εδώ

Σύμφωνα με τον υπουργό όταν έρθουν από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ οι νέοι σύγχρονοι συρμοί ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει τα νέα δρομολόγια που θα κάνουν τη διαδρομή σε 3 ώρες και 20 λεπτά.

Χαρακτήρισε το τρένο ανταγωνιστικό μέσο και στις αεροπορικές, σημειώνοντας ότι πλέον πραγματικά δεν αξίζει τον κόπο να μετακινηθεί κανείς με άλλον τρόπο, ενώ σε ότι αφορά τα έργα στη Β. Ελλάδα, είπε ότι ολοκληρώθηκε και η σύνδεση Θεσσαλονίκη - Ειδομένη και από τον Ιούνιο δρομολογούνται τα μεγάλα έργα με τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Μαύρη Θάλασσα αλλά και τη σύνδεση με Βόρεια Μακεδονία, Βελιγράδι και Σερβία κάτι "που θα κάνει τη χώρα μας ανταγωνιστική στις διεθνείς μεταφορές".

Έργα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης 

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης προγραμματίζονται τα εξής νέα έργα για τα οποία οι μελέτες ωρίμανσης έχουν δημοπρατηθεί και αναμένεται να ανατεθούν εντός του 2019:

-κατασκευή νέας Σιδηροδρομικής Σύνδεσης με τον 6ο προβλήτα Λιμένα Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τη δυτική σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου προβλήτα με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο με μονή σιδηροδρομική γραμμή συνολικού μήκους 3 χλμ. από τα οποία το 1 χλμ. σε ενιαία γέφυρα, προκειμένου να αποφευχθούν οι ισόπεδες διασταυρώσεις με το υφιστάμενο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Περιλαμβάνεται επίσης και επιλιμένιος σταθμός, στη βάση του 6ου προβλήτα.

Στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμένα Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστική του θέση και να είναι σε θέση να διαχειριστεί την προβλεπόμενη αυξημένη εμπορευματική κίνηση.

-Ανάπτυξη του Προαστιακού Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Ανάπτυξη δικτύου προαστιακού σιδηροδρόμου στη Δυτική Θεσσαλονίκη επί υφιστάμενων σιδηροδρομικών γραμμών ή/και νέων τμημάτων γραμμών που θα προκύψουν από τη σχετική μελέτη. Το δίκτυο θα έχει γενική μορφή «Χ» δηλαδή δύο κύριες διασταυρούμενες γραμμές. Η μία γραμμή θα έχει δυτικό τερματικό σταθμό στη Σίνδο και ανατολικό τον κεντρικό Επιβατικό Σιδηροδρομικό Σταθμό. Η άλλη γραμμή θα έχει το δυτικό άκρο στα Διαβατά και ανατολικό στην περιοχή του Λιμένα. Κάθε γραμμή έχει στο σύνολό της επτά στάσεις. Στο κοινό κεντρικό τμήμα των δύο γραμμών θα υπάρχει δυνατότητα μετεπιβίβασης.

-Σε φάση προετοιμασίας για δημοπράτηση βρίσκεται η εργολαβία για την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης στην υφιστάμενη μονή γραμμή Πλατύ – Βέροια – Έδεσσα με παράλληλη αναβάθμισή της. Η μελέτη έχει γίνει in House από την ΕΡΓΟΣΕ.

-Σε φάση ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα βρίσκεται η μελέτη για τη νέα γραμμή σύνδεσης των Γιαννιτσών.

Διασύνδεση του Ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου με τις χώρες της Βαλκανικής και την Ευρώπη

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο σχεδιασμό βάσει του οποίου θα εξασφαλίζεται η διασύνδεση του Ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου με τις χώρες της Βαλκανικής και την Ευρώπη:

  • Ο άξονας Orient-East Med (OEM) ενώνει την Ελλάδα με την Γερμανία μέσω Βουλγαρίας (μέσω του συνοριακού σταθμού του Προμαχώνα). Ο άξονας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα συμμετέχει ανελλιπώς στον συντονισμό ολοκλήρωσης του μεγάλου αυτού έργου.
  • Ο άξονας που διασυνδέει την Ελλάδα με τα Δυτικά Βαλκάνια και συνεχίζει προς Ευρώπη αρχίζει στην Θεσσαλονίκη και συνεχίζει προς Βόρεια Μακεδονία και Σερβία, μέσω του συνοριακού σταθμού της Ειδομένης. Ο άξονας αυτός είναι ο παραδοσιακός άξονας Χ και πάντοτε αποτελούσε την βασική σύνδεση της χώρας μας με τις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης. Και ο άξονας αυτός αποτελεί προτεραιότητα στον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Η σύνδεση του Ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου με την Αλβανία ήταν ζητούμενο από την δεκαετία του 1980. Σήμερα, εκπονείται ειδική μελέτη σκοπιμότητας για την σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας – Αλβανίας μέσω της σιδηροδρομικής γραμμής Φλώρινα – Κρυσταλλοπηγή - Πόγραδετς και σύνδεση της γραμμής με το αεροδρόμιο της Καστοριάς. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTERREG IPA II CROSS-BORDER COOPERATION PROGRAM και συμμετέχουν ο ΟΣΕ, το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Αλβανίας και η ΕΡΓΟΣΕ που έχει οριστεί επικεφαλής εταίρος. Οι μελέτες που θα ολοκληρωθούν σε 12 μήνες θα ωριμάσουν το έργο, ώστε να μπορέσουμε τα επόμενα χρόνια να κατασκευάσουμε τον ελλείποντα κρίκο (missing link), αφού Ελλάδα και Αλβανία είναι μοναδικό παράδειγμα γειτονικών χωρών χωρίς σιδηροδρομική επικοινωνία.
  • Τέλος, αναφέρεται το μεγάλο έργο της διασύνδεσης των ελληνικών λιμανιών του Αιγαίου με τα λιμάνια του Ευξείνου Πόντου και του Δούναβη: Σιδηροδρομική γραμμή «Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς-Βάρνα-Ρούσε».

Τον Σεπτέμβριο 2017 η Ελλάδα και η Βουλγαρία υπέγραψαν στην Καβάλα Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο να υλοποιήσουν από κοινού ένα μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο που θα έχει  σωρευτικές θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και το κοινωνικό σύνολο όχι μόνο της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Επίσης, στις 2 Νοεμβρίου 2018, στην Βάρνα, οι δύο Πρωθυπουργοί Ελλάδος και Βουλγαρίας υπέγραψαν Κοινή Δήλωση (Joint Declaration) για την προώθηση του έργου.

Το Έργο στο οποίο συμφώνησαν Ελλάδα και Βουλγαρία αναφέρεται στην ανάπτυξη του Μεταφορικού Διαδρόμου «Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς-Βάρνα-Ρούσε» ο οποίος θα δώσει μια εντελώς νέα προοπτική στις εμπορευματικές κυρίως μεταφορές που σήμερα διακινούνται μεταξύ Μεσογείου Θαλάσσης και Ευξείνου Πόντου, αποκλειστικά μέσω των στενών των Δαρδανελλίων.

Το Έργο αποτελείται από επιμέρους σιδηροδρομικά έργα υποδομής, αλλά και επενδύσεις στα λιμάνια Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, που πρόκειται να αναδείξουν μια νέα Βόρεια Ελλάδα,  με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που της προσδίδει η προνομιακή γεωγραφική της θέση και  συνακόλουθα οφέλη την αναβάθμιση της οικονομίας και τη δημιουργία σημαντικών νέων εμπορικών προοπτικών.

Η μελέτη σκοπιμότητας που εκπονήθηκε από κοινού από την Ελλάδα και την Βουλγαρία προσβλέπει σε κοινή εκμετάλλευση του συνολικού Έργου μέσω συντονισμένων δράσεων.

Το Σχέδιο προωθείται σήμερα εντατικά από τις δύο χώρες, και έχει παρουσιασθεί με θετικά αποτελέσματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε διεθνείς οικονομικούς κύκλους, καθώς οι δείκτες βιωσιμότητας που έχουν ευρεθεί είναι εξαιρετικά ευνοϊκοί για τις επενδύσεις. Έχει συνταχθεί Σχέδιο Διακρατικής Συμφωνίας (Intergovernmental Framework Agreement - IFA) για την δημιουργία ειδικού φορέα/ Εταιρίας που θα συνδράμει στην υλοποίηση του έργου. Η Διακρατική Συμφωνία θα κυρωθεί από τα δύο Κοινοβούλια, Ελλάδος και Βουλγαρίας. 

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Σπίρτζη αμέσως μετά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη στα βίντεο του TyposThes.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τραγωδία στα Τέμπη: Έρευνα για το «μπάζωμα» - Προθεσμία 20 ημερών
Προθεσμία 20 ημερών ώστε να γίνει γνωστό, ποιο ή ποια πρόσωπα βρίσκονταν στον χώρο του δυστυχήματος από τις πρώτες ημέρες και μέχρι και την επίστρωση...
Τραγωδία στα Τέμπη: Έρευνα για το «μπάζωμα» - Προθεσμία 20 ημερών
Θεσσαλονίκη: Η πλατεία Ευόσμου «μεταμορφώνεται» σε ανοιχτό μπασκετικό πολυχώρο
Η μεγάλη γιορτή του μπάσκετ 3×3 που απευθύνεται σε όλους και όλες, ανεβαίνει για δεύτερη φορά στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Η πλατεία Ευόσμου «μεταμορφώνεται» σε ανοιχτό μπασκετικό πολυχώρο