Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Από τα…11 χρήστες κανναβινοειδών!

Κώδωνας κινδύνου στην πόλη – Το κενό στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων που έχουν οι έφηβοι έρχεται να καλύψει νέο τμήμα που θα λειτουργήσει από την ΑΡΓΩ

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την χρήση συνθετικών κανναβινοειδών στην πόλη μας με τους πιο νέους χρήστες να είναι μόλις 11, 12 ή 13 ετών.

«Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μια αυξητική τάση στην κατανάλωση συνθετικών κανναβινοειδών. Ουσιαστικά είναι ναρκωτικές ουσίες που αντιγράφουν την κάνναβη και αλλάζοντας τα συστατικά στοιχεία μπορούν να κυκλοφορούν σε καταστήματα καπνικών ειδών ως πχ ποτ πουρί. Υπάρχει μια προσπάθεια περιορισμού της ευκολίας με την οποία πωλούνται αυτά τα προϊόντα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στο άνοιγμα πχ ψυχικών διαταραχών»,δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Προγράμματος Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΑΡΓΩ» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης κ. Στέλιος Γκιουζέπας, με αφορμή το 17ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων που θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με κεντρικό θέμα: «Πάντα ρει: Η αλλαγή στις Θεραπευτικές Κοινότητες Απεξάρτησης».

Πρόσθεσε πως «τόσο στην Θεσσαλονίκη, στην χώρα μας, αλλά και διεθνώς, δυστυχώς οι ηλικίες των χρηστών ουσιών κατεβαίνουν. Έχουμε και περιπτώσεις νέων που έρχονται για βοήθεια στην ΑΡΓΩ και έχουν ξεκινήσει την χρήση συνθετικών κανναβινοειδών από την ηλικία των 11, 12 και 13 ετών».

Αρνητική πρωτιά στη Θεσσαλονίκη

Μάλιστα εξήγησε πως ειδικά στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μια αρνητική πρωτιά: «Δεν λειτουργεί πρόγραμμα για έφηβους που έχουν εξαρτήσεις. Υπάρχει μόνο η ΑΝΑΔΥΣΗ από το ΚΕΘΕΑ κι αυτό είναι υποστελεχωμένο και αδυνατεί να εξυπηρετήσει τον αριθμό των αιτημάτων υποστήριξης και θεραπείας».

Όπως μας εξήγησε πρόσφατα έκαναν πρόταση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα που θα δράσει συμπληρωματικά και θα γεμίσει το κενό που υπάρχει. «Αν όλα πάνε καλά ελπίζουμε πως θα λειτουργήσει σε έξι μήνες. Ήδη πήραμε τη διοικητική έγκριση από την ΠΚΜ για πρόγραμμα συμβουλευτικής, απεξάρτησης και θεραπείας εφήβων και νέων από τη χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών και εξαρτητικών συμπεριφορών. Θα δημιουργηθεί μια δομή υποστήριξης που θα απευθύνεται σε νέους που έχουν προβλήματα από εξαρτήσεις σε ουσίες, διαδίκτυο, e-gaming κλπ και θα στεγαστεί είστε στους χώρους που βρίσκεται η ΑΡΓΩ, δηλαδή Γιαννιτσών 52 ή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στη Σταυρούπολη. Θα διαρκέσει τρία χρόνια και ο προϋπολογισμός του είναι 550.000 ευρώ. Αυτό θα καλύπτει την πρόσληψη 8 ατόμων, τα λειτουργικά έξοδα, αλλά και τη δημιουργία μιας εφαρμογής για κινητά. Θα φτιάξουμε ένα παιχνίδι για τους έφηβους ώστε παίζοντας να αναγνωρίσουν οι ίδιοι αν έχουν πρόβλημα με εξαρτήσεις (σε διαδίκτυο, τζόγο ή ουσίες). Ουσιαστικά θα τους προσεγγίσουμε χρησιμοποιώντας τα δικά τους μέσα: τα κινητά», συμπλήρωσε ο κ. Γκιουζέπας.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ