Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Γυναίκες με τα όλα τους» στο θερινό σινεμά στα Πεύκα

Η ταινία θα προβληθεί την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019 στις 8.30 μ.μ. στο προαύλιο του κτηρίου Καλογριών

Η κινηματογραφική λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ "Σινεμά στα Πεύκα" συνεχίζει τις θερινές της προβολές με την ταινία ΤΗΕ DIVINE ORDER (Γυναίκες με τα όλα τους) σε σκηνοθεσία Petra Biondina Volpe με τους: Marie Leuenberger, Maximilian Simonischek, Rachel Braunschweig

«Γούντστοκ. Φοιτητικές πορείες. Χίπις. Μαύρη Δύναμη. Σεξουαλική Επανάσταση. Γυναικεία απελευθέρωση. Το 1971 ο κόσμος άλλαζε» αναφέρει μια γυναικεία φωνή στην αρχή της ταινίας, πριν μεταφέρει ύπουλα τον θεατή στο πραγματικό σκηνικό της ιστορίας, όπου όλα τα παραπάνω μοιάζουν ακόμα με ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Γιατί στην ελβετική ύπαιθρο, όπου εκτυλίσσεται η ταινία της Πέτρα Μπλοντίνα Βόλπε, καμία παγκόσμια κοινωνική αναταραχή δε μοιάζει να έχει αφήσει το σημάδι της. Ο άντρας παραμένει ο κύρης του σπιτιού, η γυναίκα εξακολουθεί να ορίζεται αποκλειστικά ως μάνα, σύζυγος και νοικοκυρά, οι αποφάσεις του σπιτιού αποτελούν αυστηρά αντρική υπόθεση και το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες δεν αποτελεί καν ονειροπόλα πρόταση, αλλά απλώς ένα κακόγουστο αστείο.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Νόρα (της φυσικά εκφραστικής Μαρί Λόιενμπεργκερ) ζει την καθημερινότητά της ακολουθώντας τα κοινωνικά πρότυπα, μέρος των οποίων είναι να κρατά το στόμα της κλειστό και να «γνωρίζει ποια είναι η θέση της». Μόνο που όταν αρχίζει να παρατηρεί σταδιακά γύρω της όλο και περισσότερα συμβάντα καταπίεσης και βίαιης καθοδήγησης γυναικών, αποφασίζει να γυρίσει σελίδα, είτε το χωριό συμφωνεί μαζί της, είτε όχι.

Λαμβάνοντας αφορμή από το πραγματικό γεγονός της ψηφοφορίας για το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 1971 στην Ελβετία, η Βόλπε χρησιμοποιεί την πιεστική ατμόσφαιρα που υπάρχει πριν κάθε μεγάλη αλλαγή για να αφηγηθεί τελικά μια ανάλαφρη ιστορία που όμως μιλάει για μεγάλα πράγματα. Η φωνή της δεν είναι καταγγελτική, ούτε επιλέγει να κινηματογραφήσει τις ηρωίδες της με έντονο και γλαφυρό τρόπο, όμως η ματιά της φανερώνει χωρίς περιθώρια αμφιβολίας τόσο θαυμασμό όσο και πίστη στον αγώνα αυτών των γυναικών, ακόμα κι όταν τις παρατηρεί στο δικό τους «στίβο μάχης», εντός της συζυγικής εστίας.

Η ταινία θα προβληθεί την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019 στις 8.30 μ.μ. στο προαύλιο του κτηρίου Καλογριών (Ζωοδόχου Πηγής).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης
Στην εξιχνίαση ενός από τα μεγαλύτερα σχήματα Πόντσι στην ιστορία, μια «πυραμίδα» επενδυτών που δρούσε στον τομέα της κάνναβης, προχώρησαν πριν από...
Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης