Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έτσι «έδεσε» η αστυνομία τους ληστές στο ΑΧΕΠΑ

Όλο το χρονικό και τα κίνητρα πίσω από την ένοπλη ληστεία

Του Μιχαήλ Λιάπη

Κινηματογραφική ληστεία σημειώθηκε χθες στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, με "οσμή" τρομοκρατίας και την ΕΛΑΣ να μην αποκλείει το ενδεχόμενο η ληστεία να σχετίζονταν με κάλυψη δικαστικών εξόδων για μέλη  γνωστής οργάνωσης.

Οι δύο άνδρες και η μία γυναίκα που συνελήφθησαν ήταν γνώριμοι των διωκτικών αλλά και των δικαστικών αρχών. Οι δράστες της ληστείας, έφτασαν χθες το απόγευμα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και διέμεναν στο σπίτι της 39χρονης στην περιοχή της Τριανδρίας, όπου και τους φιλοξενούσε.

Η βιασύνη τα λάθη και η αντιτρομοκρατική

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δράστες, - τα τηλέφωνα των οποίων φέρεται να ήταν υπό …. παρακολούθηση σχεδίασαν βιαστικά την ληστεία, με πιθανό κίνητρο την κάλυψη εξόδων για εγγυήσεις ώστε να μην προφυλακιστούν μέλη γνωστής οργάνωσης. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Τύπου Θεσσαλονίκης» η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, γνώριζε για τη δράση των συλληφθέντων και τους παρακολουθούσε ήδη από… την Αθήνα και καθ’ όλη την διάρκεια του ταξιδιού τους προς την πόλη της Θεσσαλονίκης, αναμένοντας την κίνηση που θα έκαναν, προκειμένου να τους συλλάβουν ξανά.

Το χρονικό της ληστείας

Οι δράστες που παρίσταναν τους ιατρούς με ρόμπες και μάσκες, ακινητοποίησαν με την απειλή πιστολιών υπαλλήλους security που μετέφεραν χρήματα για εφοδιασμό των ΑΤΜ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Απέσπασαν 2 βαλίτσες μεταφοράς χρημάτων, η μια εκ των οποίων έσκασε στα χέρια τους και γέμισαν με χρώματα τα χρήματα της βαλίτσας. Στην συνέχεια, κινήθηκαν μέσα από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ώστε να βγουν στο δρόμο και να επιβιβαστούν σε ΙΧ αυτοκίνητο. Ωστόσο, η κινητοποίηση της ΕΛΑΣ ήταν άμεση και οδήγησε στη σύλληψη των δραστών.

Η βαλλιστική των όπλων

Οι αρχές προχωρούν στην βαλλιστική εξέταση των όπλων προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν πάρει μέρος και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Οι δράστες γνώριμοι των Αρχών

Οι δράστες, όπως έγινε γνωστό, απασχολούν τις αρχές, τόσο τις αστυνομικές, όσο και τις δικαστικές, για περισσότερο από μία 10ετία και έχουν συλληφθεί πολλάκις για διάφορα αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, υποκινούμενοι πάντα από ιδεολογία που συναντάται στην περιοχή των Εξαρχείων και όχι μόνο, σύμφωνα πάντα με τις καταθέσεις που έδωσαν οι ίδιοι στις αίθουσες της Ελληνικής δικαιοσύνης.

Οι αντιδράσεις των ομοϊδεατών- αλληλέγγυων

Κατά καιρούς- εδώ και πάρα πολλά χρόνια τα οποία ξεπερνούν την 10ετία- άτομα που ενστερνίζονται την ιδεολογία των Εξαρχείων και της ευρύτερης περιοχής της Ροτόντας Θεσσαλονίκης, διοργάνωναν μικροφωνικές συγκεντρώσεις, πορείες και διάφορες άλλες δράσεις, για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων – των νυν συλληφθέντων για ληστεία, αλλά και τότε προφυλακισθέντων για παρόμοια αδικήματα, καθώς και για εμπρησμό.

Απεργίες πείνας και οι αλληλέγγυοι

Κάποιοι από τους φερόμενους δράστες της χθεσινής ληστείας με τις άσπρες ρόμπες, κατά το παρελθόν είχαν προχωρήσει σε απεργία πείνας με το αίτημα να αποφυλακιστούν- όχι παράτυπα- καθώς είχε υπερβεί ο χρόνος προφυλάκισής τους.

Τότε, αλλά και μεταγενέστερα, στις απαρχές της διακυβέρνησης του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στα ινία της χώρας, μέλη του κόμματος και δη πρωτοκλασάτα έσπευδαν να σταθούν αλληλέγγυοι στο αίτημα των νυν συλληφθέντων, για αποφυλάκιση. Μεταξύ των υπέρμαχων ήταν και ο πατέρας του άνδρα που υποδέχεται τον φυλακισμένο για την υπόθεση της 17Ν, Δ. Κουφοντίνα όταν αυτός παίρνει άδεια από τις φυλακές όπου βρίσκεται έγκλειστος.

Τα βιογραφικά των συλληφθέντων και η τρομοκρατία

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν χθες για την ληστεία στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη ηλικίας 35 ετών Κ.Σ. και 41 ετών Γ.Δ., έχουν απασχολήσει στο παρελθόν την αντιτρομοκρατική για συμμετοχή τους σε τρομοκρατική οργάνωση.

Συγκεκριμένα, ο Κ.Σ., είχε απασχολήσει για την γιάφκα στη Νέα Σμύρνη το 2010. Τότε είχε συλληφθεί με άλλους να έχουν όπλα στην κατοχή τους. Μάλιστα, είχε κάνει πολυήμερη απεργία πείνας για να αποφυλακιστεί, καθώς όπως υποστήριζε ήταν προφυλακισμένος για περισσότερους από 30 μήνες ξεπερνώντας το ανώτατο όριο που ορίζει ο νόμος.

Ο Γ.Δ. είχε συλληφθεί για συμμετοχή του στη συμμορία των «ληστών με τα μαύρα». Τον έπιασαν μετά από συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πανεπιστημίου. Είχε προηγηθεί ληστεία τράπεζας στη Σόλωνος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Τύπου Θεσσαλονίκης» μαζί τους έχει συλληφθεί και η 39χρονη Δ.Σ. η οποία είναι γνωστή στις αρχές για την δράση της στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΥΠΑ: Ξεκινά από σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα
Σε επιδοτούμενους ανέργους, δικαιούχους ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, επιδόματος γονικής άδειας και επιδόματος εργασίας
ΔΥΠΑ: Ξεκινά από σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα