Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Φόρος τιμής στα 14 παλικάρια της Ευκαρπίας

Το Σάββατο σε εκδήλωση προς τη μνήμη τους - Εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 31 Ιουλίου 1944

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Τη μνήμη των 14 νέων που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 31 Ιουλίου του 1944 θα τιμήσει το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019 και ώρα 10.30 π.μ. ο δήμος Παύλου Μελά. Η εκδήλωση θα γίνει στο «Μνημείο των 14 παλικαριών» στη Δημοτική Ενότητα Ευκαρπίας.

Τι συνέβη; Ο δήμος αναφέρει σε σημείωμά του για το ιστορικό πλαίσιο του γεγονότος: «Η Ευκαρπία πρωτοστατούσε σε κάθε χτύπημα και σαμποτάζ των κατακτητών μέχρι τη μαύρη μέρα της 31ης Ιουλίου του 1944. Ξημερώματα οι κατακτητές συγκέντρωσαν τους κατοίκους στην πλατεία και ζήτησαν 17 ονόματα πατριωτών. Από αυτούς εντόπισαν τους 14 και αφού τους ανέκριναν χωρίς να καταφέρουν να πληροφορηθούν τα ονόματα των συνεργατών τους, τους οδήγησαν στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Μνημείο και τους εκτέλεσαν βυθίζοντας στο πένθος τις οικογένειές τους και όλη την περιοχή».

Τα 14 παλικάρια που εκτελέστηκαν ήταν οι: Σταύρος Αγαπογλου, Κωνσταντίνος Ατζεμογλου, Νικόλαος Γελεφέσης, Απόστολος Γνωστόπουλος, Κωνσταντίνος Καχριμάνης, Κωνσταντίνος Μίλκογλου. Παύλος Μίλκογλου, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Αθανάσιος Παρμακλής, Ευστράτιος Τενεκετζής, Παντελής Τσίνος, Κωνσταντίνος Τσίνος, Σωκράτης Τσίκος, Γεώργιος Χατζηγιαχτσίδης.

eykarpia2.jpg

Όπως δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο αντιδήμαρχος Παιδείας – Πολιτισμού – Αθλητισμού Ιωσήφ (Άκης) Αράπογλου: «Είναι μια καθιερωμένη εκδήλωση. Τιμούμε αυτούς τους αγωνιστές. Είναι καλό η ιστορική μνήμη να μένει και να γνωρίζουμε όλα τα γεγονότα  που οδήγησαν σε αυτό το συμβάν. Τότε υπήρχε η ομάδα του Δάγκουλα, λειτουργούσε σε συνεργασία με τους Γερμανούς, και είχε συμμετοχή σε αυτό το γεγονός».

Όπως σχολίασε, υπάρχουν ζώντες συγγενείς των 14 θυμάτων που έρχονται κάθε χρόνο στο μνημόσυνο που γίνεται. «Οι 14 ήταν πολύ μικροί σε ηλικία. Στήθηκαν στον τοίχο και εκτελέστηκαν για τις ιδέες που είχαν, για την προσπάθεια της αντίστασης που έκαναν.  Θυσίασαν τη ζωή τους δείχνοντας την εναντίωσή τους στον φασισμό που τότε είχε δείξει ξεκάθαρα το πρόσωπό του. Η θυσία τους είναι ένα φωτεινό σημάδι για όλους εμάς. Άσχετα αν έχει αλλάξει μορφή αυτή η πίεση που δεχόμαστε από καταστάσεις που πλησιάζουν στο φασισμό, δυστυχώς βρίσκονται στην κοινωνία μας και σήμερα και λειτουργούν».

Αναφορικά με το τελετουργικό της εκδήλωσης έχει ως εξής: στις 10 το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ευκαρπίας θα γίνει δοξολογία. Έπειτα στο μνημείο 14 Παλικαριών θα γίνει στις 10.30π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση, στις 10.45 π.μ. Χαιρετισμός Δημάρχου και Αντιστασιακών οργανώσεων, στις 11.00 π.μ. Εκφώνηση πανηγυρικού, στις 11.15 π.μ. Προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων και στις 11.30 π.μ. Δεξίωση στο χώρο του Μνημείου. Όσοι καταθέσουν στεφάνι να βρίσκονται στο χώρο του μνημείου στις 10.15.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ