Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στο Λιμάνι το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Στέγη αποκτά το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Μια στέγη αποκτά το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Α.Μ.Φ.Ι.Θ.) στο κτίριο της πρώην Ναυτικής Διοίκησης, στην Προβλήτα Α, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Τον χώρο παραχωρεί στο ΑΠΘ ο δήμος Θεσσαλονίκης και την Τρίτη 28 Μαΐου 2019, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης του κτιρίου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «Το Δεινοθήριο της Λέσβου», που φιλοξενεί από τις 17 Μαΐου 2019 το Α.Μ.Φ.Ι.Θ..

Όπως δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Πρόεδρος ΔΣ Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος ΔΣ Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας ΑΠΘ, Σπύρος Β. Παυλίδης: «Το ΑΠΘ έχει πολλές συλλογές φυσικής ιστορίας, πετρώματα, απολιθώματα (από φυτά, ζώα, έντομα), διδακτικό υλικό, χάρτες κλπ και θα εκθέτει περιοδικά το υλικό αυτό ώστε να το γνωρίσουν μαθητές, κάτοικοι, αλλά και επισκέπτες της πόλης. Οι συλλογές μας θα εκτεθούν σταδιακά συγκεντρωμένες στον νέο τους χώρο και θα αποτελέσουν τον πυρήνα για την ανάπτυξη ενός μεγάλου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του ΑΠΘ στο μέλλον».

Όπως εξήγησε ο κ. Παυλίδης υπογράφηκαν τα σχετικά συμφωνητικά για παραχώρηση του κτιρίου από το δήμο Θεσσαλονίκης στο ΑΠΘ. Και πρώτη έκθεση που άνοιξε τις πύλες της ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή την Ημέρα Μουσείων στις 18 Μάη, είναι για το εύρημα «Δεινοθήριο της Λέσβου» και φιλοξενείται με συνεργασία από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

«Το Δεινοθήριο είναι από τους προγόνους των προβοσκιδωτών, δηλαδή ζώο της ομάδας που περιλαμβάνει και τους σημερινούς ελέφαντες. Έζησε πριν 18-20 εκ χρόνια. Και το Δεινοθήριο της Λέσβου είναι από τα παλαιότερα της Ευρώπης και ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα θηλαστικών της Ελλάδας. Ο κόσμος γνωρίζει τα απολιθωμένα φυτά. Όμως υπήρξαν και ζώα που έζησαν σε αυτό το δάσος. Και εμείς προσπαθούμε να δείξουμε αυτά και να κατανοήσουν οι επισκέπτες πώς αλλάζει το περιβάλλον. Τότε ήταν πολύ θερμό και υποτροπικό, αλλά έσφυζε από ζωή, είχε δάση, δέντρα, έλη… Παρουσιάζουμε λοιπόν τα ζώα εκείνης της εποχής με κυριότερο το Δεινοθήριο. Μάλιστα υπάρχει και ένα πρόπλασμα σε φυσικό μέγεθος που κινείται, έχει ήχο, και αναμένεται να εντυπωσιάσει τους μικρούς μας φίλους. Επίσης υπάρχουν απολιθωμένοι κορμοί κωνοφόρων και καρποφόρων δένδρων. Και η Έκθεση πλαισιώνεται από ενημερωτικό υλικό, καθώς και από προβολή ηλεκτρονικού υλικού», σημείωσε ο καθηγητής.

Ο κ. Παυλίδης είπε πως το υλικό που διαθέτει το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης τώρα βρίσκεται σε διάφορα σημεία στο ΑΠΘ (αποθήκες, εργαστήρια κλπ). Ανέφερε δε πως από τον Σεπτέμβριο μετά την ανακαίνιση του κτιρίου θα εγκαινιαστούν δύο νέες περιοδικές εκθέσεις από τις συλλογές του.

Πάντως ήδη το κοινό ανταποκρίνεται θερμά στην 1η έκθεση και θα συνεχιστεί μέχρι τέλη Ιουνίου.  

 

Για το Δεινοθήριο της Λέσβου

Το Δεινοθήριο της Λέσβου ανακαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 1999, κοντά στο χωριό Γαβαθάς της Λέσβου. Ειδικότερα, βρέθηκαν η κάτω γνάθος με τα δόντια και τα οστά που συνέδεαν αυτήν με το κρανίο του ζώου. Το εύρημα βρισκόταν μέσα σε λιμναία ιζήματα τα οποία σκεπάστηκαν από ηφαιστειακά στρώματα που περιέχουν απολιθωμένους κορμούς δέντρων. Το εύρημα μελετήθηκε από τον Ομότιμο Καθηγητή Παλαιοντολογίας του ΑΠΘ, Γεώργιο Κουφό, ο οποίος συμπέρανε πως ανήκει σε προβοσκιδωτό, δηλαδή σε ζώο της ομάδας που περιλαμβάνει και τους σημερινούς ελέφαντες, και συγκεκριμένα στην οικογένεια των Δεινοθηρίων. Ανήκει στις πρώιμες μορφές των δεινοθηρίων, που επιστημονικά ταξινομούνται στο εξαφανισμένο γένος Προδεινοθήριο. Το Προδεινοθήριο του Γαβαθά ανήκει στους πρώτους μετανάστες του γένους που έφθασαν από την Αφρική όταν οι δύο ήπειροι, Ευρώπη και Ασία, ενώθηκαν πριν από περίπου 18-19 εκατ. χρόνια. Πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο και έφτασε μέχρι τη Δυτική Ευρώπη, όπου το συναντάται ήδη στα 18 εκατ. χρόνια.

Η ανακάλυψη του απολιθώματος του Προδεινοθηρίου στον Γαβαθά της Λέσβου είναι επίσης πολύ σημαντική επειδή:

·η ύπαρξη του απολιθώματος σε ιζήματα κάτω από τα πρώτα ηφαιστειακά πετρώματα της Δυτικής Λέσβου υποδηλώνει ότι το ζώο ήταν ένας από τους κατοίκους του υποτροπικού δάσους που υπήρχε στη Λέσβο πριν από τις ηφαιστειακές εκρήξεις που το απολίθωσαν,

·με το εύρημα αυτό αποδεικνύεται η μετακίνηση των Δεινοθηρίων από τον χώρο προέλευσής τους, την Αφρική, προς την Ευρώπη μέσω Μικράς Ασίας -Ελλάδας, πριν από περίπου 19 εκατομμύρια χρόνια.

 

Σημείωση

Στην τελετή παράδοσης θα παραστούν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, Καθηγητής Χαρίτων – Σαρλ Χιντήρογλου, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Α.Μ.Φ.Ι.Θ., Ομότιμος Καθηγητής Σπυρίδων Β. Παυλίδης, καθώς επίσης και o Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Προέδρος του Συμβουλίου Γεωπάρκων της UNESCO, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νικόλαος Ζούρος.

Η έκθεση έχει δωρεάν είσοδο και ωράριο λειτουργίας: Καθημερινές 17.00 – 21.00 και Σαββατοκύριακο 13.00 – 21.00.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Κάθε ανήλικος ηλικίας κάτω των 13 ετών δεν θα μπορεί, χωρίς να συνοδεύεται από έναν ενήλικο, να κυκλοφορεί από τις 23.00 έως τις 06.00 σε δημόσιους...
Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ μιλά για τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών που διατρέχουν όσοι αμελούν τη στοματική τους υγιεινή
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους